Данък сгради с отстъпка, когато е основно жилище

• 3 478
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
В общината по адрес на имота. Дават ти да попълниш една декларация. Мисля че трябваше да се носи нотариален акт.
Ние преди 2 год.закупихме апартамент,със съпруга го записахме и на двамата.Все още живеем при неговите родители и по ЛК сме на стария адрес,значи ли че мога да подам такава декларация,че ни е основно жилище?

# 16
  • София
Никой не проверява къде точно живеете. Просто от всички имоти, които имате, можете да посочите само 1 като основно жилище и да се намали неговият данък.

# 17
Скрит текст:
Аз не съм компетентна по всички въпроси, но ще изкажа мнение, тъй като в момента съм в процес на закупуване на апартамент. Когато сключвахме споразумение за стоп капаро бяхме вписани и аз и ММ. В последствие се оказа, че заема ще го тегля аз. И преди подписването на предварителния договор направихме анекс към споразумението за стоп капарото, че ММ отпада от сделката, предварителния договор е само с мен и след това и Нотариалния акт ще е само на мое име, съответно и апартамента ще е на мое име. Изискването всичко да бъде на мое име ми го каза кредитния консултант в банката. Заема ще бъде жилищен. Може би при такъв заем се изисква имота да е на името на лицето, което ще получава кредита. Ако заема е друг тип (потребителски) може и да няма такова изискване.
Това е малко странно, ипотечния ни кредит е на мое име, но всички документи, включително и нотариалния акт, са на двамата с мъжа ми. Да не би нямате брак и затова да има разлика?

Да, нямаме брак. Не знам дали това е причината, но ни го казаха като изискване. Може би банката се защитава, че дава пари на някого пък собствеността е различна... не знам.

# 18
Няма значение на кого от двамата пише името в нотариалния акт. При деклариране на имота в данъчното, задължително фигурират имената и на двамата съпрузи (ако няма брак, не знам как е).
Ние имаме брак, значи при това положение цялата гимнастика става излишна. Щом така или иначе е задължително да го декларираме на двамата, тогава си го декларираме като основно жилище и двамата, пък стария ще е без отстъпка.

# 19
Аз не съм компетентна по всички въпроси, но ще изкажа мнение, тъй като в момента съм в процес на закупуване на апартамент. Когато сключвахме споразумение за стоп капаро бяхме вписани и аз и ММ. В последствие се оказа, че заема ще го тегля аз. И преди подписването на предварителния договор направихме анекс към споразумението за стоп капарото, че ММ отпада от сделката, предварителния договор е само с мен и след това и Нотариалния акт ще е само на мое име, съответно и апартамента ще е на мое име. Изискването всичко да бъде на мое име ми го каза кредитния консултант в банката. Заема ще бъде жилищен. Може би при такъв заем се изисква имота да е на името на лицето, което ще получава кредита. Ако заема е друг тип (потребителски) може и да няма такова изискване.

Не е точно така. Преди 3 месеца теглих кредит с помощта на майка ми. Мъжа ми не го включихме в кредита, но навсякъде другаде присъства в документацията за апартамента. Апартамента е записан на мое и негово име, майка ми не е включена в нот. акт. Нямаме брак.

Това което пишете за данъка е интересно. Ще се позаинтересувам дали и ние можем да се възползваме от това, тъй като мъжо има на негово име 3 апартамента /на роднини в чужбина са и той ги менажира/

# 20
  • София
Как мога да разбера дали ми е направена отстъпка в данък сгради?
Жилището е на мое име, имам нот.акт за него, попълнила съм декларация в общината, че ми е основно.
Плащам данък сгради в срок и получавам отстъпка за това, но е 3-4 лв.
Благодаря.

# 21
Здравейте. Как да разбера ,кое ми се води основно жилище.По лична карта съм в едно жилище ,което е на мое име, по настоящ адрес съм на друго жилище на мое име.Имам граждански брак(ако има значение)-съпругът ми по лична карта е на друго жилище на негово име....

P.s.всичко е предобито преди брака

Последна редакция: чт, 02 авг 2018, 16:08 от barbarona

# 22
  • София
Кое жилище е основно определя собственикът, като вписва това в декларацията, която се подава в срок от 2 месеца след придобиването му - т. нар. Декларация по чл.14 от ЗМДТ за облагане с данък върху недвижимите имоти. Ако се окаже, че в никоя от подаваните от вас декларации жилището не е посочено като основно (което е малко вероятно), решете кое да бъде то, и подайте нова декларация за него.

# 23
Вие определяте кое от жилищата да ви бъде основно и кое не. Но имате право само на едно такова. Съответно, за него няма как да претендирате, че не го ползвате, за да избегнете заплащането и на ТБО. Или едното, или другото Simple Smile
Напомням, че се носи наказателна отговорност за попълване на невярна декларация, както и административна Simple Smile

# 24
Това, което аз мисля е, че:
Новото жилище на когото и да се запише е на двамата съпрузи - съпружеска собственост. В общината се подава декларацията и там се вписва за всеки от собствениците дали е основно жилището или не. Тъй като колкото и да съм се опитвала да се отърва от данък смет за едни дворове в провинцията, в които няма дори къща, и все не ми го махат, та съответно нямам вяра на това, че можеш да си я махнеш, за това аз бих процедирала така. Новото жилище ще е добре да се води основно на съпругът, а старото жилище изцяло на съпругата (то не е имуществена собственост). Така накрая ще имат намаление от 50 % на половината имот от новото жилище (т.е. 25% от цялото) и 50% намаление от данъка на старото жилище, тъй като е собственост само на съпругата.

Така въпросите относно какви имена да се вписват за кредите отпадат. Спокойно жилището още от самото начало може да си се вписва на двамата съпрузи и да се тегли кредит от този, който има доходи, защото така или иначе накрая не може да се смъкне данъка за цялото жилище, ако искат да се вписва за основно жилище на съпругата старото жилище.

И междудругото, много е грозно това: "съпрузи сме, аз искам жена ми да изтегли кредита, а жилището да е на мое име... " Sad

# 25

1. Вие си избирате на чие име ще бъде нотариалния акт.
2. Според мен няма значение, ти можеш да декларираш новото жилище за основно, а жена ти - което иска от двете.  Данъците се плащат съгласно идеалните части, които владееш, примерно 1/2 и 1/2 (няма значение на кой е записан Нот. акт, ако не сте подписвали др споразумения и имате брак, всеки е собственик на 1/2 от новия ап.)
3. На кое име ще е кредита, решава банката. За нея е най-добре и двамата да сте кредитоискатели. Но щом жена ти е с по-високи доходи и ще се вземат само нейните доходи при разрешаване на кредита, определено ще искат нейното име да фигурира в нот акт, а за твоето - не им е важно, по твой избор.
4.Няма значение (според мен), може в предварителния договор да се упомене чие име ще фигурира в НА. Аз на ваше място бих държала и мен да ме включват, по-лесно е после, в случай на непредвидени обстоятелства...

Общи условия

Активация на акаунт