Американски колеж - дванадесета тема

• 62 688
  • 752
  •   2
Отговори
# 225
  • софия
Тук писаха, че в Лого-3 тази година не е било възможно за записване за подготовка само за АК, било комбиниран пакет подготовка за АК+подготовка за НВО.
Това е идеалният вариант. Преди време преглеждах сайта им и не видях подобна опция. Ще погледна пак.

# 226
Знам, че се попетнайсетвам и за това ще бъда кратък. В темите назад ясно се открояват два "идеологически" противоположни лагера: привърженици и противници на курсовете за приемния изпит в АК. Нито единия лагер не е успял да победи в спора.
Моята позиция: Всякакви подготвителни курсове за изпита в АК са излишни и възможно вредни.Същото твърдят и представителите на колежа при всеки възможен случай. Има маса примери на деца във форума, които са посещавали курсове, имали са високи резултати на пробните изпити и после не са се представяли достатъчно добре на изпита. Както и на деца отишли без всякаква подготовка от обикновено държавно училище и класирани достатъчно добре.
И в двата случая не става въпрос за единични изключения.
При мен и двамата сина влязоха без специализирани подготвителни курсове.
Вярно е че големият идва от ЧУ, а малкият от СМГ, но резултатът, според мен, щеше да е същия, ако идваха от ДУ.
Сестра ми навремето също влезе без подготовка, а учеше в кварталното училище...
Но желанието на родителите да се застраховат е всепобеждаващо. Ако предложа да минат с дебела свещ в църква (или еквивалентна проява за съответната религия), много родители ще направят И това. После пак ще запишат детето си на курс за всеки случай.

ПС курсове, които подготвят И за НВО И за АК няма как да има. Изпитите са кардинално различни.

# 227
  • софия
Мисля, че е нормално всеки родител да иска най-доброто за детето си, според възможностите и разбиранията си, и да иска да помогне възможно най-много.
Много са ми полезни споделените мнения за опит.

# 228
Вярно е че големият идва от ЧУ, а малкият от СМГ, но резултатът, според мен, щеше да е същия, ако идваха от ДУ.

Но няма как 100% да си сигурен.

Моят съвет към тези, на които целта им е АК и децата им учат в ДУ да се презастраховат с курсове, въпреки, че и аз съм против тях. Кандидатстването за колежа е един път и няма поправка.
Наблюдавам какво се случва в периода 2-4 клас в момента. Родителите полудяват с всяка изминала година. Децата масово ходят на курсове с цел прием в СМГ, ПЧМГ и мат. паралелки от 5-ти клас. Ако ги приемат, продължават с подготовката в училище. Неприетите продължават да ходят на курсове и в 5-ти клас и да поддържат ниво, за да надградят това, което вече са научили.
В един момент всички тези деца се оказват в седми клас и отново предстои кандидатстване, където
борбата продължава, а местата за най-желаните гимназии са отново ограничени и ще са за най-подготвените.
Помислете добре върху това!

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 18:24 от Фран Ческа

# 229
Мисля, че е нормално всеки родител да иска най-доброто за детето си, според възможностите и разбиранията си, и да иска да помогне възможно най-много.

Това го разбирам. Според мое мнение (подкрепено от изказванията на колежа) обаче, по-скоро пречи в опита си да помогне. Че и плаща за това не малки суми. Въпроса не е в сумите. Резултата го няма...

# 230
  • софия

Моят съвет към тези, на които целта им е АК и децата им учат в ДУ да се презастраховат с курсове, въпреки, че и аз съм против тях. Кандидатстването за колежа е един път и няма поправка.
Наблюдавам какво се случва в периода 2-4 клас в момента. Родителите полудяват с всяка изминала година. Децата масово ходят на курсове с цел прием в СМГ, ПЧМГ и мат. паралелки от 5-ти клас. Ако ги приемат, продължават с подготовката в училище. Неприетите продължават да ходят на курсове и в 5-ти клас и да поддържат ниво, за да надградят това, което вече са научили.
В един момент всички тези деца се оказват в седми клас и отново предстои кандидатстване, където
борбата продължава, а местата за най-желаните гимназии са отново ограничени и ще са за най-подготвените.
Мисля го от момента, в който твърдо се насочихме към Колежа. Моите наблюдения се покриват напълно с твоите.
Децата, учили в СМГ/ ПЧМГ не могат да бъдат мярка, по която да се сравняват децата от другите ДУ. Имам приятелка, чието дете, учило в СМГ, беше прието и завърши Колежа с отлични резултати. Без допълнителни уроци. Но аз знам, че моето не е като него, като децата от математическите и за това търся кой е най-добрият начин конкретно за него.

# 231

Не, Фран, няма как да съм 100% сигурен. И в това е ключа от палатката, нали? Механизма е същия при терминално болните деца. Родителите са наясно, че миризливата врачка от Горно Нанадолнище едва ли ще помогне, но не са 100% сигурни … Виждал съм го на личен пример и знам как е.
Ако подготвителните курсове за АК бяха просто безполезни, щях да си замълча. Но те натрупват допълнителна умора в децата, дават им шаблони, които после не работят на изпита, внушават им излишна самоувереност или напротив ненужно чувство на малоценност, и т.н.
Дебело подчертавам - имам предвид само курсовете за АК. Защото изпита е на различен принцип, при който такъв тип подготовка не помага.
Твърдо подкрепям курсовете за СМГ в 4-ти клас и тези за НВО. И съм съгласен с наблюденията ти за родителското истерясване.

Децата от СМГ, ПЧМГ и Света София не могат да бъдат мярка не защото са учили повече, а защото са предмет на предварителна селекция в ранна възраст. Предвиждам, че с курсовете за влизане в Света София, СМГ и ПЧМГ техните резултати в АК ще започнат да спадат (защото селекцията ще е повече на база подготовка, отколкото на база способности).
За Климент Охридски резултатите на НВО по времето на големия син бяха топ, но в АК бяха като на останалите училища - защото по това време нямаше подбор в предучилищна/първи клас.

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 18:48 от Ezhko

# 232
Дайте тогава да спретнем една статистика.
Има ли тук родители на деца/или познавате ли такива/, които са учили в обикновено квартално училище, не са посещавали курсове за прием в АК и са вътре.

Моите деца не са посещавали въпросните курсове, но пък са учили в СМГ.
Едната беше приета, другата-не.

# 233
  • софия
Има ли тук родители на деца/или познавате ли такива/, които са учили в обикновено квартално училище, не са посещавали курсове за прием в АК и са вътре.
Може би да направим анкета?

# 234

Супер.
Мога да я добавя в първи пост. Мисля, че мога. Но не се наемам сама да определям съдържанието.
Дайте предложение за заглавие на анкетата и възможните опции за отговори.

# 235
  • софия
Децата от СМГ, ПЧМГ и Света София не могат да бъдат мярка не защото са учили повече, а защото са предмет на предварителна селекция в ранна възраст.
Напротив, децата, влезли в тези училища продължават да учат повече в училище. И това не е, защото децата от ДУ не искат, а защото просто учат в различен формат.

# 236
  • софия
Специално пък от СС е пълно на курсовете!

# 237
Децата от СМГ, ПЧМГ и Света София не могат да бъдат мярка не защото са учили повече, а защото са предмет на предварителна селекция в ранна възраст.
Напротив, децата, влезли в тези училища продължават да учат повече в училище.

Да, така е. Учат повече. Както в Света София, така и в Кл. Охридски навремето. В Света София си имаше подбор, в Кл. Охридски - не. На НВО - сходни резултати. На изпита за АК - разлика от земята до небето. Като по същото време Кл. Охридски имаше повече медали от математически състезания от Света София...
Изводът ми: при изпита в АК знанията имат много по малко значение от вродените способности.

Специално пък от СС е пълно на курсовете!
Както и от Кл.Охридски по времето на големия ми син. Не им помогна нито училището, нито курсовете на нашите тогавашни съученици, а имаше и медалисти от математически състезания между тях...

# 238
  • софия

Супер.
Мога да я добавя в първи пост. Мисля, че мога. Но не се наемам сама да определям съдържанието.
Дайте предложение за заглавие на анкетата и възможните опции за отговори.
Предложение за заглавие: Разчитахте ли на допълнителна подготовка за приемния изпит за АК:
Предложения за отговори:
Да, комбиниран курс по МАТ и БЕЛ в школа специално за АК- детето ми учи в математическо училище
Да, комбиниран курс по МАТ и БЕЛ в школа специално за АК- детето ми учи в стандартно  СОУ
Да, комбиниран курс за НВО в школа- детето ми учи в математическо училище
Да, комбиниран курс за НВО в школа- детето ми учи в СОУ
Да, курс за НВО по МАТ-детето ми учи в математическо училище
Да, курс за НВО по МАТ-детето ми учи в СОУ
Да, курс за НВО по БЕЛ - детето ми учи в математическо училище
Да, курс за НВО по БЕЛ - детето ми учи в СОУ
Да, частни уроци по МАТ И БЕЛ - детето ми учи в математическо училище
Да, частни уроци по МАТ И БЕЛ - детето ми учи в СОУ
Да, частни уроци само по БЕЛ - детето ми учи в математическо училище
Да, частни уроци само по БЕЛ - детето ми учи в СОУ
Да, частни уроци само по МАТ - детето ми учи в математическо училище
Да, частни уроци само по МАТ - детето ми учи в СОУ
Не, детето ми учи в математическо училище 
Не, детето ми учи в ОУ
Не, детето ми учи в СОУ
Не, детето ми направи няколко консултации в учителите си от училище

А за да е още по точно, може би трябва да се добави трети вариант и за ОУ, както и да има опция за повече от един отговор.

# 239

Напълно подкрепям!!!

Ежко,
Не мисля, че упражняване вреди. Знам теорията ти за умората. Всеки има глава на раменете и може да си наблюдава детето.
Колкото до курсовете. Извадка трудно ще направим, защото не знаем от колко кандидатствали без подготовка колко са приети, при това колко от тях идват от МГ-та ( не само СМГ), колко от ЧУ със засилени математически часове. Колко от тях имат в къщи родител, занимаващ се задълбочено с тях по м-ка и логика.
Веднага след изпита в АК ( не ми се рови) пишеше майка, на която детенцето не беше прието в АК. Бяха ходили в Магнет. Тя писа, че от 24 деца, ходещи на подготовка в тази школа, 20 са приети. Още тогава ти обърнах внимание на тази статистика и че това е доста висок процент на успеваемост. Предполагам, че и с другите школи е така. Мисля, че не повече от 100-150 деца годишно се подготвят по школи за АК. Няма как да са приети всички.

Съгласна съм, че натоварването е много голямо, за да ходят и на НВО и на подготовка за АК.Тук родители и деца преценяват.

Също, ако погледнеш статистиките на СС , имат около 90% успеваемост на кандидатстващите в АК. (И в нашия випуск имаше най-много деца от СС, дошли от едно училище, а става въпрос за випуски, когато в СС са учили малко деца).

Амели,
Вашият опит е ДА, но от ДУ ли идвате? Ако идвате от СС или СМГ, нужда от подготовка за НВО нямате? И дъщеря ми някога се е готвила само за АК, но тя нужда от подготовка за НВО нямаше. Оценките й стигаха за навсякъде, а по математика си излезе доста по-рано, че пътувахме на море. Но нашия случай не се брои, защото училището й си ги подготвяше за държавните изпити

Общи условия

Активация на акаунт