За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 65

• 34 416
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
А аз да попитам един въпрос малко извън темата с бебчетата.. Колко ви е редовен цикъла след раждането? Аз родих октомври, кърмех и нямах цикъл до май и сега вече втори месец пак нямам. Не съм бременна - направих си тест.

# 571
моят е редовен, но е по-различен от преди бременността. По-кафеникав и е по-кратък.

# 572
  • Варна
Аз родих декември, все още кърмя и нямам цикъл, до 40 ден имах лохии. И аз се чудя кога да очаквам, при всеки е различно явно.

# 573
  • София
Като се заговори забисквити, кога започва даването им, дори и за игра и хапане, и кои са подходящи?

Това зависи дали захранваш по ЗВБ, дали дъвче. Купешки хубави няма или поне не съм открила. Всичките със захар и куп Е-та.
Бисквити за безглутенови бисквити (твоето нали е малко) има колкото искаш. Аз лично съм правила с пасирана ябълка, банан за спойка и оризово брашно на око (може и с друго).

# 574
Бисквити давам на Плазмон,от глутеновите и безглутеновите.Разтварям ги в млякото.
Цикълът ми беше редовен от втория месец след като родих,но не съм кърмила.

# 575
На мен ми идва 5 пъти след раждането,а още кърмя.Нищо не е едно и също,нито продължителност,нито интензитет,нито болките.Като спра да кърмя се надявам да се нормализира.
Аз ще правя домашни бисквити,тип гофрета по идея на една декемврийка,но още съм далеко от тях,чакам да ни мине почивката и почвам края на месеца.
И аз се притеснявам за обезопасяването на стаята,моя е доста любопитен,всичко иска да пипне,види,опита и в началото ще е доста интересно 😁

# 576
Аз да попитам за домашната аптечка. Защо трябва да има няколко вида температуропонижаващи лекарства (парацетамол и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС))? За аналгина разбрах, ако друго не помогне, тогава се дава и се наблюдава детето.
Също така на една лекция лекар спомена, че при диария/повръщане, за да се възстановят електролитите, може да се даде вода + витамин C. Не запомних каква беше дозата и на каква възраст може да се дава това.
Общо взето тази материя (лечение на бебета и малки деца) не ми е ясна.

Последна редакция: пт, 06 юли 2018, 14:47 от Coelum

# 577
  • Варна
Аз да попитам за домашната аптечка. Защо трябва да има няколко вида температуропонижаващи лекарства (парацетамол и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС))?
Защото и парацетамол, и нурофен имат максимална доза за 24 часа, парацетамол може да даваш най-много 4 пъти в денонощие, демек през 6 часа, а нурофен - 3 пъти. А ако ти вдига висока Т през 3-4 часа не може да разчиташ само на един медикамент, защото ще предозираш. Някой път се случва докато успее да свали и започва да вдига пак. Затова се препоръчва да се редуват два препарата (с ибупрофен и с парацетамол) през 4 часа, за да може да се спази минималния интервал между дозите и максималната доза за денонощие на всеки от тях.

# 578
  • София
Винаги имам и свещички, защото те по-бързо свалят висока Т. Даже от Италия си купих Нурофен, защото спряха вноса му преди години. Ако детето повръща, но няма диария слагам свещички. Хексалгин още на 1,1 год. дадох. Винаги го смесвам с малко Панадол, защото има отвратителен вкус и децата го повръщат.

# 579
момичета, а в какви ситуации се очаква детето да вдига температура? освен нещо инфекциозно, друго може ли да е?...не трябва ли да се ходи на лекар или за някои състояния е достатъчно да се дават лекарства за понижаване на температурата?

# 580
М, какви свещички ползваш за твоето дете?

Мисля, че при никнене на зъби и при поставена ваксина също може да се вдигне температура.

# 581
Аз давам домашна бисквита с овесени ядки, кокосово брашно и ябълка. От сайта otmamazamama.
Аз не захранвам по ЗВБ , но бисквитите му давам да си яде сам от 8 месеца и половина.
Цикалът ми си е все същия , но все закъснява поне с 5 дни

# 582
  • София
Подкрепям  Жана за лъжичките и аз  съм доволна . Отделно я храня и със сребърна лъжичка , която като форма и големина е срахотна.

За цикъла на мен ми дойде на десетия месец и от тогава пак нямам.

# 583
Цикъл ми дойде на 4 месец след раждането и два месеца беше редовен, после пак започна да ми идва на 40-45 дни. Но аз съм с ПКЯ, та не е нещо ново за мен.
Надявах се да се регулира след раждането, но не стана, уви.

# 584
  • Варна
момичета, а в какви ситуации се очаква детето да вдига температура? освен нещо инфекциозно, друго може ли да е?...не трябва ли да се ходи на лекар или за някои състояния е достатъчно да се дават лекарства за понижаване на температурата?
Естествено, че трябва да се иде на лекар. Е, сега като порасна не го водя за всяка температура, но за малко дете е просто задължително. Всичко може да е, най-често вирус, но все пак като са малки и бързо се обезводняват, изобщо лекарят е задължителен.

Общи условия

Активация на акаунт