КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС С РИСУВАНЕ - част 3

• 72 551
  • 921
  •   1
Отговори
# 105
  • София
....Аз пък започвам да се отчайвам.Явно детето ми няма данни за рисуване,защото се подготвя от Октомври, а има деца само с няколко урока, които имат по-високи оценки.

Днес едва гледам от умора, нямам сили за нищо. Имам интересни наблюдения върху изпитите и изобщо кандидат-гимназистката кампания за бъдещите художници, но абсолютно нямам сили днес.

НО!!! цитатът горе не мога да подмина! Направо ми се заби в сърцето. И има много повече неща за казване от следващите думи (обещавам да седна един път и да напиша един супер полезен пост от до относно подготовка, кандидатстване и как да изберем училище) но набързо защото ситуацията не търпи отлагане:

Престанете да разглеждате резултатите от изпитите като категорична база казваща има ли или няма детето талант! Толкова е грешно!
По-важният въпрос е иска ли да твори детето или не! обича ли да се заминава, това неговият свят ли е или не! Самият свят на изкуството има много различни форми, места, проявления и т.н.

Защо не си зададете въпроса дали учителят на детето е направил нужното/необходимото за да го прати нагоре в класацията от изпитите или просто са си вървяли едни уроци!? И да, знам какво говоря!!! трябва да сте при някакъв феноменален учител, който е направил всичко всичко ВСИЧКО по силите си, и тогава ако има 2-ка детето, да, да речем, че допускам за нормално да си задавате въпрос за таланта......Ама едва ли е точно така! Пък и дори пак да има 2- дали това говори за липса на талант или просто за сила в друга посока от света на изкуствата!!!??? Знаете ли, че едни от гениалните художници, които сега се търгуват за милиони, всъщност никак не са били добри в етюда. (етюд: Рисунка, изпълнена от натура, която обикн. е част от бъдещо по-голямо произведение.)

# 106
  • София
Амели, благодаря ти за окуражителните думи и съпричастността изобщо към цялата тема!Не знам,дали детето ми има талант и този изпит наистина не може да провери това.Както и не мога да кажа,дали учителя си е свършил работата добре.Дъщеря ми мечтае да се занимава с Анимация.Рисува непрекъснато аним.герои (главно животни) от две години.Сама се учи и да анимира на една програма.Много ми се иска да има възможност да се развива в тази насока,затова и разочарованието ми е голямо.

# 107
  • софия
Амели, благодаря ти за окуражителните думи и съпричастността изобщо към цялата тема!Не знам,дали детето ми има талант и този изпит наистина не може да провери това.Както и не мога да кажа,дали учителя си е свършил работата добре.Дъщеря ми мечтае да се занимава с Анимация.Рисува непрекъснато аним.герои (главно животни) от две години.Сама се учи и да анимира на една програма.Много ми се иска да има възможност да се развива в тази насока,затова и разочарованието ми е голямо.
gabrielas, (малко дълго стана, затова в скрит пост):
Скрит текст:
Независимо какво ще стане с кандидатстването, най-важното го имате - желанието. Даже бих казала мерака, по-жива дума ми е, повече казва. Нали знаете, някой път човек прави струва, драпа, не се отказва - мерак, не просто желае, би желал, би бил щастлив, а има мерак, не спира! Така че, от това се започва.

Аз в никакъв случай не искам, и не ми е цел изобщо, да критикувам нечий учител - нито го познавам, нито съм видяла как протичат занятията. Но знам за масовите занятия, в които го няма онзи личен емоционален момент. Няма я общата кауза - има го преподаването...ама то не е достатъчно.Поне не при всички деца. Детето трябва да се понесе на ръце, крилете му трябва да се окуражават непрестанно, докато не научи точно как да лети само.
При едни деца това ще стане за няколко занятие, при други с повече.
Нещото,което ме обезпокоява в такива заключения като вашето, е че хората забравят едно изключително важно нещо- Не сравнявайте децата! Да разисквате, коментирате, сравнявате като работа, стил, отношение - да, ако това ви носи полезна информация, няма лошо! Но не и като заключение за липса на талант или недай си боже кардинални решения- по-добре да спре и да не се заблуждаваме. Помнете - по-добри винаги ще има. И слава Богу! Но това означава ли, че всички ние трябва да спрем да се занимаваме с каквото се занимаваме само защото има по-добри от нас!? Или всъщност по-добрите са ни не просто стимул, а и  учим много и от тях!?

Относно анимацията. Има курсове в София, потърсете някъде из гугъл, за анимация, 3д анимация и т.н. Много от съучениците на моето дете преминаха такива курсове някъде извън училище. Беше си супер интересно!

Някой по-напред сподели възгледа на техния учител спрямо училищата по рисуване и по специално относно анимацията, че за да е добър един аниматор първо трябва да е добър художник! има ужасно много истина в това! Съгласна съм на сто процента!  

Какво да кажем за онези много хора, които идея са си нямали, че искат да рисуват в 7 клас и изведнъж насред 2 курс в университет се сещат? Знате ли кое е хубавото? Че успяват! Просто им трябва осъзнаване, после смелост, после скачат...... и воала - имаме един щастлив успешен индивид, сменил посоката, намерил себе си. И да, не са му попречили всички гениални завършили художествени гимназии. Защото мерака е по-силен от всичко.

Сега сте разочаровани, и е нормално, кофти е, но едва след години ще можем истински да преценим дали наистина едно неприето дете е всъщност загубило или повече спечелило! Използвайте момента за да накарате детето си да усети философската страна на собствената си сила и необятния свят от възможности. Никога не знаем кога печелим и кога губим! Ако питате мен - винаги само печелим! (Но знам какво е, детето ти да иска нещо и само там да е фиксиран погледа! Пожелавам ви от сърце да се случи най най най-доброто)

# 108
....Аз пък започвам да се отчайвам.Явно детето ми няма данни за рисуване,защото се подготвя от Октомври, а има деца само с няколко урока, които имат по-високи оценки.

Днес едва гледам от умора, нямам сили за нищо. Имам интересни наблюдения върху изпитите и изобщо кандидат-гимназистката кампания за бъдещите художници, но абсолютно нямам сили днес.

НО!!! цитатът горе не мога да подмина! Направо ми се заби в сърцето. И има много повече неща за казване от следващите думи (обещавам да седна един път и да напиша един супер полезен пост от до относно подготовка, кандидатстване и как да изберем училище) но набързо защото ситуацията не търпи отлагане:

Престанете да разглеждате резултатите от изпитите като категорична база казваща има ли или няма детето талант! Толкова е грешно!
По-важният въпрос е иска ли да твори детето или не! обича ли да се заминава, това неговият свят ли е или не! Самият свят на изкуството има много различни форми, места, проявления и т.н.

Защо не си зададете въпроса дали учителят на детето е направил нужното/необходимото за да го прати нагоре в класацията от изпитите или просто са си вървяли едни уроци!? И да, знам какво говоря!!! трябва да сте при някакъв феноменален учител, който е направил всичко всичко ВСИЧКО по силите си, и тогава ако има 2-ка детето, да, да речем, че допускам за нормално да си задавате въпрос за таланта......Ама едва ли е точно така! Пък и дори пак да има 2- дали това говори за липса на талант или просто за сила в друга посока от света на изкуствата!!!??? Знаете ли, че едни от гениалните художници, които сега се търгуват за милиони, всъщност никак не са били добри в етюда. (етюд: Рисунка, изпълнена от натура, която обикн. е част от бъдещо по-голямо произведение.)

Подкрепям с две ръце!!!!
И за непрочелите-ето отново моето мнение,написано по-рано в темата тук:

Здравейте,
Ако на нещо се набляга в НГПИ"Свети Лука"-то това са специалните предмети.Рисуват много,имат и за в къщи да работят.Друг е въпросът,че не всички го правят.Тук,майчета,вече си зависи от децата.Сега ви вълнуват оценките от приемния изпит,но истината е ,че веднъж приемат ли децата,всичко започва от нулата.Може просто на изпита някой да не е показал максимума и да се "събуди" през периода на учене Yum
Възможно е и високите оценки от изпитите да "приспят" децата и те да пропуснат бая нов материал!
Целта е да им става все по-интересно,рисуването да ги увлича все повече.....и така
Затова са специализирани училища по изкуства,все пак трябва детето/не само родителството/да има афинитет към изкустовото.В противен случай се борете за езикови гимназии.Или там,където децата няма да са стресирани,ще ходят с удоволствие,ще минат цели 5 години от живота им.Това от мен!
Успех на всички!

# 109
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Можете да ми се посмеете малко - днес изпратих синковеца на курсове в художествената, без да обърна внимание, че са до вчера, ама той нали беше на изпит и пропусна, та така. Разходих детето до центъра и обратно рано-рано сутринта.  hahaha

ЯТМ, много вярно!  Peace

Така, де, това че едно дете не се справя много добре с рисуването на обемни тела не го прави не-талантливо, в крайна сметка! Няма как всички да са добри в едно и също, едни могат едно, други - друго. Simple Smile

За утре, за изпита, ако има свободни да пием по кафе?  Flutter

# 110

За утре, за изпита, ако има свободни да пием по кафе?  Flutter
Аз съм за, но сме в следобедната група. Ще се появим по-рано разбира се, ако се разберем нещо. Ако сте от следобедните деца пак ще пием кафе. Никакъв проблем Smile

# 111
Ние още не сме подали заявление към МОН.Чудим се на първо място Николай Райнов или 51 СОУ.И двете са ни далече.После евентуално НПГМД.Вие как ги подредихте?Много е труден избора, защото все пак после 5 години детето ще е в това училище.То не, че е сигурно и там за приема,защото се гледат резултатите от БЕЛ и МАТ все пак.

И ние се чудим кое да е на първо място Николай Райнов или 51 СОУ.
От всичко, което прочетох, на мен ми харесва повече Николай Райнов, но 51-во ни е близо.
Както всички вие ме съветвате младежът да избере, не искам да му налагам такава подредба. И за да може да прецени сам, утре сутрин в 9ч. ще сме в Н. Райнов, за да го разгледаме. Уговорих се с тях вчера. 51-во си го знаем отдавна, макар че почти няма информация как протича обучението след 7клас.
Също и двете у-ща имат договор с НБУ за прием от втори курс, но Н. Райнов има договор за по-интересни за нас специалности - анимация и графичен дизайн + тези на 51-во, докато 51 - за интериорен дизайн, мода и пластични изкуства.
Иначе синът ми от средата на 6-ти клас говори за анимация. Но учителката му от курса по рисуване ни убеждава всякак, че за да стане добър аниматор, трябва първо да се научи мн. добре да рисува. По тази причина се оказахме кандидати и за художествената.

Много полезна информация.На дъщеря ми голямото и желание е Анимация също.Така, че това определено води повече към Николай Райнов.Чудя се, дали може да дойдем и ние сутринта да го разгледаме като нямаме уговорка?Или да им се обадя и аз?

Ако мога да помогна с инфо , разглеждала съм , защото искахме да се местим там от НПГПФ.

Програма по Изобразително изкуство 8-12 клас  51 СОУ(http://51sou.info/pages/priem%208%20klas.htm)

8-12 клас рисуване и Живопис, История на изкуството

8-ми - Мозайка, Перспектива

9-ти – Художествена фотография, Комбинаторика

10-ти – Иконопис, Графичен дизайн (Photoshop, Illustrator)

11-ти – Графични техники, Графичен дизайн (Indesign)

12-ти – Текстил, Графичен дизайн (Blender/3D Max, 3D unity)

# 112
  • Sofia
Бройте ме и мен утре за кафенцето!
Не съм, а как ще се познаем с теб?
Харесва ми много темата ни Heartpulse

# 113
  • София
gabrielas, (малко дълго стана, затова в скрит пост):
Скрит текст:
Независимо какво ще стане с кандидатстването, най-важното го имате - желанието. Даже бих казала мерака, по-жива дума ми е, повече казва. Нали знаете, някой път човек прави струва, драпа, не се отказва - мерак, не просто желае, би желал, би бил щастлив, а има мерак, не спира! Така че, от това се започва.

Аз в никакъв случай не искам, и не ми е цел изобщо, да критикувам нечий учител - нито го познавам, нито съм видяла как протичат занятията. Но знам за масовите занятия, в които го няма онзи личен емоционален момент. Няма я общата кауза - има го преподаването...ама то не е достатъчно.Поне не при всички деца. Детето трябва да се понесе на ръце, крилете му трябва да се окуражават непрестанно, докато не научи точно как да лети само.
При едни деца това ще стане за няколко занятие, при други с повече.
Нещото,което ме обезпокоява в такива заключения като вашето, е че хората забравят едно изключително важно нещо- Не сравнявайте децата! Да разисквате, коментирате, сравнявате като работа, стил, отношение - да, ако това ви носи полезна информация, няма лошо! Но не и като заключение за липса на талант или недай си боже кардинални решения- по-добре да спре и да не се заблуждаваме. Помнете - по-добри винаги ще има. И слава Богу! Но това означава ли, че всички ние трябва да спрем да се занимаваме с каквото се занимаваме само защото има по-добри от нас!? Или всъщност по-добрите са ни не просто стимул, а и  учим много и от тях!?

Относно анимацията. Има курсове в София, потърсете някъде из гугъл, за анимация, 3д анимация и т.н. Много от съучениците на моето дете преминаха такива курсове някъде извън училище. Беше си супер интересно!

Някой по-напред сподели възгледа на техния учител спрямо училищата по рисуване и по специално относно анимацията, че за да е добър един аниматор първо трябва да е добър художник! има ужасно много истина в това! Съгласна съм на сто процента!  

Какво да кажем за онези много хора, които идея са си нямали, че искат да рисуват в 7 клас и изведнъж насред 2 курс в университет се сещат? Знате ли кое е хубавото? Че успяват! Просто им трябва осъзнаване, после смелост, после скачат...... и воала - имаме един щастлив успешен индивид, сменил посоката, намерил себе си. И да, не са му попречили всички гениални завършили художествени гимназии. Защото мерака е по-силен от всичко.

Сега сте разочаровани, и е нормално, кофти е, но едва след години ще можем истински да преценим дали наистина едно неприето дете е всъщност загубило или повече спечелило! Използвайте момента за да накарате детето си да усети философската страна на собствената си сила и необятния свят от възможности. Никога не знаем кога печелим и кога губим! Ако питате мен - винаги само печелим! (Но знам какво е, детето ти да иска нещо и само там да е фиксиран погледа! Пожелавам ви от сърце да се случи най най най-доброто)
[/quote
Амели много, много благодаря!Думите ти ме накараха да се почувствам по-добре, да осмисля някои неща и да си припомня кое е важното.Наистина възможностите са неограничени и вярвам, че всичко е възможно!
Дано и моето, и всички деца да намерят своя път, да правят това, което обичат, да се реализират там,където ще се чувстват най-добре!

# 114
  • sofia
О, сега видях кое е 51-во. Значи с чиста съвест мога да кажа, че учителите по информационни технологии и подобни предмети са добри и с хъс за работа. Имаме един проект, по който се работи за увеличаване на дигиталните компетентности на ученици и учители и колегата ми похвали това училище. Той основно с училища от страната работи, ама явно не отказват и на софийските (ако проявят желание).

Ето на това състезание води деца вече трета година, та на неговата преценка вярвам.
http://moschampionship.com/

# 115
  • София
И ние се чудим кое да е на първо място Николай Райнов или 51 СОУ.
От всичко, което прочетох, на мен ми харесва повече Николай Райнов, но 51-во ни е близо.
Както всички вие ме съветвате младежът да избере, не искам да му налагам такава подредба. И за да може да прецени сам, утре сутрин в 9ч. ще сме в Н. Райнов, за да го разгледаме. Уговорих се с тях вчера. 51-во си го знаем отдавна, макар че почти няма информация как протича обучението след 7клас.
[/quote]

Надявам се да споделите впечатления от Николай Райнов.Исках и дъщеря ми да го види, но тази сутрин като за последно отиде на рисуване при нейната учителка.

# 116
  • София
Бройте ме и мен утре за кафенцето!
Не съм, а как ще се познаем с теб?
Харесва ми много темата ни Heartpulse
И аз ще се включа, ако е сутринта, но как ще се познаем в тази лудница?

# 117
  • Sofia
Ще си звъннем - вариант 1.
Ще си пишем - вариант 2.
Ще се оглеждаме за МАМИ, които също се оглеждат - вариант 3.
Ще питаме всеки пред гимназията "Добър ден, Вие случайно да не сте Габриелас? О, извинете, тогава може би сте Не съм? Аха, съжалявам тогава!" - вариант 4.
Приложих лично вариант 4, когато си търсех спешна сутрешна компания пред Приложното на 16 юни.
Задобрях с новите запознанства сега на 19 юни. Мисля, че вече съм гърмян заек.
Може би утре ще приложа вариант 5 - Ще се огледам и на мига ще разбера коя коя е с точност до никнейм.

# 118
  • София
Ех, Не съм, много ме е яд, че вчера не писах, че се отменя предвидения за днес курс в НУИИ. Жалко че се е разкарал до там младежа.

# 119
Ех, Не съм, много ме е яд, че вчера не писах, че се отменя предвидения за днес курс в НУИИ. Жалко че се е разкарал до там младежа.

То изобщо нямаше предвиден курс за днес, че да го отменят. Още в началото като излезе графика за въпросните курсове беше обявена последна дата 21ви.
Не, че е успокоително, но ако моя трябваше да иде днес гарантирам, че щеше и той да се разходи до там … SmileSmileSmile
Напълно бях забравила, че в петък няма курс RelaxedSmile

Общи условия

Активация на акаунт