Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 12

  • 120 471
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 3 920
У дома снощи риба... с риба Blush
Скумрия с 🍅 на фурна



за гарнитура салата спанак с риба тон

# 721
  • София
  • Мнения: 20 712
Затварят се капачките и...... се стерилизират в миялната машина - на 70 градуса , това е един цикъл.  След това се изваждат, обръщат и капачката е хлътнала, готово, благодат работа, точно като за мен, щото съм мързелива.
Ще дадеш отчет напролет дали са издържали, защото 70 все пак не са 100.
Чувала съм за този начин, но не съм опитвала.
Бих ти подсказала, ако имаш голяма тенджера под налягане - събира 3-4 големи буркана с 1 пръст вода отгоре, моята е 7 л. Хубавото  е, че я затварям с капака и не се губи топлина и пара, докато заври.

# 722
  • Мнения: 947
Simple SmileSimple SmileМного ви се възхищавам за чушкеното сладко- аз нямам такъв ентусиазъм, но изглежда великолепно.
Тайне, хачапури? заинтригува ме, не съм опитвала...
Иланг-иланг, ще сложа печени смокини в следващата салата.
Ала-Бала, браво за здравословните палачинки!
Аз съм с един Черешов пай с бадеми и както виждате, кучо дебне на заден план да го докопа. Явно доказателство за вкусовите му качества Simple Smile

# 723
  • София
  • Мнения: 12 213
Затварят се капачките и...... се стерилизират в миялната машина - на 70 градуса , това е един цикъл.  След това се изваждат, обръщат и капачката е хлътнала, готово, благодат работа, точно като за мен, щото съм мързелива.
Ще дадеш отчет напролет дали са издържали, защото 70 все пак не са 100.
Чувала съм за този начин, но не съм опитвала.
Бих ти подсказала, ако имаш голяма тенджера под налягане - събира 3-4 големи буркана с 1 пръст вода отгоре, моята е 7 л. Хубавото  е, че я затварям с капака и не се губи топлина и пара, докато заври.
Ще ги наблюдавам и ще споделя дали ще се съхранят до зимата, дано до Нова година да изкарат.
Нямам такива огромни тенджери, нямам и намерение да купувам , не ми трябват, ние сме само двама, за едните 6 - 8 буркана , не, не става.
Утре ще сваря сладко от малини, донесоха ми го и к`во да го правя., ще врътна сладко.
Сега пускам една снимка и някоя добра душа да ми каже какво е точно това. Купуваха го на пазара в Серес три - четири гъркини на количество, по 2-3 кг. Води се зелен фасул, ама такъв никога не съм виждала, но да не се мина и аз взех 1/2 кг.  Wink Отвратително е грозен , около 1 м в дължина, по- тъничък от моливче, вярно страшно е пресен, толкова е пресен, че си няма и бобчета,  но ми прилича на змии, отврат на външен вид. Нарязах го на малки парчета и леко го бланширах и ще го замразя, евентуално за зимата да имам под ръка ако правя гювеч. Някоя от вас да е готвила такова чудо, ако ли не го хвърлям.

# 724
  • Мнения: 9 444
много е крехък този, готвиш си го както другия  зелен, но за по-кратко време. С него можеш да направиш Снежанка със зелен фасул - само е бланширан - по Жоро Бордовски, много хвалена рецепта, Лабрекс също я прави. Или само на салата с лимон, зехтин, копър  (пак след бланширане)
Скрит текст:
искам в Серес Simple Smile Там е сладкарницата - верига една - в която съм яла най-вкусните и сочни сладки и сладкиши форевър

# 725
  • София
  • Мнения: 12 213
много е крехък този, готвиш си го както другия  зелен, но за по-кратко време. С него можеш да направиш Снежанка със зелен фасул - само е бланширан - по Жоро Бордовски, много хвалена рецепта, Лабрекс също я прави. Или само на салата с лимон, зехтин, копър  (пак след бланширане)
Скрит текст:
искам в Серес Simple Smile Там е сладкарницата - верига една - в която съм яла най-вкусните и сочни сладки и сладкиши форевър
Благодаря ти!! Ще се възползвам от този сорт фасул.
Скрит текст:
Сладкарницата си е там, уникални неща има, и когато вляза забравям да изляза,  не си сменя мястото, тя е от 18... година. Какво да кажа, гърците са уважителни хора не само към себе си , разбира се ,  и като към  навлеци като нас, туристите имам предвид, а и към своя малък бизнес. Много сериозно работят и не мислят да се отказват. Съща така в Солун има една шкембеджийница, която задължително се посещава от Марчев, на връх хълма е, аз го чакам някъде си долу на кафе. Също така тази кръчмичка е от 18... година и не е мръднала мястото си до момента. Само се сменят собствениците, разбира се, че само  по наследство  се предава. Много много да говоря и то само в суперлатив.  Как за 1 месец не ни отровиха с храна, при положение, че само навън се храним, освен закуската,  как не ме хвана др*сък който е най-редовното нещо по нашето море, как не се разболях , направо не знам.  newsm78 . Как не ни е обрана къщата при положение, че не сме ходили от миналата година, само Марчев при една зимна командировка мръдна да е види дали е там,  и всичко си беше така както сме го оставили. Не знам как всичко това им се получава, но и не знам как точно на обратно всичко гореизброено се получава у нас.

# 726
  • София
  • Мнения: 15 822
Пържен патладжан с доматен сос.



# 727
  • Мнения: 978
Лимецов кекс

# 728
  • Мнения: 9 444
Тайне, някъде ти след мен, тук аз след теб Wink
Марчева, щастливка си Simple Smile да ходиш всяка година там. Чакам пак една екскурзия около Серес, да се подсладя пак там.Kissing Heart
Късна и вредна закуска Wink пържени филийки https://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post_446.html и край на сладката от клюква, ако някой е видял в Берьозка, моля да сподели.

Задушени гургулици с карамелизиран лук и манатарки https://pep-4o.blogspot.com/2018/08/blog-post_31.html

Скрит текст:
Поредна доза конфитюр от червени чушки. https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post.html Simple Smile

 и едни пържени ,мариновани чорбаджийски чушки https://pep-4o.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html

# 729
  • Мнения: 2 152
правих домашната си шунка - може би, защото отдавна съм правил, ми се видя дзверски вкусна
ето и как я правя http://batimiti.blogspot.com/2015/08/blog-post_70.html


за закуска кашкавалени топчета



освен за закуска, стават и като мезе за студено питие, та затова взех, че написах как се правят
https://batimiti.blogspot.com/2018/09/blog-post.html

# 730
  • София
  • Мнения: 12 213
Така, готова съм. Лабрекс твоята идея съм ползвала за това сладко от малини - Силт, шведското сладко. Стана не жестоко, а превъзходно. Много благодаря!!




Който си има тиквички в повече, както аз си намира рецепти, за да ги оползотвори.
Пържени кюфтета от кайма и тиквичка. Много пухкави и хубави стават, вероятно тиквичката ги държи влажни и сочни. По идея на Райна Иванова -  https://cookathouse.com/kuftentza-tikvichki/ "- Да готвим у дома". https://cookathouse.com/kuftentza-tikvichki/
Това са моите с гарнитура от картофи на пара с масло.

# 731
  • Мнения: 7 966
След "пухкавелчетата"-кюфтачета на Марчева и страхотийското И сладко,се вмъквам и аз със следващите седем бурканчЕта с малини.Имаше и св.шницели със салата,но не оцеляха за снимка Simple Smile

Имам въпрос(ако може тук) към Пеп-4о или другите,които правят имуноукрепващия сироп.Това е въпросния бъзак,нали?Рано ли е още да си набера?(на село ще съм още седмица)Благодаря!

# 732
  • Мнения: 9 444
този е, черните зърна береш. Всъщност на китки го береш, но като оронваш - слагаш само черните зърна. Внимаваш да не попаднат зелени.

# 733
  • Мнения: 7 966
Благодаря! Значи не е рано?Четох,че повечето го слагате в 3литрови буркани,но тук нямам толкова големи-предполагам,че може в компотени?

# 734
  • София
  • Мнения: 3 920
Бера го в края на септември обикновено, за да съм сигурна, че е добре узрял (по- на високо сме). Правя в компотени буркани. Редя бъз- мед и оставам малко място отгоре, бъркам всеки ден 10- 14 дни.
Миналата година го навързах на китки и го изсуших, (по- мързеливо ми е) лапам 30- тина зърна или ги попарвам, изпивам, изяждам.

Общи условия

Активация на акаунт