Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 32 289
Привет!

Бих искала да попитам в какво се изразява терапията при дете със заекване в предучилищна възраст...
Каква е целта на терапията, какво точно се цели, за какво се работи - на тези въпроси нямам отговори и яснота.

Благодаря предварително!

# 1
  • София
  • Мнения: 520
Здравейте,
От наша гледна точка, заекването е част от детската тревожност - ригидни граници, ниско самочувствие, и му се невъзможност за себеотстояване. То се повлиява много добре от терапия и когато се стигне до страхът, който седи зад заекването, детето се научи да се адаптира и справя в различни ситуации, повиши му се самочувствието и самоооценката, заекването изчезва. При силен стрес

# 2
  • Мнения: 32 289
Благодаря за отговора.
Мога ли обаче да ви помоля да завършите поста, тъй като ми се струва, че нещо е изтрито в края...и е недовършен?

За какъв страх става дума - за страх, заложен в характера и съществуващ преди заекването (причина за заекването)? Или за страх , че няма да може да произнесе думата /логофобия/, който страх вече е последствие от заекването?

Също ме интересува по какъв начин логопед и психолог взаимодействат при такава комплексна терапия, и кой осъществява връзката между тях-родителите, или самите специалисти сами си комуникират и обсъждат терапията?

Колко продължава такава терапия и как се разбира дали тя е успешна....в свисъл ако заекването остане, това какво означава?

# 3
  • София
  • Мнения: 520
Здравейте,
Извинявам се за техническата неизправност.
Детските страхове са много обширна тема. Със сигурност не става дума за логофобия, а за базовите, дълбинни страхове - от несправяне, от необичане, от недооценяване на това, което съм аз.Обикновено причината за тях не може да се определи еднозначно. Плюс това ровенето в това, кой или какво е виновно за детския страх не носи нищо по отношение на по-доброто функциониране на детето в неговата реалност.
Друг сериозен проблем при заекващите деца обикновено е "бутилиране" на емоциите, особено негативните. Всеки има право на гняв, тъга, агресия, въпросът е как се справя с тях.  Има ли къде да се изливат безопасно? Или просто ги държа в себе си докато избухнат.
Обикновено аз, като  терапевт и в игра с детето се погрижвам  първо за безопасната вентилация на емоциите и после и по-продължително работим за по-добрата гъвкавост на детето, въоражавам го със стратегии за справяне в различни ситуации. Това помага на самостоятелността, а от там се формира адекватно самочувствие и себеотстояване.
Логопедът се грижи за ритъма и плавността  на речта, правилното дишане и артикулиране.
За мен двамата са специалисти са "различни писти" и причина за конкуренция няма, напротив едното се допълва добре от другото.
В моята практика има много деца, за които работим заедно с логопед. И това позволява по-голяма ефективност на терапевтичния процес.
По отношение на техническата част - обикновено правя една предварителна консултация с родителите, на която се ориентирам с какво мога да бъда полезна, родителите задават своите въпроси, обикновено като тези тук, след което договаряме рамката на терапевтичния процес. Обикновено се виждам с детето веднъж в седмицата за 45 мин. в стаята за игра. С родителите обсъждаме по телефона и на няколко сесии правим консултация само с родителя и родителите. Тях може да ги поискам аз или пък родителите. Те са част от моята работа и не се заплащат допълнително. Всеки терапевт сам определя цените за сесиите, няма единен ценоразпис. Ще споделя моите такси в лично съобщение, ако решите да правите терапия при мен, защото смятам, че така е редно.
Не мога да ви дам точни срокове, в които разрешавам проблема, това зависи от много фактори. Средно отнема 6 месеца. Някога повече, някога  - по-малко.
Най-удобно тези въпроси се обсъждат лице в лице, но ако имате още въпроси ще се опитам да отговоря.
Още веднъж се извинявам за предишния пост.
Даниела Тахирова - психотерапевт

# 4
  • Мнения: 32 289
Много ви благодаря за изчерпателния и подробен отговор. Поизясниха ми се нещата...а когато има яснота, човек, или поне аз, по-лесно мога да кредитирам с доверие съответният специалист.

Синът ми е обичано и чакано дете. Всеки ден му казвам колко го обичам, дори когато му се карам му обяснявам, че пак го обичам, но просто съм ядосана от конкретната му постъпка. Но знам ли, всеки вероятно си има своите страхове, както казвате. Негативни емоции също считам, че не задържа, тъй като си го има тръшкането, ядосването, викането и прочее прояви от негова страна.

Принципно объркването ми идва от там, че науката няма ясна идея откъде точно идва заекването и всичко е въпрос на налучкване, в това число и отделните терапии при отделните специалисти. Може да е вид невроза, тогава психотерапията ще помогне, но може да е бъг в невроните на мозъка-тогава тази терапия няма да е много подходяща за отстраняване на заекването, би била полезна към лекуване на последствията по-точно от този проблем, но не и за премахването. Също така е факт, че деца, преживели страшни и отрицателни емоции като системен побой и тормоз например, не отключват заекване. В същото време добре гледани и обичани деца го отключват, което означава, че който си го носи и е предразположен, все в един момент ще се отключи...
Това обяснява и "недоверието" и лутането ми между отделните специалисти, ангажирани принципно с проблема.

Не сме от София, от провинцията сме. Работим с логопед и там ни е обяснено подробно каква точно е терапията, защо е тази, какво целим и към какъв краен резултат се стремим. Работим ежедневно и вкъщи.
От скоро посещаваме детски психотерапевт/психолог, според когото детето няма патологични отклонения. Досега имаме три посещения, но не ми беше обяснено така ясно и подробно целта на терапията, както направихте вие. Ще попитам лично работещият с детето психолог още веднъж за малко повече конкретика. Счущава ме и това, че той няма практически опит със заекващи деца....


# 5
  • София
  • Мнения: 520
Здравейте,
От това което пишете, става ясно, че сте се погрижили за детето си по най-добрия възможен начин. От тук нанатък остава то самото да откликне и да се включи активно в процеса и да се натрупат промените, които ще доведат и да спиране заекването.
Даниела Тахирова - психотерапевт

# 6
  • Мнения: 32 289
Дано да сте права 😊
Силно се надявам. Надявам се също да сме попаднали и на кадърен детски психотерапевт, който да е наясно какво прави..
Благодаря ви още веднъж за това, че хвърлихте яснота по въпроса с целта на терапията.

Общи условия

Активация на акаунт