Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-28

• 70 753
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
  • София, Bulgaria
Въпрос - как определяте цената на имот, преди да е стигнал до пазара или ако изобщо няма да стига до него - пр. дели се и се търси пазарна цена, по която единия да наплати на останалите. Някакъв косултант, брокер?
Въпросът не е за мен, аз нямам да наплащам на никого, но познати вчера са платили на брокер за оценка на техен апартамент, и ми е интересно.

1. На база на реално сключените сделки с подобни имоти в района.
2. И на база на конкурентните имоти към момента пак в района. Гледат и близките квадратури т.е ако 2-ст се сравняват и 3-ст , може да се окаже, че и някой 3-ст са му конкуренция.

Районът, може да са няколко съседни квартали, които са в един ценови диапазон. Купувачът в повечето случаи търси в няколко квартала.
Аз вземам предвид и профила на бъдещия купувач,  т.е. купувач с какъв бюджет се търси за този имот и какви други алтернативи има той според бюджета си.

И хооооп... ето я цента..., а дали ще се хареса на продавача, това е съвсем друга тема.

# 556
Благодаря за отговорите.

Аз пък се замислих кое е по-добре - да се продаде един наследствен имот или единият да изплати дела на другия.
По принцип съм за първото, но познати, които направиха така - продадоха и после разделиха парите с другия наследник, - сега  казват, че съжаляват и е трябвало да опитат да откупят апартамента, защото оттогава са на квартира в съседство, наемът им само се вдига, цените на имотите също са нагоре. Но те продадоха на дъното, ако бяха продали на върха, сигурно щяха да са доволни.

# 557
  • На топло в неговото сърце.
Благодаря за отговорите.

Аз пък се замислих кое е по-добре - да се продаде един наследствен имот или единият да изплати дела на другия.
По принцип съм за първото, но познати, които направиха така - продадоха и после разделиха парите с другия наследник, - сега  казват, че съжаляват и е трябвало да опитат да откупят апартамента, защото оттогава са на квартира в съседство, наемът им само се вдига, цените на имотите също са нагоре. Но те продадоха на дъното, ако бяха продали на върха, сигурно щяха да са доволни.
Със сигурност да откупиш дела е по-добре,защото парите които трябва да дадеш са в пъти по-малко от това за цял имот от нулата.

# 558
  • София
Благодаря за отговорите.

Оооо извършили са чутовна глупост, трябвало е да откупят дела, особено пък щом са на квартира. Аз дял откупих и сега давам под наем, хем имам къде да живея. Имот продавам само в краен случай или веднага с парите купувам друг имот. Инак ей тъй пари в сметка изчезват или се обезценяват.

# 559
Тогава не са имали пари, а и цените вече падаха от няколко години, и всички очакваха още падане през следващите.
Познавам и други хора, които продадоха имоти през 2012-13 г., с мисълта, че днес цените ще са още по-ниски.
Съмтаймс уин, съмтаймс люн, както е казал класикът Стоичков.

# 560
  • София
Тогава не са имали пари, а и цените вече падаха от няколко години, и всички очакваха още падане през следващите.
Познавам и други хора, които продадоха имоти през 2012-13 г., с мисълта, че днес цените ще са още по-ниски.
Съмтаймс мега глупост както в този случай. И това на ниските цени са могли да го направят. То много народ няма пари за имоти, затова взема кредити, Поне ако са оставили парите от продажбата в сметка и сега могат да ги ползват за начален капитал, нищо че на много по - високи нива. все пак дом си купува човек. Confused междувременно що пари за наеми са пропиляли , ...та какво са имали да чакат... Confused

# 561
  • На топло в неговото сърце.
Съмтаймс мега глупост както в този случай. И това на ниските цени са могли да го направят. То много народ няма пари за имоти, затова взема кредити, Поне ако са оставили парите от продажбата в сметка и сега могат да ги ползват за начален капитал, нищо че на много по - високи нива. все пак дом си купува човек. Confused междувременно що пари за наеми са пропиляли , ...та какво са имали да чакат... Confused
+1 Thinking

# 562
За парите от продажбата не знам, но за три години им вдигнаха наема от 250 евро на 340, за 50 квадрата.

# 563
Зависи от конкретната ситуация. Защо да не се продаде.
Парите могат и  да са  начална вноска за друг имот.
Аз пък имам приятели, които си продадоха апартамента, за да започнат бизнес и се изнесоха под наем.
Отблизо детайли незнам, но бизнеса им доста се разрасна и те продължават да живеят под наем.
Чат пат споменават, че си търсят жилище , но не нещо все не могат да намерят тяхното, но и не търсят постоянно , а спорадично. Често казват, че малкото свободно време, което имат не им се занимава с битовизми.
Аз съм купувала и съм продавала части от наследствани имоти, пак казвам зависи.
От друга страна, не всеки е привързан да трупа имоти и собствености има хора, които предпочитат да продадат  и да направят нещо друго, което желаят.
Не бих ги съдила толкова строго, дори и да са сгрешили - тогава така са решили, така са направили, последствията са си за тяхна сметка.

П.с. В сслучая е грешна оценка на пазарната ситуация, за която сега съжаляват, но това си е често явление.

# 564
Благодаря за отговорите.

Оооо извършили са чутовна глупост, трябвало е да откупят дела, особено пък щом са на квартира. Аз дял откупих и сега давам под наем, хем имам къде да живея. Имот продавам само в краен случай или веднага с парите купувам друг имот. Инак ей тъй пари в сметка изчезват или се обезценяват.
точно така!
Сега очаквам да взема едни пари от имоти, които не носят приход и няма кой вече да ги наобикаля. Ще купя, поне ще търся, малък апартамент в моя град. Не са кой знае какво-20 000 лв, вземаш 180 лв наем. Ама пред алтернативата да ги изхарча, както опукахме 10 бона за 3 седмици, избирам с две ръце.

И да ви кажа - понеже обсъждахме балона при имотите. Считам, че няма такъв и поради причина, че цените на всичко останало се вдигат главоломно. Ако щат от нси да твърдят че нямало инфлация... да бе, да! Аз продавам нещо, което към 01.01.2018 струваше 400 лв. Към 01.01.2019 ще струва минимум 697 лв.

И съм принудена да вдигна цените, защото иначе парите не стигат.
Така е като гледам и с доста други услуги и стоки, и имотите не са изключение:

# 565
Попадна ми една обява за TafTaf, с бележка, че не помня точните й критерии и че не съм разглеждала много внимателно обявата Grinning
https://www.facebook.com/groups/526951450832977/permalink/848782 … d=848782935316492

Ох, сега гледам, че 8 човека са реагирали на обявата, ама с "Satisfied", явно е скъпо

# 566
Мишелин, благодаря! Гледах го вече, даже го обсъдихме в темата с обявите. Много е тъмен, това му е кусурът. Цената му е нормална за квартала.

# 567
Да, малко потискащо изглежда... Успех! И дано скоро намерите нещо!

# 568
rumka, от доста време оценителите си знаят - банка Х ще му намали оценката с 10%, с 5%... При мен директно оценителя подаде с 10% корекция и от банката ми казаха, че така приемат, иначе ако е подал колкото според него трябва да струва, самата банка щяла да намали с 10%.

# 569
Само, че процентите вече не са 5-10. Което е ясен сигнал какво мислят и очакват по банките. 😉

Общи условия

Активация на акаунт