Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

• 103 504
  • 2 907
  •   1
Отговори
# 2 595
Поредния "майстор" ми иска 290 лв за смяна на предните дискове, накладки и тампони на амортисьори. Според него маркучите са здрави.

И той е на мнение че има още малко живот в накладките, а дисковете са за смяна. Това си го знам и от преди.
Силно препоръчително е дисковете да се сменят заедно с накладките
Миналата година никой не ми го каза, даже и майстора. Тогава смених само накладките.

Дайте снимка на ваксата, моля

# 2 596
Само накладки може, само дискове, без накладки не е препоръчително.

# 2 597
Извода е, че най-добре е да има гараж за колата Simple Smile Аз имам и  сутрин паля и тръгвам Wink

# 2 598
  • София
Стана ми интересно как може пластмаса да надраска стъкло, като то е с много по-голяма твърдост. Освен ако има някакво покритие и то да се надрасква. Най-упорити заледявания по колата чистя като запаля и я оставя да се постопли. Имаше един случай преди години - през нощта валя дъжд, а сутринта бяха отрицателни температурите. Слизам да ходя на работа - щях да се пребия още пред входа, такъв лед имаше навсякъде. Решавам, че ходенето пеш няма да го бъде и ще съм с колата. Цялата беше покрита със слой лед, дебел около сантиметър. Някак успях да го отцепя, отваряйки вратата и да пусна парното да духа на предния джам. Опитвам да стържа стъклото - никакъв шанс. С леко почукване над уплътнението по края, че само там поддаваше, заради гумата отдолу, успях да откъртя някакви съвсем малки парченца. Чак като се загря стъклото отвътре, цялото парче лед се плъзна по стъклото. Тръгнах успешно. Пътищата черни - лед навсякъде. На едно място ми се наложи да обърна, че някой беше направил задръстване на един завой с наклон. Воланът, който се въртеше супер тегаво по принцип, се завъртя все едно гумите са ми във въздуха. Направо се уплаших каква поледица е. Вместо 10 минути пътувах повече от половин час.

# 2 599
Ако карам чужда кола и стане ПТП, кой и какво плаща - аз или собственика?

Един ме сваля... Предлага ми да карам джипа му. Хем не ми се иска да се занимавам с него, хем ми е мечта да подкарам джип. И то - Сузуки Витара, стар модел. Каза, че е с 10 скорости - 5 бързи и 5 бавни. Това какво означава? Май е 4×4.

Знам как се изложих с Пунтото, малолитражка като мен - мога да спра, не мога да тръгна. Знам, че не трябва да се занимавам с тоя, но пусти мерак за чужди коли еле пък джип.
А съм ги заглеждала Витара и Самурай, но са ми преко сили да ги подържам.

То стана малко Искрено и лично, май за Семейния подфорум ми е питането. Но вас усещам близки, вас питам какво да правя.
Искам да се опитам да подкарам джипа, но ме е страх. А и не трябва да се забърквам с тоя.

# 2 600
Ако му изтрескаш джипа и се измъкнеш, ще му оставиш незабравим спомен и ще ликвидираш завинаги желанието му да сваля мадами по този начин.
Сега без майтап - едно време, когато имах полското фиатче ММ все ме агитираше да взема някоя по-хубава кола от приятелка назаем, за да идем някъде. Винаги му отговарях, че предпочитам да купя кола за мен, а не за някой друг, като му бастисам неговата. По закона на всемирната гадост, много често в такива ситуации стават сакатлъци. Ако толкова ти се кара тоя джип, подкарай го заедно със собственика му, хем ще ти обясни някои неща, хем може и да реагира, ако сбъркаш някъде (точно противоположен съвет ти давам на този за Пунтото). Ако това му е някаква барака, резервна кола - карай я. Но имаш достатъчно проблеми с твоята, за да си правиш и нови проблеми с чужди коли. Като ти е такъв мераклия, по-добре да ти помогне с твоята кола - да ти покаже как се кара и да дойде с теб на някой и друг майстор - ще ти направи по-голяма услуга.

# 2 601
Никога не карам чужда кола без собственика й до мен. Той си я познава и й знае номерата.

Поредния майстор днес ми беше препоръчан от него.

Моята първа кола е спорен избор. Хем ме кефи, че е висока и малка, икономична, но ... Нали цялата мъка е да си уцеля втората.

И с колата, и с мъжете при мен е сложно...

# 2 602
Ако карам чужда кола и стане ПТП, кой и какво плаща - аз или собственика?

......….вас питам какво да правя.

Ako джипа има каско, без значение кой го кара (стига водача да не е друсан, пиян или неправоспособен) плаща застрахователя. Задължително трябва да има протокол за ПТП за да няма проблеми, ако е само двустранен, може да се изнизва и да плати колкото да не е без хич... Но има ли протокол от полицията, в която другия е виновен, плаща и си иска парите с регрес към застрахователя на виновния.
Но разправията по обявяване на щета, оглед, обезщетение, ремонт вероятно ще е на главата на собственика, освен ако не те остави да се опрявяш сама и като стане колата да му я върнеш.
Проблемът е. че като не е твоя колата и е станало ПТП се чувстваш виновен и задължен...

Ако няма каско и стане ПТП и водачът не е виновен и се попълни двустранен протокол, ще плати зстрахователя на виновния.
Ако реши, обаче, там нещата са според зависи от много неща... Но принципно е такава хипотезата, как става вече е друга бира, зависи кой е застрахователя, как е направен двустранния протокол и т.н. Хлъзгаво е.
Неудобството и конфуза са още по-големи...

Та, съвет - не се качвай на чужда кола, имаш си. Като си купиш сама, тогава. Иначе си все длъжен.

# 2 603
  • София
Добро утро. Simple Smile

И специален поздрав за дамите. Simple Smile

# 2 604
Добро, приятелю. kaffeetrmker_2
-7 е навън. После, като слезна за палене и задачки, ще видя ще има ли "изненади", дано да няма. Най-студеният ден е днес засега този сезон. cold
Вчера изчистих сняг и лед, надявам се да няма замръзнало.
Възможно е също ваксата, която слагам на автомивката да помага и да има хидрофобен ефект.
Като се пооправи времето тези дни, светне слънце, отново съм на мивката пак да я облея и сложа вакса. Нищо, че е разредена, върши сякаш някаква работа, па макар и до следващо миене, мокрене.

# 2 605
  • sofia
Виц по темата:

По новините казаха, че се очакват снеговалежи и всеки, който се отправя на път, трябва да има: вериги, буксирно въже, одеало, лопата, фенерче и резервна гума. Трябва да ви кажа, че в автобуса ме гледаха малко странно!

# 2 606
Виц по темата:

По новините казаха, че се очакват снеговалежи и всеки, който се отправя на път, трябва да има: вериги, буксирно въже, одеало, лопата, фенерче и резервна гума. Трябва да ви кажа, че в автобуса ме гледаха малко странно!

Полицай спира автомобил:
-Господине, защо не сте си изчистили снега от покрива на автомобила? Ще спрете рязко, ще падне на предното стъкло и ще загубите видимост!
-То аз с тея гуми няма как да спра рязко...

# 2 607
Какво да сложа на уплътненията на вратите за да не залепва вратата?
Май съм чувала за парафин ,ама какъв, от къде,как се слага? Или ако има нещо по-ефикасно?
Без рамка е прозореца, ако има значение.

# 2 608
  • Пеликания
Какво да сложа на уплътненията на вратите за да не залепва вратата?
Май съм чувала за парафин ,ама какъв, от къде,как се слага? Или ако има нещо по-ефикасно?
Без рамка е прозореца, ако има значение.
При мен парафина не проработи, по назад говорихме за силиконов спрей и вакса за уплътнения против замръзване.

# 2 609
Стана ми интересно как може пластмаса да надраска стъкло, като то е с много по-голяма твърдост. Освен ако
Стъклата на колите са закалени и затова се драскат лесно.

Общи условия

Активация на акаунт