Парите в семейството

• 30 965
  • 577
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Скрит текст:
Уиш, има известни аргументи, от детски и семейни психолози. Не смея да твърдя дали са правилни.

Това е много хубаво.
Но след като тези аргументи са по-скоро в експериментална фаза, коя майка има куража да си експериментира с детето с неясен резултат, вместо да се довери на опита от десетки хиляди години? Според скромното ми мнение не особено заинтересуваната от детето си.

А кой заменя бащата?
С изключение на кърменето, конкретно в коя грижа бащата не може да замени майката?
Миризмата на майката. Звукът на сърцето й. Гласът й. Допирът й. Ритъмът на ходенето й. Колкото и да му се иска на таткото, просто няма как да мимикрира тези неща, а те са много, много необходими на бебето поне през първите 2-3 месеца, когато се оформят сетива като зрение, осезание, обоняние, както и координацията и изграждането на обратна връзка със света: бебето има проблем - заплаква - мама (за предпочитане тя, защото звучи и се усеща най-познато) помага - бебето е доволно). Бащата се въвежда постепенно в света на детето, но първата му нужда е от майката. И тази нужда е преобладаваща за година-две напред. След това вече нещата се балансират, защото детето прохожда и има нужда от интелектуални стимули и игри, които могат да му се осигуряват не само от майката. Израстването на малкото дете не е само преобуване и хранене.
Бащата не се въвежда постепенно. Бащата е баща от първия ден. Когато бащата е налице, бебето познава и неговия глас, и неговия допир... Не помня дали в тази тема написах или в друга, но по време на коликите синът ни се успокояваше точно толкова бързо върху корема на баща си, колкото и върху мен.

# 316

Ние със съпругът ми имаме доста скъпи хобита и ни е по-спокойно, когато работим двамата. Не обичам да има изненади или да се стискам за да има за детето.
И как си представяш да ходиш на ски в Алпите, докато кърмиш детето примерно?
Доколкото съм запозната кърменето не е единственият вариант Simple Smile ама айде сега ме нападнете, че не съм и привърженик на кърменето.

# 317
  • София
CheerUp, въпросът беше провокативен. Не съм си и помислила обратното, то си е към профила.

# 318
Под резултати, аз имам предвид това, което можем обективно да замерим. Ето тук има описани какви са: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26674998

В сферата на възможното е да има някакви различни изменения у бебето на по-фино хормонално или когнитивно ниво ако го държи майката, а не бащата, но няма как да ги установим. Всъщност, еволюционно при хората, както и при приматите, в следродилния период майката е доста голям егоист: грижи се повече за себе си, отколкото за бебето, защото знае, че ако умре от кръвоизлив например, ще умре и то.

На мен винаги ще ми е много скъп този час, бебето беше върху гърдите ми, дори засука, аз бях загубила представа за всичко друго, дори не помня как съм родила плацентата или са ме шили без упойка. Мъжът ми галеше бебето и и говореше. Безценно. Но не значи, че майка, която не е могла да направи така е лоша или неангажирана, а в редица майчински форуми се критикуват жените. "хвърлили" бебето на акушерката да го води в друго отделение и да им го носи само на 3 часа. Ще кажеш, край, осакатено е за цял живот.

# 319
Уиш, има известни аргументи, от детски и семейни психолози. Не смея да твърдя дали са правилни. За популярна читателска публика ги е изложила Пам Дръкерман в книгата и за отглеждане на бебета във Франция. Май я мернах и на български преведена.
Благодаря, популярна литература мога да си намеря и сама. Бих искала да чуя аргументите на потребителката, която формулира тезата.
Ето ги моите аргументи: тъй като детето се появява, когато имате изградени навици, начин на живот и т.н е много по-лесно то да се пригоди, а не вие. Няма смисъл да си усложнявяш живота. Налагаш своя режим и правила. Повръща ми се като видя как зрели хора се правят на маймуни само, защото отрочетата да бъдат доволни. Дундуркане, лигавщини, говорене с умалителни и нечленоразделни звуци. Като стане на 18 и започне да си изкарва хляба - да налага свои.

# 320
  • София
Скрит текст:
Уиш, има известни аргументи, от детски и семейни психолози. Не смея да твърдя дали са правилни. За популярна читателска публика ги е изложила Пам Дръкерман в книгата и за отглеждане на бебета във Франция. Май я мернах и на български преведена.
Благодаря, популярна литература мога да си намеря и сама. Бих искала да чуя аргументите на потребителката, която формулира тезата.
Ето ги моите аргументи: тъй като детето се появява, когато имате изградени навици, начин на живот и т.н
е много по-лесно то да се пригоди, а не вие.
Скрит текст:
Няма смисъл да си усложнявяш живота. Налагаш своя режим и правила. Повръща ми се като видя как зрели хора се правят на маймуни само, защото отрочетата да бъдат доволни. Дундуркане, лигавщини, говорене с умалителни и нечленоразделни звуци. Като стане на 18 и започне да си изкарва хляба - да налага свои.
Това няма как да стане.

# 321
Налагаш своя режим и правила.
Интересен подход към комуникацията с най-близките. За взаимно напасване и сработване не си ли чувала? Прочети се отново. "Налагаш". Усещаш ли изобщо как звучи?

# 322
Ето ги моите аргументи: тъй като детето се появява, когато имате изградени навици, начин на живот и т.н е много по-лесно то да се пригоди, а не вие. Няма смисъл да си усложнявяш живота. Налагаш своя режим и правила. Повръща ми се като видя как зрели хора се правят на маймуни само, защото отрочетата да бъдат доволни. Дундуркане, лигавщини, говорене с умалителни и нечленоразделни звуци.
[/quote]

ТМ на същото мнение ли е като теб?
Пак си помисли дали искаш "да си усложняваш живота".

Да допуснем, че вие сте свикнали да си лягате към 12 вечер, да вечеряте 3-4 пъти седмично навън, веднъж седмично да правите бурен купон вкъщи. Къде е бебето в тази картинка?

# 323
Скрит текст:
Уиш, има известни аргументи, от детски и семейни психолози. Не смея да твърдя дали са правилни.

Това е много хубаво.
Но след като тези аргументи са по-скоро в експериментална фаза, коя майка има куража да си експериментира с детето с неясен резултат, вместо да се довери на опита от десетки хиляди години? Според скромното ми мнение не особено заинтересуваната от детето си.

А кой заменя бащата?
С изключение на кърменето, конкретно в коя грижа бащата не може да замени майката?
Миризмата на майката. Звукът на сърцето й. Гласът й. Допирът й. Ритъмът на ходенето й. Колкото и да му се иска на таткото, просто няма как да мимикрира тези неща, а те са много, много необходими на бебето поне през първите 2-3 месеца, когато се оформят сетива като зрение, осезание, обоняние, както и координацията и изграждането на обратна връзка със света: бебето има проблем - заплаква - мама (за предпочитане тя, защото звучи и се усеща най-познато) помага - бебето е доволно). Бащата се въвежда постепенно в света на детето, но първата му нужда е от майката. И тази нужда е преобладаваща за година-две напред. След това вече нещата се балансират, защото детето прохожда и има нужда от интелектуални стимули и игри, които могат да му се осигуряват не само от майката. Израстването на малкото дете не е само преобуване и хранене.
Бащата не се въвежда постепенно. Бащата е баща от първия ден. Когато бащата е налице, бебето познава и неговия глас, и неговия допир... Не помня дали в тази тема написах или в друга, но по време на коликите синът ни се успокояваше точно толкова бързо върху корема на баща си, колкото и върху мен.

Да де ама той бащата не мирише като майката и тембърът на гласа не е като от драматична героиня от сапунен сериал и може да нанесе огромни травми. Бащата няма сърце, направо пулс няма и има вампирски зъби. След всичко това как така неспособните бащи ще заместят мама, която едва ли не е божество, което е единствено по рода си, а бащата е просто един донор на генетичен материал, трябва да изкарва пари, да спи на дивана и да стои на сухо Simple Smile

# 324
Е споко, де. Мама ще размаха камшика и ще наложи своите правила. Нали така?  hahaha

# 325
Да де ама той бащата не мирише като майката и тембърът на гласа не е като от драматична героиня от сапунен сериал и може да нанесе огромни травми. Бащата няма сърце, направо пулс няма и има вампирски зъби. След всичко това как така неспособните бащи ще заместят мама, която едва ли не е божество, което е единствено по рода си, а бащата е просто един донор на генетичен материал, трябва да изкарва пари, да спи на дивана и да стои на сухо Simple Smile
Ко речи?

# 326
Ето ги моите аргументи: тъй като детето се появява, когато имате изградени навици, начин на живот и т.н е много по-лесно то да се пригоди, а не вие. Няма смисъл да си усложнявяш живота. Налагаш своя режим и правила. Повръща ми се като видя как зрели хора се правят на маймуни само, защото отрочетата да бъдат доволни. Дундуркане, лигавщини, говорене с умалителни и нечленоразделни звуци.

ТМ на същото мнение ли е като теб?
Пак си помисли дали искаш "да си усложняваш живота".

Да допуснем, че вие сте свикнали да си лягате към 12 вечер, да вечеряте 3-4 пъти седмично навън, веднъж седмично да правите бурен купон вкъщи. Къде е бебето в тази картинка?
[/quote]Съпругът ми е по-краен от мен. Може пък в предходен живот да сме били Спартанци.

# 327
Не знам дали сте били спартанци. По-скоро, оцелели по чудо от някакво малоумно сиропиталище.

# 328
Ами щом съпругът ти е по-краен от теб, продължавам да не схващам защо ще си причинявате това неудобство с децата?

# 329
Много сте крайни всички. Чиър ъп си говори абстрактно как нищо не се променя след детето, стига да пожелаеш, което е нереално. Също колкото това, която и майка да твърди, че от момента на раждането вече категоричен определящ на всички нови правила е бебето. Направо, измисля нова вселена.

А чичо Фройд би казал, че майката и детето са в непрекъснат его дуел за надмощие, от началото до края. Победителят е променлив и винаги е този с последната дума в спора, чисто биологично.

Общи условия

Активация на акаунт