Пубертетът при момчетата - Тема 2

• 66 305
  • 779
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Не бих искала да генерализирам, но това е масово явление. Същата работа е и у нас. Поставям задачи къде са изпълнени, къде не. Втората смяна наистина е кошмар откъм контрол. Зор видяхме и ние с нея миналата година. Но честно да ви кажа, напъвам яко, защото ако го оставя, просто....ще стане последна дупка на кавала.

# 616
Не бих искала да генерализирам, но това е масово явление. Същата работа е и у нас. Поставям задачи къде са изпълнени, къде не. Втората смяна наистина е кошмар откъм контрол. Зор видяхме и ние с нея миналата година. Но честно да ви кажа, напъвам яко, защото ако го оставя, просто....ще стане последна дупка на кавала.
това толкова ме уморява
да не говорим че се чувствам ужасен човек
то отношенията ни последно време опират само до домашни, дисциплина, караници Unamused
знам че го правя за негово добро, но явно не намирам точния път и начин
страх ме е да не се отдалечим много, но наистина постоянно ми пили нервите с неговия мързел и безотговорност

# 617
  • София
Синът ми след 2 седмици става на 12 години. В 5-ти клас беше същата работа - постоянно повтарях да сяда, да учи, изпитвах го, проверявах домашни и т.н. Наистина е ужасно, ужасно уморително. В края на учебната година вече бях готова за лудницата. Даже пропуших от нерви. Тази година, обаче нещата са по-добре. Но цялата минала година той си имаше график - в 14.00 ч. започваше ученето. Когато беше на курсове учеше 1 час след прибирането вкъщи. Грабна ми се акъла да повтарям и да се разправям с него, но тази година нещата вече са лесни. Той си спазва графика, знае, че в 14.00 ч започва да учи и дори сам започва. Няма какво да се лъжем - трябва си търпение, здрави нерви и постоянно повтаряне, докато свикнат.
Иначе и тази година проверявам домашни, изпитвам на уроци и връщам, ако не ми харесва как е научено. По Човек и природа започнаха с физика и го карам да учи само определенията /подчертания текст/. По история и география подчертавам важното, защото материала си е тежък и има доста излишни неща. Като научи го карам да си попълва и работната тетрадка - така му е по-лесно да затвърди знанията.

# 618
Явно е често срещано явление.Аз се ядосвам,че има капацитет и възможности,но с лека ръка ги пилее.За целта и аз натяквам,повтарям,наказвам ако е наложително,но без напомняне не става и у дома.Зорът е докато седне да учи,после всичко е ок и има чудесни оценки.Заради постоянните ангажименти с пусто училище и у нас отношенията се свеждат до образователните нужди и това ме натоварва адски много.Като изпуша гледам да направя нещо за себе си или децата при бабите за събота/неделя.(Не,че в понеделник не яхвам метлата,но...).

# 619
  • Варна
Същата работа е и при нас. Повтарям като латерна, гледам да не си изпускам нервите защото вредя на себе си, но общо взето повтарям от сутринта " Сядай да учиш, сядай да учиш, сядай да учиш...."  и така не знам колко пъти Rolling Eyes

# 620
  • В полите на Пирин планина
Големият го "оставих" да се оправя сам. Нямам физическа възможност да следя по всички предмети какво учи. Казах му да набляга по специалните + английския. Разбрали сме се при 2 поредни ниски оценки / 4 и под 4 / - прибирам лаптопа и го давам само за учебна работа. Да си прави сметка. Толкоз.

Малкият все още следя, но по някои предмети оставям да се оправя сам - примерно по математика му е по-лесно и пише с най-голямо желание и аз не се намесвам.

От постоянно "дуднене" се получава отрицателен ефект - сякаш още повече ги напада ината и нежеланието, но все пак е нужен някакъв контрол.

# 621
При мен пък голямо разочарование идва от училището. Днес отново първия час беше отпаднал. Постоянно има свободни часове. Вчера си правеше домашното по физика. Прилежен, с желание, за да е готов за днес. Днес физика няма.
Е, то така учи ли се?

# 622
Аха-ха-ха, у дома е същата работа! Уж няма да виси на телефона и само докато пиша в месинджъра и той отговаря.. , а сега познайте дали не стои на телефона

Катерица, по новия закон свободни часове не трябва да имат, при нас влизат заместници или вътрешно разместват програмата. Изрично още миналата година ни предупредиха, че свободни часове няма и да не се връзваме на приказки - имахме свободен и ни пуснаха Simple Smile

# 623
Момичета , направо ме успокоихте
Реших, че само при нас е проблема
Наистина мисля че това което правим е за тяхно добро
Но както се казва, децата ни винаги ще има какво да споделят с психоаналитика си Smile

# 624
Моят няма мобилен интернет, отделно баща му му сложи детокс програма за игрите на телефона и може да играе след 6 часа вечерта. Когато съм на работа, прибирам кабела на домашния нет. Така не се разсейва толкова много, иначе сам си знае, че не успява да се контролира и уроците остават ненаучени, а домашните - ненаписани.

# 625
всички устройства да прибера, ТВ ще гледа или просто ще гледа в една точка /изпробвано Satisfied/
искам да го науча на отговорност-друг е въпроса че явно не успявам

# 626
Прибирала съм и дистанционно, но вече телевизията не му е такава тръпка. Иначе пак бих. Истината е, че повечето възрастни се увличат и не си дават сметка колко време губят в интернет, а ние искаме децата да са по-отговорни от нас. Синът ми знае, че се увлича и знае, че това не му е от полза. Затова не се противопоставя на ограниченията. От време на време охлабваме възела, пробваме как са нещата, ако са се подобрили, отпадат някои от ограниченията. Самоконтролът се изгражда през целия живот, аз съм доста целеустремена сега, но не бях такава като дете, стана постепенно. Подозирам, че при повечето хора е така.
За гледането в една точка - и през това сме минали, но отшумява за ден-два. Като се наложи късно вечер да учи уроци и да пише, като знае, че това ще му коства играта на компютъра или нещо друго по-приятно, гледа известно време в една точка, пък сяда да учи.

# 627
  • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
всички устройства да прибера, ТВ ще гледа или просто ще гледа в една точка /изпробвано Satisfied/
искам да го науча на отговорност-друг е въпроса че явно не успявам

Моя е така - способен е просто да лежи и да гледа тавана.

# 628
  • Русе
 Ние по подразбиране свързваме отговорност и училище. При тях не е точно така. До голяма степен системата на обучение не е съобразена с различните способности и наклонности, а от друга - на този етап нямат понятие за какво им е едно или друго. На неговата възраст, въпреки че бях послушна, ученолюбива и се водех много отговорна, също мразех училищните си ангажименти и имах висок успех заради по-развити наклонности по някои предмети, по други направо си учех наизуст. Доста по-късно разбрах смисъла и ми стана интересно нещо, което преди години ми е била съвършено скучно или непонятно.  Някои деца са схватливи и бързо се ориентират, други не могат,което не значи, че са по-неспособни, а понякога че искат по солидна аргументация и не могат да приемат просто наливане в главата на непонятни неща.Но най-често не могат да разберат защо им трябва всичкото това. Като следя какво учат и как учат и аз се чудя на ненужното усложнение за сметка на нужни и по ясни неща.Отделно, че критериите в различните училища са толкова различни, че на места 6 не стига и за 3.

# 629
  • София
И моя миналата година опитваше този номер с гледането в една точка. Казва "Няма да уча, ей така ще си седя!" и край. Аз му казвах ОК, отивах в кухнята, изпушвах една цигара, за да му дам малко време и като се върнех, ако не беше отворил учебника сядах до него и започвах да дундосвам неща от сорта на "Е хубаво, губи си времето. Вместо да си научиш и на пишеш за 1 час, а после да си седнеш на лаптопа, ти ще загубиш 1 час само да се сърдиш, после 1 час, за да учиш и така ще ти заминат ЦЕЛИ 2 ЧАСА ОТ СВОБОДНОТО ВРЕМЕ /натъртвам на това/." и т.н. и т.н. Ама не спирам да намилам. Накрая той се вслушваше в думите ми и сядаше да учи. И така беше всеки ден почти цялата година. В края на годината изведнъж сам се сети да седне, за да не си губи времето и като видя, че наистина за 1 час е готов разбра, че съм права и спря да се тръшка

Общи условия

Активация на акаунт