Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво трябва да направя, ако съм в отпуск и не мога да се свържа с моя работодател?
Как мога да докажа каква заплата съм получавала преди майчинството, ако съм подписвала с минималната?
Имам ли право да получа копие от трудовия си договор, тъй като не мога да намеря моето копие?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво трябва да направя, ако съм в отпуск и не мога да се свържа с моя работодател?
Ако сте в отпуск и не можете да се свържете с вашия работодател, най-добре е първо да опитате отново по-късно или на следващия ден. Ако все още няма отговор, трябва да изпратите професионален имейл, в който любезно обяснявате ситуацията и молите за обратна връзка. В случай на възникнали проблеми или неясноти, може да се консултирате с адвокат или профсъюзен представител за съвет и подкрепа.
-
Как мога да докажа каква заплата съм получавала преди майчинството, ако съм подписвала с минималната?
-
Имам ли право да получа копие от трудовия си договор, тъй като не мога да намеря моето копие?
Да, имате право да поискате копие от трудовия си договор. Според закона работодателят е длъжен да ви предостави копие в рамките на 14 дни след писмено искане. В случай на отказ можете да се свържете с Инспекцията по труда, която може да наложи глоба на работодателя за неизпълнение на задължението му.
-
Какво представлява естественото освобождаване?
-
Как мога да се защитя, ако работодателят ми ме заплашва с минимална работна заплата?