Роднини на гости!

• 33 411
  • 587
  •   1
Отговори
# 255
  • София

Не се тръшкам, а относно разнасянето избора е мой! Ако на твоята дъщеря и се случи същото не забравяй да и напомниш колко голям темерут е.

Твой е избора- винаги.
И последствията пак са за теб първо, а после и за другите.
А, аз двоен аршин нямам- както на теб ти казвам, че си темерут, че и двулична, така и на нея ще го кажа, ако създаде ситуация, каквато ти си създала.

# 256
Сякаш навремето такива гостувания се приемаха наистина по-ларж.
Защото хората бяха по-непретенциозни, с други семейни ценности или просто ни е сме били много малки да разберем какво им е на жените домакини.

# 257
  други семейни ценности
Според мен гостуванията не са точно въпрос на семейни ценности, дори когато става дума за роднини.
Също според мен, когато става дума само и единствено за спокойствие и удобство, ще избера комфорта на половинката и децата си, с които живеем под един покрив. Ако роднина има нужда от покрив, докато прави изследвания или се лекува - естествено, че ще спи у нас, а не на хотел.
Случаят на авторката не е с болни, бедни, бездомни или в каквато и да е нужда роднини.

# 258
Едно време е било трудно да отседнеш на хотел. Няма краткосрочен наем, няма толкова избор.

# 259
  други семейни ценности
Според мен гостуванията не са точно въпрос на семейни ценности, дори когато става дума за роднини.
Също според мен, когато става дума само и единствено за спокойствие и удобство, ще избера комфорта на половинката и децата си, с които живеем под един покрив. Ако роднина има нужда от покрив, докато прави изследвания или се лекува - естествено, че ще спи у нас, а не на хотел.
Случаят на авторката не е с болни, бедни, бездомни или в каквато и да е нужда роднини.
А аз го намирам И за семейна ценност да си развалиш за малко рахата или просто да направиш компромис за някой от разширеното семейство.

# 260
Какви са критериите за компромиса, който трябва да бъде направен и какви са неговите граници? Защото няма как да поставим под един знаменател отсядане в дома ми на човек, който идва на лекар и отсядане в дома ми на човек, който не си е проветрил жилището и му е по-проветрено у нас.

# 261
  • София
Едно време е било трудно да отседнеш на хотел. Няма краткосрочен наем, няма толкова избор.
Да, сега има много повече възможности и избор в това отношение. Не е нужно да притесняваш роднини.

# 262
Какви са критериите за компромиса, който трябва да бъде направен и какви са неговите граници? Защото няма как да поставим под един знаменател отсядане в дома ми на човек, който идва на лекар и отсядане в дома ми на човек, който не си е проветрил жилището и му е по-проветрено у нас.
За това говоря. Само и единствено комфорт. Намирам за доста нахално и обидно някой да очаква да наруша своя комфорт в името на неговия и без никаква друга причина.

# 263
Не знам дали е семейна ценност, но определено е въпрос на светоглед и усещане за нещата в живота.

Ситуацията винаги може да се приеме като най-голямото неудобство на света, ето сестрата, коя е и каква и, че децата и ще ми гледат телевизора от леглото ми, ще ми ползват тоалетната и въобще ще ми се НАТРЕСАТ в къщата да ме дразнят и да ми нарушават кефа. Пък и дали не са по-важни на мъжа ми, щом така постъпва, а аз коя съм за него, абе голям повод за драма и сърдене, обидено его.

А другата е тази, че къщите, тока, водата и тоалетните сме си ги купили и сме ги си направили, за да се живее в тях, да са пълни с гости, с празници, да има кой да ги изхаби. Децата не ги правим да живеят сами в палати и да ги научим никой нищо да не им накриви комфорта за 2 седмици, а да имат семейства, любими хора и че това има някаква цена.

Понеже без значение чие име е в нотариалния акт, апаратмента, па и ремонтиран, никъде няма да си го занесем с нас като свърши патакламата, буквално и преносно. Но може да остане някой племенник да си спомня колко е било весело у леля в България през лятото. А може и да не остане, от нас зависи.

# 264
  • София
Ако всички – и гости, и домакини, предпочитат този вариант, няма проблем, идеално. Но когато случаят не е такъв, възпитаните хора се съобразяват. Когато не можех да казвам "не", си патих доста от невъзпитаните.
П.П. С уговорката, че все пак някой трябва да каже "не, не е удобно да идвате в нас", а не първо да каже "идвайте", а после да се извърти на 180 градуса.

# 265
Ама те възпитаните хора как да разберат, че на младата госпожа й се реве от тяхното гостуване, като тя пред тях си трайка и явно се прави на бяла и добра? Те може да не четат темите-анкети в бгмама Simple Smile Или да ги четат в чужбината, а тук са се отдали на срещи с близки и любими хора. Като се приберат там, откъде идат, ще прочетат и догодина няма да дойдат. Ама и нея няма у тях да я поканят...

# 266
  • София
Ама те възпитаните хора как да разберат, че на младата госпожа й се реве от тяхното гостуване, като тя пред тях си трайка и явно се прави на бяла и добра? Те може да не четат темите-анкети в бгмама Simple Smile Или да ги четат в чужбината, а тук са се отдали на срещи с близки и любими хора. Като се приберат там, откъде идат, ще прочетат и догодина няма да дойдат. Ама и нея няма у тях да я поканят...
А, ако това е така, вината е изцяло нейна.

# 267
А аз го намирам И за семейна ценност да си развалиш за малко рахата или просто да направиш компромис за някой от разширеното семейство.
Въпрос и на лични убеждения, както и определени симпатии/антипатии. Аз нямам роднини (с изключение на родителите ми),  с които сме толкова близки, че да си ходим на гости с преспиване, но имам такива приятели. Някои от тях не би ми пречило да останат и за месец. Точно хора, които ще се съобразяват и с които със сигурност ще се редуваме за готвене, чистене, пазаруване. Хора, пред които няма да има нужда да показвам каква невероятна домакиня съм и няма да ме натоварват. Майка ми, например, е човек, който много мрази гости с преспиване. Правила ми е страшни факони за приятелка от друг град за една вечер. Но за нея това означава да направи основно почистване преди гостите, да сервира пълно меню с хубава покривка и прибори (но и да прави драми как са й оцапали студеното сервиране, бродирано ръчно от баба й). Да не ходи с домашни дрехи, да стане преди всички сутринта и да приготви закуска.  Тъй като гостите са свързани с много работа и стрес, рядко кани такива, дори и само за вечеря. Аз, от друга страна, имам много неформални  отношения с някои приятели и хич не ме притеснява дали ми е идеално оправено и какво точно ще сложа на масата.

# 268
Колко години са идвали у мъжа, когато е бил сам?

# 269
  • София

Нали точно за това нищим темата- дали ще избереш удобството и комфорта на половинката ти или собствения си комфорт, дори с цената на конфронтация?

Ако половинката ти се чувства комфортно в присъствието на брат/ сестра и с удоволствие ги посреща, защо да не му направиш кефа?
Защо да избереш твоето спокойствие пред неговата развълнуваност и радост от приемането на гостите?

Защо твоето разбиране за комуникирането с най- близките да е по- правилно от неговото? newsm78

Пак до семейни ценности опираме........

Общи условия

Активация на акаунт