Венеция /Тема 6/

• 70 851
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
  • Milano
Моето първо посещение във Венеция: прогнозата беше за хубаво време за следващият ден - неделя. Ставаме и отиваме на Централна гара (Милано). Нареждаме се на голямата опашка за билети, гледайки на таблото кой е първият влак за Венеция.
Тогава все още нямаше интернет, машинки, влакове-стрели и т.н.
Имаше интеррегионални влакове с купета.
Купуваме билети за втора класа и се качваме без да гледаме, че вагона е първа. Намираме си празно купе, дърпаме пердетата и лягам да спя по дължината на седалките🤣.

По едно време идва кондуктора и ни обяснява, че сме в първа класа и трябва да доплатим разликата в цената плюс глоба🤦‍♂️.
Оттогава гледам къде се качвам.🤣

Бях много впечатлена как влака върви над водата, направо по нея😊, преди да влезе в Санта Лучия.

Нищо не бяхме проучвали, не бяхме купували пътеводители.

Слизаме и гледаме табелка, сочеща Риалто и Сан Марко и я последвахме.

Като пристигнахме на площада вече беше обяд и седнахме някъде си по Riva degli Schiavoni да обядваме.
За първи път видях да има сервиз 15%, вместо coperto.

Гледката оттам за мен беше зашеметяваща -  морето, Канал Гранде, гондоли, Santa Maria della Salute, l'Isola di San Giorgio и т.н.

И досега обожавам да я съзерцавам.

После мисля отидохме до Лидо, но след 5мин.направих кръгом и обратно.
Качихме се на вапоретто, понеже бяхме изморени и така открихме, че по водата виждаш доста неща, които пеша не можеш.

Качването на камбанария, на терасата в Базиликата, гондоли, други острови, Палаццо Дукале са били при следващи посещения.

Изнамерих и снимките (усмивки от старите ленти😊). Тогава с филмче от 24/36 снимки хич не обичах да правя "панорамни снимки" без да присъствам🤣, но все пак съм направила няколко.

# 586
Имам  въпрос , искам от 1 ви октомври да посетя Италия  Венеция , за Франция - Ница, Кан, Монако, само че не знам как ще е по- удобно да отида без агенция на свободно, разбира се мога да говоря френски, а за Италия на английски предполагам,че не е проблем, или ако ходя с агенции, бихте ли ми споделили някои към които да се доверя. От много години мечтая за тази екскурзия и винаги нещо изниква  и ме спира и не можех да я осъществява , надявам се сега да успея. Благодаря ви предварително за идеите

# 587
  • София
С агенция не мога да ти помогна, но Кан според мен е безкрайно надценен. Мантон ( последният преди италианската граница ) намирам за по-интересен.
За да не съм в офтопик, за следващата година разбрах за платените дневни посещения до Венеция ( когато нямате нощувки в града ). Но и някакъв спомен ми изскача, че за тази изискват онлайн резервация ( безплатно ). Има ли такова нещо?

# 588
  • Milano
Щеше да има експериментално, но не са готови и затова направо от 16.01.2023г. натам.
През октомври уж ще дадат разяснения.
Ще има и периоди (нисък сезон), в които няма да се плаща, като и часови пояси в които ще е безплатно (вечер).

Ако сте обърнали внимание цената на билета за вапоретто е 9,50 евро от 01.09.
Дневна карта (24ч.) - 25 евро, съответно 35 евро (48ч), 45 евро - 72ч.

Но закупувайки онлайн поне 30 дни преди датата на ползване, на сайта на Венеция Уника, се плащат старите тарифи (7,50 евро, 21 евро и т.н.).
Това важи до 31.12.2022г.

Същото и за музеите на Сан Марко - Палаццо Дукале, Коррер и т.н. - 25 евро поне 30 дни по-рано, 30 евро иначе.

# 589
И аз отново да се включа😊Имате ли представа дали във Венеция и околността  в първата неделя на всеки месец има безплатен вход за някои музеи?

# 590
# 591
Много благодаря,Реджи!

# 592
  • В две мъжки сърца
Здравейте, предстои ми организирана екскурзия до Венеция в края на октомври. Днес разбрах, че от Пунта Сабиони ще пътуваме с корабче до Венеция. Рових, рових, но не открих колко време е това пътуване, че такъв страх ме затресе (страхувам се да пътувам с кораб, ферибот и в този ред на мисли). Моля, който е пътувал с корабче по този маршрут, да разкаже колко време отнема, какви са корабчетата, всякаква информация, за да се подготвя психически:grinning:. Благодаря предварително на отзовалите се! Чакам с нетърпение това пътешествие!

# 593
Здравейте, от кога стартира регистрацията за посещение и къде ще се случва?

# 594
  • Враца
Здравейте, предстои ми организирана екскурзия до Венеция в края на октомври. Днес разбрах, че от Пунта Сабиони ще пътуваме с корабче до Венеция. Рових, рових, но не открих колко време е това пътуване, че такъв страх ме затресе (страхувам се да пътувам с кораб, ферибот и в този ред на мисли). Моля, който е пътувал с корабче по този маршрут, да разкаже колко време отнема, какви са корабчетата, всякаква информация, за да се подготвя психически:grinning:. Благодаря предварително на отзовалите се! Чакам с нетърпение това пътешествие!
Пътуването е около час, зависи дали е директно до Венеция, или ще спира по пътя.
Лагуната не е открито море. Пътува се по морски "улици", които са маркирани с дървени стълбове, по които има накацали чайки и други птички. Минава се също покрой много малки островчета, повечето ненаселени, или с изоставени постройки, и плитчини с растителност.
Усещането е много приятно и романтично и в никакъв случай не е страшно, защото през цялото време си на плитко и това си  личи, а лодката е колкото да не си намокриш обувките Wink Това е друг свят, много магичен и нереален...
Няма нищо страшно, забавлявайте се и се отпуснете! Сигурно отдавна очаквате екскурзията с нетърпение, не позволявайте паниката да Ви вгорчи преживяването!

Доколкото знам, плащането за посещение на града ще е от първи януари 2023г. Сигурно ще има и онлайн регистрация, а ще има и опция за плащане директно на място, но може би ще бъде "на късмет" дали ще те пуснат.
В момента говоря по някакви спомени от репортажи, не съм се задълбочавала в информацията.

# 595
  • Milano
С вапоретто н.15 е 30мин. до Сан Марко и е директно, н.14 спира и в Лидо и е 35мин. (до Сан Марко).

Зависи кой номер ще ползвате.

Н.12 минава от Ф.те Нове (Венеция) през островите (Мурано, Бурано, Торчелло) до Трепорти - тук пътуването е около час плюс автобус до Пунта Саббиони.

# 596
Предстои ми пътуване за 5 дни до Венеция. Хотелът ни е в Местре. Самостоятелно пътуваме.Искаме единия от дните да отскочим до Верона и Падуа. Къде ще ни препоръчате да се насочим първо? Иначе съм много благодарна на пишещите тук,почерпих много информация, да се надявам, че лесно ще се ориентираме от Тревизо до Местре.

# 597
В началото на септември бяхме отседнали 5 дни в Местре. Ходихме до Верона, която не ме впечатли особено. До Падуа не сме ходили. Бяхме до езерото Гарда - има директен влак до Дезенцано, оттам с кораб до Сирмионе. Горещо препоръчвам, много е красиво, но все пак зависи какво ще е времето тогава.
Даже малко съжалявам, че ходихме до Верона, бих отделил още един ден за Венеция.

# 598
На мен Верона ми хареса. Има какво да се види и това далеч не е къщата на Жулиета. Качете се до Сан Пиетро - страхотна гледка към града. Замъкът, черквите- Дуомо и Света Анастасия.
Падуа също си заслужава много. Ако нещо ви интересува, питайте. В Падуа бях юли.

# 599
  • In transit
За мен и двата града си заслужават. Красиви, имат си атмосферата и какво да се види. Ако имате възможност ги посетете, няма да съжалявате. Мога да помогна с инфо, ако решите нещо.
Съгласна съм с Мери, че Верона не е къщата на Жулиета, към която всички се насочват.

Реджи, гледаш ли мача?

Общи условия

Активация на акаунт