Девети клас сме вече!

• 71 336
  • 766
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Мисля, че за това са се сетили, не чакат мен. Ставаше дума за учебниците, които са по новата програма и още не са преведени.

# 526
Защо някой, който няма опит с езиковите гимназии, се опитва да дава мнение за обучението по предмети на чужд език там? Каквито учебници изискват, такива! Какво тук значат някакви си цифри?

# 527
  • София
Чак мнение за обучението по чужди езици в езиковите гимназии не съм давала.
А за цифрите... ннам, може и да нямат значение за някого. Аз лично предпочитам да купувам учебници по три лева, вместо по 12. А ако трябва после ще им лепя етикети за по 27 лева, за да изглеждат скъпи. Това само в случай че цифрите имат значение де.

# 528
Здравейте момичета.
Доста парички са учебниците. Ако някой е с два или три ученика си е доста голяма сума.
Нашите са безплатни за сега. Тук там се намира нещо да купим, но е малко.
Тази година са с напълно нови математики. Измениха  материала. Един учебник  струва 30€. Има 14 предмета. Ако трябва да се купят  всички нови  не ми се мисли.  В различните провинции е различно обаче. В някои се купуват или взимат под наем срещу някаква сума.
Ние сме добре за сега. Мина един тест за тази година. Започват класните от средата на месеца. Все още тук там се намира да имат някой свободен час. В понеделник има само 4 часа. В сряда е празника на Германия и няма да учат.
По напред прочетох, че Баден Вюртемберг и Байерн нямат есенна ваканция. Не е вярно. На края на месеца имат една седмица.  Зимната ваканция е също леко удължена.
За материала в учебника по биология не знам какво да кажа. Всеки си има собствено мнение и сам си познава децата. Ние говорим в къщи доста свободно. Има дете с което са приятелки от 5-ти клас. От преди две години се държи странно ако мога да го нарека така. Вчера дори си говорихме с Вики за нея. Каза: Мамо май само се прави на интересна.
Шани  весела ваканция на Томи.
Това е от нас.
Лек ден.

# 529
Успех на Вики!
Весела ваканщия на Томи!
Много е скъпо  всичко и учебници, и дрехи.... Да сме живи и здрави и ние и децата, и дано да им се учи! Ние ще направим всичко, за да осигурим необходимото.

# 530
  • столицата
По отношение на цената на учебниците, а и не само. Аз например адмирирах идеята, мисля на изд. Просвета, да отпечатват учебници и на рециклирана хартия. Вярно  черно-бели бяха, но тежаха наполовина на лъскавите и гланцирани такива. После от МОН ги забраниха, че били дискриминационни. Моето дете почти не ползва Просвета, учителите са избрали други издателства, но за мен теглото на  един учебник също има значение и за учебници, при които цветовете не са съществено важни - напр. БЕЛ, Литература и т.н. бих предпочела.
Имаме учители, които изрично държат учебниците да са на хартия, така и електронният вариант не е решение.
А вече и за цените. До момента сигурно съм дала 150-200лв за учебници, а тепърва ще купувам новоиздадените и на немски разказвателни предмети. Та в този дух си мислех ние можем да си го позволим, но ако родителите на някое дете не могат как следва да постъпят. Все пак 300лв е май повече от една инвалидна пенсия напр. Ще трябва да ги изгладуват ли що ли?
Днес май  не трябва да пиша. Много мрачно стана.

# 531
Много, много съм съгласна с Галимар.
Синът ми учи по Математика с учебник на Архимед. Не знам дали, защото го купихме доста рано или просто са решили всички да са такива, но учебниците им са от най-най-простичка хартия, без гланц и т.н. Та този учебник е 230+ страници, а е невероятно лек, не си е променил функциалността или нещо друго, защото от Архимед са решили да направят тази дребна промяна.

И в тази връзка се сетих за предишните гимназиални учебници по които учиха випуск 2014. Та, тези учебници не бяха нито един на гланцирана хартия, където беше необходимо бяха цветни, някои бяха във формат А5 (последното не е чак толкова важно, но учебника е можел да се носи навсякъде без да се притесняваш, че ъглите ще станат на баница).
И някак ми е странно, че това не може да се приложи и в новата програма, а трябва  по задължение всичко да е лъскаво, скъпо и тежко.

# 532
И аз мисля като Галимар и lion_queen.
По Мат и нашите са на Архимед. Учителите намалиха до минимум исканите работни листове, за да се поберем в тези 240 лева, които събирахме..
Галимар, такава е действителността, мрачна , тъжна..

# 533
  • Русе
 Най-добрите учители, които съм имала ,които промениха отношението към училището и навярно живота ми- по математика ,по химия и по български в 8 и 9 клас. И тримата преподаваха без учебници. Химичката влезе в клас и каза- А сега си приберете учебниците. До края на годината няма да ги ползваме.- Преподава ми една година - в 8 клас, но до като съм учила химия, не съм имала никога проблем с предмета и си учех уроците още в клас.

Хич не съм се втурнала да купувам всички учебници тази година. Купих тези, които преподавателите настояват да се ползват - химия,физика и география. Математиката и биологията - online.Историята ще видим - първите уроци ги има на сайта на Просвета. Ще видим как ще се преподава и изпитва и какво ще качва на сайта си преподавателят. Ако има нужда ще купувам нещо подходящо.

Вчера беше родителската среща. Пратих баща му, защото изяви желание. Той е контактен и приветлив. Аз съм по дива и вманиачена. Добре се получи. Всичко си записал таткото и много внимавал . По история учителят също казал, че е неуместно много материала и им съчувства. Няма да изисква назубрени уроци на английски, а иска да се отговаря на въпроси с разбиране за времето и мястото. По философия, който също ще учат на английски, също иска лични позиции. Гледам по биология се движат по българския учебник и успоредно съответната терминология на английски.

# 534
Амбър, браво на вашия татко!

# 535
  • с/у ОколоМръсТното
... Шани  весела ваканция на Томи. ...

Много благодаря, както и на Чиби.
То аз съм по-скоро във ваканция, че дребен снощи замина в БГ.
Но преди нея им скъсаха главите от учене и тестове.

По англ. език не му достигна 0.5т (половин) точка за отличен (което тук е 1ца). И няма поощрения, няма награди, няма нищо дадено му от сърце и душа. Оценка 2+. Това е.
Отделно самият той е видял, че не му е зачетена половин точка, та се е преборил и за нея.
... най-висок резултат в класа. Но само толкоз.
Тегаво класно по немски. Баш в петък, преди ваканцията.

Учебници не сме купували и ние. Дават им.
Само материали и тетрадки. То и с тетрадки е хаос... с колко и от коя страна да са полетата, па облекла по цветове за всеки предмет. Щурава работа.

Хекси, кажи моля... С какво е добре да пише в час: химикалка или писалка? Ми тъй де, да не се излагаме... Simple Smile)

хубава седмица Heart

# 536
Браво на Томи за АЕ!
Шани, приятна ти ваканция!
Ужасно време тук , ако имаш излизане навън , ох .

# 537
  • Чикаго / София
Шани много са зареждащи такива ваканции без децата! Хубави да ви е!

Браво на Томи за доброто представяне.

Тук доскоро моите пишеха с моливи. Тази година гледам, че понякога пишат с химикалки, но пак преобладава писането с молив в училище.

# 538
Ирка, защо пишат и в горните класове с моливи? Сигурно има основателна причина. Нищо, че има и триещи се химикали..
Tsv, нещо ми се губи..

# 539
То не е заради триенето... някак по-удобно е Simple Smile Аз и в офиса си пиша с автоматичен молив (ако не ми го отвлича постоянно някой от бюрото Grinning)... В ACS големия ми син пишеше изключително рядко с химикал, и тестовете му приемаха писани с молив Simple Smile
Калоян пише красиво (добре де, не е красиво, но поне някак се чете, а не е кардиограма),  с химикали с дебел връх, само ball pen, не gel pen... (те по размери дебелините, покрай него го разбрах Smiling Imp) За него върши работа минимум 0,8мм, оптимално 1,0мм, за малката кифла обаче търся други Satisfied Експерт съм Smirk

Общи условия

Активация на акаунт