Любители на кучета - 82

• 36 352
  • 747
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Тази тема е дълга и доста наболял въпрос, особено при хора, които се грижим за бездомни животни и всеки ден се сблъскваме с изхвърлени, нежелани "подаръци". Който иска, може да намери много информация в старите теми, и не само там. Нямам намерение да отварям кутията на Пандора с темата "породни-безпородни", какво, защо и т.н.
Като човек, имал едно кучило - не искам да си го причинявам повече. И не само на мен, а и на кучетата ми. Знам рисковете, знам шансовете, знам радостта от това да гушна 5 малки космати топки любов, знам и мъката от това да не си намерят подходящи стопани въпреки договорите, уговорките и всичко останало.
Seerose., имаш стиснати палци от мен. Дано Денис вече е добре и всичко лошо да е зад гърба ви!
despicable, честит празник на лигльото Simple Smile

# 676
  • София
Аз пък вярвам, че е добре да се обсъжда, независимо дали оттук някой ще се навие ли не. Четейки такива обсъждания тук и в други форуми аз си направих най-добрата схема за нас, тоест за мен.

Аризона, има връзка. Когато всички са кастрирани по дифолт, дори да има безотговорни стопани, няма да се случи нищо, нали?  Ей затова, понеже няма как да се тестват хората отговорни ли са или не, се взима превантивна мярка. Тя може да е два вида, задължителна кастрация или голям данък, такса или нещо си за нексатрирано куче, и още по-голям в годината, когато е родило. Ама някак не си представям как се случва последното.

Ако имах голям двор, с голяма къща с голямо пространство, щях да оставя Рея да роди. И щях да си задържа всичките бебоци.

Anyyyone, имай предвид, че познатите, които уж знаем как разсъждават и са сигурни хора ни изненадват също толкова неприятно, колкото и не дотам познатите.
Най-близката ми приятелка, познавам я над 20 години има толкова грешна и дразнеща представа за отглеждането на куче, че ми е идвало да я набия, белким и дойде акъла. И съм приказвала, обяснявала, давала примери - не.  Тя имала други приоритети, нямала време да се занимава с кучето, като не можело да търпи, стиска и кара без разходка, щяла да намери на кого да го даде.
И теорията за това, че е вредно извеждането на куче повече от два пъти на ден, защото се разлигавяло и затова пишкало вкъщи. Или извеждането на въпросното куче с месеци за по 5 минути сутрин и вечер, защото е ангажирана, няма кой друг.  Въпросното куче е дебело като прасенце, мужду другото.

И последно, френчитата имат проблеми с раждането, чувала съм аз.

# 677
По темата за развъдниците,скоро излезе генетичен дефект в едната линия на скъпа порода от лицензиран развъдник,с голямо самочувствие и претенции и медали от изложби. Гаранция ,че всичко е наред няма,дори и там . 

# 678
  • София - Рим и обратно
Наистина всеки трябва добре да се поинтересува, информира и да вземе своето разумно решение или стратегия как да действа. Говоря за стопаните на домашни животни. В крайна сметка всеки от нас носи изключителната отговорност за здравето и живота на това същество, както за собствените си деца. Но, както каза Poss, далеч не всички чувстват тоя дълг, понеже било “просто едно куче”. Аз чета непрекъснато статии и проучвания, и то специално за породата, която съм се наела да отглеждам, защото дори и от тая гледна точка има големи разлики. Например, кастрирането е добра мярка срещу два вида рак, които обаче почти никога не се проявяват при визлите. Затова пък, самото премахване на хормоните провокира други 4 вида рак, към които са предразположени те (ретрийвърите имат подобна физиология и предразположености). Та така, голямо четене пада, но просто не искам да й навредя повече, отколкото да й помогна. Естествено, че ако почне с фалшиви бременности и разни такива неприятности, ще съм първа в клиниката, но така без нищо - не мога. Не мога даже да си представя как я карам там да я сложа под ножа 😢.  Все пак при женските си е сериозна операция. Не става изобщо въпрос за кученца и раждания. Дори това не искам да й причинявам 😄. Мъжът ми иска някога след години, ако се озовем в къща с двор, но това е някаква мъглява възможност. Обаче поне тогава мога да си ги оставя и всичките, ако се наложи.

Последна редакция: ср, 15 авг 2018, 12:04 от 'Кафе с мед'

# 679
Момичета,както някой писа преди мен-нито аз ще убедя вас да не си кастрирате кучетата,нито вие мен да го направя. Така както съм против да се режат уши,опашки и т.н.,така съм против и кастрацията,когато разбира се контролираш нещата.
Poss, знам,че има и такива случаи,но знам и че няма никъде изхвърлено на улицата френчи. За раждането-повечето изкуствено създадени породи са така,но не е при всяко животно,така че и това няма как да ме разубеди. Наистина не мисля повече да се обяснявам като ученичка защо не искам да си кастрирам кучето и защо бих я заплодила след време. Мисля,че е редно да си уважаваме мненията един на друг,а не да налагаме своето на всяка цена.

# 680
  • София
Не съм имала предвид да се оправдаваш, казвам само, че замен дискусията е била от полза, да си направя някакви изводи или най-малкото да се насоча в каква посока да чета. Затова и кастрирах девойката преди второто разгонване чак, не за да се разгони поне веднъж, а за да е поне на година и пет месеца.
Затова и смянам, че е добре да се обсъжда.

Не очаквам и четйки ТИ да си промениш мнението, но пък може някой друг да го направи. Или поне да вземе информирано решение да не го прави.

Какво лошо има да спомена, че френчитата имат проблеми при бременност и раждане. Ти знаеш, ама някой друг може да не знае и от тук да разбере.

Изобщо, тази тема е място, където съм научила доста полезни неща, дори да не съм се съобразила с всички от тях.
Но не съм се засегнала или отхвърлила дискусията, само защото съм на различно мнение.

Нито пък целия тоя разговор да е насочен към теб или да цели вкалването ти в "правия път".

# 681
  • София - Рим и обратно
Браво, Посс, точно така мисля и аз. Хубаво е да се дискутират тия неща, вярвам че са важни за всеки един. Само без да се обиждаме, няма смисъл. Но четете всичко, ако може и на друг език, защото доста от важните материали не са преведени.

# 682
  • София
Момичета,както някой писа преди мен-нито аз ще убедя вас да не си кастрирате кучетата,нито вие мен да го направя. Така както съм против да се режат уши,опашки и т.н.,така съм против и кастрацията,когато разбира се контролираш нещата.
Poss, знам,че има и такива случаи,но знам и че няма никъде изхвърлено на улицата френчи. За раждането-повечето изкуствено създадени породи са така,но не е при всяко животно,така че и това няма как да ме разубеди. Наистина не мисля повече да се обяснявам като ученичка защо не искам да си кастрирам кучето и защо бих я заплодила след време. Мисля,че е редно да си уважаваме мненията един на друг,а не да налагаме своето на всяка цена.

О, има и френчита изхвърлени, в групата са показвани 2-3, които после ги взеха хора от коментиращите и си ги гледаха паралелно с техните си.

Аз кастрацията освен заради факта, че не бих плодила я направих и от чисто здравословна гледна точка.
По-лесно ми е да направя една кастрация, отколкото недай си Боже после няколко животоспасяващи операции, но факт - всеки човек с мнението си.

Да са ни живи и здрави кучетата, кой как ще ги отглежда - не е наша работа.
Нали от нашата камбанария ние даваме най-доброто за тях, та нека не хулим по другите.

Това за "здравейте!" Simple Smile
Ние се завърнахме вчера от морето, Кивито беше много щастлива да си опикае и окъка нейните си полянки около вкъщи, вечерта ходихме до Южния, бесня като откачена, все едно предните 2 седмици вързана съм я държала Simple Smile

# 683
Къде написах,че е нещо лошо споменаването на дадена информация? Написах какво смятам АЗ по този въпрос,не съм те упрекнала ,че си написала нещо лошо. А кой точно е “правилния” път? Този,който вие смятате за такъв. Точно към мен си е насочено и е очевидно,че не приемате различно от вашето мнение. Ок. Приключвам с темата и коментарите си в нея.
Нито вие сте ме обидили по някакъв начин,нито аз вас,мисля. Поне не съм имала това за цел.

# 684
Моите съображения са основно от гледна точка контрол на междусъседски развъждания и появили се сладички бебета, озовали се на улицата, понеже много лаели и мяукали.
Да, ама ей я и другата страна на медала, поне на моя - мъжките често, ако са нападателни към други мъжки, поне с женските чат-пат се разбират. Да, ама Денис явно е бил кастриран още преди първото, нали е бил катунар някога, а те са си на практика бездомни, та явно са го хванали малък и ей го - имам куче, което не прави разлика между мъжки и женски, всичките са му безполови.
И да се оплача, Скъпия е минал през ветеринаря. Било рано за тест, следващите 6 месеца ендектовет през месец. Пазенето продължава още месец, за всеки случай. Егати, то ще завали сняг, докато може да се наскача и натича на спокойствие.

# 685
Anyyyone,  според мен се засягаш напълно безпричинно, не смятам на някого му е било за цел да превъзпита вижданията ти, казвам ти го със съвсем реален страничен поглед.
За това казах, че е по-добре да не се зачерква темата, да, би било чудесно да можем да обменим информация, която би била полезна, но в повечето случаи някой взима нещата по-навътре и се обезмисля коментара, защото както каза Коте, се отваря кутията на Пандора и се изпада в едни спорове и не до там приятни моменти.
Следях темата за котките, от доста време не съм поглеждала как е положението там, но ако там аджеба някой кажеше, че е анти-кастрация наставаше погром, за това и не ги следя вече, честно казано ако и тук се заформи нещо подобно, бих се изнесла "по терлици" .
За моя радост до момента не съм видяла лични нападки за решението на някой друг, спомням си именно и Котето, когато казах, че искам едно поколение, ми обясни за изследванията за генетични заболявания, за които нямах представа и ми помогна доста да си отворя очите и да видя, че нямам много реален поглед към нещата. От тогава се нагледах и на куп бигльовци зарязани на вериги, още толкова изфирчени при баба на село и толкова и пуснати "свободни", да лапат боклуци от кофите и да се радват на свободата си(да тичат между колите), не казвам, че с кастрацията на моята кучка ще променя нещо, но със сигурност и няма да обрека и едно кученце на живот в мъка (дори и неумишлено). Смятам, че всеки един от коментарите до момента е бил добронамерен, аз лично смених лагерите и сега съвсем съм се решила на кастрация, но това е защото почетох, помислих и най-вече се срещнах със съдбата на много кученца, които ги гледат,гледат, пък после ги захвърлят някъде, защото вече изискват много внимание, а първоначалния кеф на човека е минал.

# 686
  • София
Seerose., язък значи, така му стискахме палци. Нищо, още малко остана. Въпреки че накрай най-трудно се изтрайва...

Anyyyone, аз затова сложих Правилния път в кавички, защото за всеки е различен. Важното е накрая всичките кучовци да са добре, а и ние да не съжаляваме за избора си.
Както казах, реших да изчакам и да не кастрирам преди първо разгонване, за да се развие кучето физически и психически. И нямах предвид да стане огромна, защото и тези коментари чух, не тук, а да се развие като възрастен индивид. То по-скоро коментара беше - Мен не ме интересувадали ще си остане дребна моята, ама ти като искаш едро куче...
Ето още един вид криво разбиране на термина физическо развитие.
Както и да е.
Та мислех да изчакам поне до две годинки, ама още на първото разгонване съжалих. Първо беше двамесеца, все преследвана от мъжки, отделяне на секрети... мани-мани. После още месец и нещо фалшива бременност.

Хибискус, още е по-хард ситуацията в котешката тема, ама и котешкия проблем е по-тежък, с повече като количество изходен материал, демек.Там и на мен ми е по-твърдо мнението по въпроса, въпреки че обикновено не скачам на бой.

# 687
За котките съм съгласна, че е съвсем належащо, самата аз гледах кастриран персио-подобен(намерен до една кофа) мацън дълги години, успоредно с тежка алергия! За това само си ги следях и им се радвах на пакостите, на радостите, но не пишех, че много се надъхвам за сфинкс, а хич не съм за котка.
Не съм съгласна обаче да се скача, както се прави там, с грозни, грозни думи и обвинения, навместо със съвсем човешки обяснения. Все си мисля, че по втория начин по-би възприел някой защо е наложащо

# 688
Anyyyone значи ти започваш с това, че хората си кастрират кучетата за техен си кеф, пък после се сърдиш без никой нищо да е казал конкретно на теб. А ние дето за наш си кеф сме ги кастрирали не сме се засегнали. 🤪 Кучето си е твое и отговорността какво ще се случва с него си е твоя. Никой не се опитва да те убеждава какво да правиш с него. И ако ти не следиш групи за изоставени/изгубени животни някои от нас следят и вярвай ми френчита същи биват изхвърляни, както и всякакви други породи. То е до човек не е до това какво куче си е взел.
И важното в крайна сметка да са ни живи и здрави животинките и всеки спрямо своето виждане и информираност да прави най-доброто за кучето си и да не съжалява за взетите решения.
Seerose стисках и аз палци за Денис, но щом се налага ще го пазите още малко. А и зимата ако знаеш какво скачане падане в преспите.. ще навакса бързо.

# 689
Трябва ли да си изтрия постовете,за да прекратите дискусията с мен? Казах каквото имам по въпроса и съвсем не съм започнала с това,което си цитирала. Вече няма значение,казах,че спирам да коментирам и моля и вие да спрете,за да запазим добрия дух в темата. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт