ЧПВ/HPV

• 1 460
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте!
Месец март си направих цитонамазка и тест за ЧПВ. Цитонамазката ми е втора А група.
А относно ЧПВ имам - 35,39,51,56,59,66,68. Positive.
От Малък град съм.. бихте ли ми препоръчали лекар в София или Пловдив за този проблем?
Лекува ли се успешно?
Четох в друг форум за едно лекарство, което е малко скъпо:

Лечението с него било 6 месеца.

Някой ползвал ли го е?

Ще се радвам да споделите своя опит!
Причината да се изследвам беше голямата ерозия на шийката на матката. Докторите ми казват, че като родя ще я обгорим. В края на месеца, началото на другия ми предстои хистероскопия - ще ми махат полип.
И притеснявам се като имам такъв проблем да не стане някакво усложнение.. но предполагам ще ми вземат биопсия.

Благодаря за вниманието! 😊

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 21:06 от ivetaivn

# 1
  • Дубай
За всички ли сте позитивна?

# 2
Първо, ако за всичките тези щамове си позитивна, то следва да се вземе биопсия от лезията и ако тя е с някакви промени - да се махне още сега. От опит - бях с положителен 31, биопсията ми показа койлоцитна дисплазия и я изгорихме. 5 години преди да забременея.
Освен това - минах дълъг курс имуностимулация.
Ако твоят АГ не е специализиран проблеми с маточната шийка, препоръчвам ти да се обърнеш към лекар от Дисплазия център във Вита, там е д-р Карагьозов (за който се чака по 1 година), но има много добър екип, ще ти помогнат.

# 3
Не знам дали съм позитивна за всички, съмнявам се. Изследването е правено в Рамус и просто така беше отбелязано смисъл към тази група.
А как мога да разбера точния щам? Какво трябва да си пусна и в коя лаборатория?

# 4
О, Рамус… Без коментар.
Изследването, което ти трябва е това:
https://www.genica.bg/test/hpv-genotipirane-na-12-tipa-2

А най-добре - това:

https://www.genica.bg/test/hpv-genotipirane-na-33-tipa-2

И аз се облещих като видях да си позитивна за всичките тия щамове, но Рамус далеч не е лабораторията, която ти трябва.
Имате Геника в Пловдив, мисля, че там си беше пускала Фемифлори, гарантирам, че специално за HPV хващат точния щам. От опит.
Но каквото и да е, смятам, че трябва освен типизиране на щама, да ти направят биопсия и наистина да минеш имунотерапия за HPV.
Иначе - за конкретния продукт, имам позната от форума, който го ползва за раничка, доволна е, намаляла и е значително, но тя пък не е позитивна за HPV.
За мен златен стандарт при положителни резултати и биопсия с изменение на клетките е обгаряне.
Моето го правиха преди години с ток, но с лазер е доста по-щадящо.
Но първо виж изследванията и чак тогава мисли за терапия, засега това нещо от Рамус реално нищо не значи.
Иначе - махането на полипа няма да влоши някакъв съществуващ проблем, защото си положителна за HPV, то така или иначе той си седи в организма. Не е хламидия, че да тръгне нагоре да ти поразява тръби или нещо такова, ако от това се притесняваш.

# 5
Здравейте ! Преди 3 години се сблъсках с този проблем hpv. Като тогава бях положителна на няколко щама . Цитономазката ми беше нормална -2 група ,но бях положителна за хпв. Лекуващият ме гинеколог реши да ми направи биопсия ,която беше нормална ,но не знам поради каква причина реши да е прави след нормална цитономазка първо. След това започнах курс лечение за хпв -имуномодулатори . Две години по -късно излизаше ,че съм положителна само на един такъв щам. Доколкото помня беше 59 последно . След това забременях . В момента съм в 9 месец и същия гинеколог твърди ,че е по -добре да родя секцио ,вместо нормално . Консултирах се и с друг ,който твърди ,че мога и по 2 начина . По време на бременността си не съм пила имуномодулатори по лекарска препоръка . Първоначално когато питах лекуващия ме гинеколог той твърдеше ,че с годините хпв ще се оправи ,ще се изхвърли от организма и ще се излекува. Когато последния път преди раждането го питах ,обаче той заяви “ не мога да ти дам гаранция” трябва да се контролираш . Другия при който ходих пък каза щом си правиш на 6 в цитономазка няма проблем . Всяка втора жена го има . Знаете ли дали раждането може да влоши този проблем и дали наистина хпв води до нещо по -сериозно или е само в много редки случаи . Много са спорни мненията и вече нз на кого да вярвам

# 6
Аз родих секцио, не специално заради HPV, но и заради това.
Рискът не е за теб, за бебето е. Дори и да е минимален, пак нямаше да го причиня на детето си.
Иначе - да, често разпространен е, понякога успява да се излекува, понякога не. Стига да не прави бели, може да си живееш с него в мир и спокойствие. Просто трябва да се следи ежегодно. Цито, колпоскопия, ако има лезия - биопсия.

# 7
Рискът не е за теб, за бебето е. Дори и да е минимален, пак нямаше да го причиня на детето си.
Иначе - да, често разпространен е, понякога успява да се излекува, понякога не. Стига да не прави бели, може да си живееш с него в мир и спокойствие. Просто трябва да се следи ежегодно. Цито, колпоскопия, ако има лезия - биопсия.

Интересното при мен е ,че преди години нямах лезии както и сега ,но въпреки това докторът реши да направи биопсия . Това е единственото нещо ,което все още не разбирам 😕

# 8

Интересното при мен е ,че преди години нямах лезии както и сега ,но въпреки това докторът реши да направи биопсия . Това е единственото нещо ,което все още не разбирам 😕

Явно не е задължително. Аз също нямам лезии. Правена ми е колпоскопия.  А раничката знам, че я имам откакто водя полов живот. Доктора каза, че всяка втора жена има раничка и при добра цитонамзка не се пипат.  При мен явно е генетично.. така като разпитах роднини с такова впечатление останах. Всички жени в семейството са имали раничка и след раждане са обгаряли.
Така до колкото четох из интернет останах с впечатление, че този вирус всъщност не се лекува. Той си остава в организма и се пият имуностимуланти .. които според мен могат да са нож с две остриета .. не знам и аз вече.

# 9
Факт, не се лекува.
Стимулира се имунната система да се отърве от вируса.
Понякога става, понякога не.

# 10
Здравейте, мили момичета:) Надявам се да сте добре и да се справяте с този гаден вирус. Както можете да предположите и аз се включвам при вас заради този проблем. Малко контекст - живея в Лондон от много време вече и тук ни карат на всеки 3 год да си правим цитонамазки. Тази година на моята се появи положителен резултат за ЧПВ без изменения в клетките на цервикса, веднага си назначих час за консултация с доктор. Беше по телефона и ме увериха, че няма за какво да се притеснявам, всичко си е било нормално, щом съм нямала изменения в клетките да не се тревожа и да си продължа с живота и да отида на цитонамазка след година... Казах им, че с мъжа ми опитаме за второ дете и те пак казаха, че нямало проблем и да си продължим с опитите... Стори ми се доста несериозно, може би и на вас ще се стори така, но факт - не ми обърнаха кой знае колко внимание, а аз си зная, че е проблем особено при опити за зачеване. Лошото тук е, дори на резултатите не пише коя група и каква е степента на вируса и затова съм в затъмнение какво се случва и как да се излекувам успешно, дали да пия имуностимулатори и т.н. Моля ви за съвет и извинете за дългия пост ххх

# 11
Здравейте! Бих искала да попитам дали тук някой има опит с позитивни HPV 51 и HPV 58?

# 12
Здравейте! И аз ще следя темата, защото ми откриха HPV 51. Някой ако се е сблъсквал, моля да сподели.

# 13
Момичета, помощ, объркана съм!
Май месец си открих кондилом, от горната страна и само един. Отидох на преглед, гинеколожката каза, че това е просто брадавица, да отида на кожен и да ми я премахнат. Цитонамазката беше 2 група. Отивам на кожен - не било кондилом, нямаха азот, изписа ми един разтвор, с който да го мажа, за да падне само. Така и не успях да го махна напълно с него.

Миналата седмица в банята напипах други кондиломи, които вече бяха по-ситни, пръснати и повече на брой. На следващия ден бях при друга гинеколожка, тя ми потвърди, че са кондиломи, обясни ми за ЧПВ и пуснахме изследване към Геника за 33 вида ЧПВ. Онзи ден бях на лазер да ми ги премахнат, а снощи поръчах 9 опаковки Хупавир за мен и приятеля ми да го пием следващите 2 месеца.

Това, което ме обърква е, че днес резултатът от Геника излезе и на всички видове съм отрицателна? Чудесно, много се радвам, ама това сега какво означава? Първо тези кондиломи се появяват само от ЧПВ. Ако резултатът е отрицателен това значи ли, че си го нося в организма, но вагинално нямам? Някоя, която е наясно моля да сподели, защото прегледа ми ще е чак след седмица и ще се побъркам до тогава.

# 14
ЧПВ са над 100 щама. Изследванията не обхващат всички щамове. А и ако пробата е взета само от цервикса, то може и да не излезе положително. Взима се проба и от самата брадавица.
Тъй че спокойно, не се шашкай, махала си ги, взимаш мерки за имунитета, това е всичко, което трябва да се направи.

Общи условия

Активация на акаунт