Хормонални изследвания - 8

• 71 355
  • 751
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Здравейте,
Скрит текст:
досега не съм писала в тази тема, но бихте ли ми казали дали има нещо обезпокоително в изследванията ми:
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FSH       6.59       mIU/ml     жени: фол.фаза 3.03-8.08, oвул. фаза 2.55-16.69; лут.фаза 1.38-5.47; менопауза 26.72-133.41; мъже 0.95-11.95   
LH       7.31       mIU/ml     жени: фол.фаза 1.8-11.78; овул.фаза 7.59-89.08; лут.фаза 0.56-14.0, менопауза 5.16-61.99; мъже 0.57-12.07   
Пролактин       10.87       ng/ml     Жени: 5.18-26.53; Мъже: 3.46-19.4   
Естрадиол       24       pg/ml     жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312; менопауза до 28; мъже: 11-44

Правени са на 2-ри ден от МЦ.

Благодаря предварително!
Здравей!
ЛХ е висок и може да показва ПКЯ.
Иначе, другите са добре.

# 271
  • софия
Denis, много Ви благодаря.

# 272
Здравeйте, Денис,

Нова съм в този форум, макар че го следвам от години. Имам елементарен за вас сигурно въпрос, но никъде в нета не намерих ясен отговор.
Без да се обяснявам дълго, на 29г, в тийнеиджърска възраст след рязко отслабване ми спря цикъла. И така от 9 години съм по гинеколози (в Пловдив), след правени хормонални изследвания и наличие на някои хормони извън стойности, всеки изписваше противозачатъчни. Пила съм различни, дуфастон, регулон, логест, милигест, сменяйки гинеколога и съответно лекарството всеки път. По принцип ефектът им не ми се отрази зле, но това за мен не е естествено и трайно решение, не ми е открита киста или друг сериозен проблем. Увещавах всеки лекар да ги спра на някой етап вече, всеки викаше още, още, трябва продължително. По следно до януари миналата година бях на милигест и питах тогава лекуващия ме гинеколог да ги спра след лато направих 2 години и нещо с тях да видим има ли ефект, той каза още, тогава самоцелно ги спрях и чаках цикъл. Чаках до от януари до август 2018, цикъл не дойде. Почнах при друг гинеколог (да го нарека А) да ходя, исках подробни хормонални изследвания тогава (в този момент не приемах абсолютно нищо), той каза че не може да ми изследва хормони без да имам цикъл, така че първо ще го предизвикаме с регулон и да си почна пак милигеста за да имам цикъл всеки месец. Така и стана, този декември отидох при него искайки изследвания, живея в чужбина, а той беше в отпуска... Реших самоцелно да си изследвам хормоните, които са ми правени през всичките години, на различни етапи и доктори, ЛХ, ФСХ и естрадиол изключително занижени (близо до нула) извън норма, а пролактин, прогестерон, тестостерон и фрий тестостерон в норма. Консултирах се с друг гинеколог (да го кажем В), съвсем случаен, показвайки му  изследванията. Той ми каза точно противоположното на гинеколог А по-горе - ти се приемаш милигест и правиш тези изследвания наведнъж, аз не мога да ги разчета при положение, че те ще са афектирани от противозачатъчните. Хормонални изследвания се правят на чист организъм без да си приемала такива лекарства около един месец, също така пп различно време на месеца. Това ме шокира, вярвах много на проверения и препоръчан гинеколог А, гинеколог В беше случаен, казаха ми различни неща и не знам какво да следвам и правя до следващото ми прибиране в чужбина април. Два въпроса:
1. Как, кога се изследват хормони? Което казва гинеколог В ми звучи много логично, в моя случай за да се види реално положение ми изглежда наи-правилно, така ли е? До колко схемата (виждам някои на 3-5 ден, остналите на 21 ден се преваят) е от значение, или ако се направят всички наведнъж?
2. Ако ще се правят въпросните изследвания на чист организъм, колко време е нужно да се изчисти напълно от натрупването им, за да е сигурно, че няма дадат отражение? Един месец мощи се струва кратко.
Искрено се надявам да споделите опит и мнение, ако искате мога да сложа тук последните изследвания от декември, но отново това са на прием с противозачатъчните. В момента си приемам милигеста още, но искам да знам как да действам идните месеци. Междувременно задействам и нещата тук в чужбина, но отнема много време, доста ми е трудно да разбера и не познавам системата добре още. В Пловдив се нагледах на всякакви измислени гинеколози без ефект, намерила съм в София и там планирам да отида април месец.
Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 13 яну 2019, 15:46 от Auroreto

# 273
  • София
Здравeйте, Денис,
Скрит текст:
Нова съм в този форум, макар че го следвам от години. Имам елементарен за вас сигурно въпрос, но никъде в нета не намерих ясен отговор.
Без да се обяснявам дълго, на 29г, в тийнеиджърска възраст след рязко отслабване ми спря цикъла. И така от 9 години съм по гинеколози (в Пловдив), след правени хормонални изследвания и наличие на някои хормони извън стойности, всеки изписваше противозачатъчни. Пила съм различни, дуфастон, регулон, логест, милигест, сменяйки гинеколога и съответно лекарството всеки път. По принцип ефектът им не ми се отрази зле, но това за мен не е естествено и трайно решение, не ми е открита киста или друг сериозен проблем. Увещавах всеки лекар да ги спра на някой етап вече, всеки викаше още, още, трябва продължително. По следно до януари миналата година бях на милигест и питах тогава лекуващия ме гинеколог да ги спра след лато направих 2 години и нещо с тях да видим има ли ефект, той каза още, тогава самоцелно ги спрях и чаках цикъл. Чаках до от януари до август 2018, цикъл не дойде. Почнах при друг гинеколог (да го нарека А) да ходя, исках подробни хормонални изследвания тогава (в този момент не приемах абсолютно нищо), той каза че не може да ми изследва хормони без да имам цикъл, така че първо ще го предизвикаме с регулон и да си почна пак милигеста за да имам цикъл всеки месец. Така и стана, този декември отидох при него искайки изследвания, живея в чужбина, а той беше в отпуска... Реших самоцелно да си изследвам хормоните, които са ми правени през всичките години, на различни етапи и доктори, ЛХ, ФСХ и естрадиол изключително занижени (близо до нула) извън норма, а пролактин, прогестерон, тестостерон и фрий тестостерон в норма. Консултирах се с друг гинеколог (да го кажем В), съвсем случаен, показвайки му  изследванията. Той ми каза точно противоположното на гинеколог А по-горе - ти се приемаш милигест и правиш тези изследвания наведнъж, аз не мога да ги разчета при положение, че те ще са афектирани от противозачатъчните. Хормонални изследвания се правят на чист организъм без да си приемала такива лекарства около един месец, също така пп различно време на месеца. Това ме шокира, вярвах много на проверения и препоръчан гинеколог А, гинеколог В беше случаен, казаха ми различни неща и не знам какво да следвам и правя до следващото ми прибиране в чужбина април. Два въпроса:
1. Как, кога се изследват хормони? Което казва гинеколог В ми звучи много логично, в моя случай за да се види реално положение ми изглежда наи-правилно, така ли е? До колко схемата (виждам някои на 3-5 ден, остналите на 21 ден се преваят) е от значение, или ако се направят всички наведнъж?
2. Ако ще се правят въпросните изследвания на чист организъм, колко време е нужно да се изчисти напълно от натрупването им, за да е сигурно, че няма дадат отражение? Един месец мощи се струва кратко.
Искрено се надявам да споделите опит и мнение, ако искате мога да сложа тук последните изследвания от декември, но отново това са на прием с противозачатъчните. В момента си приемам милигеста още, но искам да знам как да действам идните месеци. Междувременно задействам и нещата тук в чужбина, но отнема много време, доста ми е трудно да разбера и не познавам системата добре още. В Пловдив се нагледах на всякакви измислени гинеколози без ефект, намерила съм в София и там планирам да отида април месец.
Благодаря предварително!
Здравей!
Не споменаваш, колко продължително е било това рязко отслабване, но от наблюденията които имам, колкото по-продължително е било / напр. няколко години/, толкова по-дълго време трябва на тялото, да се възстанови и да заработи нормално, вкл. и МЦ.
Може да изследваш всички хормони, без тези, които се изследват на 3 ден от МЦ и без Прогестерон / на 7 ден след О./.  Дори и да не са максимално обективни, поне ще покажат къде може да е проблема.
Всички базови хормони са посочени на 1 стр. на темата.

# 274
  • на земята
Дениз,здравей,високи нива на ФСХ- 48  и Естрадиол под нормата,нисък,дори не може да се хване за изследване,изследвания правени на 3-5 ден от МЦ,ознавачва ли менопауза?
Благодаря

# 275

Здравейте, прикачам изследванията си, може ли коментар. АМХ ми е 18.9 при реф. стойностти 4.1-58, според лекаря са ок. Изследванията също са ок за тях, щом съм в референтните граници. Нищо не споменаха за ЛХ и ФСХ.

# 276
  • София
Дениз,здравей,високи нива на ФСХ- 48  и Естрадиол под нормата,нисък,дори не може да се хване за изследване,изследвания правени на 3-5 ден от МЦ,ознавачва ли менопауза?
Благодаря
Здравей!
Да, най-вероятно - но, ако има все още М.  е пременопауза. Кога ще настъпи Менопауза, никой не може да ти каже.
Ако все още има М. - приемай добавки за МЦ и О. те могат да увеличат периода на пременопауза до няколко години /1-2-3/

jullliana
Отговорих ти, някъде.

# 277
Благодаря, Денис! Не са хубави новините, но каквото е Sad

# 278
  • на земята
Благодаря
Здравей!
Да, най-вероятно - но, ако има все още М.  е пременопауза. Кога ще настъпи Менопауза, никой не може да ти каже.
Ако все още има М. - приемай добавки за МЦ и О. те могат да увеличат периода на пременопауза до няколко години /1-2-3/

jullliana
Отговорих ти, някъде.
Благодаря,а какви добавки може да се приемат?Би ли споделила?
Много благодара

# 279
  • София
Скрит текст:
Благодаря
Здравей!

jullliana
Отговорих ти, някъде.
Благодаря,а какви добавки може да се приемат?Би ли споделила?
Много благодара
Те, не са много по-различни от тези, които приемат момичетата - за подпомагане на МЦ и О., когато се цели зачеване. Най-общо:
Вит. А и Е, вит. С, вит. Д, вит. В-комплекс, Калций, Магнезий, Цинк, Желязо, Манган, R-ALA,  Ресвератрол, Биофлавоноиди, Антиоксиданти - Астаксантин, Ликопен, СoQ10, Омега 3, Омега 7, МВИглика, Колаген, Протеин.
При по-сериозни симптоми, като промяна в настроението, нервност, безпокойство, безсъние, горещи вълни, нощно изпотяване и т.н.  се ползват и билки - Витекс, Черен кохош, Червена детелина, Див ямс и т.н.

# 280

Здравей!
Не споменаваш, колко продължително е било това рязко отслабване, но от наблюденията които имам, колкото по-продължително е било / напр. няколко години/, толкова по-дълго време трябва на тялото, да се възстанови и да заработи нормално, вкл. и МЦ.
Може да изследваш всички хормони, без тези, които се изследват на 3 ден от МЦ и без Прогестерон / на 7 ден след О./.  Дори и да не са максимално обективни, поне ще покажат къде може да е проблема.
Всички базови хормони са посочени на 1 стр. на темата.

Здравей и благодаря за отговора (и на лични) ,
Отслабването продължи около година като през всички тези години теглото ми варираше под влияние и на стрес, иначе при прием на противозачатъчните качвах леко само.
Да разбирам ли, че каквито и изследвания да правя трябва да са на спрени противозачатъчни? Схемата да се следва да, но колко минимум да се чака след последна опаковка хормони преди да съм сигурна, че ефектът им няма да се отрази на резултатите?
Ще пиша на лично за останалите неща. Мерси!

# 281
  • на земята
Дениз,благодаря много

# 282
  • София
........ колко минимум да се чака след последна опаковка хормони преди да съм сигурна, че ефектът им няма да се отрази на резултатите?
Поне 2-3 МЦ.

# 283
Здравей Денис! Искам да те попитам следното, доктора/в Турция /ми изписа конкретна Dhea, за да ми 'побутне' андрогените каза. Причината, втори опит инвитро, пач протокол, който така ми успокои яйчниците, че заспаха и от виждащи се 5-6 фоликули, 1 остана,провал. Понеже от предишния неуспешен преди 5 м. опит имах 6 фоликули, 6 зрели яйцеклетки, той смята че резевът не ми е заминал, въпреки възрастта ми 43.5 г. Та за това това 'побутване'. Това ме кара да мисля, че трябва да си е точно Dhea, а не кето 7,заради ефекта върху андрогените. Права ли съм? В този случай мака мога ли да взимам още, тя няма ли подобно действие? Измерих си ги преди да почна да пия Dhea 3 x 25,преди 2 седм. :
Тестостерон 0.52 nmol/0.29-1.67/
DHEA-s 2.85  /1.65-9.15/
Не знам, тези стойности как са сами по себе си? Естрадиол не съм мерила, беше 7 дена след цикъл, и току що прекъсната стимулация с климара преди това, следв.цикъл ще пусна. Благодаря ти за всички безценни съвети до сега, аз само четях и изпълнявах, АМХ от 0.45, се качи на 0.995, в една лаборатория са, за 10 месеца с добавки!

# 284
  • София
Здравей Денис! Искам
Скрит текст:
да те попитам следното, доктора/в Турция /ми изписа конкретна Dhea, за да ми 'побутне' андрогените каза. Причината, втори опит инвитро, пач протокол, който така ми успокои яйчниците, че заспаха и от виждащи се 5-6 фоликули, 1 остана,провал. Понеже от предишния неуспешен преди 5 м. опит имах 6 фоликули, 6 зрели яйцеклетки, той смята че резевът не ми е заминал, въпреки възрастта ми 43.5 г. Та за това това 'побутване'. Това ме кара да мисля, че трябва да си е точно Dhea, а не кето 7,заради ефекта върху андрогените. Права ли съм? В този случай мака мога ли да взимам още, тя няма ли подобно действие? Измерих си ги преди да почна да пия Dhea 3 x 25,преди 2 седм. :
Тестостерон 0.52 nmol/0.29-1.67/
DHEA-s 2.85  /1.65-9.15/
Не знам, тези стойности как са сами по себе си? Естрадиол не съм мерила, беше 7 дена след цикъл, и току що прекъсната стимулация с климара преди това, следв.цикъл ще пусна. Благодаря ти за всички безценни съвети до сега, аз само четях и изпълнявах, АМХ от 0.45, се качи на 0.995, в една лаборатория са, за 10 месеца с добавки!
Здравей!
Добавките ДХЕА и 7Кето ДХЕА имат едно и също по начин  действие, разликата е само в страничните ефекти - при 7Кето ДХЕА няма такива, защото е метаболит / в по-чист вид, простичко казано./ на ДХЕА.
Много е важно, за всеки един продукт, не само за ДХЕА, и кой е производителя и какво е кач-вото и чистотата на продукта, който предлага.
Ако искаш приемай ДХЕА, няма проблем, но прави контроли и дано да нямаш странични ефекти /акне, окосмяване, косопад.../
Нормално е, след някоя, поредна стимулация, яйчниците да не функционират добре, след като са форсирани максимално, защото им трябва време да се възстановят.
За Мака - ти си решаваш или се консултирай с лекаря си - може да повиши тестостерона.
Браво за АМХ Peace Добавките не са някаква панацея, но няма друго, с което да си помогнеш - дори да не успяват да помогнат много, както ни се иска понякога, поне са само от полза и не вредят.

Общи условия

Активация на акаунт