Магията на изтока - тема 54

• 43 745
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
Скрит текст:
Трябва да запомниш съчетанията при гласните:

ae се чете "е"
ео се чете "о"
ye се чете "ье"
ou се чете "о"
двойно "оо" се чете "у"
двойно "ee" се чете "и"
eu се чете "ъ"
yeo се чете "йо" в началото на изречението, а когато е в самото изречение за "ьо", това си е златно правило от българския.
yu се чете "ю"
woo се чете "у"
won се чете за "уон"

Ми май е това, не се сещам сега за друго, на прима виста...

И трябва да си наясно, че има грешна романизация точно на yeo, която изписват и като yu.
Затова много често и масово се изписва hyun, а не hyeon. Оттам идва и объркване как ще се прочете точно. Същото е и при hyung/hyeong. Буквално го четат хамериканците като хюнг, а то си е хьонг. Та, както казах това е грешна романизация, макар че става дума за едно и също.
Същото е и с изписването на eo като "u". Например Сонг Сънг Хон/ Song Seung Heon, го изписват масово като Song Seung Hun, а по този начин го четат грешно като Хун, а той си е Хон.
Трябва да им хванеш цаката. Аз го направих преди много години, когато се захванах сама буква по буква да уча корейския.

Я, да те пробвам сега... Jeon Hyun Joon?

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 07:35 от rossonera

# 601
  • MJF
Мда,  Thinking падат си по ьо- звуци. Добре че си имаме ер малък а не като тези с латинската. Ей голямо безобразие с туй тяхната бедност - ни ю, ни ъ, ни ь, ни я, ни й. И току безобразно объркат имената  Crossing Arms.
Знаех си аз че корейците като французите и други си падат по буквосъчетанията. Пак таблици ще ми трябват за справка
Джон Хьон/ Хюн Джун?

# 602
Чон Хьон Джун.
Дж/Ч не е грешно, защото e нещо средно между двете, на бг изписано като Джон звучи хамериканско.

Напоследък съм се затъжила за Джимин и китарата на Мо.

# 603
Сега, като заговорихме за произношението и се сетих за второто българско участие от преди няколко месеца в My Neighbor, Charles.
Шо, би трябвало да помниш онзи наш Ивайло, който наричаха Ибайло в Корея, защото нямат "в" и то автоматично става "б". Бях сложила преди повече от година участието му. Коментирахме го тогава с теб, 2в1 и Тайна.
2в1 със сигурност трябва да го помни.

Та, ето и второто българско участие в това корейско предаване - на наш Крис, IT-специалист. За съжаление и той не говори като Ибайло корейски. Еххх, не им се учи много или им е трудно.
Само виж как се справя точно с произношението на дж /ч. Прав е, че за нас, българите е едно и също.
И нали си е българин - задължително нещо тестяно за закуска. Така сме ние, хаха.

# 604
Пълна азиатска какафония от цветове и музикални стилове.
Това не са те или поне нищо от парчетата, с които станаха популярни. Припевът зарибява, но само толкова. За друго не успях да се хвана.

# 605
  • София
На мен ми харесва песента - лятна, цветна, динамична и се запява от раз, сега ще слушам и другите песни от новия им албум. Но аз съм пристрастна, така че е разбираемо да ми харесва , имаме различни вкусове, нормално е.

Аз изгледах God's Gift, сега започнах Гора от тайни, все с тоя сладур Чо Сеун-Уу, страхотен е като актьор.И двата съм ги гледал, но заради него си ги гледам отново, след това ще започна и Life.Някой започнал ли е да го гледа, дами каже мнение за сериала.

# 606
Със смесени чувства съм аз като чух песента. Но предполагам, че ще стане хит.

Life още не съм го почвала. Вчера обаче погледнах Familiar Wife. Не е хит, но става за загуба на време, най-вече заради актьорите. Джи Сонг бързо се раздели с илюзията за мечтания брак. А "новата" му жена се хвана в капана на онзи малкия и май ще й се разкаже играта. И въпреки това ревността никак не й е чужда.

# 607
  • MJF
Я да ви разхладя малко и да ми проверите корейския:
Young You/ Йонг Йо   Thinking
Ji hun To Джи Хун То   Thinking или Хюн?
Ей го на и левента дето вчера ми "побутна" мързела- Дже Сок Кьонг

# 608
Тандемът Пдог + Банг Ши Хьок явно се измори и вече не създава добри парчета. Всяко нещо с времето си, а отдолу идват други - млади и напористи.

След месец и половина стартира новият есеннен сезон при японците и огледах повечето заглавия по-подробно.
Не е за вярване, че има обявени цели 6 романтични сериала, а и предстои да излязат още заглавия. Японците нещо са се размекнали. Две от историите ще са с каки и младо агнешко. До скоро гледахме истории на сенсей с ученички, сега обратното.
Романтика, ама си е японско и знам, че няма да е само това. Все заглавия с големи любимци + Рюхей Мацуда, че и Ю Широта се завръща по-сериозно на малък екран и то в много романтична роля още на 12 септември в Bungaku Shojo.

Tuon, есента ще излъчат и кратък сериал по платено японско приложение с двама твои любимци - Кеничи-сама и Шота Сометани. Кеничи ще е в ролята на Иисус, а Шота в ролята на Буда. Продукцията е по мангата Saint Young Men/ Saint Onii-san.
В наши дни Иисус-Кеничи и Буда-Шота ще са на "ваканция" на земята, точно в Токио. Иисус ще харчи много пари, купуването на нови неща е негова страст (модерен Иисус), а Буда ще се изявява като домакиня.
Повече не ми е нужно, за да си представя картинката, особено с тия двамата в главните роли, а и след като видях постера.
Ще го пуснат и за кратко по кината в Япония, като филм, но само за две седмици.

Скрит текст:

# 609
Dramafever ще превеждат на английски епизодите на 100 Days My Prince и изкараха резюме.
Да се смееш ли, да плачеш ли... Принц с амнезия. За чосонската "детективска агенция" се знаеше.

Цитат
A Crown Prince loses his memory and wanders off into town, believing himself to be an ordinary man. While our leading lady runs the first private detective agency in Joseon, but she also happens to be the oldest single woman in the town.

Шо, за тройка си. Повече не бих ти писала.

Йонг Ю (не е Yeo, за да е Йо, американизирана е на You, за това си е Ю)
Джи Хун До (Hun/ 훈 в случая е от двойното "oo", но директно изписано като "u", както се чете).
Виждам, че правилно им обръщат имената - първо малкото име и след това фамилията. В случая, ако се представяше на корейски фамилията й на девойката е първа - До (도 така е правилно да се чете, а не То, нищо че я виждаш на латиница като "Т") и след това Джи Хун.

BTS навъртяха 57 милиона гледания за 24 часа на Idol и разбиха рекорда на Тейлър Суифт за най-много гледания ден след излизане на парчето.
Какъвто и боклук вече да пуснат, ще е така - гледания, ама качество - тръц.
Ще гледам старите им клипове и ще въртя старите им албуми, то ясно, че само името им вече ще върти милионите.
Затова обичам да следя групите преди дебюта им и по време на дебюта. След това с годините, когато израстват, превръщат се в добри изпълнители, пишат им страхотни парчета, които ме радват страшно много, а от едни плахи и срамежливи момчета/ деца натрупват опит и увереност на сцена. После идва ред на тъпченето на едно място и залязването...
От новите парчета в преопакованият албум ми допадна най-много Answer - Love Myself.

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 13:08 от rossonera

# 610
  • MJF
Ама че пълна каша . Де д, де т. Тренировки трябвят. Не само на лед.  ooooh!  Whistling Tired.
Не за корейския а по принцип. Не разбирам в днешното супер забързано време и от друга страна глобализация  езиците в които се пише едно а се произнася друго. И друг път съм казвала че направо обичам нашия език. Звук-буква, без излишества, без излишен тормоз.
Дамите явно ще ги съкратя на Ю и До, да се сърдят на родителите си  Crossing Arms Peace  Wink

# 611
Чакам да изгледаш Gibo to Musume no Blues - еп.6 и да коментираш.

Започнаха най-после и превод на английски на In This Corner of the World с Тори Мацузака. Говорих за сериала в темата, особено и след като изгледах аниме-филма, по който е тази live action-версия. Човешка японска драма в цялата й прелест, както я познаваме от години. Всичко се развива преди бомбардировките над Хирошима, по време и след тях. Ето линк и като за теб.
Анимето беше блестящо, сериалът не му отстъпва.
Преводачът е от фен-група, която превежда японски сериали и филми. Познат е и с други негови проекти, отговорен, проверен.
Дотук в Япония са излъчени 6 епизода, утре ще излъчат и 7-ти. Няма да успее да навакса с излъчването в Япония, но поне е сигурно, че заглавието ще има превод на английски.

# 612
  • MJF
До и Ю добре се представиха днес а Ю дори с медал, първи в кариерата ѝ от турнир с такъв ранг.
Като съм на спорт как вървят азиатските игри?
Май не съм ти казвала колко съм аригато за инфото за преводите  bowuu bouquet. Така като знам по нещо си е съвсем друго чакането, ама съвсем.
То Gibo to Musume no Blues - еп.6 на едното място където гледам уж вчера се появи но се оказа качено без превод, а на другото място още не е качен. Кissasian избягвам на моята машина заради боя със защитите ми и този сайт така да се каже, то не са реклами , то не са кликания .....

Ама любопитството ми надделя та изгледах сега Gibo to Musume no Blues - еп.6 .
Скрит текст:
Акико-сан просто ще им разкаже играта на тез двамцата М- Миюки и Мугита  Mr. Green. Стой и гледай  Joy Joy Mr. Green А Хироки направо го ожалих с таз луда тинейджърка, да не ѝ се дава хич му предлагам аз  Naughty Crossing Arms Mr. Green. Признавам че тайфуна Миюки направо ме  #Silly #Shocked - японски екранен тийн в цялата му '' прелест''. Ако знаех предварително щях да си  newsm43
По ред. Мнооого чудеса. В началото това помогна и на двете и особено пък на Миюки в този тежък период. Все пак дете което губи последователно двамата си родители. От където и да го погледнем сложно и рисково. Обаче за 9 години работата с чудесата взела космически размери и Акико - сан макар и късно го осъзна. Повече от интересен ход предприе, интересна тактика, напълно я одобрявам. Честно казано на фазата на която са изпуснати нещата при Миюки друг сравнително безобиден подход трудно би ми дошъл на ум.  Thinking даваш личен пример  и това е. Думите не помагат.
Погребението не ми се коментира. Порядките в тази сфера са направо колкото са населените места по Земята.
Значи такава е историята на Мугита  Mr. Green. Това напълно обяснява появаванията му ала комета по сериите до тук. Така и не се научил да пише правилно  ooooh! Wink. Той по - запуснат случай и от Миуки. За разлика от нея до сега е нямал накой около него като Акико-сан. Но сега какво го чака  hahaha строй се преброй се  newsm66
Не,тези двамцата определено очаквам в следващите серии да са голям сеир около Акико-сан.
 Crossing Arms този епизод ми се стори много кратък, кога почна и взе че свърши  Confused

Сега като отворих In This Corner of the World второто нещо което видях, първото е постера, бе името Yoshikazu Okada, нали онзи ден гледах The 8-Year Engagement.

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 22:12 от Шошулчо

# 613
Ползвай AdBlock към браузъра, така няма да виждаш никакви реклами в онлайн-сайтовете.
Kissasian се изхитриха и те от няколко месеца, искат да я спреш, за да гледаш, но пак е по-добре - влизаш в сайта, няма реклами, откриваш видеото, което търсиш и спираш временно AdBlock, докато гледаш или го свалиш с download-програма.

Скрит текст:
Миюки е чудна, не виждам нищо стряскащо в характера й. Типична тийнейджърка - превъзбудена, много емоционална, приказлива, а образът на Хироки е нужният/ необходим баланс. Двамата са ми много сладки като двойка, допълват се, както и мама с хлебаря, хаха.
Да знаеш само какво те чака в 7-ми епизод. Ще се задавиш от смях. Шести епизод направо бледнее пред това, което ни показаха в седми, хаха.
И нормално е нашият човек да има проблеми с изписването на канджи. Това е проблем, който е често срещан при японците, особено и ако не са били кой знае колко ученолюбиви.
Ти представяш ли си да изучаваш над 2 000 канджи в училище, а отделно да имаш и хирагана и катакана, които са с по 48 знака/ срички? Точният брой на канджитата, които се изучават в училище е 2 136 (наричат се joyo kanji), като първите 1 006 се изучават от първи до шести клас, това са kyoiku kanji.

Радвай се, че нашата азбука е само с 30 букви, хаха.

Поздрав с медените гласчета на Дойонг, Джехьон и Теил.
След последното завръщане на NCT U имам някаква надежда, че най-после от SM Ent. ще намерят правилния път за тях. С талантът, който имат и изключителните вокалисти, би било чиста загуба.
Теил, Теил, Мун Теил... Този глас мога да го слушам дни наред, без да спирам.

# 614
  • MJF
Имам защити, даже в повече  Laughing защото не понасям шарения и реклами и понеже не обичам да се лишавам от тях, гледам да мина без такива сайтове, ама ей на другите се ослушват та стигам до такива  Whistling.

Тийна е ок стига да не е до мен  Laughing Wink.
Скрит текст:
Ееее радвам се че продължават именно в това направление в което ги заподозрях след епизод 6 творческия екип. Ще има  hahaha с Акико- сан и тез две М. Направо да ги "нареже на салата" и да ги подреди както тя си знае, без окото ѝ да мигне. Левента Мугита да видим до къде ще му стигне енергията пред Акико-сан.

За азбуките имам теория- полусериозна. Тез техните са измислени дори така нарочно. Цял живот да не им стигне да си ги научат, да се занимават там, та да не им остава време за по-важни неща. И т.н. в този дух  Wink  Peace.

Общи условия

Активация на акаунт