СЕДМИ клас – 13 – Ваканция е!!! И малко трети тур!

• 66 993
  • 729
  •   1
Отговори
# 630
  • София
lulumba, посочваш единичните примери. Забравяш, че децата в доброто училище ще получат по-добър шанс. В другото ще са единици тези, които ще блеснат, течението е голяма работа, вписването в средата също.
Да, не знаем какво ни готви бъдещето, но когато стартираш добре и работиш здраво имаш по-големи шансове.

# 631
  • София
Няма причина БЕЛ да има превес над мат в балообразуването за ЕГ. Сред децата, на които им вървят езиците, има и хуманитарно насочени, и математици. Въобще не мога да се съглася, че хората с афинитет към мат(нарочно не казвам математици, понеже в този вид НВО не е показател за математически дадености) издъхват с езиците, когато се излезе от рамките на логиката. Около мен има доста примери за обратното. Отделно нагоре в съответните профили има и химия, и биология, и история, и физика, и география, които се изучават в 11 и 12 клас много по- интензивно от БЕЛ, по тази логика трябва и по тях да има изпит.По-скоро ми се струва, че трябва в бала да се отчете като тежест оценката от диполомата по профилиращите предмети. Но тогава пак стигаме до сегашния проблем с различната строгост в оценяването по училища. Отделно тези отгоре едва се справят с класирането така, какво ще стане, ако трябва още десетки комбинации да разиграват в системата.

# 632
  • В светлината на слънцето
Прави сте, единични примери са. Имах предвид само, че животът е шарен.

# 633
В някоя от предишните теми някой беше споменал, че има подходящо адаптирано издание на Библията в Читанка, може ли да ми кажете заглавието, защото не мога да го намеря.

# 634
  • София
В някоя от предишните теми някой беше споменал, че има подходящо адаптирано издание на Библията в Читанка, може ли да ми кажет е заглавието, защото не мога да го намеря.
Аз купих това по идея оттук, има Библията и други неща от задължителните https://www.book.store.bg/p18867/hristomatia-starobylgarska-lite … ania-micheva.html Мисля да прегледа изучаваните части

Иначе в Читанка https://biblioman.chitanka.info/books/2490  Преразказана от Пърл Бък

# 635
  • София
В някоя от предишните теми някой беше споменал, че има подходящо адаптирано издание на Библията в Читанка, може ли да ми кажете заглавието, защото не мога да го намеря.
https://www.book.store.bg/p18867/hristomatia-starobylgarska-lite … ania-micheva.html
Ето това някой в темата беше препоръчал и аз го купих. В него, освен необходимата старобългарска литература, има и извадки от Библията.

# 636
Много ви благодаря!

# 637
  • София
Спорен е въпросът, доколко завършване на ЕГ те прави успешен в тази насока, езика по-конкретно.
Около мен е толкова шарено, че не виждам, как бих аз могла да дам правилна насока н децата  ми.
От завършилите немски от моята паралелка в ЕГ, съм  може би една от 26, продължила с немски език развитието си. Не познавам друг от класа ми, използващ наученото понастоящем.
От приятелите ни, 3ма завършили 91НЕГ имаме. Нито един не ползва езика. Един в Овъргаз, друг в строителството, трети фармация...
Математиката не виждам да е помогнала на някого с езика, но музиката - да. Владеене на езика е до известна степен умението да звукоподражаваш.

# 638
Копче, на мен лично математиката ми е помагала винаги - като подход към решаване на даден проблем, дори в интервюта за работа. Логически задачи нерядко се включват при подбора на персонал. Що се отнася до езика, изглежда ми странно да не ползваш чужд език, при положение, че го владееш, тъй като това ти дава достъп до допълнителна информация, дори непосредствените служебни задължения да не изискват ежедневно ползване на езика. Ами приятелите в чужбина? Техните партньори нерядко са чужденци. Поне нашите семейни ваканции с приятели са весела врява от български, английски, немски, испански, и подпомагащо активно жестикулиране.

# 639
Ето това Simple Smile https://chitanka.info/text/34197/2#textstart

# 640
Благодаря, точно това търсех, а христоматията вече я поръчах.

# 641
  • София
Малките прасенца, и е така, и не е. Езикът, за да се запази нивото, трябва да се ползва интензивно, не от време на време за комуникация с приятели и не само за четене, защото така пък се губи навика за устно свободно общуване. Моят английски е супер, супер ръждясал. Елементарни думи вече не помня, спелинг зле, а ако ми се наложи да говоря - майко мила! А имам С1! Но пък знам, че с такава стабилна основа, ако ми дотрябва, за месец-два ще съм пушка!

И аз поръчвах днес книги. Оказа се, че моите са пострадали от едно наводнение у майка ми.

# 642
  • Варна
Ех, че е хубаво, че има все повече четящи деца! Понеже зачекнахте Библията, да спомена, че в Хеликон предоставят безплатно адаптирано копие на Библията за деца - с твърди корици е, има красиви илюстрации. Ако минавате от там, вземете си безплатна бройка.

# 643
Като говорите за Библията, да споделя, че текствете, които са в списъка за 8-ми клас се четат и разбират и от оригинала.  Адаптираните и преразказаните версии са подходящи детето да добие представа за какво става дума, ако иначе му е трудно. Няма как да разбереш какво е антична, средновековна или каквато и да е друга литература, ако не четеш автентичния текст.  За тази възраст комбинацията от двете може би е добър вариант, но децата бързо се изхитряват и започват да четат само преразказани накратко версии Simple Smile

# 644
  • В светлината на слънцето
И аз съм на мнение, че трябва да се четат оригиналите. Смлените издания не могат да се доближат до богатството на авторовия изказ.

Общи условия

Активация на акаунт