НТБГ

• 41 478
  • 273
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте , на две смени ли се учи в гимназията? Бях чела някъде, че децата учат само първа смяна?

# 256
  • Sofia, Bulgaria
Да, на две смени са.

# 257
  • София
Здравейте, моето дете е прието банково дело с немски език. Ще се радвам ако има и някой друг от випуска, с когото да обменяме информация. 

# 258
  • Sofia
Здравейте, моето дете е прието банково дело с немски език. Ще се радвам ако има и някой друг от випуска, с когото да обменяме информация. 
Дъщеря ми е в Бизнес администрация. Може да си направим отделна група, за да не спамим другите.

# 259
Здравейте,
Синът ми е приет в паралелка Икон. информатика, което му е второ желание след Електронна търговия. Неговият бал в равен на минималния за електронна търговия, но явно дете с по-добра средна оценка от дипломата е прието преди него.
Исках да ви попитам дали има смисъл да рискуваме за трето класиране? Сравнявах учебните планове на двете специалности и на 90% се покриват, но ще съм благодарна и на вашите мнения за тези 2 паралелки.

# 260
Здравейте,
Синът ми е приет в паралелка Икон. информатика, което му е второ желание след Електронна търговия. Неговият бал в равен на минималния за електронна търговия, но явно дете с по-добра средна оценка от дипломата е прието преди него.
Исках да ви попитам дали има смисъл да рискуваме за трето класиране? Сравнявах учебните планове на двете специалности и на 90% се покриват, но ще съм благодарна и на вашите мнения за тези 2 паралелки.
Според РУО - София, а и според НВО навигатора https://nvonavigator.streamlit.app/, миналата година за трето класиране е имало 3 свободни места за момчета, но пък балът се е повишил с 2 т. за сравнение с второ. Може би ще е най-добре да се посъветвате с някой от училището относно учебните планове на двете паралелки, защото за класиранията е доста по-трудно да се предвиди как ще се развият нещата. Има вероятност да постигнете желания резултат като изтеглите подадените документи непосредствено преди трето класиране, като мястото на детето Ви ще остане за четвърто и ако случайно не се получи, да се прекласира отново на него, ако балът му е близо до средата и ли в горния за паралелката сегмент. Желая Ви успех!

# 261
  • София
Здравейте,
създадох група във фейсбук за новоприетите деца тази година. Който желае може да заповяда.
https://www.facebook.com/groups/795138173182150

# 262
  • гр. София
Здравейте, включвам се и аз с един приет осмокласник. Вчера сутринта се записахме, но все още статуса ни в системата е Незаписан. При вас колко време отне промяната на статуса?

# 263
Скрит текст:
Здравейте,
Според РУО - София, а и според НВО навигатора https://nvonavigator.streamlit.app/, миналата година за трето класиране е имало 3 свободни места за момчета, но пък балът се е повишил с 2 т. за сравнение с второ. Може би ще е най-добре да се посъветвате с някой от училището относно учебните планове на двете паралелки, защото за класиранията е доста по-трудно да се предвиди как ще се развият нещата. Има вероятност да постигнете желания резултат като изтеглите подадените документи непосредствено преди трето класиране, като мястото на детето Ви ще остане за четвърто и ако случайно не се получи, да се прекласира отново на него, ако балът му е близо до средата и ли в горния за паралелката сегмент. Желая Ви успех!
Благодаря, Barbalellla. Много ми беше полезен навигаторът.
Хич не му е близък балът до средата, а е на абсолютния минимум - 413,5 при минимален за двете паралелки ЕТ-413,5 и ИИ-413. Така като гледам, много по-вероятно е на трето класиране баловете да се завишат и тогава ще загуби мястото си. За четвърто съвсем не знам дали да рискуваме. Много му се искаше електронна търговия, но явно няма да се получи.

# 264
Здравейте,
Здравейте,
аз не бих рискувала на трето или четвърто класиране, предвид това , че тази година балът на НТБГ е доста по-висок от предишни и не се знае кой ще рискува, а разликата в учебните планове на ИИ и ЕТ е нищожна. Дъщеря ми е Банково дело с АЕ и преди нея на първо класиране имаше вече записани деца/надникнах в списъка Simple Smile/  с 480-490точки /по спомен /, но Икон.информатика беше второто й желание. Може точно тази специалност да му е на късмет на детето.
Успех

# 265
Благодаря, pipyrsyn!
И аз това му казах на младежа - като губиш нещо, не знаеш какво печелиш. Днес ще се запише и се надяваме да е в добър клас.
Много успехи и на Вашата дъщеря!

# 266
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дъщеря ми беше икономическа инф, завърши тази година. Това й беше 1-во желание. Супер е специалността, не съжалявайте. Така или иначе на 80% учат едно и също, само някои от специалните предмети се различават.

# 267
Дъщеря ми беше икономическа инф, завърши тази година. Това й беше 1-во желание. Супер е специалността, не съжалявайте. Така или иначе на 80% учат едно и също, само някои от специалните предмети се различават.

Здравейте,
знам , че сте писали много за НТБГ по темите във форума и открих някой ваши коментари, но дали може да изнахалствам да ни разкажете как са застъпени и другите предмети , като мат , бел и езици , отделят ли достатъно внимание и на тях ? Как протичат стажовете , интересно ли им е на децата?
Ако ви се занимава ,  да успокоите майките на зайчетата Simple Smile

# 268
  • гр. София
Искам да допълня ако може и как е дисциплината в училище. Има ли разлика в поведението между паралелките. Казаха ми, че имало често сбивания и локали, което ме притесни. Може и да са ме заблудили естествено Simple Smile

# 269
  • София
Аз съм майка на току що завършила девойка "Електронна търговия".

Знаете, първата година учат почти само език, подобно на езиковите гимназии. Съответно, предметите като География, История, Биология и тн. са сбутани в девети и десети клас и не се учат сериозно. Но те не са цел на обучението там, така или иначе. В последните две години остават само специалните предмети, плюс БЕЛ, Математика, Физическо и тн.

Специалните предмети бяха като скок в дълбокото за моята дъщеря. Наложи се да помагаме у дома. Учебниците по Счетоводство например, са ужасно написани, дори за мен като юрист и с доста житейски опит бяха трудни за четене, а за гимназистката бяха направо на патагонски. Другите не бяха чак така зле, но все пак има термини, които за възрастен човек са елементарни, но за децата са си цял нов език. Тоест, ако до сега децата са се справяли само с внимаване в час и обща култура, тук си трябва и допълнително четене.

С малки изключения, преподавателите са много добри с желание да помогнат на децата и да ги научат на нещо. Класният на дъщеря ми беше шок за всички нас, като родители, защото изглежда като фитнес-тату маниак и първоначално, подведени от външния му вид, го гледахме с недоверие, но той се справи страхотно с класа! Откакто ги пое, останалите преподаватели започнаха да ги хвалят и почти да няма какво да кажат на родителските срещи.

За дъщеря ми най-интересното бяха учебните фирми. С тях участват на панаири и изложения. Трябва да се разпределят по длъжности - управител, координатор, връзки с обществеността, маркетинг и тн и всеки да свърши своята част от работата. Преподавателите помагат.

Подготовката по БЕЛ и Математика не беше достатъчна (за моята "кифла"), съответно тя посещаваше уроци, за да се подготви за матурата. Но тя не е особено ученолюбива, предполагам че амбициозно и старателно дете ще може да се справи с математиката и сам0 (личните ми впечатления от преподавателката по Математика на родителските срещи са отлични). По БЕЛ не беше много силна подготовката, но и гимназията не е хуманитарна все пак.

На няколко пъти имаха разни събития в УНСС, лекции, презентации, агитация да продължат там след НТБГ.

Моята не ми е казвала за проблеми с локали, бой и подобни. Имаше някои проблеми с момчета в класа, с много детински калпазанщини, но с времето хем пораснаха, хем класният ги респектираше и нещата се укротиха.

Училището има трески за дялане, но като цяло сме доволни. Децата излизат с повече от обща култура. Сега вече си имам студентка в УНСС и част от предметите ще са ѝ песен, защото вече ги е учила.

Успех на всички! Училището е добро!

Общи условия

Активация на акаунт