Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 451
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
Елора, какво значи малко мед в кафето. Аз слагам само ако пия нес кафе/това се случва 1-2 пъти в седмица, иначе си пия шварц/ 1 кафена лъжичка, защото нес-кафето адски ми горчи.....и после имам угризения.
Еййййййййййййй, това пък млякото без лактоза го направили 3.50......Аз пия 2 пъти и после го хвърлям, защото го ползвам само за нес-кафето си. Никой не иска да ми го допива, защото много сладняло.......Пък дали изобщо може да му се вярва, че е без лактоза....

# 661
Значи, че слагам малко мед - малка лъжица. Преди слагах 6 лъжици захар. Постепенно след като разбрах за ИР почнах да намалям на 5, после 4 и така до 2. Преминах на кафява, а сега съм си на медец.

# 662
  • Plovdiv, Bulgaria
alinnna безлактозно мляко взимам от лидл. 2лв е, седи на биощанда. Аз лично си го харесвам. Като не го изпия, понеже и аз го ползвам само за кафето, правя палачинки или нещо друго за мъжете.

# 663
Аз си правя сусамово мляко  за кафето. То поне издържа седмица в хладилника.

# 664
За захарта в кафето - едно че е до навик, преди години и аз го пиех отровно сладко, друго че и различните кафета различно горчат. Не само сорта кафе, ами и колко е изпечен и как е приготвено. Най-малко ми горчи еспресо, и то късичко да е (30-40мл, не повече). И аз си слагах по половин кафена лъжичка мед до скоро, но се изненадах от себе си че и без него ми е вкусно... стига да не се заплесна и да го оставя дълго, че тогава нагарча. По-добре после да му се добави малко чиста вода, отколкото да се направи с много вода кафето, съвсем различен вкус има.
Кокосовото масло също леко ми сладни поне на мен, понякога си разбърквам по малко в кафето, също по-малко горчи с него.

Бях на профилактични изследвания сутринта и поисках да ми пуснат и инсулин този път, интересно ми е какво ще видя там на гладно. Очаквах лекарката ми да каже че се втелясвам за глупости, понеже дори съм отслабнала малко от последната ни среща, бях се подготвила че ще трябва да настоявам. Изненада ме приятно, казвайки че е похвално че си искам изследването по моя инициатива, особено с добре оформено коремче и с близки роднини с доказана резистентност и на лекарства. Аз и в момента ям по-малко въглехидратни храни от повечето хора край мен, но се надявам там да не излезе нещо, което да ме накара да затягам много храненето и да трябва да се консултирам с вас по-често...

# 665
Дами, здравейте,

моля, дайте някоя хубава статия за връзката между ИР и ПКЯ. Да е по-така сериозна. Искам да я пратя на една приятелка. С кисти и ИР е и хвърля цялата вина за килограмите на хапчетата за кистите. Опитвам се да ѝ обясня, че докато не си оправи храненето няма да си излекува и кистите, ама с години вече пие хормони и е над 100 кг. Разбира се, храненето е безобразно, движение - нула.

# 666
# 667
Здравейте момичета,
Днес си пуснах доста изследвания включително и за черен дроб. В резултата пише , че имам повишени нива на  Общ билирубин 23,6 при стойности < 21
и Директен билирубин 14,5 при стойности < 8

Чудя се дали не е от метформина.  При вас има ли някой който да си е пускал изследване на черен дроб и да пие хапчета.  Моля споделете как са ви изследванията за черния дроб.

# 668
Момичета, не разбирам какво става вече с тия изследвания... Както казах, направих си експеримент - 5 дни ям по 2 лъжици палео мюсли със закуската, а също така увеличих въглехидратите с още 10 грама - вече са ми 50 дневно. И очаквах да видя някакво увеличение на инсулина от днешното изследване, обаче какво да видя:

глюкоза: 4,78
инсулин: 8,03

Преди месец ми бяха:
глюкоза: 4,85
инсулин: 16,50

Свалила съм холестерола от 7,17 на 6,56. ТСХ от 2,88 на 2,66. Пик.киселина отново е в норма. Въобще всичко е ок, този път вече и кетони няма, за пръв път от февруари насам, но то се очакваше. Единствено се е появила някаква "Опалесценция" в урината - това е белтък, може би прекалявам с белтъчините.

# 669
Момичета, не разбирам какво става вече с тия изследвания... Както казах, направих си експеримент - 5 дни ям по 2 лъжици палео мюсли със закуската, а също така увеличих въглехидратите с още 10 грама - вече са ми 50 дневно. И очаквах да видя някакво увеличение на инсулина от днешното изследване, обаче какво да видя:

Преди месец ми бяха:

Свалила съм холестерола от 7,17 на 6,56. ТСХ от 2,88 на 2,66. Пик.киселина отново е в норма. Въобще всичко е ок, този път вече и кетони няма, за пръв път от февруари насам, но то се очакваше. Единствено се е появила някаква "Опалесценция" в урината - това е белтък, може би прекалявам с белтъчините.

Да не те плаша, но ти си по-здрава от здравите, бе моме! Simple Smile Само така! Simple Smile

# 670
Самт, абе и аз в първия момент се зарадвах, после почнах да си мисля, дали не е лабораторна грешка (каквато имаше миналия път с холестерола, но си я коригираха сами доста бързо). Или пък да не ми се изчерпва вече инсулина newsm78 Не намирам логика в това да увеличавам въглехидратите, а да се подобряват нещата. Единствено това, че излязох от кетоза, може би е повлияло като цяло благоприятно на организма.

# 671

Преди месец ми бяха:

Моето обяснение, на база всичкото прочетено през годините.Без претенция за вярност.
От няколко месеца даваш на организма ни хубава храна, естествена.Не го тормозиш с всякакви боклуци.И отслабваш, т.е. намаляваш още "товара" върху него.Той започва да си работи все по-добре и по-оптимално.И дори при малко повишени въглухидрати, тялото ти успява да се справи.Именно, защото са малко количество.
Моята теория, към която се придържам и на практика, е:
"Дозата прави отровата!".
Когато е в малки количества, инцидентно, тялото успява да впрегне механизмите за защита и се справя повече от добре.Когато отровата е всеки ден, по няколко пъти на ден, тялото не успява да се справи с постоянно постъпващите количества и започва да спатъхва, т.е., да дебелее и да се разболява.
Явно за теб, за този момент от живота ти, това е количество "отрова", с което тялото ти успява да се справя добре.
Дали ще е така и занапред, дали ще можеш още да ги увеличиш, или пък ще трябва да намалиш, никой не може да ти каже.Само тялото ти.   Simple Smile

# 672
Амур, аз последния месец направо може да се каже, че съм в задържане - свалила съм едва 1,5 кг. Предишните месеци свалях поне по 4. Това да речем обяснява намалените нива на холестерола, при това изцяло само на лошия, добрият си е колкото си беше. Но за инсулина... Сещам се още едно обяснение. Той си беше висок при доста по-ниски нива на КЗ - по едно време я поддържах около 3,7, а инсулинът си беше 17-18. Освен това знаеш, че бях и в калориен дефицит, т.е. тялото си гладуваше малко или много. Може би това е довело до стрес и от там по-високия инсулин, въпреки ниската захар? Не знам, мога само да гадая. Засега ще остана така както съм, на 50 грама В и в края на август ще видим как са пак резултатите.

# 673
  • София
Нещо сутринта не сме се разбрали с лаборантката та нямам FT3, FT4, ТАТ и МАТ , ама ще пусна другия месец.
КЗ - 5.33
Инсулин - 15.30
ТСХ-1.79
Холестерол общ - 5.26
Холестерол HDL - 1.46
Триглицериди - 2.00

С две думи имам си ИР и проблем с холестерола.  Но, учудващо за мен, няма проблем с ЩЗ. Значи трябва да си търся другаде причините за някои симптоми?!

# 674
  • София
Някой по- нагоре пита за ендикринологията във ВМА.
Излязоха ми изследванията на много хормони, но има една дебела селяновидна секретарка, която на въпроса ми "А всички изследвания ли остават при вас", (имаше и друго много важно откритие измежду тях от друг специалист) ми се сопна и каза "Ами естествено, че при нас остават" със снизхождение. И сега имам епикриза, в която са нанесени 30 стойности (и кръвна картина и урина се вкл) без референтни стойности.
Трябваше да си грабна папката и да си я "открадна". Ама все пак отивам за болести и бях се притеснила много и те се възползват от това.

Общи условия

Активация на акаунт