Кризата тук ли е вече?

• 667
  • 19
  •   1
Отговори
От известни време наблюдавам пазара на труда в голям град.Имам чувството че всеки ден обявите за работа намаляват.Пп магазини и заведения няма разлепени обяви .
Някои работни места имам чувството че са през агенция и само събират св -та и лични данни.Заплащането естествено е мизерно и то за 6 дневна работна седмица.В държавния сектор има по една,две обяви с безумни изисквания за стаж и подобни,там е ясно.

# 1
  • София
Да, тук е. От 4 години съм в един и същи бизнес, със смяна на работодателя понякога, познавам почти всички, слушам служебни клюки ежедневно. Затварят се обекти, оборотът намалява спрямо предходни години и така нататък.

# 2
  • Наблизо
И според мен кризата е тук,работа има,но е мизерно платена и се търсят балами,които да не питат много.

# 3
  • София
Кризата е от доста време, но чак сега започна да се усеща и в големите градове. Неквалифицирана работна ръка, продукт на образователанта система, която не може да покрие дори стандартите за елементарно бачкаторство.

# 4
Всеки , който разчита единствено на фиксиран месечен доход ( какъвто и да е той ) усеща кризата .

Бизнеса например може да повиши цените на стоки и услуги , инвеститорите да пренасочат капитала си .

Но кризата е повсеместно осезаема според мен .

# 5
Да, доста по-малко са обявите, и доста повече търсещите работа.

# 6
  • София
Има свиване на пазара категорично.
И още повече това се засилва от сектори, които са тясно специализирани и рядко си търсят хора през обяви в популярните сайтове, а вместо това разчитат на своя мрежа от контакти.

# 7
  • Melmak
Да, има нещо такова, усеща се.
Мисля, че в много фирми се работи към намаляване на служителите. Ако някой напусне, не се наема нов служител, пренасочват се служители от един екип в друг, за да не ги съкратят. В големите корпорации в София навсякъде се говори за съкращения, някои фирми вече започнаха.

# 8
За съжаление, съкращенията, ако не са започнали все още из конкретни компании, то ще започнат скоро. Това е неприятната действителност: контекстът е такъв. Очаква ни криза.

Външните за България компании лека-полека ще се ориентират към „изнасяне” към по-евтини за тях държави от гледна точка на работна ръка, което допълнително ще се „изостри” и от наличието на ИИ (т.е. намаляване на броя служители така или иначе). Навсякъде (из изнесените у нас чуждестранни фирми с бизнес центрове) дочувам, че се говори ежедневно за ИИ; хората напускат, но не им се търсят заместници.

Много „червени флагове” се насъбират, които водят само до едно: да се стягаме и да си пазим настоящия залък, защото… не се знае нататък какво ще е положението.

Моите очаквания са, че в следващите 3-4 години нискоквалифицираният труд ще „просперира”, но ще е все така нископлатен; офисните позиции ще намалеят драстично, частниците и инвестирорите от други страни ще са максимално „дръпнати” от нас. Както се е надул балонът на ИИ, така и ще се „спука” рязко поради ресурсите, които изисква, но дотогава ще е отвратително, защото масовката работодатели ще са се прелъгали с него да спестят по някое друго евро. Мнозинството младежи тепърва все повече ще се прелъгва, че няма нужда от висше образование поради описаното от мен, тесни специалисти няма да се търсят.

Последна редакция: нд, 04 окт 2026, 19:17 от martyr

# 9
Мнозинството младежи тепърва все повече ще се прелъгва, че няма нужда от висше образование поради описаното от мен, тесни специалисти няма да се търсят.

Т.е. да си налягат парцалите и да записват вишу - маркетинг, счетоводство, програмиране, филологии и други перспективни професии ...

# 10
Има голямо свиване. Много съкращения, самата аз знам за представящи съкращения в доста от големите фирми. Ниски позиции не се търсят, с това и навлизането на пазара на труда за младите ще става все по-трудно. Основно се търсят специализирани позиции и мениджмънт, рядко обявите се публикуват в джобса, най-вече в линкдин и други по-специализирани сайтове, в които е по-лесно да се отсява.

Университетът…няма вече филм да стоиш и да учиш бакалаври и магистратури, задължително паралелно трябва да работиш, защото иначе излизаш на 24-5 без един ден трудов стаж и се бориш с хора на същата възраст с повече стаж.

# 11
Откак съм завършила 2009та, кризата не си е тръгвала, само поводът се сменя периодично.
Има и нещо друго - поради сливането на отпускарския период с този на септемврийските празници, в България е по-добре да не се правят заключения на база какво е до 30 септември.
За София има обяви за административни и счетоводни позиции, но от тези, които ме интересуват, 90% са по протежение на околовръстното, а 5% са си направо в други градове.
Искам да си сменя работата, подготвила съм сивита, набелязала съм вече и работодатели. Ще изчакам все пак да видя как се развива пазарът през октомври. Очаквам засилване на обявите, а по отношение успех от кандидатстванията - стискам палци да имам такъв.

# 12
  • Наблизо
Нарциса,висшето ли 2009та?Работила ли си по специалността по това време?
Обяви има,но като че ли не съотствестват на търсенето на кандидатите.Млади хора без опит всъщност се търсят повече от такива с опит,освен ако не е нужда много висока експертност като счетоводство.

# 13
Откакто работя е все криза, безкрайна. Вече ми наближава времето за пенсиониране и все същото. Който иска да работи си намира начин. При нас също напускат и не търсят заместници на тяхното място, но пък и роботизацията върви с пълна сила, та реално и нужда няма. Обаче има пенсионери, продължават да работят и никой не ги закача.

# 14
Нарциса,висшето ли 2009та?Работила ли си по специалността по това време?
Обяви има,но като че ли не съотствестват на търсенето на кандидатите.Млади хора без опит всъщност се търсят повече от такива с опит,освен ако не е нужда много висока експертност като счетоводство.
Бакалавъра завърших тогава, иначе имам и магистратура, работила съм и сега работя по специалността.
Това, което наблюдавам през тези години - за тази тъй наречена криза все плашат, че се изразява в намалено търсене на стоки и услуги. Тоест няма нужда от хора, които да ги произвеждат и извършват. Затова освобождават хората. Реално няма намалено търсене, а има едно трайно оптимизиране на разходите за персонал, докъдето издържат хората. Бизнесът като цяло досега расте. Всяка година четем за все по-добри резултати, а същевременно броят наети човечета на единица обект намалява. Автоматизация и дигитализация изобщо не са на такова ниво да позволят толкова малко работещи, но бизнесът ще го разбере по трудния начин.

Общи условия

Активация на акаунт