Как изследването на една съставка в майчината кърма дава поле за научно постижение в детското хранене?
Благодарение на научния и техническия прогрес днес знаем много за важната роля на майчината кърма за оптималното развитие на бебето. Въпреки това учените продължават да откриват и определят нови качества и ползи на компонентите в състава ѝ.

Доскоро ползите от олигозахаридите в майчиното мляко (human milk oligosaccharides - HMO) не бяха напълно разкрити, въпреки че са подложени на изучаване в продължение на почти един век. Те са третият по големина компонент в състава на кърмата, след мазнините и лактозата, съдържат се в най-голямо количество в коластрата, като намаляват постепенно в зрялото мляко.

Изследванията сочат, че олигозахаридите играят решаваща роля в развитието на все още незрялата детска имунна система, насърчавайки растежа на добрите бактерии в чревната микрофлора и намалявайки риска от респираторни инфекции, което води до намаляването на употребата и на антибиотици.

Ползите на олигозахаридите в майчината кърма все още са обект на изследвания от вече няколко десетилетия. Благодарение на развитието на науката и биотехнологиите вече е възможно да се произведат олигозахариди, които са идентични с тези в майчината кърма, а международните организации дават положителна оценка за безопасност на тези олигозахариди (НМО).

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 10:54 от Mamma