Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8 015
Старата тема


Ето и поредната нова тема! Пожелавам само хубави резултати на всички момичета, които влизат тук! А на всички, които се присъединяват сега, искам да кажа да бъдат спокойни, защото са попаднали на точното място за съвет. Моля, преди да си задавате въпросите да прочетете информацията, която е тук.

Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!

Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е само лечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!


Координати на лекари:
      -доктор Янчо Делчев, Болница Доверие
        Запишете час: 02/40 36 100
       ж.к. “Овча Купел 2”, ул. “Фридрих Грюнангер” 2, София 1632

     - д-р Илия Карагьозов -  болница Вита База 2
       тел: 02 4522 000 или тел: 02 960 49 50

      -д-р Арман Христамян
       Пловдив, бул. Васил Априлов 15а
       тел.: 032/641 537
       Частен кабинет/прегледи сред предварително записване от понеделник до петък след 16:00часа/:
       Пловдив, ул. Г.М. Димитров 5 /зад х-л Тримонциум/
       тел.: 0898 444 541

     - д-р Цветанка Ралчева, GSM:  0888 318 967, сл.тел.  02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед
     - д-р Антоанета Ганчева, GSM:  ул. Поп Богомил 23, сл.тел.  02 983 64 06 и Моб. тел. 0888754077

     - доц. д-р. Цветанка Дянкова К.М.Н. акушер-гинеколог, онколог, хирург, тел:  02/ 873 2273 и 0888/ 661 543, e-mail: tzv.dyankova@mail.bg

    - проф. Карагьозов - преглежда в Токуда понеделник и четвъртък, тел. на рецепцията  02/ 403 49 28 (трябва да си запазите час на рецепцията).

     - д-р Красимир Недялков, акушер-гинеколог, онколог и началник отделение "Оперативна гинекология" в 1 АГ "Света София", GSM: 0888/ 639 061, тел. в частния кабинет:  02/ 858 9024.

     - Д-р Нейкова сл.тел.9792068 ДКЦ  Д-Р ГРИЙНБЕРГ БАН - 25 ти блок - само за прегледи /цитоназамка,колпоскоп/ няма предварително записване и не работи със здравна каса

     - Доц. Горчев - Плевен  - ул. "Гео Милев" №14 - тел.  064/ 800 292;  064/ 800 417 и Плевен ул. "Цар Симеон" № 23 и телефони :  064/ 805 666; 064/ 8181;  064/ 806 838

    -Д-р Камен Ямаков
/акушер - гинеколог/,АГ кабинет,гр. Пловдив , кв.Капана
ул."Стефан Веркович" 3 , ет. 1
/в бившата сграда на  Агенцията по вписванията/
GSM :  0888 65 23 47

   -Д-р Гергана Коларова
София, ул.Ангел Кънчев 34, ет. 1
за записване на  часове и допълнителна информация  02 873 22 93

    Д-р Стефан Ковачев
ВМА,Записване за преглед:  (02) 922 51 28 -- всеки присъствен ден от 14 до 17 ч.

    Д-р Иван Димитров
САГБАЛ „Д-р Щерев” ул. Христо Благоев # 25-31 ж.к. Разсадника
гр. София 1330 България
За записване на час:  (02) 920-09-01;   0887 251 298;

  професор Корновски
гр. Варна, ул. Андрей Сахаров 27
 +359 88 2 040451
ykornovski@abv.bg; Работното време: от понеделник до петък от 14:00 до 18:00ч

Др. Татяна Габровска. Гр. Бургас, МЦ Николай Чудотворец
д-р Божидар Славчев
http://mcslavchev.com/
ул.„Костина” №6,ж.к. „Стрелбище”
София,България
mc_b_slavchev@abv.bg

Полезни връзки в интернет:
http://hpv-bg.com/

http://www.puls.bg/health/sex/news_3504.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)
http://www.puls.bg/health/sex/news_3524.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)
http://www.hpv-bg.com/ - на български за digene HPV hc2 test
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001491.htm - (Cervical intraepithelial neoplasia, CIN) (source: U.S. National Institutes of Health)
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/Pap-HPV-testing -   Цитонамазка, ПАП тест (PAP smear)(source: U.S. National Cancer Institut)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Цервикална_интраепителна_неоплазия - Цервикалната интраепителна неоплазия (ЦИН) (на английски: cervical intraepithelial neoplasia, CIN)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Конизация - Конизация

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%9F_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82 - Пап тест

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F - Биопсия

Abnormal pap test
http://healthcenter.indiana.edu/answers/explaining-abnormal-pap.shtml

ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите

ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката. Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:

    PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

    PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

    неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

    PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

    PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

    PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

    PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.

След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

 Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.2

Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папилома на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско пред раково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.

Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са пред ракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.

Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.


Трябва ли да се обгаря раничката на матката

Задължително ли е обгарянето на раничката на шийката на матката при жените?

По-рано се смяташе, че раничката трябва задължително да се обгори, за да не се превърне в рак. Доказано е, че този метод, в сравнение с другите, дава по-голям процент усложнения във вид на ендометриоза, болков синдром, нарушаване на процеса на раждане и др. Затова лекарите в много редки случаи препоръчват този метод. За лечение на ерозия на шийката на матката днес се използват други методи, като химична коагулация, лазерна коагулация или криокоагулация.

Резултатите от изследванията опровергават мнението, че след изгаряне на раничката няма опасност от рак.

Въздействията върху шийката на матката, ако се правят без съответните показания, не предпазват от развитие на рак на шийката на матката. Дори напротив, ако лекарят не е определил правилно какво точно има на шийката и го е изгорил, това може да предизвика развитие на процеса. Установено е, че многократните изгаряния могат да предизвикат левкоплакия.

И още една заблуда: много жени смятат, че при ерозия могат да помогнат тампони с масло от алое. Но лекарите са категорично «против». Те смятат, че използването на тампоните с алое, при всякакви видове ранички е изключително вредно. Обяснението е, че всички тези вещества са биостимулатори и могат да нарушат процеса на клетъчното диференциране на тъканите, както и да стимулират предракови процеси 6 шийката на матката.

LEEP=LLETZ е много по-щадяща процедура за шийката, в сравнение с истинската конизация. Изрязва се лента от повърхността на шийката в т.нар. зона на трансформация с дебелина 1-2-3мм. Това е нещо като широка повърхностна биопсия. Метод на избор е при видими нискостепенни лезии (ЦИН 1-2 на порциото и липса на изменения в канала). По никакъв начин няма да навреди на бъдещо забременяване, износване и нормално раждане. Бъди напълно спокойна в това отношение. Не е болезнена процедурата, но не е от най-приятните. Шийката на матката и цервикалния канал не се скъсяват и не се изменят цикатрициално.
Конизацията е нещо друго. Прави се задължително в болница и под упойка. Изрязва се конус с основа към зоната на трансформация и връх навътре в канала. Изрязва се от 1/3 до 2/3 от цервикалния канал. Това значително скъсява шийката и при следваща бременост гинекологът преценява дали има нужда от поставянето на серклаж. При конизацията, за изрязването може да се използва скалпел (предимство е, че краищата на конуса не са обгорени и диагнозата "изрязано в здраво" е най-точна, недостатъци- кървене, задължително се поставят шевове); стандартен електронож; електронож със специален триъгълен електрически накрайник (изрязва "идеален конус" геометрически, кървенето е незначително, не се шие и не се поставят хемостатични шевове) и лазер. Всичко зависи от вида, разположението и степента на измененията.


# 1
 • Мнения: 189
Успех и здраве за всички в новата тема! ✌🤗🍀

# 2
 • Мнения: 329
На всички момичета пожелавам здраве и само добри резултати в новата тема!!! Heart Flowers Four Leaf Clover Simple Smile

Много дълги и  трудни ще бъдат тези три седмици в които трябва да чакам  контролния преглед и  да ми кажат резултатите от хистологията. Цял ден чета темите назад.

# 3
 • Мнения: 189
qnica_stz@abv.bg... Може ли да споделиш, ако искаш разбира се,  резултата от хистологията след конизацията какъв ти е бил и дали е изрязано до здраво и по кой метод е била самата конизация...??

Bria... Пожелавам ти по-малко стрес и търпение до като чакаш и след това да ни се похвалиш с хубав резултат! 🍀

# 4
 • Мнения: 3 893
Момичета, пожелавам ви много здраве и добри резултати!

Бриа, разбирам те, на мен пак бързо ми ги изкараха за 10-14 дни......и пак накрая вече щях да полудея ....

# 5
 • Мнения: 33
qnica_stz@abv.bg от кой лекар сте доволна в Стара Загора. За Плевен съм чувала добри отзиви за проф. Горчев и робота да винчи с който оперира.

# 6
 • Мнения: 6
qnica_stz@abv.bg... Може ли да споделиш, ако искаш разбира се,  резултата от хистологията след конизацията какъв ти е бил и дали е изрязано до здраво и по кой метод е била самата конизация...??

Bria... Пожелавам ти по-малко стрес и търпение до като чакаш и след това да ни се похвалиш с хубав резултат! 🍀

# 7
 • Мнения: 6
Резултата беше добре.Казаха ми,че резекционните линии са чисти което било добре.Следващите три цитонамазки бяха 2ра група от контролните прегледи и последната но 12 юни- 3б се оказа.

# 8
 • Мнения: 33
Резултата беше добре.Казаха ми,че резекционните линии са чисти което било добре.Следващите три цитонамазки бяха 2ра група от контролните прегледи и последната но 12 юни- 3б се оказа.
Правиха ли пак биопсия и какъв е резултата. На мен ми предстои абразио и биопсия, но чакам цикъл. Конизацията ми я прави д-р Желев преди 7 години. Само матка ли ще махат или всичко. Извинявай, че те разпитвам, но може би и на мен ми предстои същото. Не знам какъв трябва да е резултата от биопсията за да се размина.

# 9
 • Мнения: 189
Резултата беше добре.Казаха ми,че резекционните линии са чисти което било добре.Следващите три цитонамазки бяха 2ра група от контролните прегледи и последната но 12 юни- 3б се оказа.
В предишният си пост казваш, че преди конизацията си имала CA-Ин ситу... И седем месеца по-късно пак си със същата диагноза... Явно пак са ти взимали биопсия,за да се установи, но аз съм в потрес, как за по-малко от седем месеца пак се е получило същото, след като резекционните линии са били чисти...Някой щам на ХПВ ли имаш..???
Може ли някой да ми обясни, защо се е получило толкова бързо този рецидив, и то не дисплазия 1-2 или 3, а направо CA -Ин ситу..?

Последна редакция: нд, 08 юли 2018, 08:39 от Gvendolin72

# 10
 • Мнения: 6
Резултата беше добре.Казаха ми,че резекционните линии са чисти което било добре.Следващите три цитонамазки бяха 2ра група от контролните прегледи и последната но 12 юни- 3б се оказа.
В предишният си пост казваш, че преди конизацията си имала CA-Инситу... И седем месеца по-късно пак си със същата диагноза... Явно пак са ти взимали биопсия,за да се установи, но аз съм в потрес, как за по-малко от седем месеца пак се е получило същото, след като резекционните линии са били чисти...Някой щам на ХПВ ли имаш..???
Може ли някой да ми обясни, защо се е получило толкова бързо този рецидив, и то не дисплазия 1-2 или 3, а направо CA -Инситу..?
Здравей.След последната ми цитонамазка със същия резултат влезнах в болнизата и ми правиха кюртаж докторо каза че е взел материал от три места и резултата е един и същ.Явно конизацията не е направена както трябва в долбочина.Тогава ми я прави д-р Янев в МБАЛ Тракия а те се съветнат с онкологията в сз за след това какво да се прави.От онкологията ми пратиха покана асо искам да отида при тях да ме следят и аз отидох и отново след 8мес.пак същото.Другото е за този ЧПВ който при мен може би е от този щам който е по агресивен.Не са ме изследвали.

# 11
 • Мнения: 6
Резултата беше добре.Казаха ми,че резекционните линии са чисти което било добре.Следващите три цитонамазки бяха 2ра група от контролните прегледи и последната но 12 юни- 3б се оказа.
Правиха ли пак биопсия и какъв е резултата. На мен ми предстои абразио и биопсия, но чакам цикъл. Конизацията ми я прави д-р Желев преди 7 години. Само матка ли ще махат или всичко. Извинявай, че те разпитвам, но може би и на мен ми предстои същото. Не знам какъв трябва да е резултата от биопсията за да се размина.
Здравей.Когато резултата излезе ме приеха за кюртаж.Доктора каза че е взел материал от три места и трите са с тежка дисплазия и ин ситу.На 3 юли ходих в плевен при доц.Цветков който ми взе отново биопсия сега чакам резултат.Ако резултата е такъв доц.каза че може да се направи реконизация с по дълбоко и широко изрязване.Но при мен той се усъмни че вече може да е преминало в микроинвазивен рак и тогава вече говорим за махане на матка и шийка .За яйчниците не сме говорили ще стане ясно след като излезе резултата. Чесно казано незнам каква група трябва да е за да не се стига дотам.Дано да бъде добре.И аз чакам цикъл до дни за да може по скоро да влизам за операция.Всичко хубаво и успех.

# 12
 • Мнения: 6
qnica_stz@abv.bg... Може ли да споделиш, ако искаш разбира се,  резултата от хистологията след конизацията какъв ти е бил и дали е изрязано до здраво и по кой метод е била самата конизация...??

Bria... Пожелавам ти по-малко стрес и търпение до като чакаш и след това да ни се похвалиш с хубав резултат! 🍀

# 13
 • Мнения: 33
Резултата беше добре.Казаха ми,че резекционните линии са чисти което било добре.Следващите три цитонамазки бяха 2ра група от контролните прегледи и последната но 12 юни- 3б се оказа.
Правиха ли пак биопсия и какъв е резултата. На мен ми предстои абразио и биопсия, но чакам цикъл. Конизацията ми я прави д-р Желев преди 7 години. Само матка ли ще махат или всичко. Извинявай, че те разпитвам, но може би и на мен ми предстои същото. Не знам какъв трябва да е резултата от биопсията за да се размина.
Здравей.Когато резултата излезе ме приеха за кюртаж.Доктора каза че е взел материал от три места и трите са с тежка дисплазия и ин ситу.На 3 юли ходих в плевен при доц.Цветков който ми взе отново биопсия сега чакам резултат.Ако резултата е такъв доц.каза че може да се направи реконизация с по дълбоко и широко изрязване.Но при мен той се усъмни че вече може да е преминало в микроинвазивен рак и тогава вече говорим за махане на матка и шийка .За яйчниците не сме говорили ще стане ясно след като излезе резултата. Чесно казано незнам каква група трябва да е за да не се стига дотам.Дано да бъде добре.И аз чакам цикъл до дни за да може по скоро да влизам за операция.Всичко хубаво и успех.
А кой лекар отказа в Стара Загора да те прави.Може и на лично.

# 14
 • Мнения: 831
qnica_stz@abv.bg  конизацията по кой метод беше ?

Общи условия

Активация на акаунт