Роднини на гости!

• 33 490
  • 587
  •   1
Отговори
# 120
Не става дума за насъскване, АбсурТ. Има хора, на които подобни гостувания са приятни и хора, на които са им крайно некомфортни. Няма нужда тези от единия вид да оплюват другите и обратно. Как ѝ е комфортно на авторката, тя сама ще си прецени. Едва ли ще ѝ помогне с нещо фактът, че подобно гостуване при мен е съвършено невъзможно. Не зная как бих реагирала в нейната ситуация по простата причина, че е абсолютно невъзможно да изпадна в таква. На никой, който ме познава, няма да му дойде на ум настаняване у нас или аз да се настаня у някого дори за един ден.

Аз също съм голям темерут и си го признавам спокойно. Гости у нас с преспиване - 1 нощувка при необходимост, ОК. Иначе съм напълно съгласна да се виждат и 24/7, ако искат, ама домът ми е моята крепост. Не мога да си представя каква мъка й е на авторката - бременна, на работа, в ремонт, с купчина народ вкъщи. Би следвало сега хубавко да си почива, за да събере сили за идващите безсънни нощи и притесненията на млада родилка. А не това. Явно са доста нахални тия хора да не се усещат, че не е много нормално а) да се изтресат на бременна жена, която работи още за половин месец у неремонтирания апартамент и да й вилнеят из спалнята; б) да си канят даже гости.

Иначе разбирам И логиката на АбсурТ и елена, просто не е приложима за всички хора. Съществуваме и ние с Уиш, които се чувстваме крайно неудобно от наличието на много народ у нас. Може и да съм социопат (надали), но аз се изнервям от среда с много шум и народ. Затова и още като студентка избягвах шумни купони, дискотеки и прочие - да знам, че съм смотана. Grinning Просто ме изнервя и изотщава ужасно, като все едно енергията ми се изпива нанякъде. Може да прозвучи още по-странно, но това е една от причините, заради които харесах Люлин за квартал за живеене (за тези, които не са от София, Люлин е един от най-непрестижните квартали според масовото мнение) - защото е спокойно и мега широко с големи пространства. В Центъра особено в делнични дни ме хваща нервата адски бързо и после ми трябва възстановяване понякога с часове. А да ми е вкъщи това - абсурд, ще изперкам.

# 121
Ох бе хора, никой не казва, че е купон и песен. Поне не аз де. Неудобно, дразнещо, нервиращо: определно. Фаталното нещо, че да съсипем отношенията в семейството, едва ли ...

Ама само за перспектива, била съм много, много бременна, когато почина близък човек и семейството се събра за погребение. У нас беше лудница, ама определено не весела. Само за 2 дни и после всички си тръгнаха. Гости като по правилата: тишина, никой не цапа, не яде, не говори. Само дето не дадоха седмица или месец или колкото се иска по етикет предизвестие. Ето това е нещо, за което човек да седне да се тръшка и да реве и да тропа с крак, ама ...

# 122
Пък и да ми се вдига врява...нямам брат или сестра, ама това не е критерии. Аз бих ги пратила на хотел и да ги поканя на вечеря няколко пъти или пък да излезем заедно. Да не забравяме, че авторката е бременна, апартаментът в ремонт- това е предпоставка за нерви и напрежение. Просто някои хора не си пият хапчето за усещане. В нашето семейство си има правила-на гости само след покана и предупреждение поне седмица предварително.

Когато нямаш братя или сестри просто не можеш да разбереш тези, които имат и се обичат помежду си. Авторката удобно пропусна да каже, дали мъжът и  е поканил сестра си на гости. Защото май той я е поканил или поне се е съгласил, то тогава за какво говорим. Хората от чужбина, идващи си за по 2/3 седмици в България, още поне 3 месеца по-рано знаят кога пристигат и го казват на всички заинтересовани. Разбирай - родители, брат, сестра. Никой не ти се натресва в последния момент.
Това, че сестрата си е поканила гости е неудобно и гадно. Ама,  по-гадно е да се съгласиш с 2-седмичното гостуване на зълвата и после да ревеш, че ти пречи.
И аз живея в чужбина и на мен ми идват гости от България за по 10 дни. Ама всички си чистим заедно. Дори в даден момет да ми прекипи, само като видя изпълнените с радост лица на мъжа ми и децата ми и ми минава. Защото ние тези хора - родители/ баби и дядовци, лели и чичовци ги виждаме само за малко и ние мило.
Като се приберем в България,  има  къде да си живеем сами, но дори и да нямахме, пак щяхме да делим времето между двата броя родители.
Баща ми има сестра, когато бях малка идваше на гости с двамата ми братовчеди и стояха цяло лято. Майка ми се беше превърнала в обслужващ персонал. Леля ми канеше разни приятелки, беше си нанесла багаж като за цяла година, не се съобразяваше, братовчедите ми цапаха и мажеха и т.н. Не е давала една стотинка за пазаруване или пък поне да се беше сетила да сготви или почисти. Съчувствах на майка ми ( а тя скромна и добра жена си мълчеше) и накрая ми писна, промених тона брутално, имаше едно избухване и леля ми е сърдита е и до ден днешен, ама пък поне вкъщи е спокойно. Аз не бих си причинила такова мъчение, мъжът ми знае, че лесно се изнервям и ако не съм съгласна с гостуването на някой, моята дума е решаваща. По-добре сърдити роднини в името на личното спокойствие.

# 123
  • Paris, France
Да, трябва! Защото е типично селко изпълнение да летиш до Милано на пазар, а да се циганиш да отседнеш в хотел под предлог да сме се видели. Ами настани се в хотел и мини да по кафе да се видим!
Отдавна спря да ми пука, к' во ще кажат хората, роднините и пр.

Може да е селско, но за някои хора е приятно. Мразя да отсядам в хотел и отбягвам, доколкото е възможно. Братя и сестри нямам, но много си обичам приятелите и обожавам да ми идват на гости или аз да ходя у тях за по-дълго. У майка ми сме седели с децата по 2+ месеца и не се е оплаквала. Тя пък е идвала за по месец и повече.

Аз обичам да готвя и ми е кеф да имам гости. Ненавиждам да разкарвам гости из града и не разбирам защо не идат сами. Не съм екскурзовод, но и да бях, нямаше да искам да ходя все в едни и същи музеи и да зяпам едни и същи паметници.

Авторката, аз бих обяснила вежливо, че съм изморена и искам спокойствие или да спя повече. Няма лошо. А сестрата да си се гледа с брат си.

# 124
  • София

Неви, не е същото. При майка си ти си си у дома си - по всяка вероятност е домът, в който си израснала, по всяка вероятност има свободна стая - в която си била ти дете. И най-вече, завела си й любимите внуци, не сюрия непознат народ... Пък и майка ти едва ли е бременна.  Mr. Green

# 125
  • София /Абсурдистан
Родителите, брат/сестра ги приемам като членове на семейството и грам не ми е неудобно, да идват, няма проблем. Друг въпрос е, че хем не щат да идват, хем у нас място няма никакво за гости. Разни други навлеци, не, да си ходят на хотел. Аз не обичам да спя в чужда къща и винаги си вземам хотел, така ми е по-удобно. Не обичам да притеснявам никого.

# 126
Резонно изниква един въпрос. Догодина по това време, когато авторката ще има бебе, изискващо определени режим и грижи....сестрата пак ли ще се изтресе за 15 дни и ще превърне апартамента в хан?!

Не, бабата ще дойде за 6 месеца да гледа бебето без пари. Тогава няма да има проблем с дългото гостуване.
А ако не ползват услугите ѝ, възможно ли е дългото гостуване да се приеме за проблем?

# 127
В съседния до нас апартамент имаше такова гостуване.
Апартаментът е наследствен ( голям с две бани и тоалетна).
Майката и семейството на дъщерята са в чужбина.Свекървата беше казала на сина си да прави ремонт, но едната стая е за сестра му.
Спомням си веднъж, като си изпращаха гостите, снахата влезна във входа (  случайно се засякохме ) и си изтърси блузата-с жест, аман най-после си тръгнаха.
Синът вече има две деца, но преди около две години свеки си купи наблизо апартамент и сега си идват в него.
Разбирам неудобството на авторката, може пък и гостите да осъзнаят, че братът вече не е сам и да съкратят дните си за гостуване.
....може и свеки да е помогнала за апартамента, та сега сестрата да не се чувства като гостенка.

Последна редакция: сб, 07 юли 2018, 08:24 от maval

# 128
Фаталното нещо, че да съсипем отношенията в семейството, едва ли ...
Аз това не мога да го разбера. Издразнила се е авторката и сега нейното дразнене ще предизвика семейна вендета едва ли не. Защо, защото си казва, че поведението на златната сестра и семейството й е неприемливо. Ами то наистина Е неприемливо. Защо само авторката е лошата, а пък мъжът и сестра му просто си се обичат и са много привързани? Двоен аршин е това и дразни.

# 129
Сигурно аз съм най-големия изрод тук, който неще нито майка си нито сестра си на гости за дълго. Камоли чуждите ...  И да имам загинал брат, и да предпочитам го вкъщи на главата ми отколкото мъртав. Но за мен дома ми е моето място. Дори, че е от майка ми . Тя ме познава толкова добре, не би ми причинила теснотия. А на сестра ми детето е с 7 години по-малко от моето. Обичам го, но не мога да гледам ходене по двора бос и влизане на измития ми теракот. Добре, че сме на различни етажи с различни входове. Добре че живеят в чужбина. А майка ми не би дошла в нас и поради други причини различни от темата, но се радвам че не го прави.

# 130
Сигурно аз съм най-големия изрод тук, който неще нито майка си нито сестра си на гости за дълго.
Не си единствена, споко. Ама аз нямам братя и сестри.

# 131
Роднините от чужбина обикновено смятат, че в България всичко си седи както са го оставили.  И че за нас е голямо щастие да ги посрещнем. 

# 132
Роднините от чужбина обикновено смятат, че в България всичко си седи както са го оставили.  И че за нас е голямо щастие да ги посрещнем. 
То Е голяма радост, просто не е обмислено какво точно представлява един такъв престой. Обикновено само един реално опъва каиша по удобството на гостите. Останалите си карат по ежедневната програма, само дето имат малко повече сядане на йеденье и пийенье.

# 133
Аз им се радвам като ги видя наистина. Обичам ги. Но ние сме различни хора с различно ежедневие,  аз не мога да си легна в 3, нито ще разреша ма детето ми да легне в толколкова. Вуйна ми живее в другия край на България. На 50 км от мен е чичото на вуйчо ми. Преди няколко години преди Коледа вуйна ми звънна и ме помоли тей като вуйчо искам да ходят на гости за седмица при чичо му, тя да останела вкъщи, защото нямало да и е интересно при чичо, а с мен можела да обикаля през деня и по цяла нощ да си говори. Учтиво и казах, че имам две легла- едното на детето ми, а другото моето. Тя ми реши проблема като заяви, че може детето ми да спи при мен, а тя на неговото легло. Да ама моето дете само като види, че друг човек ляга на леглото му и ще се погнуси. Обядних, че това не е вариант. На следващия ден ми звънна да ми каже, че онлайн гледала мебелен магазин в моя град и видяла матраци, та можело да купя един и да го сложа на земята ... казах и че нямам възможност преди Коледа да харча пари за нещо което никога няма да ползвам след това и тя не отговори нищо. Мислех, че се е отказала, докато след два дни не се появиха пред нас. Поканих ги на кафе и тя директно ме пита дали съм си взвла отпуска за нейното гостуване. Като у казах, че съм в новогодишна рекламна кампания и дори 1 ден не мога да си позволя да отсъствам, но бих и наела хотел и бих разчитала на нея да му гледа детето зимната ваканция се отказа да остане вкъщи и отиде за където бяха тръгнали.

# 134
  • Най-красивата страна
Когато забременях се преместихме за 1 месец в апартамента на брат ми,докато вкъщи се правеше ремонт.Апартаментът е четиристаен и имаше достатъчно място.
Но разходите си деляхме по равно.Сутрин всички заминаваха на работа,а аз водех племенницата ми на училище ,разхождах кучето им ,после пазарувах.Разходите си деляхме на две.
Пак аз готвех,защото само аз оставах вкъщи.На обед вземах детето от училище и помагах за домашните.Пусках пералня,сушилня,прахосмукачка.Поех почти цялата домакинска работа ,без гладенето и чистенето на прозорци.
Снаха ми беше доволна,защото като се върне от работа-сготвено,изпрано,почистено,детето си е научило.
Гости -случвало се е да дойде моя приятелка на кафе следобед за 1 час.Но не можех да изляза ,защото гледах племенницата ми .
Стараех се да бъда полезна с нещо,защото знам ,че гости повече от 3 дена стават досадни.И нямах търпение да се върнем вкъщи

Общи условия

Активация на акаунт