Пубертетът при момчетата - Тема 2

• 66 356
  • 779
  •   1
Отговори
# 165
Скрит текст:
Стига де, Дръндьото е за 7-8 годишни.

Ама тука масово се записват майки с тийнове по на 8 години. Защо се изненадваш? 😂
Не се изненадвам, ама все си мисля, че темата на темата е максимално очевидна. Пък и гледам последните страници масово мустаци засукват, та все си мислех, че спряхме да обсъждаме 8-годишни.

Реално е на 11 години и 7 месеца към момента. Започва да навлиза в пубертета. Но единствената книга, която до момента е чел с кеф и сам е искал да купувам следващите части е Дръндьото. В момента и нея не поглежда, за съжаление. Интересува се предимно от компютъра и клипчета в youtube. Не знам какво толкова го привличат. Някакъв рус седнал на един стол, снима се с камерата и говори щуротии. Умирам от яд като го видя Simple Smile
А мустачки все още няма Simple Smile
С малкият ми син е същата ситуацията. Дръндьо мина и замина. С голямо желание  я чете. В момента са на дневен ред клипчетата на някакви двайсет и кусур годишни геймъри с разни празни приказки и инфантилни експерименти, на които синът ми се залива от смях. Игрите на плейстейшъна и телефона. Обича да играе навън, но пък лятото повечето деца липсват или и те не излизат и настава една скукаааа, мрънкане. Добре че обича да ходи за риба, та веднъж, два пъти седмично го правят с баща си.
Вече не помня, споменах ли, чете и гледа новини, оттам рушка из нета за информация. Поне не му липсва информативния подход.  Joy
Аз се дразня, че не виждам тая любов към книгите, но пък и отчитам реалността. Всякакво инфо им е на един клик разстояние. Съвсем друг е въпросът, колко е достоверно, какви ползи носи за ума и дали развива..., но ги прави мързеливи и преситени по отношение на на четенето.
На тяхната възраст, аз четях ненаситно.

# 166

На тяхната възраст, аз четях ненаситно.

И аз така. Обожавах да се потопя в някоя история и да съпреживявам прочетеното.
Някои книги така са ми влезли в сърцето, че и до днес имам чувството, че съм в тях. Например, ако попадна сред гъста и висока растителност ,си представям, че преживявам приключенията на Карик и Валя. Когато видя един любим язовир с тръстики край брега, си спомням Алиса в лодката, когато записукат непознати за мен птици се пренасям в света на семейството на Яна от "Птици долитат при нас"... и още, и още. Всичко това е затворен прозорец за моето дете, не може да ме разбере, няма грам интерес, ако не му набутам някоя книга в ръцете и да го убедя, че ще му хареса/Така се случи наскоро с рицарят Роже, ама пак бавно я чете/А в съвсем ранна възраст не заспиваше без книжка, коментирахме си заедно, това беше някъде докъм първи клас.

Когато бях дете, наред с това, че обожавах да пътувам, винаги, на всяко място- дали на почивка в планината, дали на село при баба, аз първо се отбивах в библиотеката и си намирах моите "съкровища".В жегавите  следобедни часове, аз потъвах в книгите.

А каква детска библиотека притежавам- уникална!/И не само детска, но детската е незаменима като богатство и пълнота/ Да се надявам, един ден а внуци... Simple Smile

# 167
Нашите деца са съвсем друго поколение,  светът им е различен. Достъпът им до забавления и информация е в пъти по-лесен от нашия. За да чете съвременното дете, то трябва да има едно сериозно количество време свободно от екрани и джаджи, в което да поскучае, да помечтае, пък като му се пъхне в полезрението някоя интересна книжка, да я отвори и почете. С четенето се почва леко и бавно, нежно и полека, после нещата се случват. Апетитът идва с яденето - вярно е и за четенето.

# 168
  • 1st floor
Проблем с електронните джаджи имаме и ние. Постоянно се играят игри, ако си е у нас. Tired По време на учебната година бях сложила на всичко пароли, включително беше лишен и от телефон с тъч скрийн. Rolling Eyes Иначе няма оправия...Сега съм му отпуснала малко юздите, защото мина бурята след седми клас, но на есен май пак ще е същото.

# 169
Kaто ви чета стигам до извода, че моето момче е като другите, т.е всички се развиват нормално ..
Само да са здрави..
Четенето на задължителната литература е задължително - 50стр на ден, отделя час, час и малко .. няма не искам

# 170
  • Перник
И аз съм прекарала много лета с книга на хамака в двора. По цял ден, докато захладнее привечер, за да се съберем с другите деца на улицата и да играем до среднощ. Но наистина децата ни са различни. Книги, които ние сме обичали, на тях са им тъпи, например "Пипи дългото чорапче".
"Дръндьото" е изчетен от първата до последната книга. Глупости в youtube се гледат в несвяст. Аз не бих издържала и 5 мин. да гледам как някакъв играе на Minecraft и крещи.

# 171
      Моето няма чак толкова електронни джаджи. До момента е имал телефон само за кратко и то като сме били на почивка, да се обажда на бабите. Таблет- също само на почивка и то в определено време. Но телевизия се гледа до безумие за съжаление.Иначе, слуша музика.

Имам чувството, че повечето деца нямат фантазия- да си представят нещата, да ги доизмислят.Затова книгите им се виждат тъпи- не могат да "влязат в действието" Всъщност има и много четящи деца, но нечетящите също са много повече отколкото някога.

# 172
У дома се чете всеки ден,но определено под натиск от моя страна.Дразня се от това,че докато се накуми мрънка здраво,а като го увлече книгата му е интересно.Дръндьо го мина още предишното лято и то с огромен интерес.После захвана поредицата за Никола,но нещо не го грабна за дълго.Яд ме е,че възприема четенето,като задължение и то от не до там приятните.Даже на плажа ме попита как мога да чета по време на почивка,това било самонаказание.Надявам се след време да си промени отношението към книгите.Опитах и с ел.четец да го привлека, уви -мимолетен успех.

# 173
  • софия

Сбъдваща мечти, мерси за поредиците книги, ще ги пробвам дали ще се одобрят.
Сега чете стихотворения на Христо Ботев от компютъра, много е смешен.

# 174
Здравейте на всички, включвам се за пръв път в тази тема за съвет. Как се справяте с желанието на тинейджърите да са самостоятелни и независими? Това е общо питане. Например да проявяват желание за закъснения с прибирането и е такива неща. Забравила съм, как беше с нас едно време. Уф, много е трудна тази възраст. Направо ми се изправя козината. Незнам как да реагирам. С крайна строгост или с разбиране.

# 175
  • 1st floor
С крайна строгост или с разбиране.
С нещо по средата може би... Обяснявам всяка вечер, защо предпочитам да се прибере в мига преди да се стъмни. Обаждам се и да подсещам, защото помня колко сладки са игрите през лятото навън. Естествено случва се да закъснее и го смъмрям, но не правя скандали за пресрочените десет минутки. За сега пазим някакво прилично равновесие, дано и така си остане.

# 176
  • В полите на Пирин планина
Живеем в малък град и в междублоковото пространство е относително спокойно. Събират се по много деца и вечер, сега през ваканцията, ги оставям да стоят до късно. Прибират се към 22.30 някъде. Играят на някакви игри и са близо. Ако ходят да играят в някое от училищата - футбол, баскетбол, то около 21.00 часа е максимума и се прибират. Големият излиза с приятели, но през деня.

# 177
Аз вчера се карах,защото звънях да подсетя,че е време да се прибира и познайте,не видял,че е със спрян звук.За 10-15мин. не правя проблем,само отбелязвам закъснението.Обяснявам до откат,че е редно и човешко да ми се обади,ако иска да остане още малко,но уви все е забравил.Прибира се,когато започва да се стъмва.

# 178
Свита ми е душата, да не объркам нещо с реакциите си. Прекалено съм властна и детето ни е взел тази черта от мен изглежда... та незнам. Абе общо взето май характера му е като моя. Хехе как ще се сработим? Благодаря ви за отговорите, надявам се да намерим баланса.

# 179
  • Русе
По тъмно моите сами нямат работа навън и си го знаят добре. Изключения не се допуска  Naughty
Иначе големият може да ходи през деня където си иска но е задължен да ме информира в коя част на града е.  По РД и други купони може да ходи с преспиване само ако има родители.
Правилата ги пея от години и не допускам да ми се качва на главата. Без истерии но с категоричен тон заявявам, че правилата трябва да се спазват  Naughty Като не му изнася, да се изнася и спасява както може (това само си го мисля  Mr. Green)

Общи условия

Активация на акаунт