Хитринки за всякакъв случай - 17

• 82 316
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
Е, все отнякъде влиза въздух, не е херметически затворен един апартамент, но си е факт, че гори по-добре камината на открехнат прозорец, не споря никак. При мен ако камината е запалена и искам да пусна ширма, трябва да отворя малко прозореца, за да не връща дим.
В този ред на мисли някой знае ли горе-долу с колко процента по-скъпа от пвц е нова дървена дограма?

# 301
Е, все отнякъде влиза въздух, не е херметически затворен един апартамент, но си е факт, че гори по-добре камината на открехнат прозорец, не споря никак. При мен ако камината е запалена и искам да пусна ширма, трябва да отворя малко прозореца, за да не връща дим.
В този ред на мисли някой знае ли горе-долу с колко процента по-скъпа от пвц е нова дървена дограма?

От ключалките и от каналите влиза. И настава една смрад.
Едно време като духнеше вятър пътеката в коридора се вълнуваше като Черно море, но влага и мухъл нямахме. Като затворихме терасите и сменихме дограмите на стаите се появи. И влагоуловители имаме даже. Единствено честото проветряване и по възможност течението на два срещуположни прозореца спасява положението. За клапите чакам отзив от приятелка, на която им сложиха след саниране на блока по европроектите.

# 302
Ние имахме влага и мухъл във всички стаи в апартамента. Баните бяха черни, зад гардеробите имаше мухъл / преди да се нанесем/. В течение на няколко години направихме основни ремонти и си решихме проблемите - т.к. сме на подпокривен етаж си направихме ремонт на покрива и сложихме изолация, подменихме дограмите с нови, направихме вътрешна изолация с корк. Да чукна на дърво от тогава нямаме никакви проблеми. Не ползвам влагоабсорбатори и/или клапи.
Определено изолацията с корк беше скъпичко, но тогава четохме и решихме да заложим на нея, казват, че е по-качствена.

# 303
На старото ми място банята си мухлясваше солидно с дървена врата (новите "дървени", пдч или подобно), макар че имаше и прозорец, и вентилатор, вратата постоянно беше отворена, а в хубаво време - и прозореца. Първи етаж над магазини с една външна стена - каквато и да е вратата, каквото и да правех - по стените се отлагаше конденз.

# 304
Това е моята борба с влагатаhttp://www.bg-mamma.com/?topic=751430.30 Цитирам поста тук за удобство.

Цитат
И аз се боря с адска влага откакто сложихме PVC дограма.  И понеже четох въпроси за вид на дограма и стъклопакет, изложение, ще кажа: Стъклопакетът е много качествен - външно стъкло 6мм високоселективно, дограма - Кьомерлинг, външна изолация - 8 см графитена, южно изложение. Топлим с ел. печки, не понасям климатици, много съм против, но това е друга тема.
Влага - текат планински потоци по прозорец, по стените, основно проблемът е в кухнята. Винаги готвя на отворен прозорец - зима, лято.
Като сложихме дограмата, тогава започна този проблем. Запечатахме се , както се казва и няма естествено проветряване.  Изчетох много по въпроса, с кого ли не говорих, с архитекти, специалисти вентилационни системи. Не исках да си дупча хубавата дограма, а и не се доверих на разните клапи. Хората,които  разбират, също ми казаха, че няма да реша проблема с клапи.
В общи линии решаването на този проблем е вентилация. Нищо ново.
Въпросът е как и каква.
Бях чела и гледала снимки в някаква западноевропейска д-ва оставят в стените ниско въздуховоди. Почти бях на път да продупча стената, за да влиза въздух от някъде. Simple Smile Защото това е най-доброто решение, но си има специално положение, къде и как се правят такива въздуховоди.
Посъветваха ме да сложим много сериозно дърпало на въздух - дали абсорбатор над печката или вентилатор, но да е с голяма мощност.  При нас най-лесното решение беше да го сложим на отдушника в банята. Взехме CATA, от мощните, които се прибират и затварят плътно, че да не ни мирише от съседите и да не влизат гадове.  През зимата проветрявам така-  пускам  вентилатора да поработи за 3-4 мин. и издърпа въздуха при отворени врати на стаите и кухнята, отварям  прозорците  и правя здраво проветряване за 5-10 мин, последователно на всички помещения. Затварям и спирам вентилатора. При такъв тип проветряване топлината се запазва максимално, а въздухът се сменя бързо.  
Включвам вентилатора само при отворен прозорец, че иначе започва да мирише на застоял въздух от каналните шахти, толкова е мощен.
С това в голяма степен се реши проблемът. Вече не текат такива буйни води в кухнята. Е,  има малко конденз по прозорците сутрин, но не е каквото беше.
 Но и кухнята не се отоплява зимно време. Няма смисъл, защото в най големите  зимни студове нощем, температурата не пада под 15 -16 градуса, а като сме в нея, се затопля с печка за 5 мин. Вътрешното стъкло също е с много нормална температура и никога не е студено, само леко хладно в студовете.

Та вентилация му е майката на този проблем.

# 305
Кьомерлинг са върхът!

# 306
  • Велико Търново
Надявам се временно, но ми предстои махане на котката от вкъщи и съответно ХИПЕР основно почистване, моля за съвет с какво да почистя стените и тавана? Мисля си да ги мина с прахосмукачка + кърпа след това, но ако имате идея и за други способи моля споделете.
Също така вертикални щори се чудя как да изчистя от косми. Не че имат косми, поне не видими, но и аз незнам как да ги почистя - пране или нещо друго...?

# 307
Ако се свалят и перат, така най-добре, даже може да ги дадеш на химическо да ги почистят професионално. Стените и тавана може да минеш с прахосмукачка и после вода, в която е разреден препарат - зависи какво им е покритието. Аз бих минала с лек разтвор на белина или етилов спирт - и от двете миризмата изветрява бързо.

Ако трябва да се отмирисва котешка миризма - помага само пребоядисване, пране на всичкия текстил и професионално почистване на диваните. Важното е да се издърпат всички мебели и да се почисти зад тях.

# 308
  • Велико Търново
Диваните ще дам на химическо чистене ( имат калъфки с ципове) дано не ги скопосат! Щорите наистина мога да дам заедно с калъфките, само дано не ги начупя, че щипките ми изглеждат калпави.

# 309
Кьомерлинг са върхът!

Да и аз ги харесах - елегант , с извитите ръбове, но стъклопакетът с това външншно висикоселективно стъкло, е още по-голям връх - зимата не пуска студ да влиза, лятото не пуска горещината. Всъщност няма чак такова значение колко камерна е дограмата, външното стъкло е много по-важно и препоръчвам на всички такова, малко по-скъпо е, преди няколко години ни излезе с 40 лв/кв.м. стъклопакет по-скъпо, но разликата в температурата, е огромна. Проблемът е, че тогава само 2 фирми можеха да го режат и е добре от тях да се поръча, защото при монтиран стъклопакет, по нищо не може да се разбере какво стъкло е сложено.  Това ми го обясниха вносителите на стъклото.

# 310
Скоро някой сподели идея за почистване с ориз на съдове.
Реших да опитам за купата на Нутрибулет, защото изглежда много захабена. Снощи сипах около един пръст ориз и залях с гореща вода. Затворих го и след като водата леко изстина разклатих енергично няколко пъти. Оставих така цяла нощ. Днес купата е като нова.
Опитайте, няма да съжалявате.
това е моя съвет Grinning
Радвам се, че е помогнал.

# 311
Скоро някой сподели идея за почистване с ориз на съдове.
Реших да опитам за купата на Нутрибулет, защото изглежда много захабена. Снощи сипах около един пръст ориз и залях с гореща вода. Затворих го и след като водата леко изстина разклатих енергично няколко пъти. Оставих така цяла нощ. Днес купата е като нова.
Опитайте, няма да съжалявате.
това е моя съвет Grinning
Радвам се, че е помогнал.
Сърдечно ти благодаря за споделеното.

# 312
Ето ме! Аз използвам кислородна вода за да си почистя фугите в банята

Сигурно не е нов съвет, но за фугите идеална е четката за зъби Simple Smile

Гледам, че и оцет се споменава, с вода и малко оцет мия прозорците, а с Кока Кола чистя бързовар и тоалетна Simple Smile Просто изсипвам една бутилка Кока Кола в тоалетната чиния, с четката прокарвам набързо навсякъде, след 20 минути пускам водата и всичко светва. А в бързовара сварявам Кока Кола до кипване и изплаквам с чиста вода след това.

# 313
Как да почистя кафяв матиран теракот след строителна дейност? Опитах с препарат за под  /Медикс/ няколко пъти, но изсъхне ли пак стои прашен /белее/.

# 314
  • София-в сърцата на моите деца
Как да почистя кафяв матиран теракот след строителна дейност? Опитах с препарат за под  /Медикс/ няколко пъти, но изсъхне ли пак стои прашен /белее/.
С оцет!

Общи условия

Активация на акаунт