Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Освобождаване от работа на майка след майчинство

 • 2 273
 • 82
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 17
Здравейте и от мен отново!
Относно моят случай, се допитах до адвокат. Работодателят ми естествено опита да ме освободи по взаимно съгласие- което няма как да стане. След като отказах, естествено, следващата реплика беше "Нали се сещаш, че те оставям на минимална работна заплата, която няма да ти стига?". Да, може и така да е, но защо трябва да оставя нещата да се ръководят от тях. Хубавото в този случай е, че мъжът ми ме подкрепя и парите не са ми приоритет. Както казва един мой колега "Кучето скача според тоягата". Като ще плаща по договор- ще се работи по договор, което няма да им хареса.
Аз съм човек, който им вършеше работа и по време на бременноста. Бях човек да им съобщя новината, че съм бременна с време, за да реагират, а отношение насреща никакво.

# 31
 • Мнения: 13 931
Мисля, че не може да те остави на МРЗ. Трябва да те върнат на старата заплата. Адвокатът какво каза?

# 32
 • Мнения: 922
Хич да не ти пука дали ще им хареса.Заплатата може и да е минимална,ама стажа ще ти върви,още повече,че не разчиташ на тази заплата.

# 33
 • Мнения: 384
Ок. Редактирам се. Някои успяват да вземат. Нямам информация за процент,но знам за случаи, в които е приложено. Не е важен процента, а факта, че е възможно да се случи. Но както всичко в този форум и по принцип всеки гледа своята страна на медала.

# 34
 • Мнения: 17
А как мога да докажа на каква заплата съм била преди майчинството. Подписвала съм се на минималната. Лошото е, че човек се усеща, че е вършил глупости след свършен факт и след като си изпати.
С адвокат се консултирах, ако се опита да ме освободи по друг член освен взаимно съгласие, защото по този случай вече бях информирана от форума (за което съм Ви благодарна). Не ми бяха ясни останалите случаи.
Интересува ме също дали имам право да си изискам копие от трудовият ми договор, защото не мога да намеря моето копие?

# 35
 • Мнения: 17
Относно взети разрешения от ИТ минимален е случаят на такива. Адвакатката ми каза, че за 15 годишната си практика не се е сблъсквала с такъв случай, а за територията на страната за година се броят на пръсти и там случаите били по сложни.

# 36
 • Мнения: 13 931
Щом си се подписвала на МРЗ, толкова и ще получаваш. Нямаш законово основание да искаш повече.  

За договора принципно би трябвало да ти дадат копие, но не съм сигурна, че са длъжни. Навремето са ти дали копие, ще ти кажат "да си си го пазила". Особено с оглед на евентуален съд те не са длъжни да ти помагат.

И за бога, хора, направете си една папка и в нея събирайте досие на трудовата си дейност - всички договори, заповеди за освобождаване, споразумения и пр. Как може да губите толкова важни документи?

# 37
 • Мнения: 903
Длъжни са да ти предоставят копие в 14 дневен срок от писменото ти искане, ако до 14 дни не получиш, сигнал в ИТ. И следва проверка, конкретно при този тип сигнали бързо действат. Ако не открият други нарушения /което ме съмнява, от написаното досега/ ще им наложат 1500 лв. глоба и срок да ти предоставят копието от Трудовия договор.

# 38
 • Мнения: 17
Благодаря Ви за информацията.

# 39
 • Мнения: 922
Никаква глоба няма да им наложат, ще им дадат предписание.ИТ си защитава интереса на работодателите,преди да тръгнат на проверка предупреждават по телефона.

# 40
 • Мнения: 903
Никаква глоба няма да им наложат, ще им дадат предписание.ИТ си защитава интереса на работодателите,преди да тръгнат на проверка предупреждават по телефона.
🙈🙉🙊 След такива постове си припомням, че форумите не са източник на обективна информация, а място, където всеки може да изрази своята субективна гледна точка.

# 41
 • Мнения: 922
Във фирмата в която работех, винаги преди да дойдат на проверка предупреждаваха и се почваше едно чистене,едно обясняване на работниците какво да пишат в анкетите,тия без договорите не идваха на работа същия ден и т.н.И сигурно го правят и с другите фирми.Имаше подавани сигнали,обаче като дойдат всичко е 6.

# 42
 • Мнения: 13 931
В конкретния случай обаче, ако идват по нейно оплакване да проверят нейния въпрос, няма как да я инструктират да се скрие или да измислят фалшиви документи.

# 43
 • Мнения: 903
В конкретния случай обаче, ако идват по нейно оплакване да проверят нейния въпрос, няма как да я инструктират да се скрие или да измислят фалшиви документи.
Както и във всеки друг случай, когато идват по сигнал от настоящ или бивш служител, тоест при +/- 80% от проверките.
И за какви "анкети" се споменава, чудя се ИТ ли е ходила на проверка или друг 🤐

# 44
 • Мнения: 922
В момента в който подадеш жалбата в ИТ  работодателят се уведомява.И нито ги глобяват,нито нищо.Знаят и кой е подал жалбата.Анкетите са стандартни по образец-от колко време работиш във фирмата,изплащат ли се на време заплатите,на коя дата, какво е раб.време,колко ти е заплатата,ползваш ли си отпуските,осигурени ли ти са условия на труд,битови условия и т.н.,пълни глупости.А самата проверка е пълна пародия,защото се знае кога ще идва проверката и всички се инструктирват какво да пишат и казват.И след проверката,подалият сигнала си го освобождават.Работодателите си плащат на инспекторите и не ги глобяват ,а им правят само предписания.Единствено не могат да си затворят очите при трудови злополуки и др. такива.Затова жената да си взема минималната заплата,да си взема болнични когато и се налага и когато може и да и върви стажа,докато закона я защитава.

Общи условия

Активация на акаунт