Американски колеж - дванадесета тема

• 62 699
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
  • софия
Скрит текст:
Здравейте и от мен, сина ми ще бъде 6 клас, знам че е рано но искам да се ориентирам навреме, надявам се че ще ме приемете в темата.
Две сме  Sunglasses
Звънче,
Много си ми помагала! Благодаря!
Надявам се да мога да съм ти полезна тук. Каквото те интересува за АК, питай! Ще направя всичко възможно да намеря отговора.
Успех!
Hug Благодаря сърдечно!
Скрит текст:
Радвам се, че съм помогнала  Embarassed Винаги, когато мога, се старая да го правя.
Все още нямам конкретни въпроси, ориентираме се. Имам тази учебна година. Малко съм объркана, защото всички, вкл. ученичката, определено сме се насочили към АМ, но не знам как да съчетая подготовката за НВО с подготовката за изпита за АМ. Не искам да слагам твърде тежък товар, който трудно ще бъде дърпан. За сега съм я записала допълнително на БЕЛ.
Всъщност, извинявам се, надявам се съм в правилната тема за подобни терзания. Като я чета, по-скоро е нещо като отчетна за настоящи и бивши възпитаници?

# 211
  • софия
Скрит текст:
Здравейте и от мен, сина ми ще бъде 6 клас, знам че е рано но искам да се ориентирам навреме, надявам се че ще ме приемете в темата.
Две сме  Sunglasses
Звънче,
Много си ми помагала! Благодаря!
Надявам се да мога да съм ти полезна тук. Каквото те интересува за АК, питай! Ще направя всичко възможно да намеря отговора.
Успех!
Hug Благодаря сърдечно!
Скрит текст:
Радвам се, че съм помогнала  Embarassed Винаги, когато мога, се старая да го правя.
Все още нямам конкретни въпроси, ориентираме се. Имам тази учебна година. Малко съм объркана, защото всички, вкл. ученичката, определено сме се насочили към АМ, но не знам как да съчетая подготовката за НВО с подготовката за изпита за АМ. Не искам да слагам твърде тежък товар, който трудно ще бъде дърпан. За сега съм я записала допълнително на БЕЛ.
Всъщност, извинявам се, надявам се съм в правилната тема за подобни терзания. Като я чета, по-скоро е нещо като отчетна за настоящи и бивши възпитаници?
На правилното място си Hug
Тук е така, от всичко по малко, понякога по повече Simple Smile
Добре дошли!

# 212
  • Cobrs
И аз да се похваля с колежанка - бъдеща осмокласничка! Благодаря на всички за споделената информация, беше ми много полезна!

# 213
Честито на всички приети и на всички завършващи!
Добре дошли на новите дами в темата!

Последна редакция: сб, 30 юни 2018, 12:45 от Фран Ческа

# 214
  • софия
Да си споделя радостта:
Скрит текст:
Истински се надявам  9 клас да бъде също толкова страхотен като процес, както тази година.

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 18:48 от Амели

# 215
  • На топло в неговото сърце.
Да си споделя радостта:
Скрит текст:
Сега, след като излезе оценката и по science с радост мога да се похваля, че детето завършва с две високи петици -бел и мат (разбира се, особено мат не очаквах друго) и, че се радваме на награда Academic Achievement Award for outstanding academic performance  in English Simple Smile
Истински се надявам  9 клас да бъде също толкова страхотен като процес, както тази година.
[/quote]

Амели,поздравления Hands Clap Браво на детето!

# 216
  • София

Да си споделя радостта:
Скрит текст:
Истински се надявам  9 клас да бъде също толкова страхотен като процес, както тази година.

Браво на детето Амели. Поздравления за него и дано има едно прекрасно лято Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 23:39 от Hellsun

# 217
Амели,
Браво!

Фран,
Стискам палци!

Честито на бъдещите осмокласници!

Звънче,
Това с подготовката зависи от много фактори. Има доста деца, които не са се готвили допълнително. Ако детето е много добре с математиката и обича да чете книги и го прави доволно често, има всички шансове да се справи без допълнителна подготовка на изпита за АК.
Предполагам, че пишеш, че сте се записали на допълнителна подготовка по БЕЛ за НВО.

Лично аз съм привърженик на допълнителната подготовка за изпита за АК. Дава тренинг да се вместиш във времето, да пресееш кое е належащо да решиш и кое да прескочиш, че ще те забави.
 Всъшност задачите за изпита поне в два от разделите не са трудни, решими са и е въпрос на скорост и прецизност. Същото важи и за раздела "Четене с разбиране". За тези три части е важно с колко стотни можеш да дръпнеш пред другите, защото всички могат да ги решат или да отговорят на въпросите при четенето, но смисъла е кой ще е едни гърди пред другите. Изпитът е нерешим на 100%- така е направен. Дори и от математиците. Най-високите оценки са около 75%. При 60% от петте части си даже в челните места.
 Въпрос на стратегия е.
Единици са, но има такива, които дръпват сериозно с есето. Ако хванеш едни 17% на есето, трябва яко да си издънил теста, за да не влезнеш. Но пък трябва да имаш истинска дарба, за да се сдобиеш с такъв висок процент на есето
Разделът с логическите задачи е най-тежък. Той затруднява и състезателите по математика. Често там има и отворени отговори, тоест не можеш да налучкваш дори.
Налучкването/късметът са немаловажен фактор но не можеш да му влияеш. При така направен тест децата имат приблизително равни шансове (разлика правят изявените математици). И условно казано, ако си отговорил на 10-15 въпроса от 25. То имаш 10-15 въпроса за налучкване, което за съжаление не е малко. А според резултатите отговаряш горе долу на половината вярно. И за съжаление разликите в резултатите са много малки ( често един налучкан повече въпрос може да е решаващ)
Ако зависеше от мен, изпитът нямаше да е в този формат
Пиша ги тези неща, за да си прецезирате на какво да наблегнете

# 218
  • На топло в неговото сърце.
Амели,
Браво!

Фран,
Стискам палци!

Честито на бъдещите осмокласници!

Звънче,
Това с подготовката зависи от много фактори. Има доста деца, които не са се готвили допълнително. Ако детето е много добре с математиката и обича да чете книги и го прави доволно често, има всички шансове да се справи без допълнителна подготовка на изпита за АК.
Предполагам, че пишеш, че сте се записали на допълнителна подготовка по БЕЛ за НВО.

Лично аз съм привърженик на допълнителната подготовка за изпита за АК. Дава тренинг да се вместиш във времето, да пресееш кое е належащо да решиш и кое да прескочиш, че ще те забави.
 Всъшност задачите за изпита поне в два от разделите не са трудни, решими са и е въпрос на скорост и прецизност. Същото важи и за раздела "Четене с разбиране". За тези три части е важно с колко стотни можеш да дръпнеш пред другите, защото всички могат да ги решат или да отговорят на въпросите при четенето, но смисъла е кой ще е едни гърди пред другите. Изпитът е нерешим на 100%- така е направен. Дори и от математиците. Най-високите оценки са около 75%. При 60% от петте части си даже в челните места.
 Въпрос на стратегия е.
Единици са, но има такива, които дръпват сериозно с есето. Ако хванеш едни 17% на есето, трябва яко да си издънил теста, за да не влезнеш. Но пък трябва да имаш истинска дарба, за да се сдобиеш с такъв висок процент на есето
Разделът с логическите задачи е най-тежък. Той затруднява и състезателите по математика. Често там има и отворени отговори, тоест не можеш да налучкваш дори.
Налучкването/късметът са немаловажен фактор но не можеш да му влияеш. При така направен тест децата имат приблизително равни шансове (разлика правят изявените математици). И условно казано, ако си отговорил на 10-15 въпроса от 25. То имаш 10-15 въпроса за налучкване, което за съжаление не е малко. А според резултатите отговаряш горе долу на половината вярно. И за съжаление разликите в резултатите са много малки ( често един налучкан повече въпрос може да е решаващ)
Ако зависеше от мен, изпитът нямаше да е в този формат
Пиша ги тези неща, за да си прецезирате на какво да наблегнете
Благодаря ти много за споделената полезна  информация.

# 219
  • софия
Рос, отговорила си дори на незададените въпроси. Благодаря! Изключително полезна информация за хора като мен, които изобщо не са ориентирани.
Един глупав въпрос - ако наблегнем конкретно на подготовка за формата на АК, ще покрием ли и НВО?
За 6-ти клас я записах на БЕЛ основно за самата нея (няма проблем, но знам, че 6-ти и 7-ми клас учат това, което ползват до 12-ти) и за да няма голямо натрупване само в 7-ми. Математиката обаче не е любима, въпреки че се справя, но с нея определено не знам какво да правя.

# 220
За формата на изпита и са това "що е то" подготовка за конкретния формат писахме много в предишната тема!
(Детето трябва да е четящо, да не се притеснява да си изразява мислите в писмена форма, да може да работи бързо под стрес...)
Аз като математик съм малко с по-друго мнение за частта "налучкване" в логическите задачи: понякога човек "решава" някаква "задача" във фонов режим, т.е. прочиташ, виждаш, че нямаш време да решаваш и продължаваш нататък... изведнъж нещо ти проблясва и се връщаш, "врътваш кръгчето" без изобщо да си сигурен дали е вярно... накрая ти остават едни 20% немаркирани задачи изобщо без идея, половината от тях на второ прочитане реално ги решаваш пак на "фонов режим", много често усещането за "налучкани задачи" не са 50:50, а поне с 70:30 вероятност да са верни...
Това за мен е отсяване на "работещите многозадачно" под стрес (според мен това не се учи, не можеш да се накараш да го правиш... това си е специфика на мисленето на всеки човек).
Работата за време може да се тренира дори с писане на домашни и поглеждане на часовника на бюрото, просто свикваш работейки, да оценяваш миналото време...

Подготовка за НВО според мен е абсолютно достатъчна, плюс самостоятелна работа за време и евентуално пробен изпит. Подготовка конкретно за формата АК няма как да има, защото само явилите се са видели конкретните задачи в конкретния формат и време Hands V

# 221
  • София
Тук писаха, че в Лого-3 тази година не е било възможно за записване за подготовка само за АК, било комбиниран пакет подготовка за АК+подготовка за НВО.

# 222
Не ти е глупав въпроса!
Отговорът е по скоро- не!
По математика в подготовката за АК се набляга на задачи, решими в рамките на минута, минута и малко. Понякога даже времето ти е и по- малко и това с прочитане на условието.
Няма разписване на задачи или решаване на сложни геометрични такива.
По БЕЛ пък е съвсем различно. За АК е един раздел и той е есе. Не знам къде да броя раздела “ Четене с разбиране”, но и той няма общо с НВО!

Пенева, съвсем не визирам изключенията. Често трябва да съобразиш, че отговора може да е кратен само на четно число, или пък нечетно, или пък 5 и 0 и на този принцип да изключиш някой от отговорите. Но това са по- скоро изключения.
Видно е, че около 50- те процента се сгъстяват резултатите. В един момент стават през малко стотни. Всяка година според трудността, това сгъстяване е плюс минус около петдесетте, но показва къде е масовото справяне.

Опитвам се да го направя по- разбираемо за хората, които не са се сблъсквали с този формат.
Ако учиш много за НВО, разбираш нещата и се справяш добре, можеш да очакваш и хубав резултат. Трудно можеш да очакваш изненади.
Докато за изпита за АК, се опитах да опиша как протича. Някой от задачите са и ниво 4 клас. Дори си представи събиране на няколко големи числа. Затова писах, че повечето задачи са решими от всички деца. Въпросът е за колко време. Притиснат си от 25 минути понякога за 30 задачи. При логиката са под 20 зад или около. Четенето с разбираме- зависи от дължината на текстовете, но около 50 въпроса. Давам приблизителни и условни цифри за добиване на представа

# 223
Някои задачи са на ниво първи клас, особено в "логическите" където времето за четене на условията е фактор Simple Smile Големия ми син каза, че 1/4 от този раздел не ги е прочел на първо минаване изобщо - дълги били условията (част от тях и минути преди предаване на листа точно ги е "врътнал"), от прочетените 1/2 е "решил" (колко вярно е друг въпрос), останалата 1/2 е заграждал "по усет". За повече време няма!
Част от задачите по математика не е решавал пак по логика "дълги сметки, няма време"...
Важно е в движение да оценяват - решавам/прескачам (засега)/маркирам по усет... /"тото".
И тъй като всичко това става за кратко време, качеството да се вземат решения под стрес е важно Hands V

# 224
  • софия
...
Един глупав въпрос - ако наблегнем конкретно на подготовка за формата на АК, ще покрием ли и НВО?
...
Според нашия опит-да!

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 22:35 от Амели

Общи условия

Активация на акаунт