Истанбул [тема 45]

• 69 661
  • 744
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
schandy, Сапфир е добро продължение на деня с Принцовите острови. Не знам колко от тях смятате да посетите, но ако е само един, след връщането от там може да успеете за небостъргача, макар и по тъмно. Както решите.

Аз не смятам, че ще успеете да вмъкнете Миниатюрк между Мадам Тюсо и Сапфир в третия ден, особено ако не минете неочаквано бързо през Долмабахче и щом държите да сте на Сапфир по залез. Не е толкова "в района". Има транспорт, но трябва да сте добре ориентирани откъде да го вземете, а и паркът също иска време - може и да не е 3-4 часа, но с пътуването може да стане и толкова.

Програмата не е натоварена, на пръв поглед, но обектите са времеемки и е възможно да не се изпълни напълно.
Ако купите Истанбулкарт, може да поспестите време от пътуване.

Изтегли си офлайн навигация, вместо да се чудиш докъде ще ти стигнат МВ в роуминг и колко ще те одерат после. Има райони с безплатен wi-fi на открито, но не можеш да разчиташ на тях за навигация. Прави се регистрация и получаваш СМС с код... Вече съм забравила, отдавна не си губя времето да ровя в нета, когато сме навън. Ползвала съм на Султанахмет. Вероятно в нета може да се открие инфо дали още функционират и къде са тези зони.

Разбира се, че там можеш да смениш евро в лири. Немалко бюра работят и с левове. Курсът в момента е твърде динамичен. Миналата седмица беше над 6 лири за евро или около 30 ст. за лира (сметнати през курса евро:лев)

А иначе...

Вярно е, че в Истанбул, както и на много други места може да се плаща с карта в повечето обекти, но да се тръгне без или с много малко кеш е малко неудобно. Ако ви се прияде дюнер, балък екмек, мидие долма, печени кестени или просто кочан царевица, има да обикаляте, докато намерите място с ПОС-устройство. Туровете по Босфора също се плащат (или поне плащаха) кеш. Купуването и зареждането на Истанбулкарт също не съм забелязала да става с карта... В някои киоскове може и да има такава възможност, ама вървете да обясните на комшУ, че искате да ви дръпне от картата 'нам си колко лири и да ги зареди в другата карта.

# 331
Здравейте, влюбени в Истанбул! Simple Smile

Предстои ни пътуване за 4 дни на 4.10 с ТА Динита от Бургас. Ходила съм там на екскурзия преди 15 години и града ме омагьоса. Сега дойде време, да да се насладя отново на магия Истанбул.
Решила съм, да се движим индивидуално, от една страна от финасова гледна точка и от друга, заради свободата в придвижването и посещенията.
Изчетох три теми назад и направих схема на приключението.
Очаква се първия ден да пристигнем по обяд (13:00). Следва настаняване в хотела и поемане към Истанбул аквариум. До края на деня сме планирали,  да сме там.
Втори ден поемаме пеша към Султан Ахмед, където евентуално исках да влезем във водохранилището, но предвид ремонта може да отделим време  само за снимки на площада и да поемем към пристана Еминьоню, за да направим разходка до Принцови острови, а пътьом, да разгледаме Египетския пазар. Планът е да се върнем от Прицови по залез.
За трети ден сме решили, да посетим Долмабахче до към обяд, а после да поемем към Истиклял и Мадам Тюсо. Ей тук се отваря едно свободно време, за което се чудя дали да не псетим Миниатюрк или да се отдадем на шляене, преди да идем до Сапфир, на който искам да се качим по залез.
Последния ден го оставяме за наспиване и някаква екскурзия от ТА до Виа порт Венеция.

Това ни е скромната програмка- повече забавления и без джамии и църкви. Оставихме я "да диша", за да се насладим на приключението и да не бързаме.
За придвижването, ще разчитам изцяло на Гугъл мапс и  ми се иска да имам непрекъснат достъп до интернет и в тази връзка, да попитам , често ли се среща уай фай сигнал на открито? А, въпроса с роуминга как стой? Теленор имат оферта от 18 лева за около 700 МБ, но биха ли ми стигнали за четири дни престой, при положение, че ще го ползвам само за навигация?

Интересувам се и дали обменните бюра и банките обменят евро в лири там и какъв е курса, ако някой е обменял скоро.

Благодаря, че ме изчетохте до край и ви желая хубав ден! Simple Smile

Здравейте.
Ако ще се придвижвате само с Гугъл Мапс определено ви е необходим интернет. По мое наблюдение отворени Wi Fi мрежи се срещат много рядко в Истанбул. Мисля, че ще ви стигнат тези 700 МБ роуминг ако ползвате само за навигация. Има офлайн карта на Гугъл, но с нея не можете да видите с какъв транспорт да се придвижвате, нито пък разписанието му.

# 332
Кой е най-удобния транспорт в Истанбул? Карти за метрото от къде мога да купя? Трамваи и автобуси как се олащат? И с такситата как стои въпроса?
За първи път ще тръгна неподготвена за някъде и това ме притеснява много.
Нямам време да изчета всичко за града.
Смятам да спим в Лалели, задължително ще посетим Капалъ Чаршъ и някой МОЛ. Приемам предложения какво друго можем да видим за два дни.

Последна редакция: вт, 21 авг 2018, 16:03 от gala_ilieva

# 333
  • Варна
Удобството на транспорта зависи от направлението. В повечето случаи нямаш много опции. Имам предвид, че от Лалели до Султанахмет, Еминьоню или Долмабахче, примерно, основният транспорт е трамвая. Ако искате да отидете директно до Таксим или Сапфир, най-добре е да се ползва метрото. А за Азия или обектите по Златния рог по-бърз и удобен е ферибота. Обаче всичко е относително. Не може да се даде точно определение на "удобен транспорт". Естествено, най-бавни са автобусите, заради задръстванията. Но понякога са неизбежни.
Всички видове наземен и подземен транспорт, както и фериботите по редовните линии, се плащат с жетони или с Истанбулкарт. Второто е поне два пъти по-евтино и десетки пъти по-удобно. Картите се купуват от автомати по спирките. На същите се зареждат и с избрана сума.

Аз не знам как се тръгва неподготвен и какво имаш предвид под това, но определено в един пост е трудно да се обясни много, още повече, ако нямаш ориентир. Така че се опитай да отделиш малко време.
Капалъ чарши е близо до Лалели, МОЛ-ове има много...  Без малко повече конкретика и идея какво знаеш за града, просто няма как да помогнем.

# 334
  • София
Само да добавя, че има и маршрутки (долмуш), в които не се плаща с картата. И на някои фериботи, но при тях е по-скоро изключение. За лифтовете се използва карта.

# 335
Благодаря за обяснението за транспорта. Почти нищо не знам за града. Сега чета и се ориентирам.
Ще бъдем там от събота на обяд до понеделник на обяд.
Колко време ще ни е необходимо да разгледаме отвън Синята Джамия, Св. София и двореца, видях, че са на близко разстояние. Ще ни стигне ли следобеда и вечерта? Като тук мисля и Капалъ Чарши да видим. Не знам дали ще пазаруваме там. Не съм ходила, не знам какво има Simple Smile
Мисля съботата да я прекараме в Азиатската част, прочетох как да стигнем с градски транспорт от Лалели до небостъргача, като по пътя да видим и площад Таксим. Какво друго може да се разгледа около площада или Сапфир? Ако няма друго интересно, ще отидем следобеда.
В понеделник смятам да се разходим по брега на Златния рог (Европейския), да видим Св. Стефан и да тръгнем за Бг.
Египетския пазар заслужава ли си да се посети?
Мога ли от Турция да си купя чаршафи от Египетски памук (предполагам мога) и от къде?

Неподготвена означава да не знам нищо за транспорт, забележителности. Обикновено тръгваме с предварително закупени туристически пасове.

Видях че има Hop on hop off Istanbul, заслужават ли си?

Харесала съм Agora Life Hotel или Antik Hotel и двата са в Лалели близо до Капалъ Чарши, или Hotel Bulvar Palace - малко по отдалечен е. Ако някой има отзиви за хотелите, ще се радвам да сподели. Важно ни е да има паркинг хотела.

За такситата нищо не казахте.

Извинявам се за многото въпроси Simple Smile

# 336
Благодаря за насоките! Много ми помагате.
Истанбулкарт със сигурност ще купим, но мисля и такси да ползваме, ако се залутаме някъде.

Явно Миниатюрк ще отпадне и ще запълним време на Таксим и Истиклял. Иска ни се да хванем залез по Босфора и на Сапфир, така че няма да наблъсквам програмата излишно.

Искам нет основно, заради транспорта, но мисля, да наснимам основните транспортни варианти от Гугъл мапс, та ако я закъсаме да сме подготвени.

Лири успях да купя 1000 скоро и мисля с карта да плащаме ние, но с нас са още две дами, които нямат пукната лира и са решили там да купуват, та за това попитах.

Благодаря отново! Помогнахте ми много!

# 337
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те

Мисля съботата да я прекараме в Азиатската част, прочетох как да стигнем с градски транспорт от Лалели до небостъргача, като по пътя да видим и площад Таксим. Какво друго може да се разгледа около площада или Сапфир? Ако няма друго интересно, ще отидем следобеда.

Само да изясним, че това НЕ е азиатската част на Истанбул, това е новата европейска. Азия е отвъд Босфора.

Има много интетесни неща, най-малкото пешеходния булевард Истиклял и около кулата Галата.

Около Сапфир е ситито, там са молове и офиси.

# 338

Само да изясним, че това НЕ е азиатската част на Истанбул, това е новата европейска. Азия е отвъд Босфора.

Има много интетесни неща, най-малкото пешеходния булевард Истиклял и около кулата Галата.

Около Сапфир е ситито, там са молове и офиси.

Да, заблудила съм се!

# 339
  • у нас

Видях че има Hop on hop off Istanbul, заслужават ли си?

За мен определено да. Можеш да се качваш и слизаш, когато и където искаш, в рамките на валидността на билета. Не се измаряш да вървиш, а виждаш много места. Началната спирка е на площада до св.София. Дават карти /преди на всеки, който иска, а сега само на тези, които ще се возят, за другите картите са платени/ , така че може да си планувате къде да слезете и да разгледате.

# 340
Здравейте момичета! някой може ли да ми каже откъде  можем да хванем шатъл до автогарата Байрампаша на автобусите Метро най-близко до Еминюньо. Покажете ми стоянката на Google.

# 341
Здравейте, благодаря за темата, много е полезна, планираме пътуване с кола до Истанбул, но до сега не сме излизали с кола в чужбина и малко се притеснявам, разбрах, че трафика в града е ужасен, но се надявам да се справим. Освен това бих искала да попитам да препоръчате хотел-не много евтин и не много скъп, като местоположение съм си избрала тук, не ме питайте защо, просто там ми се виждат струпани доста забележителности. Според вас мястото удачно ли е? Не сме сигурни дали ще се справим с градския транспорт и затова ще обикаляме главно пеша. Също места за вечеря-ако можете да препоръчате и кои са основните забележителности, които не трябва да се пропускат.
Звуча така, сякаш сме индианци, но наистина е така. Ще ми е много полезно каквото и да напишете.
(Чета темите които сте писали, но повече пишат хора, които са ходили по няколко пъти и знаят кое къде е, а ние не сме от тях)

# 342
  • On the sea
Здравейте момичета! някой може ли да ми каже откъде  можем да хванем шатъл до автогарата Байрампаша на автобусите Метро най-близко до Еминюньо. Покажете ми стоянката на Google.

Мисчя, че в този район нямат. И двата пъти искахме да слезем в този район, но първият път ни спряха на Аксарай, а вторият на Таксим, като от там със сигурност знам, че има и към посока автогарата.

# 343
Привет, април месец ходихме за втори път в Истанбул, по лалено време Simple Smile пътя беше кошмар. Мъжът ми започна да ме препитва кога пак ще ходим, та май започвам да правя списък на не посетените места и мислим октомври да се ориентираме за 3 нощувки. Сега се връщам да почета и да се насладя на снимките ви! Лек и прохладен ден от мен!

# 344

Мисчя, че в този район нямат. И двата пъти искахме да слезем в този район, но първият път ни спряха на Аксарай, а вторият на Таксим, като от там със сигурност знам, че има и към посока автогарата.

И аз така предположих, но много ще съм Ви благодарна да споделите къде точно на Аксарай може да хванем шатъла.

Общи условия

Активация на акаунт