Венеция /Тема 6/

• 70 311
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
А защо не спите първата вечер в Тревизо?

# 646
Bled,
благодаря за отговора!
 Тъй като четох доста полезни съвети из темите, ще напиша и аз няколко думи, ако мога да помогна или предпазя някого в организацията.

1. Вечерен полет и no rent-a-car
Заминахме за Тревизо в събота с твърде неудобния вечерен полет. Имах притеснения да не закъснее полетът, но всичко беше точно и кацнахме по-рано. Бяхме наели кола под наем, за да сме по-свободни в настаняването, тъй като за 5-членно семейство бюджетът не е малък, а и за да се разходим из по-малките градчета. Но заради моите опасения с полета запазих нощувка до летището.
И това беше един много ключов ход, тъй като … кола под наем вечерта не получихме. Висяхме 1 час пред летището, звънейки на разни номера, но от съпорта така и не можаха да се свържат с местната компания и се наложи да си идем сами до хотела и да продължим сагата на сутринта.
 В тази връзка: На никого не препоръчвам местната компания SurPrice или AutoOne (едни и същи са)!!! Пълни измамници, за които впоследствие прочетохме в гугъл много лоши отзиви. Няма да влизам в подробности как ни вгорчиха началото на престоя, но все пак към 11ч на следващата сутрин бяхме на път за Венеция.

2. Паркинг във Венеция - 15Е
До последно се чудехме дали да паркираме в Местре, тъй като беше слънчев неделен ден и се очакваше голямо задръстване, а и много закъсняхме, но след всички перипетии, решихме да преглътнем 35Е + задръстване и да паркираме направо във Венеция. В крайна сметка задръстването беше около 10 минути, а паркингът - 15Е за 12 часа, колкото щеше да е и в Местре. Полицията ни отклони веднага вдясно и след още един десен завой вече паркирахме. Оказахме се на 5 мин от автогарата и от паркинга за 35Е.

3. Във Венеция бих препоръчала за хапване случайно изпречилата ни се 1000 coffee and bakery точно до Chiesa della Maddalenа - превъзходни пици на парче, които при това можете да си хапнете на масички на площада без доплащане (и да използвате за wc-пауза).

4. Сладоледите Venchi, които децата не пропуснаха да уважат във всеки следващ град

5. Опашка за Сан Марко - 40 мин

На Венеция ние отделихме ден и ни беше достатъчно. Ходила съм няколко пъти преди години и толкова претъпкана никога не е била. Предполагам, че е заради неделята, хубавото време, ваканцията. Въпреки това се радвам, че я показах на семейството.
По-нататък се разходихме из приказния район на Prosecco, Vicenza, Verona, Padova. Но ще се отклоня от темата за Венеция, затова спирам дотук. Надявам се да е било полезно.

# 647
  • София
Много ще съм благодарен на няколко реда за Падуа и Виченца - може и в скрит текст, ако те притеснява че ще е офтопик ( не би бил - тук коментираме и околните места ) 🙂

# 648
  • In transit
Rebel, за Падуа и Виченца мисля, че има писано в темата за Милано, но и тук се споменават, не мисля, че ще е проблем. Кажи какво те интересува, ходила съм и на двете места.

# 649
  • София
Rebel, за Падуа и Виченца мисля, че има писано в темата за Милано, но и тук се споменават, не мисля, че ще е проблем. Кажи какво те интересува, ходила съм и на двете места.
Приятни ли са за дневна разходка - сгради, атмосфера, улично изкуство? Заслужава ли си да отделиш по ден за тях?
Шопинг, музеи и каквито и да е закрити пространства не ме интересуват.

# 650
Нареждам се и аз за Падуа, ще пътуваме за концерт, но реално ще имаме 4 пълни дни там, и не знам да планирам ли еднодневна разходка до Венеция (ходили сме вече) или можем да организираме нещо друго, а защо не и да прекараме цялото време в Падуа. Обичаме паркове, музеи и галерии, така че смело приемаме препоръки и за такива.

# 651
  • In transit
За дневна разходка са идеални и двата. Виченца е доста малък и според мен 2-3 часа разходка са му достатъчни. Може и малко повече, но цял ден... Има много красиви сгради, особено пиаца деи синьори е като мини вариант на площад Сан Марко. Заслужава си да видиш Базиликата и Олимпийския театър. Има миниатюрен парк, точно преди да влезеш в централната част.

Rebel,
Скрит текст:
дано не нацелиш седмичния пазар в центъра. Проверих в сайта на общината, пише, че е всеки вторник от 7.30 до 13 часа.

Melusine, ето линк с музеите и арт галерии във Виченца: https://www.museicivicivicenza.it/en/
Полезна информация за Виченца: https://www.comune.vicenza.it/vicenza/turismo.php/scopri_vicenza и снимки от града: https://www.flickr.com/photos/comunedivicenza/sets/

Падуа е по-голям, има повече за гледане и си струва да му се отдели повече време. Palazzo della Ragione (Il Salone), Cappella degli Scrovegni, Basilica di Sant’Antonio, Basilica del Santo, Prato della Valle. Има и още, но тези се сетих за момента.
Тук може да ползвате туристическа карта: https://www.turismopadova.it/en/  и още един полезен линк, но е само на италиански: https://www.padovanet.it/cultura-e-turismo/musei-e-monumenti

Ако имате възможност и обичате бяло вино препоръчвам разходка до Соаве. Малко градче със запазена средновековна крепост и замък между Верона и Виченца. Там в района се произвежда известното(не и в България) вино Соаве и всяка есен организират фестивали на виното, на шоколада. От Верона има автобуси, но откъм Виченца, незнам. Мога да потърся инфо, ако някой се интересува.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 17:05 от Mikkey

# 652
Благодаря, това е повече от достатъчно, ще си потърся сама. Малко съм в шок от цените за нощувки в Падуа, но ще използваме максимално времето да разгледаме, очакваме хубаво време (в началото на юли ще ходим). За соаве съм чувала, но не съм пила, ще проуча тази възможност. 🌹

# 653
  • София
И аз благодаря, Mikkey.
Достатъчна ми е тази информация за да ги включа и вече си направих бележка в телефона да избягвам вторника всячески 😅 Явно помниш ужаса ми в Пистоя, от темата за снимките 👍
И аз планирах Падуа за базови нощувки, но също не ме устройват цените и ще е Венеция -А&О Mestre.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 17:23 от RebelHeart

# 654
Rebel, това ли е хотелът, ние спахме в него преди 3 години, като ходихме до Венеция.

# 655
  • София
Той, да. Принципно е хостел

# 656
Има си хотелска част, само на закуска обстановката и усещането беше за хостел, стаята беше супер, с удобни легла и както си трябва да е, а и имат подземен паркинг, което тогава ни беше особено важно.

# 657
  • Deutschland/HE
Пицарията на ъгъла по посока гарата е страхотна Simple Smile
Два пъти сме били в АиО в Местре и препоръчвам, много е близо до гарата и всички необходими връзки, до хотела има и голям магазин на Шпар.

# 658
  • In transit
Rebel, ами и при мен беше истински шок, когато първия вид засякох циганийката. Мисля, че беше във Ферара.
Сега се сетих, че веднъж в Падуа засякох пазарния ден, но беше за плодове и зеленчуци. Точно пред градския съвет.

Обаче отстрани на площада се намираха тези подземни контейнери:

и когато пазарът приключи всички съвестно си изхвърлиха боклука разделно:

# 659
Ние случихме явно точно пазарния ден в Падуа. Беше четвъртък и доста се изненандах да видя всичко това от снимките горе, но към 13-14 ч всичко беше вече изнесено и почистено.
Аз лично на Падуа бих посветила един ден, на Виченца отделихме час-два.  Много приятни градчета са, просто има по-малко за разглеждане.
Нашата основна база беше във Верона (3 нощувки) и там си изкарахме два пълни дена, без да ни омръзне. Идеята ни беше да стигнем и до Лаго ди Комо, но ни беше приятно и лежерно и отложихме.
Апартаментът ни беше сносен и на прилична цена, с малък паркинг, на 10 минути от "Къщата на Жулиета". Намерихме си и отлично местенце за пица, посещавано от местни, не туристическо.
Чудесни препоръки са дадени вече, но ако има още въпроси, ще отговарям.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 20:46 от Fata

Общи условия

Активация на акаунт