СЕДМИ клас – 11 – Късмет на Първо класиране! (02.07.2018–08.07.2018)

• 160 600
  • 2 767
  •   1
Отговори
# 2 190
  • София
Благодаря ви за подкрепата! Hug

Елексир, изборът не се влияе от чужди избори, поне в това, слава богу, съм сигурна. Има приятели /от най-близките/ и в двете училища. Дори в АК са повече. Тя е от СС, а голяма част от децата там продължават в АК. Испанската е избор от 6-ти клас и когато го направи, все още никой от приятелите й не беше направил такъв.

# 2 191
  • София, "Младост 3"
Облачна, е те това е проблемът - последния момент!

Сега ситуацията е друга - не само откъм време, но и откъм нагласа. И това, което ме притеснява е потенциаланата възможност да съжалява за направения избор /независимо кой/, поради това, че е трябвало да го направи в такава именно ситуация. Това ми е единственото притеснение. Дано не се случи. Което и да избере.

Имате ли време да идете до двете?
Да се съсредоточи според мен на различните системи на обучение - ако ТУЕС дава в повече е досега до ТУ и преподавателите и обучението, което наподобява това в университета с нивото и др.
Та в този ред на мисли не може колежа да е същото като испанската. Ако иска бг школо, което е добро - испанската. Ако иска различен стил на обучение - АК е за нея.
според мен това и езика е основното, което ще определят какво иска

# 2 192
  • София
Санака, не може да се генералиира, но мисля, че децата по принцип се справят по-добре след взимане на подобни решения - аз съм склонна да продължавам дълго време да се терзая дали това е било по-добрият избор (дори и след покупката на сандали), но не съм била такава като тийн. Колкото и да гледа в перспектива, детето взима решения повече на емоционално ниво (дори и след подробно проучени учебни планове може простичко да обобще "абе не ми се учи едикаквоси"). В този смисъл, ясно е, че ти и нататък ще се сещаш за условията, в които е трябвало да се вземе решение - дали е било шанс, или предизвикателство, полагащо на изпитание наложилото се уж от самосебе си решение. Но се надявам, че детето ще вземе решение и повече няма да се връща назад и да се терзае в правотата му. Дано да няма и поводи за такива ретроспекции...

# 2 193
  • София
Разликите са ясни и всестранно обсъждани още навремето, когато беше на дневен ред. Но още тогава нямаше окончателно решение. По-скоро се сменяше през седмица. Joy След отпадане на алтернативата АК /което смятахме за окончателно/, колебания по отношение на Испанската не е имало и за миг.

Мандаринка, много съм съгласна. Ама не ми говори за вземане на решения от Везна. Няма такава мъка! Weary До догодина мога да претеглям доводи "за" и "против" и всичките ще са много интелигентни, супер обосновани и с абсолютно еднаква тежест. Joy Добре, че детето е Водолей. Joy

Последна редакция: чт, 05 юли 2018, 13:08 от sanaka

# 2 194
Здравейте всички!

Честито на всички записали се вече и стискам палци на тези, за които чакането продължава на второ класиране! Успех!
За статистиката - освобождаваме 1 място в СМГ, в полза на колежа. Надявам се да зарадваме някое дете, което малко не му достига за там.
И да не забравяме...където и да продължат децата ни образованието си /дано да е там, където искат/ от тук нататък живота ще им пише точките, а не МОН..Simple Smile

# 2 195
...Кой уважава днес учителите? Кой нормален човек иска да бъде обиждан, унижаван, мачкан и зле заплатен? Затова и виреят отрепките в училищата...
Повечето деца, които познавам ги уважават. И то не от страх, защото така трябва и защото системата или родителите ги карат, а по естествен път.
Не смятам, че са зле заплатени, за стандарта на страната взимат доста прилични заплати. Никъде по света учителите не са в графа - много високи заплати.
Проблемът на учителите (и не само на хората в тази професия) е, че карат по навик от комунистическо време, че по правило им се полага уважение. То обаче се заслужава - с поведение, отношение, качества. Един учител с авторитет няма да бъде мачкан и унижаван.

Иначе, като човек, учил в малък град в провинцията, не мога да го разбера това със супер елитните училища. Погледнете баловете там, ще рече човек, че ако не учи в София и край, детето му няма никакво бъдеще Laughing

# 2 196
След излизане на резултатите на 6 юни дъщеря ми също трябваше да вземе решение за една вечер, защото на следващия ден беше последният срок за подаване на документи за намаляване на таксата. При нейните резултати знаеше къде ще е приета и трябваше да реши СМГ или АК. Накарах я да напише поне по пет "+" и "-" за двете училища и да вземе сама решението си. Беше още по-трудно, защото част от най-добрите й приятелки предпочитаха АК, а другата СМГ. Направи мотивиран избор с ясното съзнание какво печели и какво губи.  

# 2 197
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Санака не ви е лесно, но вярвам, че детето ще вземе правилния избор и както са писали и по-горе - няма да се терзае повече дали, или!  Peace

Ние бяхме днес да запишем младежа и на есен ще е ученик в Николай Райнов, бая го мислихме откато човекът реши, че иска да се занимава с ИИ, даже ходихме до там да го разгледаме, проучим и т.н. и за желанията на детето е ок. Надявам се да си намери мястото там и най-сетне да се почувства сред свои, а не като странна птица сред останалите деца.   Grinning

# 2 198
Здравейте, един страничен въпрос, ако може ? Излиза ли в системата някъде, че детето е записано? Параноята и мен ме гони въпреки ,че ми дадоха само едно вх.№ без името на "Валдемор", ако нещо се загуби и не е вписано както трябва и ако са объркали номера, че те само по номер ги вписват и ако дрън дрън сещайте се???

# 2 199
Мандаринка, много съм съгласна. Ама не ми говори за вземане на решения от Везна. Няма такава мъка! Weary До догодина мога да претеглям доводи "за" и "против" и всичките ще са много интелигентни, супер обосновани и с абсолютно еднаква тежест. Joy Добре, че детето е Водолей. Joy
То е каквото реши детето, все пак, то ще учи. Майка му е избирала навремето и сега избира - за нейните си работи. Smile  Като се избира между равностойни по качество алтернативи пък няма какво да се губи при избора. А ти му го предостави и остави в неговите ръце. Така лично твоят избор приключва.
Дали ще имаш по-натам терзания или не, това е вече въпрос  на твой избор.

# 2 200
      Един въпрос- с колко точки надолу се застраховахте? В смисъл, желания с колко точки надолу след бала на детето писахте в заявленията, особено ме интересуват тези, с по-ниски балове, защото при тях е май по-трудно предвидимо.

Статистиката за Варна тази година ме отчайва, общо намаляване, но там, където евентуално ще е първото желание, което дори не е сред "топ"- устойчивост и дори ако не се броят някои специфики- покачване на бала с малко.

# 2 201
  • София
Ами не, не са решавали с Питагор, Аниника...

------------
Тя се запозна с едно дете от СМГ и той така и е обяснил. Аз нямам наблюдение върху работите на децата.

# 2 202
  • София
Judy, в нито един мой пост, в която и да е тема не съм казвала, че избор правя аз. Аз само предоставям информация, въз основа на която да се направи избор. Изборът винаги е бил неин. И пак ще бъде неин. За мен са само терзанията, произтичащи от, да го наречем, Хамлетската ми натура . Joy

# 2 203
  • София
Светкавица, благодарение на Дидева, да се свети името й, сравнявахме позиции, а не точки. Joy
Именно, заради лесните първи модули и по-сложни втори и на двата изпита, не може да се определи тенденция, пада ли бала, вдига ли се.

Последна редакция: чт, 05 юли 2018, 13:55 от oblachna

# 2 204
Judy, в нито един мой пост, в която и да е тема не съм казвала, че избор правя аз. Аз само предоставям информация, въз основа на която да се направи избор. Изборът винаги е бил неин. И пак ще бъде неин. За мен са само терзанията, произтичащи от, да го наречем, Хамлетската ми натура . Joy
Ясно, казвам друго - че като й предоставиш избора, спираш да се притесняваш ти. Твоят е направен. Тъй го приеми.  Laughing
Идеята е, че е напълно безпредметно притеснението точно в този случай - когато избира детето между две добри училища. Каквото и да избере, няма да сбърка. А конкретиката, касаеща клас и учители, е въпрос на шанс, който няма как да се обмисля предварително. Т.е. там не зависи от вас и също няма причина за притеснение.

Общи условия

Активация на акаунт