За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 66

• 37 605
  • 751
  •   1
Отговори
# 15
На нас не са ни казвали нищо за синя книжка.Всичко пишат в картона,а той си седи при педиатъра.
Отначало преварявах обикновена изворна вода на Бачково,но забелязах че на дъното на шишето с преварената вода се утаяват някакви частици.По-късно разбрах,че изворна вода не се преварява,защото се вдига минерализацията.От тогава давам само Бебелан или Девин изворна като само затоплям леко в микровълновата.Ако ще излизам,затоплям докато водатата стане гореща и наливам в термос.

# 16
А, това, че диша през устата притеснително ли е?

# 17
  • София
Въвеждането на месо и жълтък зависят много от стойностите на хемоглобина. Ако е висок може и по-късно.

# 18
  • Варна
Специално за захранването, съжалявам, че ще го кажа, но не бих се доверила сляпо на педиатъра. Педиатрите си гледат болестите, обаче относно захранването много от тях са зациклили на информацията и учебниците, издадени преди 30+ години. Четете в интернет, информация има много, и то не само от форуми, а от специализирани сайтове, има цитати, има препоръки на СЗО, на МЗ, четете, сравнявайте и решавайте. Най-лесното е педиатърът да ти връчи един лист и ти да кажеш ОК, без изобщо да се замислиш. Само че не винаги е най-доброто решение. Не казвам, че няма педиатри, които си обновяват знанията и дават адекватни съвети, но аз лично не бих се доверила сляпо, без да проверя информацията на поне още няколко места.
п.п. ТРИ заместени хранения на СЕДЕМ-месечно.... сори, ама е жив абсурд.

# 19
А, това, че диша през устата притеснително ли е?
Ако диша учестено и шумно, според мен трябва да се консултираш с лекар.
Ако е само инцидентно, докато прави нещо, изискващо усилие от негова страна, е нормално.

# 20
Жълтък и месо кога въведохте? А жълтъка какво количество?
Жълтъка на 6 м., месото на 6++, понеже хематокрита беше на долна граница.
Първите две седмици дадох два пъти по 1/4, третата седмица три пъти по 1/3 и после през ден по 1/2, редувайки с месото.

Давам или чешмяна преварена в термокана и прехвърлена в термос вода, или някаква бебешка, или изворна (с розов етикет).

Малкия няма ни ЛАК, ни синя книжка, ни имунизационен паспорт. Пълно неглиже Laughing

# 21
  • София
От няколко години не помня точно ЛЛ не са задължителни да издават т.нар. сини здравноосигурителни книжки. Това е задължение на пациента. Издават се в районните здравноосигурителни каси. Биха послужили ако имате нужда от лекар извън населеното ви място, както и за стоматолог. Голямата е на 5 год. и едва онзи ден й извадих въпросната книжка. Ваксините са описани в картона, който стои при ЛЛ.

# 22
  • Стара Загора
Не знам, за мен ако детето има някакви дефицити е по- добре да си приеме нужните добавки, не да ги набавя чрез някаква храна, за която може да не е готово.
И аз съм на мнение че за захранването педиатрите меко казано трябва да се избягват.
Жълтък и белтък не виждам причина да се избягват чааак толкова, освен ако няма АД или някой друг с алергия в семейството.

# 23
  • Варна
Белтъкът е един от най-силните алергени, преди годинката не е ок да се дава. Жълтъкът не е алерген, но е по-тежка храна, по тая причина се дава внимателно. Също и е възможно да има следи от белтък, тъй като не винаги е възможно да се разделят напълно.

# 24
Аз сварявам яйцето, отделям жълтъка от белтъка и жълтъка го измивам. Правилно или не, така поне няма части от белтъка.

# 25
  • София
Момичета, не е ли вредно да се дава на бебето храна и вода от микровълновата?

# 26
По повод на ваксините в предната тема бях писала какви са изискванията съобразно Наредбата. Ще потърся поста.
Синята книжка аз извадих от 25 - то ДКЦ. Стана за 5 минути. Не съм ходила никъде другаде. Явно навсякъде е различно.
Бутилирана вода давам само ако пътуваме или сме излезнали за по - дълго време. Купувам Babylove на DM. Не се преварява.
Храна и вода от микровълновата няма да ги отрови, но са загубили качествата си. Аз за съжаление ползвам МФ да си топля храната, но за бебето - не. За друго не я ползвам. Нямам нерви за претопляне на котлона. Съпругът ми е върл противник на МФ и постоянно й се кани...

# 27
  • София
Да, в София може и в няколко ДКЦ-та да се извади, но само ако е първонаоначално издаване. 20 ДКЦ, 8 ДКЦ, другите не ги помня. Извадих я в районната ЗОК с голямо нежелание на служителите там.

# 28
Синята книжка аз извадих от 25 - то ДКЦ. Стана за 5 минути. Не съм ходила никъде другаде. Явно навсякъде е различно.

В 25-то ДКЦ има РЗОК,затова си успяла там да я извадиш набързо....мисля,че не във всяко ДКЦ има,поне в София със сигурност не е във всяко и трябва да се погледне в сайта им за най-близкото място.

За микровълновата-ок,за храната да кажем,че си губи качествата,ама на водата какво може да и стане,тя няма хранителни в-ва-аз водата си я топля без угризения в МФ.

За педиатрите съм на мнение,че има и мн такива,които си следят нещата и са си в крак с новите изисквания.А и според мен най-важното при захранването е педиатърът да може да подходи индивидуално към всяко бебе-нали го наблюдава всеки месец,знае как наддава,как се развива,как възприема кърма/АМ,какви са резултатите от изследванията и на базата на това да бъде индивидуален режим кога и какво,а не да влизат в някакви таблици.

# 29
Здравейте мами, в изследването на 6 месеца, колко беше относителното тегло на урината на вашите мъници, на моя е под нормата, дали това е повод за притеснение?

Общи условия

Активация на акаунт