СЕДМИ клас – 13 – Ваканция е!!! И малко трети тур!

• 67 009
  • 729
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, няма общо с разискваното в момента, но сега получих известие, че ЧУ "Веда" местят гимназията си в центъра на София - сградата на бившото руско посолство - ъгъла "Московска" и "Раковски", като на този етап запазват финансовите си условия. Това е информация за темата "частни училища", но е възможно и на някои от вас да е полезно. Промяната е качена на сайта на "Веда". Нищо не знам за училището, освен че е с по-маломерни паралелки в сравнение с "Кестнер". Не съм сравнявала успеваемостта. И двете са ДСД училища. "Веда" анонсира засилена компютърна подготовка и обявява допълнителен прием за всички гимназиални класове.

# 646
Още повече, че преразказът на Бък не е лишен от своеволни тълкувания...

# 647
Тъй като е много тихо откъм въпроси, да попитам Joy

Кога се очаква статистиката със успеваемостта по училища?
Не знам дали я публикуват, но РУО София я изпращат при поискване.
Имат си и образец на заявлението:
Скрит текст:
ДО
                  НАЧАЛНИКА НА
                  РУО - СОФИЯ - ГРАД

З А Я В Л Е Н И Е

ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

От...
      (трите имена или наименованието и седалището на заявителя)

Aдрес за кореспонденция:...

телефон за връзка: ........................................, ел. поща ............................................................

УВАЖАЕМА/УВАЖАЕМИ  ГОСПОЖО/ГОСПОДИН НАЧАЛНИК,

Моля, на основание чл. 24, ал.1 и чл.25 от Закона за достъп до обществена информация,  да ми бъде предоставена  информация относно:
...
...
...
или

Да ми бъдат предоставени следните документи:
1...
2...
3...
4...

Желая да получа исканата информация в следната форма:
        (моля, подчертайте предпочитаната от Вас форма)
o   Преглед на информацията – оригинал или копие;
o   Устна справка;
o   Копие на хартиен носител;
o   Копия на технически носител
      (дискета, CD, видеокасета, аудиокасета,факс, електронна поща)
o   Комбинация от форми - ...................................................................

Дата.........................................            Подпис.................................  

# 648
Намерих една по-нова Христоматия, ще я поръчвам. Всичко в Столична е разграбено, само "Дон Кихот" имаше, а тя го е прочела.
Ходихме в отдела за възрастни - Худ. литература, там ни тупнаха една "Илиада" 500+ страници, а в Отдел Точни науки -  Новия завет.

Христоматия по литература за 8. клас
По учебната програма за 2018/2019 г.

# 649
Free Soul, големи разходки по отдели сте си направили.

В ученическата "Илиада" има само някои песни, или откъси от песен, затова е към 60-70 стр-ци сбит текст, формат по-малък от А5. Манжелка беше споменала 16500 стиха мисля, е, тук са 10% включени Simple Smile Като вкъщи си открих два варианта - превод на Асен Разцветников, и на Александър Милев и Блага Димитрова. На Милев ми хареса повече, сравнявайки няколко куплета, по-разбираемо.
На Милев е и "Троянският цикъл" по "Илиада".

Мойто чете от читанката, нищо, че извадих по няколко антични бройки от всичко по антична литература:)
"Дон Кихот" също е някои глави, но със сигурност ще са достатъчни  Mr. Green

# 650
  • София
Моето не хареса Дон Кихот. Скучен бил 🤨

# 651
  • В светлината на слънцето
Моята продължава да се бори с Библията и продължава да твърди, че й е интересна. Успоредно чете сонетите на Шекспир, харесват й. Подозирам, че ще хареса и "Дон Кихот", защото е точно в неин стил. Тя обича такъв тип литература. Но пък съм убедена на почти 100%, че с гръцките автори няма да се разберат.

# 652
Моят нищо не чете. Беше изпаднал в дълбоки размисли, защо човек не може да диша във водата. Намерих му днес една антика с пожълтели страници, на издателство Народна Култура, от 1972, на Беляев-"Човекът-амфибия". Ще му я нося петък на морето, да се занимава.

# 653
  • Варна
Лоренца, малка корекция - 15700 стиха. Ники вече отметна и Илиада, тази седмица трябва да подкара и Антигона, но сме на почивка и цял ден обикаляме насам-натам. Преди малко бяхме в Худ галерия в Кюстендил - голяма красота, само картини на Вл Димитров-Майстора. Уникално място, прекрасна атмосфера. Не подозирах колко ще ни хареса.

Лулу, направо предложи Сафо на Теди. Сигурна съм, че ще й хареса. Когато купувах старогръцката лирика на Ники, разлистих томчето и се изненадах колко актуална е старогръцката любовна поезия. В Илиада има много кръв и битки, все мъжки неща, при все това много се хареса на младежа.

Последна редакция: пн, 23 юли 2018, 17:53 от Manzhelka

# 654
  • София
на Беляев-"Човекът-амфибия". Ще му я нося петък на морето, да се занимава.
О, с тази книга открих фантастиката и от тогава ми е много любим жанр!

# 655
Manzhelka  Twisted Evil Пак е само някъде там извадката Wink
По Нова година и ние я посетихме. Харесаха ѝ само ранните му творби - войнишки, портрети. В стила на селските нещо я дразни.

# 656
  • София
Моето не хареса Дон Кихот. Скучен бил 🤨
Аз не разбрах дали му харесва, но след първите 20-30 страници, каза че било "ужасно тъжно". Както родителите си мислели, че децата полудяват от компютърни игри, така и невежите (прозвуча ми като синоним на "родители") - че Дон Кихот е луд заради книгите. Joy Ето такива разсъждения, след първия за ваканцията ден (събота) с книга в ръка. Не ми се мисли какво ще чуя за "Декамерон" Grinning

# 657
  • София
Единственият спомен от Дон Кихот  (чела съм "тухлите) е, че е много тъжна, май ми хареса, но към днешна дата нищо от сюжета ... като се замисля толкова помня и от останалата литература, която сега трябва да четат, всякакви глупости помня, а това не...

# 658
Единственият спомен от Дон Кихот  (чела съм "тухлите) е, че е много тъжна, май ми хареса, но към днешна дата нищо от сюжета ... като се замисля толкова помня и от останалата литература, която сега трябва да четат, всякакви глупости помня, а това не...

И аз нямам грам спомен, четенето по задължение някак ми е далечно и малко произведения са останали в съзнанието ми.
Моята чете „Илиада”, казва, че е много отегчителна!  
Но ще й се наложи да ги мине по диагонал, колкото и да й е сkучно!

Последна редакция: вт, 24 юли 2018, 11:39 от alexova

# 659
  • В светлината на слънцето
Аз пък помня повечето неща, които съм чела в ученически години. Обожавах да чета и четях много, направо с килограми. Запомнях цели откъси и страници наизуст. А Илиада я знаех наизуст, както и всички пиеси на Шекспир. Плюс любимият ми Йовков. Но “Под игото” така и не я почувствах и я прочетох насила. А много неприятни ми бяха “Гъливер”, “Гаргантюа и Пантагрюел”, “Макс и Мориц” и “Тютюн”. И аз не знам защо. И сега много чета, и сега пак тези книги са ми неприятни.

Общи условия

Активация на акаунт