Кралски работи и клюки - 15

• 63 966
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Естествено, че няма как да придобият наследствени права Grinning Абсурдно е дори да се разсъждава по въпроса. Нито са родени в кралското семейство, нито ги е осиновил Чарлс, нито някой им е дал някакви права.
Иначе...да...много е странно защо 90 и кусур годишна баба не е отишла на кръщене. Колкото и да има задължения, си има и годинки и умора. А кръщенето е по-семейно събитие, както назад се спомена. Не е кралска сватба, че да я закарат и на носилка, да я понадрусат малко и да е там с цената на всичко.
Че си има причина-има, но понякога може да е прозаична. Боли я корема, крака, главата...примерно.

# 361
Младоженец - до него по ред по емоционална връзка - брат, баща, съпруга на бащата.
Преден план - хем най-важните, хем най-милите. Хем кралица и принц, хем баба и дядо.
Булка - еднакво важни. Стабилно семейство. Тате, мама, брат, сестра. Мъж, жена, мъж, жена.
И "разхвърляни" шаферчета за цвят. Като две от шаферчетата правят баланс с кралицата и принца.

Скрит текст:

Сега се загледах - Камила е в края, а Хари и Чарлз са един до друг и малко се сливат с тези тъмни дрехи. Ако Даяна беше там вместо Камила, вероятно щяха да я сложат между тях и композицията щеще да е по-добра. Но съдбата (Господ, кралицата, МИ5...) е решила друго. Wink

# 362
Не мисля, че има поле за разсъждения точно този казус. Наследниците на кралицата са определени по ред на номерата до номер 58:
Simple gold crown.svg Queen Elizabeth II (born 1926)
(1) Charles, Prince of Wales (b. 1948) B D W
(2) Prince William, Duke of Cambridge (b. 1982) B D W
(3) Prince George of Cambridge (b. 2013) B D W
(4) Princess Charlotte of Cambridge (b. 2015) B D W
(5) Prince Louis of Cambridge (b. 2018) B D
(6) Prince Henry, Duke of Sussex (Prince Harry) (b. 1984) B D W
(7) Prince Andrew, Duke of York (b. 1960) B D W
(Sunglasses Princess Beatrice of York (b. 1988) B D W
(9) Princess Eugenie of York (b. 1990) B D W
(10) Prince Edward, Earl of Wessex (b. 1964) B D W
(11) James, Viscount Severn (b. 2007) B D W
(12) Lady Louise Windsor (b. 2003) B D W
(13) Anne, Princess Royal (b. 1950) B D W
(14) Peter Phillips (b. 1977) B D W
(15) Savannah Phillips (b. 2010) B D W
(16) Isla Phillips (b. 2012) B D W
(17) Zara Tindall (née Phillips; b. 1981) B D W
(18) Mia Tindall (b. 2014) D W
(19) Lena Tindall (b. 2018)[5]
Princess Margaret, Countess of Snowdon (1930–2002) 1952
(20) David Armstrong-Jones, 2nd Earl of Snowdon (b. 1961) D W
(21) Charles Armstrong-Jones, Viscount Linley (b. 1999) D W
(22) Lady Margarita Armstrong-Jones (b. 2002) D W
(23) Lady Sarah Chatto (née Armstrong-Jones; b. 1964) D W
(24) Samuel Chatto (b. 1996) D W
(25) Arthur Chatto (b. 1999) D W
Prince Henry, Duke of Gloucester (1900–1974) 1952
(26) Prince Richard, Duke of Gloucester (b. 1944) D W
(27) Alexander Windsor, Earl of Ulster (b. 1974) D W
(28) Xan Windsor, Lord Culloden (b. 2007) D W
(29) Lady Cosima Windsor (b. 2010) D W
(30) Lady Davina Lewis (née Windsor; b. 1977) D W
(31) Senna Lewis (b. 2010) D W
(32) Tāne Lewis (b. 2012) W
(33) Lady Rose Gilman (née Windsor; b. 1980) D W
(34) Lyla Gilman (b. 2010) D W
(35) Rufus Gilman (b. 2012) W
Prince George, Duke of Kent (1902–1942)
(36) Prince Edward, Duke of Kent (b. 1935) D W
(37) George Windsor, Earl of St Andrews (b. 1962) M D W
Edward Windsor, Lord Downpatrick (b. 1988) X D W
Lady Marina Charlotte Windsor (b. 1992) X W [n 2]
(38) Lady Amelia Windsor (b. 1995) D W
Lord Nicholas Windsor (b. 1970) X D W
(39) Albert Windsor (b. 2007) D W [n 3]
(40) Leopold Windsor (b. 2009) D W
(41) Louis Windsor (b. 2014) D W
(42) Lady Helen Taylor (née Windsor; b. 1964) D W
(43) Columbus Taylor (b. 1994) D W
(44) Cassius Taylor (b. 1996) D W
(45) Eloise Taylor (b. 2003) D W
(46) Estella Taylor (b. 2004) D W
(47) Prince Michael of Kent (b. 1942) M W
(48) Lord Frederick Windsor (b. 1979) W
(49) Maud Windsor (b. 2013) W
(50) Isabella Windsor (b. 2016)
(51) Lady Gabriella Windsor (b. 1981) W
(52) Princess Alexandra, The Honourable Lady Ogilvy (b. 1936) W
(53) James Ogilvy (b. 1964) W
(54) Alexander Ogilvy (b. 1996) W
(55) Flora Ogilvy (b. 1994) W
(56) Marina Ogilvy (b. 1966) W
(57) Christian Mowatt (b. 1993) W
(58) Zenouska Mowatt (b. 1990) W

# 363
Младоженец - до него по ред по емоционална връзка - брат, баща, съпруга на бащата.
Преден план - хем най-важните, хем най-милите. Хем кралица и принц, хем баба и дядо.
Булка - еднакво важни. Стабилно семейство. Тате, мама, брат, сестра. Мъж, жена, мъж, жена.
И "разхвърляни" шаферчета за цвят. Като две от шаферчетата правят баланс с кралицата и принца.

Скрит текст:

[/quote]

Лично на мен и двете снимки ми харесват много. Много различни са, но са хубави. Разбира се, няма как да се сравнят - снимката на Кейт и Уилям е изключително перфектна и елегантна. Пълни ми душата от всякъде. Перфектната снимка от сватбата на бъдещите крал и кралица. Снимката на Меган и Хари е по-разчупена, не толкова перфектна и елегантна, но има своя собствен чар

Интересно ми е дали в крайна сметка баба Бети ще се оттегли от трона и ще го отстъпи на Чарлз или ще стои на него до последно. Мисля, че първия вариант е по-добрия за нея. Така ще може да го критикува, ако нещо сбърка  Simple Smile

# 364
Какви разсъждения, нито ще бъде кралица Камила, нито пък децата и наследници, това е просто смешно да се твърди.

# 365
  • Майничка
Камила и децата й от първия брак никога не биха могли да имат никакви права върху трона, независимо каква титла носи тя.
По принцип, в Европа обикновено съпругата на управляващ монарх приема титлата на съпруга си (кралица, принцеса, велика херцогиня и т.н.), без да се добавя изрично консорт към нея, но статутът й е точно такъв - поданик, без реално право върху короната и вървящата с нея власт, т.е., не е и няма да бъде управляващ или съуправляващ владетел. Консортът обикновено запазва личните си доходи от преди брака, независимо че може да получава допълнителни такива, определени от държавния бюджет.
Има управляваща (властваща) кралица, кралица (консорт), вдовстваща кралица, кралица-майка, като последните 3 нямат управляващи функции.
На практика, в Европа от много години, примерно от 16 век май не е имало властващ монарх, състоящ в брак с друг такъв. В други части на света - Полинезия, Азия, Африка е имало до по-скоро.

Поради факта, че обикновено наследяването е ставало по мъжка линия, "крал" е считано априори за название на управляващ владетел, затова е избягвано като титла на съпруга на управляващата кралица. Тъй като в християнската религия постановката е, че жената трябва да се подчинява на мъжа, но в същото време консортът е подчинен на владетелката, държавите с владетел-жена винаги са били много чувствителни на тема съпрузите на кралиците им, функциите, титлите и гражданството им, за да се избегне всяка нееднозначност. Сещам се за един случай, когато съпруг на управляваща кралица е ставал пълноправен крал, в някоя от скандинавските страни беше, но тогава жена му абдикира в негова полза.

Последно беше нашумяло жалването на покойния съпруг на датската кралица, че толкова години си стоял недооценен принц-консорт, а не "крал" и синът му (престолонаследникът) вечно бил поставян преди него, даже се беше фръцнал, че не желае да бъде погребан до кралицата и се беше оттеглил във Франция.

П.П. Доколкото зная, предполагаемата титла на Камила "принцеса-консорт" е свързана с деликатния й брачен статус - въпреки че е разведена, първият й съпруг е жив, което е и причината да няма валиден църковен брак с принц Чарлз (само "благославяне на брака" или както там се води). И тя, и Чарлз, като бъдещ глава на англиканската църква, са в кофти ситуация, докато Андрю Паркър-Боулс е жив. След евентуалната му смърт няма причина тя да не носи титла кралица.

Последна редакция: пт, 13 юли 2018, 11:15 от gargamela

# 366
В списъка виждам децата на Зара. Те не отпаднаха ли нещо по причина, че тя се омъжи за неаристократ и в същото време нямат титли по майчина линия? Или нещо бъркам?

Учудих се, че имат списък до 58 място! УАУ! Joy

# 367
Благодаря на всички за отговорите! Научих много полезни неща!

# 368
  • На ръба на нервната криза
s11s11, дори и да има нещо вярно в статията, която постна (което ме съмнява), отново става дума единствено за това как формално ще бъде титулована Камила. Тя никога няма да стане управляваща Кралица, в смисъла, в който е Елизабет например, дори и формално Чарлс да ѝ издейства тази титла (което пак няма да стане, защото това не зависи само от него)
Разсъждения и спорове по тази тема са излишни.

# 369
  • Майничка
В списъка виждам децата на Зара. Те не отпаднаха ли нещо по причина, че тя се омъжи за неаристократ и в същото време нямат титли по майчина линия? Или нещо бъркам?

Не отпадат. Зара се е омъжила според Royal Marriages Act от 1772, т.е., поискала е и е получила съгласието на управляващия монарх за брака си, с което тя и децата й от този брак запазват правото си на престолонаследие.

# 370
Скрит текст:

Не отпадат. Зара се е омъжила според Royal Marriages Act от 1772, т.е., поискала е и е получила съгласието на управляващия монарх за брака си, с което тя и децата й от този брак запазват правото си на престолонаследие.
Ясно. Значи правилно съм запомнила, че е имало някакви вълнения по въпроса, но не съм запомнила резултата от тях.

# 371
  • Някъде там
Благодаря на всички за отговорите! Научих много полезни неща!
А на мен ми е любопитно защо са ти полезни тези неща?От постовете ти имам чувството че си пряко свързана по някакъв начин с това семейство.Толкова подробно проучващ кралското семейство човек не бях срещала тук за това ми е интересно.Извинявай ако съм те притеснила с въпроса си.

# 372
  • Sydney
Почвам по ред, през седмицата ми е трудно да пиша...

За кръщенето - Не видях цялата рокля на Кейт, държеше бебето или поне не съм търсила. Хареса ми, цвета познах, изглеждаха свежи. Мегън имаше много хубава рокля, шапката също, този път нямам забележки към нея.

От събитието (военното) - на Мегън роклята беше много по-хубава от на Кейт, но й личи още, че не знае как да се държи, защото се хилеше по едно време...

От визитата в Ирландия - всичките й дрехи, да не говорим за обувките, страхотни. Подение има да учи още доста. Дълго е да пиша, като намеря време ще кажа, защо смятам че й е трудно...

# 373
Цитат
От визитата в Ирландия - всичките й дрехи, да не говорим за обувките, страхотни. Подение има да учи още доста. Дълго е да пиша, като намеря време ще кажа, защо смятам че й е трудно...
Четох някакъв коментар за чантичките на Кейт и Мегън. Кейт държала чантичката си така, че изглеждало отсрани, че е част от ръката й и не изпитва никакъв дискомфорт. Мегън се чудила какво да прави с нейната постоянно.
Ще се научи.

# 374
  • София
От кръщенето ми харесва роклята на Кейт. Но шапката и я състарява. Доста бабешка ми изглежда, нещп като диадема...едно такова заоблено-не ми допада.

Общи условия

Активация на акаунт