Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-28

• 70 562
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
Поколенията им са такива. И друг път сме дискутирали тази тема. И в нашия блок е пълно с баби, които живеят сами в четиристайни жилища. Зъзнат зимата в по 1 стая. Не могат да си платят сметките. Мъчение.
И аз не го разбирам това и бих продала на тяхно място, за да живея добре. Ако и да ми е дом, и цял живот да съм живяла там. Внуците - да си купят:)

# 601
Абе на стари години, ако няма кой да ти помогне с огледи, сделки, местене и тн. ми се струва доста трудно. Може би човек е хубаво да се премести малко по-рано..

# 602
Абе на стари години, ако няма кой да ти помогне с огледи, сделки, местене и тн. ми се струва доста трудно. Може би човек е хубаво да се премести малко по-рано..

Абсолютно! Възрастен човек, сам, няма как да тръгне да си продава жилището. Всякакви измамници има, а и човек си е свикнал с квартала, съседите. За какво да се стресират допълнително хората...

# 603
Още след 30-35 г. възраст хората все по-трудно променят навиците си на живот.
След 60-65 г. е практически невъзможно, единици са тези, които го правят. Възрастова психология, това си е.
Когато вече си пенсионер/ка, живите ти познати, с които подържаш връзка, са максимум 5-6 и стават все по-малко всяка година. В твоята сграда поне познаваш част от съседите, магазините наоколо, в които си свикнал да пазаруваш. Ако те хванат и те пуснат в друг апартамент, в друг квартал - край, вече няма с кого и една дума да си кажеш, освен на кученцето или котката.
Има го и този момент, това е съвсем естествено, на децата/внуците им е лесно да мислят за промяна, няма как да разберат страховете на възрастните.

# 604
Не само възрастова, но и народна. Преди няколко години в Санторини се запознах с група възрастни жени всичките в диапазона 80-85 години които просто бяха дошли да разгледат и да попътуват. Моята баба в същата възрастова категория смята, че извън кв. Чайка Варна живеят дракони.

# 605
  • На топло в неговото сърце.
Не само възрастова, но и народна. Преди няколко години в Санторини се запознах с група възрастни жени всичките в диапазона 80-85 години които просто бяха дошли да разгледат и да попътуват. Моята баба в същата възрастова категория смята, че извън кв. Чайка Варна живеят дракони.
Joy Joy Joy Разсмя ме.

# 606
  • Бургас
Даже повече народова, отколкото възрастова.
Никой не може да ме убеди, че всички в темата като станем на 60, ще изкукаме дотам да не можем да организираме една сделка.
Хората на 60-65 тепърва започват да развиват бизнес, да строят заводи...
И в главите на 30-годишните масово живеят дракони.

# 607
Титина, кои хора на 65 тепърва започват да строят заводи? В България? Хората на тази възраст са масово толкова изтерзани, едвам добутали до пенсия и ако нямат някое хронично заболяване което да ги мъчи нон стоп, трябва да са благодарни. Най-доброто, което ги очаква е малка къщичка или вила сред природата, където да гледат домати. Пиша това с голямо съжаление. И на мен ми се иска в чужбина да виждам български баби и дядовци с бели панталони и смартфони да си правят селфита, обаче уви.

# 608
  • Бургас
Немалко от "героите на нашето време" са над 60. Повечето от хората със сериозен бизнес и капитали в България не са млади.
Не казвам, че всички строят заводи, но познавам доста активни хора над 60.
Затова смятам, че не е само до възрастта.
Ти си права, много зависи как си живял, бил ли си предприемчив и на младини, колко си образован, какъв ти е мирогледът.
Не знам дали в чужбина бабите мятат по 5-6-10 хиляди през прозореца, както у нас?

# 609
Радвам се, ако има такива възрастни хора у нас. Само дето според мен тези със сериозен капитал не са го направили след 60-тата си година, пък и за тях не мисля, че е проблем да си живеят в голямото си жилище и да се издържат. А пък тези дето мятат пари през прозореца - мисля, че е показателно колко са в час да сключват сделки..
Мисля, че тук ставаше въпрос за една средностатистическа баба например, дето цял живот си е бъхтала някаква работа и сега се чуди как да си плати парното..

# 610
  • София
Абе в страхотен парадокс живеем в България, това е вярно. Масово старци притежават скъпи жилища,  а в същото време мизерстват. Мисля си, че и да имаха пари, пак щяха да мизерстват. Инак тези пачки от къде ги намират , че да ги хвърлят през балконите? Пък 5 лева за ремонт на входа няма да ти дадат. Thinking
Тъй че закони и яки санкции трябват и толкова, ......че имали пари , имат явно. Като се руши една сграда, като й падат мазилките по главите на хората, като има теч при съседите,.... яки санкции дори за бабите. Ако има от тях без финанси..... да се загрижат внуците ( които чакат милата им баба да си отиде и да наследят апартамента) .... да помагат , да поддържат или да преместят бабата в по - малко жилище и толкова.
От къде на къде ще ме наводнява бабата през ден и като й звънна с треперещ глас ще ме умилява да ми обясява за малката пенсия, няма да се мести че й е жал за квартала, и да не й се карам, че имала високо кръвно щяла да примре...... Изобщо не следва аз да се занимавам с това..... Домоутравител, закон , санкции и толкова.... Тъй си мисля,,  И за бабата накрая ще излезе по - добре ....  тя този 4стаен не може да го изчисти, не може да го отопли зимата Thinking без туй зъзне в 1 стая Confused

# 611
Хехехе, тези със заводите и над 60-те цял живот са били със "заводи". Средностатистическия пенсионер-западняк определено не е като нашите шестдестгодишни със заводи.
Една голяма част от възрастни с огромни апартаменти в централна градска част са или реститути, или комунисти. Първите са мачкани и инициативата им е обезглавен отдавна. А вторите са свикнали да им е леко и евтино, та сега усилието за местене и продажба им се вижда неимоверно. А и за двете категории живота на тези места е въпрос на фалшив престиж.
Виж наследниците на боянските селяни са друга бира. Wink

# 612
Тук съм съгласна, че би трябвало роднините да се заемат с тези неща, ама на повечето не им пука, докато не стане ред да завземат апартаментчето.

# 613
  • На топло в неговото сърце.
Да ,но те чакат да умре и да и вземат наследството.За какво да се бъхтят по-рано.?

# 614
  • София, Bulgaria
Преди 2-3 седмици имах интересна случка. Както си стоях на Паренсов гледам по тротоара един дядо на 80+ години, спретнат - панталонче с ръб, ризка  и мъкне едвам една туба 10 л. с вода. Помогнах му да занесе тубата и по пътя човекът ми разказа, че останал сам...и че по-лошо от старостта няма. Децата били в Америка от години. Рядко си идват. А тубата я носи от Банята, ползвал метрото...хората му помагали по пътя. Та, възрастните хора си имат тяхна си логика и за тубата едвам домъкната от Банята вместо 2-3 пъти да се разходи с малки бутилки и за семейния дом дето им е всичко там. Аз, че съм "веща в занаята", ако трябва да продам и да купя едновременно и да се пренеса, което е свързано с ремонти, мебели, плащания, банки, сметки..майко мила, направо ми се реве...

Общи условия

Активация на акаунт