Отговори
# 225
 Имаш ли резултат от цитонамазка преди колпоскопията?
 Малко объркан е първия пост и не разбирам, кое те кара да си толкова притеснена? Ако имаш желание сподели как са се стекли нещата. Как излезе диагнозата Полип? Как са ти хормоните, имаш ли някой типичен симптом - кървене между циклите, тежки продължителни и обилни цикли? Ако в действителност го има този полип, то не е напълно наложително да се отстранява хирургично. Може да се изчака и да се изчисти сам, може да се проведе лечение... Общо взето се успокой. Не винаги бързото  е най-доброто решение.

# 226
  • София
И аз не разбрах.
Епикризата по повод ма какъв престой в болница е издавана?

# 227
Bria, ще направя може би. Прочетох какво се е случило при теб и съжалявам, наистина е травмиращо Sad. От такъв развой на обстоятелствата се притеснявам и аз. Да не ме засилят с много инвазивни процедури. Записах си час в ТК, дано придобия малко яснота. Преди в Тина Киркова ми изкараха едно ТСХ 4 и нещо, а наскоро се оказа, че е малко над 2, не че има общо точно това, но сега се филмирах и за биопсия и евентуално хистология да не ми ги сбъркат, макар че още не са ми взети..

Да, съжалявам, че объркано съм написала. Просто се шашнах. Бях на гинеколог заради нередовен цикъл и предположение за поликистоза, което се потвърди. Само че бях в цикъл и не ми взеха цитонамазка. Прати ме в ендокринологията, където ми откриха инсулинова резистентност и преди това лекуващата ме пусна на консултации, една от която беше при гинеколог.
Скрит текст:
Тъкмо ми беше свършил цикълът. Там лекарката ми откри голям полип, каза около 1см и ме гледа на колпоскоп, но не знам дали ме маза с разтворите или само наблюдаваше. Междуциклово веднъж съм имала и беше много малко, като жилка само. Преди няколко месеца. Но имам кафеникаво зацапване след цикъл 6ти 7ми ден и тя каза, че е възможно да е от полипа, а да не е краят на цикъла и каза, че има контактно кървене при докосване на участъка. Понеже е тип консултация, не ми е правила изследвания- биопсия и цитонамазка. Обясни ми да ги направя и  за отстраняването- упойката, венозна, за един ден и знаете, предполагам. Каза ми ако реша да отлагам, непременно биопсия, ако реша да го махам, след това се пуска на хистология. Отидох на второ мнение- потвърди голям полип+ ектопия, но както казах ми назначи колпоскопията (и биопсия) за след средата на август.
След това ми стана готова епикризата и всичко друго го имаше- за ехографа на щитовидната, за инсулиновата естествено, както и половите хормони (от които само DHEA-S ми е завишен с няколко единици, от другите не всички имат оптимални стойности, но не са много зле сякаш, поне не хвърчат), ПКК и т.н. само че без това от гинеколожката. Върнах се, била забравила да го нанесе, мота ме, само ми преразказа какво помни- абразио и полип 1см. Каза, че ще ми се обади- не ми се. Отидох втори път и беше го нанесла, ама с 2 реда- е там пишеше CIN, цервикален полип с препоръка за биопсия и пробно абразио. Ако не бях отишла втория път, да настоявам, изобщо нямаше да го знам това и да се забавя, докато намеря лекар за хистероскопия. Та, още нямам цитонамазка, да. Което е кофти, направо ме пращат за биопсия.   
Много дълго стана.

# 228
  • София
Момиче, за бой си.
Защо си се паникьосала така? Нищо ти няма. Махай полипа и прави редовни цитонамазки. Ектопията не е проблем.
А и си млада. Повечето лекари бих препоръчали на толкова млада жена да изчака, ако има ЦИН 1 или 2. Младият организъм често успява да се самоизлекува.
Въпросната докторка не помни какво точно е видяла и затова така го е написала.

Но за ИР и СПКЯ трябва да вземеш сериозни мерки.

# 229
  • София
Те така или иначе са ти препоръчали какво да направиш, дали пише или не CIN без биопсия/хистология няма никакво значение. Според мен правилно са те насочили, щом има раничка и полип, че и контактно кървене, вероятно трябва да се махне. Щом не си раждала вероятно ще е или LEEP или конизация с ток. Скалпелните са за по-тежки случаи. От цито няма и нужда сега, то щом се вижда ектопията, вероятно е с йод-негативни участъци (тоест изменения), няма какво да ти правят сега цитонамазка, ясно е че ще е лоша.
Моят съвет е да се успокоиш и да потърсиш конкретен специалист, онкогинеколог, който да те прегледа и да направите план за лечение. Може да посетиш и двама, за да си сигурна. Да, важно е да не се отлага, но в рамките на 1-2 месеца не може да се развие кой знае колко, така че спокойно се прегледай и вземи решение.
И недей гледа толкова болницата - ВМА, ТК или която и да било, ами избери конкретния лекар. И съм сигурна, че няма начин никой от изтъкнатите специалисти да няма нито един час за 2-3 седмици напред.

# 230
Анонимна... Успокой се!
Моят случай... При рутинния ми преглед откриха два полипа 0.5мм и 0.3мм и в добавка раничка(ектопия), която следяхме и уж беше добре до момента в който не започна и да кърви при допир.. При премахването на полипите се установи от хистологията CIN 1-2 в микроучастък...
Отидох при Професор Чакалова в онкологията на Дървеница и от прегледа и от всички документи които имах изобщо не приемаше друго освен конизацията като лечение... Направи ми конизацията и не съжалявам... Сега... някои казват, че не е трябвало при такъв резултат да бъде скалпелна, а от другите методи, но в предвид възраста ми 45г. .. И това, че съм раждала три пъти и не ми предстои такова събитие, Професорката предпочете този метод... Хистологията се потвърди CIN 1-2 и хроничен цервицит без ХПВ...
Така, че Анонимна... Не се притеснявай махай полипа и щом имаш раничка ще щипнат за биопсия и хистологията ще покаже имаш ли CIN и в каква степен е или го нямаш и този полип е на хормонална основа и раничката може да покаже само възпаление, но задължително биопсия и абразио...Онкологията в Дървеница винаги я препоръчвам... Лекарката при която ходех на профилактика вече не работи там, но Професор Чакалова е светило в тази област...  Успех от мен! 🤗

# 231
  • София
Аз имах раничка (ектопия) 20 години и не бе създавала проблеми през цялото това време.

Анонимна, не се шашкай, изчакай си часа след две седмици и дишай спокойно. Изобщо не мисля, че ще стигнеш до конизация. А и да стигнеш, това не е нищо особено.

Настройки се позитивно, защото според мен нищо ти няма.

# 232
Змия, ти имаше конизация нали? В крайна сметка ектопията (тя се води псевдоерозио) се е превърнала в ерозио така ли?
Понеже и при мен се водеше досега ектопия без колпоскопски атипизъм, а сега на колпоскопа се видя метаплазия Sad Чакам втората цитонамазка и микробиологията.

# 233
  • София
Бях на 18, когато разбрах, че имам раничка. Никой не ми е обяснявал каква е.
Не помня точно кога бе конизация, но бях малко преди 40. Спомням си, че докторът ми каза, че ако съм била по-млада, нямало да правим веднага процедурата, а ще чакаме няколко месеца, за да дадем шанс на организма да се справи сам.

В случая на Анонимна по-сериозно проблем според мен са ИР и СПКЯ.

# 234
  • София
Дъждец, метаплазията е доброкачествено изменение. Да не е нещо друго, че се притесняваш? Защото ако е това - недей Simple Smile

Иначе от ектопия до ектопия балкан разлика. Ако е само възпаление без изменения може много да си стои, въпреки че пак е по добре да се лекува медикамемтозно. Има ли изменения е добре да се предприеме нещо.

# 235
Анонимна, Димитров не връща пациентки, обясни на регистратурата какъв ти е случая и той ще те приеме между другите часове, много е разбран и внимателен

# 236
Аз съща съм с раничка и то доста голяма, обхваща почти цялата шийка. На поредния профилактичен преглед отново Димитров съвсем спокойно ми обясни, че е съвсем нормално състояние, да не се притеснявам. Единствено ме предупреди, че може да има повече секрет от нея. Но засега нямам. А в Бургас направо ми подкосиха краката с тази раничка, казаха че по най-бързия начин трябва да я изрежа за да не мисля повече за нея. Незнам как не се побърках два дни докато отида на преглед в София. Тогава Димитров каза , буквално че има колеги идиоти, които само гледат да режат за щяло и нещяло, той искал да може да спи спокойно вечер и да е със чиста съвест. Тогава усетих, че това е моят лекар.
А Димитров наистина не връща. Аз много пъти така съм чакала без записан час, никога не ме е връщал.

# 237
Мередит, знам, че е доброкачествено, но нали първата цито беше с кръв и много левкоцити. Не знам какво ще излезе сега и се притеснявам.

Явно при мен случаят поне досега беше подобен на този на Пейдж. Все псевдоерозио са го водили и казваха най-вероятно в резултат на хормонален дисбаланс. При нещо нередно на микробиологията съм провеждала лечение, но никой досега не ми е препоръчвал конизация. Преди две години Ганчева ми маха полип на матката и тогава използвахме да вземе и биопсия от раничката, и беше ок. По това време сумата и пъти изследвах хормони, но така и никой гинеколог не ги погледна сериозно. Всъщност само Дянкова ми изписа противозачатъчни за полипа, но реших да го махна вместо да ги пия. Естрадиолът  беше леко завишен тогава. Пазих диети и малко се беше подобрил, но сега кой знае какво е станало и мисля пак да ги проверя.

Доц. Костова която е в кабинета на др Ганчева дава бързо часове, но нямам все още впечатления от нея. Доц. Дянкова също има часове за след седмица.

# 238
  • София
Здравейте! Съжалявам, че чак сега намирам темата. Имам бебе на 1г.3 м. И наскоро отбито. Имунитетът ми е под всякаква критика, на 37 г. съм. Опитвам се да го пооправя, но не знам как. Появи ми се една брадавичка и отидох на лекар. За първи път ме гледаха на колпоскоп. С йода беше ок, с оцетната к-на се появиха изменения. Пуснаха ми цито и МБ и препоръчаха биопсия. След седмица излизат резултатите - гъбички и цито - 3Б. Директно препоръчаха конизация. Не се съгласих. Отидох в болница Надежда при д-р Христов, пусна пак цитонамазка и взе биопсия. Чакаме резултати. Притеснявам се, че ги взе на 16-тия ден от цикъла, май е късно. И ми каза, да слагам глобули за гъбите, а след биопсия може ли изобщо, забравих да питам? Имам и леко кафяво зацапване.
Нужно ли е да ходя и при друг? Записах и час при Карагьозов за 29.08, ще е минал един цикъл.
Ще съм благодарна на всякакви мнения.

# 239
  • София
Изчакай си резултата от биопсията. Все още нищо страшно не е станало.
Напълно възможно е и само с глобули да се оправят нещата.
А и да се стигне до конизация, пак не е драма.

Общи условия

Активация на акаунт