1 ЕГ Варна

• 76 620
  • 807
  •   1
Отговори
# 570
  • Варна
Zaek, 10 клас е. И моите впечатления са, че не се спазва нищо. Чат-пат някой им напомня за маски. Миналата година беше на ОРЕС, започна присъствено и като видях накъде вървят нещата - пуснах молбата, изкара така до края. У дома положението е по-сериозно и не исках да рискуваме. Тази година сме ваксинирани, включително и тя. Та реших да пробваме отново, може пък да са натрупали опит, ама явно само така ми се иска. Включително и от РУО ми казаха, че ако се притеснявам - имало ОРЕС. Хич не им се прилагат мерки, или каквото и да е.

# 571
  • Варна
И в класа на моя син има 5-6 болни деца, само едно е с положителен пср, но те не са в карантина, защото на детето му било лошо целият петък, но си направило теста в събота и съответно се брои, че 48 ч са нямали контакт. Жалка работа. И ние сме ваксинирани, но страшно ме дразнии мен това, че случаи се прикриват, информация липсва и ръководството се прави на незаинтересовано. Но училището е точно огледало на действителността в държавата.

# 572
  • Варна
Manzhelka, ако в петък или четвъртък детето е било на училище и тестът е в събота, трябва да се брои за контакт.
Според дъщеря ми в доста класове имат деца с + тестове, но няма карантинирани. От вчера имаме съобщение в школо, че са на ДО поради ученик с +тест, но нищо по въпроса дали сме в карантина. Та не знам официално има или не предписание от РЗИ за карантиниране на класа. Предполагам, че може от училището да не са подали информация.  Има някакво прекъсване по веригата, но не знам къде.

# 573
  • В центъра на моретата
В сайта на 1 ЕГ това е качено за действията, които следва да се предприемат при заразен ученик:
 https://www.1eg.eu/novini/2021-2022/Covid-2021-2022.pdf

# 574
Кашата я забъркаха РЗИ и МЗ, защото няма ясно разписани стъпки кой кого информира, кой какви права има
Приятелка е зам дир. в друг град. Тяхното РЗИ не карантинирали, защото децата носели маски. Директорът има право да обяви ОРЕС при 3 болни деца в класа, за ОРЕС при карантина се чака заповедта от РЗИ, а тя може да дойде и след 3-4 дни, през това време директорът буквално е в безтегловност. Задължен е да изпрати списък с имената и адресите на децата и стои и чака!

# 575
  • Варна
Очаквано, дете от класа е положително, вероятно от събота. Класната е отговорила на запитване, че ще се обсъжда утре и не са карантинирани, а ако някой не присъства в понеделник, отговорността е лична. В момента децата разпалено си чатят, а ние трябва да решим поемаме ли риска да влязат утре в един вероятно заразен клас. Носенето на маски също е споменато като превенция!

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 17:42 от ЛюбОff

# 576
  • Варна
Очаквано, дете от класа е положително, вероятно от събота. Класната е отговорила на запитване, че ще се обсъжда утре и не са карантинирани, а ако някой не присъства в понеделник, отговорността е лична. В момента децата разпалено си чатят, а ние трябва да решим поемаме ли риска да влязат утре в един вероятно заразен клас. Носенето на маски също е споменато като превенция!

Аз вече писах за аналогична ситуация в нашия клас. Нямаше карантина. Всички трябваше да бъдат на училище в понеделник.

# 577
  • Варна
Май имало и учители, които са болни.

# 578
  • Варна
Нашите ги пуснаха на ДО този понеделник след 2ия час. Положителният тест на съученик беше от сряда и на още един от петък.  След това още двама дадоха +тестове. За карантина от РЗИ не са ни звънили, не знам дали изобщо са били подадени като контактни. От утре са на училище. На сайта няма нищо по въпроса. Още един от десетите класове пуснаха на ДО заедно с нашите.

# 579
  • Варна
Днес след вторият час са обявили, че класът минава на ДО и са карантинирани до 26-ти включително. Броят и изминалият уикенд навярно в 10-дневната карантина. Ако решението е от тогава, не проумявам как се прилагат тези мерки.

# 580
Любоф, вероятно РЗИ днес са видяли, че има дете от 1ЕГ, и са пуснали заповедта за класа..
Както писах и преди - директорът я чака за да върне децата у дома.
Дано няма повече разболели се и болното детенце го изкара леко!

# 581
  • Варна
Любоф, вероятно РЗИ днес са видяли, че има дете от 1ЕГ, и са пуснали заповедта за класа..
Както писах и преди - директорът я чака за да върне децата у дома.
Дано няма повече разболели се и болното детенце го изкара леко!

А защо ли тогава нашият клас си остана некарантиниран Simple Smile? Със сигурност вече са минали две седмици, а от РЗИ няма и помен. Също така би било добре ако поне официално ни и уведомяват през Школо или на сайта колко да активните случаи и карантинираните паралелки. Аз такава информация до сега официално нямам и ме съм получавала.

Леко да минава на всички болни.

# 582
А смяташ ли, че ако РЗИ издаде заповед за карантина, директорът няма да я спази? Питайте РЗИ защо не е издало заповед за карантина на класа!
Относно уведомленията - мисля, че такова официално задължение няма, бяха почнали да го правят в началото на миналата година, но до ДО и после спряха. В други градове тази информация излиза по пресата от прессъобщенията на РЗИ!

Разпитвала съм подробно точно за да знам как се действа - родител или РЗИ уведомяват директора.  Уведомлението от родител е неофициално и не е основание за преминаване към ОРЕС.
Положението е мислено-недомислено, като прибавим и почивните дни в РЗИ и мазалото е на лице!
Случай от днес в друго училище - дете отсъства от СРЯДА миналата седмица, в петък прави тест, резултат в събота +,  следва заповед за карантина със задна дата (събота), издадена днес по обяд!   А сега кажи на какво основание директорът на ОУто е следвало да карантинира класа в СРЯДА?
И само не започвайте с отговорността, че родителят е трябвало да тества детето платено още в сряда.. за някои и 30 лв са много пари, а GP не винаги дават направление за PCR с охота!

# 583
  • Варна
Карантината със задна дата е недопустима за мен, както и в нашият случай късно уведомяване заради почивните дни. Децата ни са свидетели как учители се унизяват в опит да обяснят ситуацията. Как с подобен авторитет се гради респект?

# 584
Моето дете е с положителната проба за Ковид, ако става въпрос за 9е. В петък на училище го е заболяла главата и не му е минала до края на часовете. Върна се, почина си малко и се оправи, до вечерта вече нямаше никакви проблеми. В събота сутринта също се оплака от главоболие, което мина след около два часа, до края на деня отново беше в кондиция, без никакви симптоми. Когато обаче и в неделя сутринта се опрака от главоболие - с баща му решихме за всеки случай да му направим тест. Тестът излезе в неделя малко преди обяд. Веднага уведомих класната, а той писа на децата, защото е редно всички да знаят - и деца, и родители, все пак има семейства, които живеят с възрастни и болни хора и всеки да вземе мерки, каквито намери за удачни. Карантината е от вчера, от деня на положителния тест /17 октомври/  - както за него /14 дни/, така и за нас /10 дни/, така и за класа /10 дни/. За мен е 100% сигурно, че се е заразил в училище, защото около нас в момента няма болни, но явно не всички правят тестове при дребни симптоми на децата и дори сигурно не забелязват, че са го изкарали.

Общи условия

Активация на акаунт