***МИТНИЦА*** – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 5

• 58 921
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
Общо брой 1. В описанието на първата стока пишете една а на останалите 0.
Пакета в митница е един. Не ги интересува колко броя има вътре

# 646
  • In transit
Общо брой 1. В описанието на първата стока пишете една а на останалите 0.
Пакета в митница е един. Не ги интересува колко броя има вътре
Благодаря много!

# 647
Имате ли представа колко време отнема (след преместването на митницата през август) от изпращане на документите по имейл към пощата до получаване на освободената пратка?
Благодаря!

# 648
  • София
Имате ли представа колко време отнема (след преместването на митницата през август) от изпращане на документите по имейл към пощата до получаване на освободената пратка?
Благодаря!
Въпрос на късмет, една ми я освободиха за 10 раб.дни, втората обаче, за която изпратих по мейл документи в нач.на септември не е още обработена и няма движение по нея.

# 649
Здравейте, навремето когато митницата беше на Веслец, можеше да се ходи на място и да си освободиш на място пратките след като опълномощиш пощите, предоставиш всичките документи принтирани и попълниш декларацията. Ставаше за 15 минути...Някой знае ли дали на това Челопешко шосе работят с граждани и дали може да се ходи както преди до Веслец?

# 650
silvia.si , изваждате си ЕОРИ и това е най-лесното. Изкарвате си и КЕП, съответно трябва да го инсталирате... После си правите регистрация в сайта на агенция митници, което не е толкова лесно и накрая попълвате онлайн митническата декларация, което също не е лесно. По този начин си спестявате 12 лв. такса представителство на бг пощи. Другите суми (3,50 митническа такса и 20% ДДС) пак си ги плащате.

От кога стана  представителството чрез  „Български пощи“ ЕАД  36 лв. и се попълват 2 декларации Декларация за съгласие и Декларация за стойност така ми казаха от митническо бюро; Стара Загора

Последна редакция: ср, 16 окт 2019, 04:56 от поставчиказия

# 651
silvia.si , изваждате си ЕОРИ и това е най-лесното. Изкарвате си и КЕП, съответно трябва да го инсталирате... После си правите регистрация в сайта на агенция митници, което не е толкова лесно и накрая попълвате онлайн митническата декларация, което също не е лесно. По този начин си спестявате 12 лв. такса представителство на бг пощи. Другите суми (3,50 митническа такса и 20% ДДС) пак си ги плащате.

От кога стана  представителството чрез  „Български пощи“ ЕАД  36 лв. и се попълват 2 декларации Декларация за съгласие и Декларация за стойност така ми казаха от митническо бюро; Стара Загора
От скоро декларациите са две. Как са сметнали сумата не знам. Може да са два пакета а може и нещо друго. 2*15.5 е 31 лева не пасва. Може да са включили и ддс-то в сумата

# 652
Пратката е на стойност  не е изписана на етикета  на пратката Покупки 173.48 лв.
Доставка $23

# 653
  • София
Може ли емейла на който изпращате документите до митница?

Май смятам да откажа пратка, която е отишла там да видим дали ще стане по емейл, по телефон се оказа мисия невъзможна.

# 654
  • Добрич
Скрит текст:

Таксата представителство бг пощи е 12 лв все още. Ето касовия ми бон от понеделник. Нямам идея защо таксата която беше 3,50 лв вече е 4,80 лв.  В Добрич пратките не са физически на митницата. Само се водят там, а през цялото време са в пощата. Освен това не ги доставят на адрес, а си ги вземаш от пощата. Така, че нещо не ми е много ясно каква точно доставка таксуват...

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 16 окт 2019, 15:42 от Вела

# 655
Здравейте,

Малко новини от мен - точно се бях запътила към Челопешко шосе на другия край на града и пратката ми дойде в местната поща, така и няма да разбера става ли да се ходи там на място.

За чакащите във форума, които са си я освободили по email с приложени документи и декларация за представителство - пратката ми беше на стойност 23 лева, платих 4,80  и 12 лева за представителстовото им. Документи пуснати по email - 10.10.2019. Получена днес на 16.10. Бързо стана, не мога да се оплача.
Все още е мистерия защо изобщо се и озова на митница за толкова ниска сума ( под 30 лв) Както и да е Simple Smile

# 656
  • Sofia
Juyii, коментирали сме много пъти, че ако пратката (заедно с транспорта) е на стойност под 30 лв., то лицето е освободено от плащането на въпросните 12 лв. Мисля, че се дължеше само таксата от 3 и нещо, а вече явно – 4.80 лв. Но категорично не са имали право да те таксуват 12 лв. за представителство.

# 657
Здравейте,

Малко новини от мен - точно се бях запътила към Челопешко шосе на другия край на града и пратката ми дойде в местната поща, така и няма да разбера става ли да се ходи там на място.

За чакащите във форума, които са си я освободили по email с приложени документи и декларация за представителство - пратката ми беше на стойност 23 лева, платих 4,80  и 12 лева за представителстовото им. Документи пуснати по email - 10.10.2019. Получена днес на 16.10. Бързо стана, не мога да се оплача.
Все още е мистерия защо изобщо се и озова на митница за толкова ниска сума ( под 30 лв) Както и да е Simple Smile
Е т'ва е безсрамие!
За 23 лв. пратка, още 16,80 за представителство и транспортни разходи! Angry

# 658
Juyii, коментирали сме много пъти, че ако пратката (заедно с транспорта) е на стойност под 30 лв., то лицето е освободено от плащането на въпросните 12 лв. Мисля, че се дължеше само таксата от 3 и нещо, а вече явно – 4.80 лв. Но категорично не са имали право да те таксуват 12 лв. за представителство.
Blаck Cat, след преместването на митницата вече не е така. От тук нататък изпратиш ли документи по мейла независимо от стойността на пратката дължиш 12лева за представителство.  Покрай една задържана пратка миналия месец им подпалих телефоните и говорих с няколко нива шефове Пощи/Митници и това е, което ми казаха. Обяснението от тяхна страна е, че щом е спряна за проверка, дори и пратката да е под 30лева, пак някой трябва да оформи документите, доказващи тази стойност, и да ги подаде към митничарите. Единствения начин да не се плащат тези 12лева е да се ходи на място във Враждебна и да се подават документите лично (това важи само за пратки, за които по закон не се дължи ДДС, т.е.  по ордър продукти на стойност под 30лева без в включен транспорт)

Сега погледнах и сайта на Пощите http://www.bgpost.bg/bg/485 във връзка с представителството. Пише, че вече таксата е 4.80лв, а не 3.50.
За пратки (малък пакет, М чувал и колетна пратка) подлежащи или задържани от митническите власти за осъществяване на митнически контрол, се заплаща цена 4,80 лв. с включен ДДС.
Както и се махнали абзаца, в който пишеше, че за пратка под 30лева не се дължат 12лева за представителство. Честито!

Имейл за изпращане на документи за задържана пратка на Митница София customs@bgpost.bg

Списък на пощите предлагащи услугата митническо представителство:
http://www.bgpost.bg/bg/498

Последна редакция: ср, 16 окт 2019, 17:15 от Viola Tarakanova

# 659
  • Добрич
Щом се упълномощят пощите, таксата от 12 лв се взема, независимо от стойността на доставката. Тези 12 лв са точно за пълномощното, което е направено.
 Пролетта имах задържана пратка под 30 лв, но без да упълномощавам пощите отидох с документите в митницата и ми я освободиха.

Последна редакция: ср, 16 окт 2019, 22:11 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт