Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-28

• 70 762
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
Продължава обработката за необитаемите жилища
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6945072

# 541
Освен с олово и цинк, сигурно са замърсени и с още много елементи от Менделеевата таблица.
Но мнението ти показва, че не си много наясно с географското положение на София в Софийското поле.
Тодор Живков живееше в резиденция "Банкя" в Банкя, а не в резиденция "Бояна" в Бояна, тук мисля, че неясноти не може да има, въпросът ми е: Имаш ли предположение защо е решил така?
И не отговори на първия въпрос - за северния и южния склон на планината като предпочитано място за живеене.
Е, само ако искаш да отговориш, де!
Тодор Живков живееше в Банкя поради специфичните въздушни течения и съответно лечебния въздух. В България има много малко места с въздух като в Банкя. За още две съм сигурен едното е около Сандански, а второто между Слънчев бряг и Влас. Сега там построиха хотела на В. Златев. Но да се върнем на Банкя, въпреки че имаме хубава къща в Банкя ходим там само няколко пъти годишно. Точно заради лечебния въздух сме се замисляли дали да не се пренесем там за постоянно, но само като си представя, че трябва да преминаваме през целия Люлин и то всеки ден и ни се убива ентусиазма.  P.S. Относно въпроса ти дали Северния или южния склон на планината е предпочитан за живеене си мисля, че вероятно въпроса ти е риторичен. Всички знаем, че в София Северния склон е много по-предпочитан и съответно мнооооого по-скъп. Аз лично не мога да си представя всеки ден да пътувам едва ли не до Перник за да живея в Делта Хил на южния склон на Витоша. А да пресичат всекидневно северните не особено харесвани квартали за да ходят до южния склон на стара планина пък е видно, че не се нрави особено много на софиянците, особено на тези родени и отраснали в София. Ето и една снимка правена в 17.00 привечер в края на октомври, на която добре се вижда, че преди и след околовръсното има доста слънце и по Северния склон на Витоша.

Последна редакция: сб, 04 авг 2018, 04:47 от Анонимен

# 542
Smirk
Ти в коя част на котловината предпочиташ да живееш - в планините или в оловно-цинковата почва от Кремиковци?
.......А аз в планината не искам да живея на никакъв склон.

Има ли противоречие между двете ти мнения или само на мен така ми се струва Smirk
А за Тодор Живков въпросът е тъп само ако не го разбираш или не ти изнася да отговориш.
А верният отговор е: Той не живееше в Бояна, защото през по-голяма част от годината ветровете над София вееха цялата мърсотия от посочения от теб Кремиковци и съществуващата тогава северна и североизточна индустриални зони към Бояна.

Нико, естествено, че слънцето огрява т.нар. престижни предградия в полите на Витоша, въпросът е колко и в коя част на годината. Витоша от южната част на тези райони е техният "гръб". През зимата слънцето е ниско, през лятото е високо. Следователно, през зимата слънцето от юг може да огрява, ако няма облаци, само през малка част от денонощието, през останалото време - сутрин от изток, вечер от запад. Т.е. тези райони са усойни през зимата.
И въпросът беше накъде може да се развива София като жилищни райони, каква е визията, ако въобще я има, на Столична община по този въпрос, за да изгради съответната инфраструктура, като насочи по този начин строителните предприемачи в тази посока.
На юг е ясно, че не може, на запад - също са ограничени възможностите, остава северната, североизточната и източната посоки. В ясно и чисто време гледам южните склонове на Стара планина, които не са толкова високи, колкото Витоша. Ами прекрасно е, огрявани от слънцето почти цял ден. На север от Обеля има квартали/села, които също са чудесни. На изток от Младост мисля, че също е така-не съм минавала последните 10 години натам, та не мога да бъда сигурна какво е положението.
Така че СО, както е заявила, че градът може/ще се развива в тези посоки - север, североизток, изток, да бъде така добра да изгради инфраструктурата, а останалото да направи частната инициатива. Тогава жителите на София могат да си останат в полите на Витоша, а софиянците да се преместят в по-слънчевите места на софийското поле.

# 543
Скрит текст:
Smirk

Има ли противоречие между двете ти мнения или само на мен така ми се струва Smirk
А за Тодор Живков въпросът е тъп само ако не го разбираш или не ти изнася да отговориш.
А верният отговор е: Той не живееше в Бояна, защото през по-голяма част от годината ветровете над София вееха цялата мърсотия от посочения от теб Кремиковци и съществуващата тогава северна и североизточна индустриални зони към Бояна.

Нико, естествено, че слънцето огрява т.нар. престижни предградия в полите на Витоша, въпросът е колко и в коя част на годината. Витоша от южната част на тези райони е техният "гръб". През зимата слънцето е ниско, през лятото е високо. Следователно, през зимата слънцето от юг може да огрява, ако няма облаци, само през малка част от денонощието, през останалото време - сутрин от изток, вечер от запад. Т.е. тези райони са усойни през зимата.
И въпросът беше накъде може да се развива София като жилищни райони, каква е визията, ако въобще я има, на Столична община по този въпрос, за да изгради съответната инфраструктура, като насочи по този начин строителните предприемачи в тази посока.
На юг е ясно, че не може, на запад - също са ограничени възможностите, остава северната, североизточната и източната посоки. В ясно и чисто време гледам южните склонове на Стара планина, които не са толкова високи, колкото Витоша. Ами прекрасно е, огрявани от слънцето почти цял ден. На север от Обеля има квартали/села, които също са чудесни. На изток от Младост мисля, че също е така-не съм минавала последните 10 години натам, та не мога да бъда сигурна какво е положението.
Така че СО, както е заявила, че градът може/ще се развива в тези посоки - север, североизток, изток, да бъде така добра да изгради инфраструктурата, а останалото да направи частната инициатива. Тогава жителите на София могат да си останат в полите на Витоша, а софиянците да се преместят в по-слънчевите места на софийското поле.

Според мен ще застроят южната част и след околовръстното доколкото могат, евентуално за следващия бум може би ще започнат след Младост, към Горубляне. Северната част - като застроят до Горубляне Simple Smile

# 544
“Нико, естествено, че слънцето огрява т.нар. престижни предградия в полите на Витоша, въпросът е колко и в коя част на годината.” Не случайно съм уточнил, че снимката е правена в края на октомври, а не лятото. Идеята беше да ти спестя писанията за зимата и т.н. Ясно е, че в някои по-високи (но не всички) райони на Бояна, Драгалевци и Симеоново слънцето се скрива малко по-рано, но ти показах, че над по-голямата част от южните райони е супер слънчево и като добавим близостта до Витоша и до центъра става ясно защо са толкова предпочитани за живеене. Между другото обърна ли внимание колко много зеленина има от НДК чак до Витоша? Виж я пак снимката. Много е впечатляващо.

Последна редакция: сб, 04 авг 2018, 16:31 от Анонимен

# 545
Нико, за южните райони не споря, че се огряват от слънцето, при това не само те, а и цяла София в рамките на околовръстното. Аз говоря за  Бояна, Симеоново и Драгалевци, при това не в частите им, точно след околовръстното. 
Не мога да разпозная от снимката конкретните райони, но подозирам, че онзи път, дето се вие, е Околовръстното. А ти забеляза ли, че малко на юг от него, на долната част на снимката, има сянка, която вероятно е от Витоша.
Това, което казах, е че в София има място за застрояване предимно към Стара планина и на изток. На твоята снимка наистина е зелено, но така ли ще остане, след като за 10-ина години изпозастроят с нови кооперации всички дворчета с къщички и ниви, които се виждат на снимката.
По въпроса за близостта до центъра - т.к. за повечето брокери на недвижими имоти и за значителна част от пишещите в "имотните" теми Центърът е доста разтегливо и неточно понятие, да уточня, че нулевата точка в София е пл. Народно събрание. Ноторно известният 4-ти километър се брои точно оттам, Младост 1 началото би трябвало да е на около 7 км. от Народното събрание. На толкова е и Люлин 7 и 10 веднага след тунела, както и кв. Васил Левски при Сухата река - реката, не квартала. Та не само южните райони са близо до центъра, но жителите на София са си ги заплюли да са по-, по-, най-, и си правят там землячески организации по квартали - Борово и др.

# 546
Да, много е зле в Симеоново, Драгалевци и Бояна. Не идвайте да живеете тук, стойте си в слънчевите квартали, много сянка, много нещо, не е добре.

# 547
В никакъв случай не е зле в изброените квартали,  но липсата на слънце е факт и за много хора това си е важен фактор.

# 548
Милитана, за мое съжаление, няма вариант, по различни причини, да осъществя мечтата си да живея в къща, заобиколено със зеленичко и вероятно ще си остана тук, където съм родена - в центъра. Ако имах финансовата възможност бих предпочела къща с двор, макар и малък, в центъра, това за мен би бил перфектният вариант.
Ако, обаче, нямах тези пречки, не бих се метнала да търся единствено в трите района в полите на Витоша, по-скоро въобще не бих търсила там.
И една от причините е точно тази, която изтъкнах. Има и други - презастрояване, накачулени къщи една над друга, липса на канализация в част от тези квартали, липса на нормални, проходими пътища през, примерно, една трета от годината, съседите, естествено цените.
А цените в "престижните" райони са толкова високи заради голямото търсене, а основен фактор за това голямо търсене, според мен, е стереотипът, че в тези райони живеят само "баровците". И доста хора не мислят за минусите, а тях ги има, не са само плюсове. Затова и казах, че има и други алтернативи в "непрестижни" райони като северните, североизточните и източните, в които няма част от минусите на трите "престижни" района - има си канализация, по-слънчево е, не е презастроено, цените са, вероятно, по-достъпни. Естествено има и минуси, но други минуси. Но хората не ги обмислят тези неща, малко стадният инстинкт надделява, и стереотипите, и комплексите.
Включих се в темата заради мнението на jedinait, което слага знак на равенство между района на "Кремиковци" с всички квартали наляво и надясно от него, и като единствена алтернатива за "зеленичко" остават южните райони и полите на Витоша.
Освен това, според мен, да живееш в кооперация, а не в къща, в полите на планината си е чисто извращение.

Последна редакция: нд, 05 авг 2018, 10:46 от man_darin_ka

# 549
Аз не зная точно какво е разпределението на престижни и непрестижни райони, цените говорят сами за себе си и до голяма степен определят това. Според мен всеки един квартал си има минуси и плюсове, въпросът е да те устройва тяхното съотношение.

# 550
Здравейте,
Какво мислите за този комплекс  - https://oasisresidencesofia.com  ?

# 551
Мисля, че на картинката изглеждат добре нещата - поразходи се обаче до там и особено около комплекса. Защото колкото и прекрасна среда да имаш вътре, заставаш на същите задръствания и светофари, на които и останалите, които живеят  в квартала.  А аз за затворените комплекси си имам едно наум и в обкръжаващата среда, защото евентуално идиот в съседното жилище би преобразил затворения комплекс в затвор. Много повече си зависим от съседи точно там, защото ходите по едни алеи, ползвате барбекюто и фитнеса по график и т.н.

# 552
...
Ето и една снимка правена в 17.00 привечер в края на октомври, на която добре се вижда, че преди и след околовръсното има доста слънце и по Северния склон на Витоша.
Много точно на снимката се вижда че на юг от киноцентъра вече "пада мрак". А традиционните Драгалевци и Симеоново са именно на юг.
Тези квартали си имат своите прадимства, но слънцегреенето не е от тях ...
А как ще се усвоят южните склонове на Стара планина ... инфраструктура и време си трябват. Едва ли в близките 25-30 години това ще стане. Това е и причината северните на Витоша да са толкова вървежни. Засега просто нямат алтернатива.

# 553
Въпрос - как определяте цената на имот, преди да е стигнал до пазара или ако изобщо няма да стига до него - пр. дели се и се търси пазарна цена, по която единия да наплати на останалите. Някакъв косултант, брокер?
Въпросът не е за мен, аз нямам да наплащам на никого, но познати вчера са платили на брокер за оценка на техен апартамент, и ми е интересно.

# 554
Има фирми оценители, които се ползват от банките например, когато се прави ипотека. Не искам да ги споменавам, за да не се сметне за реклама. А брокерите не оценяват, те също работят с такива фирми-оценители.

Но да не се заблуждаваме - и тия оценители правят такава оценка, каквато е нужна на кредитополучателя: според каква сума му трябва и според колко процента от цената на имота отпуска банката Wink

Общи условия

Активация на акаунт