Шнорхелинг – в изучаване на подводния свят

• 49 259
  • 230
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
Black cat, някъде да ви е харесал шнорхелингът в района?

За жалост, не мога да дам съвет, тъй като ние бяхме в района само за няколко дни (взехме си хотелче в Камена Вурла) и всичките ги изкарахме на Лихадонисия. Веднъж си наехме малка частна лодка (от тези без лиценз) и ходихме сами; в останалите пъти – с туристическите корабчета. Само на малкото островче бяхме, обаче.

Или ти питаш къде по-конкретно на самата Лихадонисия е приятно за шнорхелинг? Simple Smile

Иначе, мерси за споделения разказ!

# 226
  • София
Макарон, виж това място
https://maps.app.goo.gl/vq92jjaCesFLJuyh9?g_st=ic

Няма скали, но е каменен плаж, а водата е кристална. Има и дървета за сянка. Риба също има.

# 227
Благодаря, ще го посетим Heart

# 228
  • Sofia
Момичета, публикувам и тук мнението си от дискусията за Гърция, защото рядко се случва някой да качва фотоси в тази тема, а тя, все пак, е точно за споделяне на подобни преживявания (ерго, гледат ми се повече снимки и обещавам да допринасям значително занапред, Wink).

Ето снимки на една медузка (конкретно са от този плаж на Западен Крит; правени са в началото на Ковид-а):

На втората снимка животинката усилено плува към дъното, в опит да се спаси от фотографските ми пориви. Grinning
Честно казано, знам, че някъде из архивите имам и други клипчета, на които цветовете на Pelagia Noctiluca са далеч по-наситени / контрастни, но само това успях да изровя.

От същия ден имам щракната и хубавицата по-долу; моренките неслучайно са сред любимите ми морски обитатели – много интересни и забавни! Simple Smile
Между другото, с мъжа ми бяхме съвсем сами на посочения плаж – единствено по едно време се появи самотен spear fisherman. Не знам дали плажът е толкова безлюден и в извънковидно време – като цяло, стига се доста трудно до него, защото пътят е бая разнебитен; дори с голямо SUV брахме определени ядове.

В тази поза намерих моренката:

Тук вече излиза от леговището си и тръгва да ме "напада":

Приближава се все повече, приличайки на някакво смешно пиле, гледано в анфас:

И тук вече съм в устата на ламята:

За разкош, един чудно красив lionfish, заснет на плажа на Грамвуса, точно до останките на потъналия кораб (кадри от 2020 г.):

Тези спомени са ми много ценни и от емоционална гледна точка, защото това беше първата истински тропическа рибка, която виждах в живота си. До онзи момент дори не знаех, че този вид морски обитатели са се разпространили и към Гърция, та възхитата ми беше пълна. Simple Smile

# 229
Страхотни са снимките, аз ги видях и там, но не те ли бе страх моренката да не се захапе? Те са доста хищни.

# 230
  • Sofia
Мерси! Simple Smile Ами, аз обикновено толкова се вглъбявам в цялото преживяване, че се отнасям и имам навика да се приближавам на максималното допустимо разстояние до обекта на заснемане. Естествено, винаги внимавам да не стресирам животинките излишно, това ми е приоритет номер 1!
Иначе, по отношение на страха, досега не ми се е случвало нещо да ме притесни – даже относно морените, вече си мисля, че цялото отношение към тях почива основно на някакви преувеличени факти. Поне според моя опит, не са въобще толкова агресивни, колкото ги изкарват – била съм в непосредствена близост до десетки и никога не са ме атакували, в истинския смисъл на тази дума.
Веднъж една (доста голяма по размер, на Stavros Beach) даже успях да я погаля по гърба с цяла длан, което, разбира се, не препоръчвам на никого да прави, защото – да – има известен риск! Но дори тогава не ме ухапа и не тръгна да ме напада. С което, естествено, не твърдя, че никога не може да ми се случи някоя да ме сръфа, "както си требе" – шанс... Simple Smile Така, де, хората с акули плуват, пък аз змиорчето да мисля какви ще ги свърши, ха-ха. Mr. Green
А в Египет какви морени имаше – ле-ле, цели чудовища, та вече тези, гръцките, ми се струват безобидни, като златни рибки. Grinning

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 22:12 от Blаck Cat

Общи условия

Активация на акаунт