За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 65

• 34 888
  • 763
  •   1
Отговори
# 525
Става ли да си замразя домашен спанак във флизера, че като дойде време да имам?

# 526
Благодаря за съветите за пюретата! Няма да я бъде идеята със замразяването. Май ще си търся бурканчета и ще си затворя ...

Аз съм писала многократно тук за моя фризер пълен с детска храна - купувах сезонни плодове и зеленчуци, варях на пара и пасирах. След изстиване разливах във формички за лед, след замразяване прехвърлях кубчетата в пликчета с цип от Икеа, надписвах какво е и на коя дата е замразено. Детето ми до 2-рата си година ядеше само на този принцип, сега вече използвам и ДК, с яде и обща храна. Единствено обикновените картофи, грозде, диня и пъпеш не стават по този начин.

# 527

...

момичета, като питате къде е еди какво си, бебе на 8 месеца трябва ли да се обръща към предмета? колко думички трябва да разпознава? (дърво лампа врата и такива неща?) Засега се обръща правилно от време на време на къде е мама и къде е тати, но това е. На името си не реагира, реагира на бебе, и всякакви галени неща, но не ще да си научи името, а вече се упражняваме ежедневно.

Повтаря срички, но не влага никакъв смисъл в тях. "бабабаба" "дададада" "тататата" , "мамамам" "нанана" и разни негови си чуруликания. това е общо взето. Свито ми е за него, защото каот му кажа "кажи мама" "кажи папа" и нищо такова не казва, не повтаря не имитира. 

Не се притеснявай излишно. Съвсем нормално ми звучи това, което описваш. Моята е на 10 месеца и едва сега разпознава повече предмети и започна да опитва да повтаря и имитира.
Щом реагира на "бебе" и другите, значи разбира детето.

благодаря много. просто като сравнявам с други бебенца, при нас много неща ставаха по-бавно с развитието.
другото, което ме притеснява е, че е много спокоен и не винаги търси нашето внимание, често си играе сам.  Това знам, че също може да е симптом. Да, усмихва се, има зрителен контакт, но се усмихва и на непознати хора, като го пипат чужди хора няма против. По принцип, бебето трябва да започне да проявява недоверие към чужди хора, да диференцира между чужди и свои.  По-късно почнахме с пълзенето. По-късно почнахме да сядаме. изобщо всичко е по-късно при нас. Аз си го обяснявах с това, че е по-едър, но познати ми казаха, че трябва много да се внимава с тези критерии за развитие -- да посочва детето предмети, да маха за довиждане, кога се изправя, кога си реагира на името и тн. Нямало значение кой дебел, кой двуезичен, кой петезичен, бенчмарковете на развитие били едни и същи. Педиатрите не са обучени да откриват проблеми в развитието/нетипично развитие/аутизъм, и трябва специалист.
Аз прекарвам по-малко време с него от татко му, когато сме заедно гледам много да му говоря и обяснявам, но баща му само му говори много трудни за разбиране неща и си мисля, да не би това да го обърква... много ми е свито, той е такова нежно ангелче.

# 528
  • Варна
Педиатърката ни беше казала, че при децата с по-спокоен темперамент, всичко се случва по-бавно. А и при момченцата съвсем. Simple Smile
На наши познати дъщеричките са се изправяли в кошарата на 6 месеца. Нашият почти на 7  е далеч от подобни възможности. Обръща се на името си. Аз постоянно го соча и питам: Кой си ти? Ти си и казвам името. Кой идва сега? Тати? Коя съм аз? Мама? И соча. Гледа някак уж разбиращо, ама ще се види. Simple Smile 2 магнитчета на животни посочва правилно, когато го питаме: къде е кравичката мууу, къде е бау бау. Още не може да стои седнал самостоятелно, нито да пълзи, иначе беше много контактен, сега започна да плаче от други хора  и ако не ни вижда изпада в истерия.
Прилежащато ни легло се регулира, матракът да е на нивото на матрака на спалнята. Така реално спите все едно в 1 легло, но детето е на сигурно, негово си място.

# 529
Според мен, детето ти е бомба!! Щом се заиграва сам си късметлийка. Много майки ще ти завидят.
Аз пък умишлено го оставях да си се занимава сам, да не ме търси постоянно. Беше ме страх от момента, в който ще иска да е все в ръцете ми или да съм аниматор постоянно. Не, че го затварям сам в една стая да стои. Просто го наблюдавам отстрани как се заиграва.
Моят син също е много контактен с други хора. Мен това ме радва, никога не ме е притеснявало.
Не си усложнява живота с негативни мисли. Знам, че си майка и " да не дава Господ да ти се случи това, което майка ти ти мисли" си е добре познато, но..нека детето се развива според себе си. Ще проговори, ще почне да ви разпознава. Всичко ще е наред. Сега просто се наслаждавай на развитието му, че растат бързо Simple Smile

# 530
Моят не си разпознава името.Както и да му кажеш се обръща.За пръв път се изправи в кошарата в деня,в който навърши 9 месеца.И от тогава все е на крака.Подпира се на кошарата и обикаля в нея,а доскоро беше далеч от идеята да ходи.Седнал не може да седи,но прав може.

# 531
Някоя от вас знае ли къде може да се намери бебешко легло от тези, които се допират до спалнята. Намерих в интернет, но ако има в някой магазин да се види.
Видях такова легло наскоро в Комсед в Манастирски ливади.

# 532
В разгара на сезона, може ли опитните мами да споделят какво задължително трябва да има в аптечката на бебето за морето,за да сме подготвени преди тръгване?

# 533
  • София
Помпа за издърпване на сополи, физ разтвор, смекта, Панадол, витамин Ц. Аз нося и Тантум верде спрей, защото често има вируси с червено гърло.

# 534
  • София
С две деца съм и нося две торби с лекарства. Панадол, Нурофен, на сироп и на свещички, Хексалгин, нещо за гърлото, Ентерол, Смекта, Фенистил, Хустагил, Ериус, инхалатор, физиологичен разтвор, Бейби вак, морска вода на спрей, Цинапсин, Тонзилотрен, Инфлуцид, витамин С, калциев глюконат.

# 535
Аз съм като ходеща мини аптека. Панадол, Нурофен, термометър, Ентерол, Хидрасек, Хидратин Алфа, това е общо за бебето и каката. И още за каката - Натриев цитрат, Фенистил, Тантум верде/ Голанил спрей, нещо разтворимо като Тайлол хот, капки за нос, като беше по-малка и капки за уши. Риванол и лепенки. За нас - Парацеамол, Спазмалгон, активен въглен, Дефламол, Алгасан и противоалергични таблетки. За мен - Валериана. Joy

Може да е прекалено, но всичко сме ползвали в някакъв момент. Та предпочитам да имам, отколкото да търся аптека по дивите места, по които почиваме често.

# 536
И аз нося горе долу същото. След като една година на нашето море щерката се тръшна в първия ден още, вече си имам едно наум. Е и не ходя вече де 😆 Не мисля, че някога пак ще заведа деца на нашето.

# 537
Пийкок лав, и ти си права, не успях да се насладя на бременността си от постоянни притеснения за това или онова. Беше непозната зона и нямах доверие на тялото си. Единственото, за което не се притеснявах много много, беше раждането и то беше ужасно.
Сега пък се притеснявам за бебето си. Той е много различен от това, което описва майка ми за мен -- аз съм си неврастенична още от бебе и много нийди, сега явно съм нийди майка. Но по принцип, в една или друга степен бебетата трябва да са нийди, да искат внимание, и да разпознават родителите си, да имат недоверие към чужди хора, това е част от развитието им. В каква степен и аз не знам, но пише, че трябва и е признак за нормално развитие.

Приятелка, хаха, и нашата педиатърка така разправя. Той наистина е много спокоен за бебе. и явно и така си му е добре, за какво да се хаби. Една близка му казва "малкият Буда".

Уайлд попи, наистина много лекарства, трябва да попрочета за какво служат тези медикаменти, защото даже и имената им не знам. Ние нищо не носим като пътуваме, освен термометър и тонимер, но не се отдалечаваме от цивилизацията, а аз още нямам опит с болести.

Момичета, реших да сложа тук това клипче, което е кратка лекция за развитието на детето и за най-важните маркери, както и за тревожните знаци, при които трябва да се търси помощ:

https://www.youtube.com/watch?v=jEdwxsatjwI&ab_channel=ParentAcademy
https://www.youtube.com/watch?v=TEpibm6HhvM&ab_channel=ParentAcademy

Последна редакция: чт, 05 юли 2018, 20:28 от ett2812

# 538
За milestones в развитието има обикновено много широки граници на нормално. Някои се въртят на 4 месеца, други на 7. И двете са ОК. Не се психирайте за глупостите. Всичко му е наред на момчето. Някои просто са по-общителни. Синът ми също се закача с непознати, ама и понякога плаче много като ме няма. Второто е по-притеснително.

# 539
  • Плевен
Момичета пюре от сливи не ми се получава. Избирам сладки плодове. Първо ги сварих във вода. То стана ужасно кисело. Детето като го опита направи егати физиономията. Сега пробвах да ги сваря на пара. Опитвам пак кисело. Не може ли да му ги дам сурови? Не съм въвеждала плодове и исках със сливи, ама...

Общи условия

Активация на акаунт