Обсъждане на имотни обяви – 4

• 55 859
  • 756
  •   2
Отговори
# 660
  • София
Помните ли двустайния апартамент от преди 2 дни за около 72 хиляди евро?
https://m.imot.bg/details/1b153424132763887
Ето това е същият, но един етаж под него: https://m.imot.bg/details/1b151723569627333
Това за мен е показателно колко състоянието на един имот може да намали цената и съответно колко може да допринесе малко “пипване” с вкус.

А сигурно ще се запитате защо изведнъж се продават две жилища едно под друго? Сигурно защото в последните месеци са се появили две чистак-бърсак нови заведения на партера с външни маси и музика точно под терасата.
На различни места са двата апартамента, този втория е  точно срещу парка на НСА и ние си взехме там ,още е на 30% обитаем правят си ремонти хората .По продължението е на Иван Странски до него строят още два блока, за сега е много тихо и приятно място. Строителя е на Аргогруп

# 661
https://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2018/08/24/3300835_nad_30_ot … bitavani_a_40_ot/

Какви изводи могат да се правят на база тази "новина"? Някой по-компетентен?

# 662
  • София
https://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2018/08/24/3300835_nad_30_ot … bitavani_a_40_ot/

От 4 млн. жилища в България над 1.2 млн са необитавани, сочат данните на министерството

Тук се броят и провинциални и селски жилища и цели обезлюдени райони в цяла България. И на хората в чужбина жилищата и те също.

# 663
Между плявата има и малко инфо за новата стратегия:
Бъдещата стратегия предвижда създаване на по-прозрачен пазар за имоти, стандартизиране на имотните оценки и предоставяне на по-ясна информация на всички хора за възможностите на пазара, каза Крумова.
Както и "с промени в законодателството ще се даде по-голяма защита на наемодателите"

# 664
Да видим тази защита на наемодателите какво ще представлява. Дано да е за добро.

# 665
Вероятно готвят повишаване на данъците, аз така го разбирам.
Преди няколко месеца коментирахме - ясно е, че никой няма да пусне общината в скъп имот, нито някой строител ще тръгне да отделя един от пет етажа примерно за социални жилища. Представете си самите жилищно-нуждаещи се как биха посрещнали една месечна такса от лев на квадрат, нали.

По-скоро сега размахват голямата "заплаха" - общините влизат и настаняват бездомни и бежанци в имотите на живеещите в чужбина, - за да мине по-безболезнено едно вдигане на данъците.
В тази посока са ми разсъжденията.

# 666
По-скоро сега размахват голямата "заплаха" - общините влизат и настаняват бездомни и бежанци в имотите на живеещите в чужбина, - за да мине по-безболезнено едно вдигане на данъците.
В тази посока са ми разсъжденията.
Няма как да стане, има неприкосновенност на частната собственост.

# 667

Че хората от малки населени места не се регистрират,че обитават жилища под наем. И че хората като цяло не си сменят адресните регистрации. Това води до изкривяване на статистиката - в едните жилища се водят цели семейства, а други се водят необитаеми,макар в тях да  живеят членове на семействата или наематели.

# 668
Бих се радвала да направят нещо в защита на наемодателите, но направо не ми се вярва.

Доста неща ще трябва да променят- например при влизане, сметките да започват да се водят на ЕГН на наемателя. При напускане или избягване - депозитът да се вижда за какво се изразходва.

Някаква възможност да проверяваме рентинг  историята. Или ако нямат такава - да имат кой да гарантира за сметките и за щети- съгарант , както при заемите.

Защото заемите са обезпечени с проверки от-до, и там е ясно какво губиш. А при имота - не е ясно колко губиш в щети.

Ако се направи нещо за сметките на ЕГН на наемателя, тъкмо и по-лесно ще се вижда кой трябва да плаща данък доход от наеми:-)
Аз нямам против

# 669
В чез София и сега може да се покаже/регистрира наемателя като длъжник след като се представи договорът за наем

# 670
В чез София и сега може да се покаже/регистрира наемателя като длъжник след като се представи договорът за наем
По-голям е проблема с неплатени сметки за вода, защото никой няма да дойде да им спре водата ако не плащат, докато при ток е друго...

# 671
Тоест - отиваме двамцата с договора за наем и после какво става?
Ако не плати две сметки и го спрат, пък той се изнесъл 2 седмици по-рано - какво ще стане?
ЧЕЗ ще пуснат тока в ап ми -без да им платя сметките, а да им покажа , че човекът ми е дал предизвестие. Това вярно ли е??
И те после как ще си вземат парите? Нз направо не вярвам, ама кой знае, дано

# 672
Разбирам иронията, но ще стане това, което и при всеки друг договор! - длъжник няма активи и не може да бъде намерен. Т.е.  проблемът не е само при договор за наем, а засяга всички, така че специална защита на наемодателя не може да направят. Защитата е с бухалки и други подобни!

# 673
При отдаването на имот под наем, освен приходната част, има и разходна част плюс време, което се отделя на дейността.Съотношението трябва да е в някакви нормални граници.
За по-голяма защита незнам как ще се прокара това, това са си е частно договаряне между два субекта.
Споделям споделеното преди време мнение, че когато има серийно проблеми някой наемодател има някакъв проблем с менажирането на дейността.
За чуждестранните студенти, че са прилепчиви, те така са си свикнали, особено когато не са първа година. Такива са нравите по много страни, всички касаещи неща имота са си за наемодателя, преминаването на тази граница вече  всеки си преценява доколко и докъде ще го допусне.

И преди съм го казвала, като търси някой имот за инвестиране - отдаване под наем, съветит масово са купи си двустайка в район център или до студентски, обзавеждам евтинко, че е за наематели - още с инвестицията се определя таргет групата, която да по-лесно се намира, но и е проблемна, сменят се често наемателите.

# 674
Аз пък не споделям мнението,че за наематели трябва да се обзавежда по-евтино,напротив - при наемателя нещата се захабяват доста по-лесно,затова е логично да се купят по-здрави и по-трудноразвалящи се мебели,което за мен изключва Виденов, Беко, Краун и тем подобни. Ако се купуват горепосочените, трябва според мен всеки месец да се отделя резерв от наема, за да се подновят същите след изтичането на гаранцията,т.е. 3-5 години. За сравнение - в едното ми жилище моята пералня е на 18 години и никога не е имала проблем, изглежда като 2-3 годишна,както и хладилникът. Разбирам и наемодателите,които казват “ще купя евтино обзавеждане, за да не ми го съсипят”, но то в 99% от случаите е супер некачествено и в дългосрочен план губят пари (освен ако обзавеждането не е вече налично от стар ремонт и в този смисъл не е разход,специално направен за целите на даване под наем).

Общи условия

Активация на акаунт