Девети клас сме вече!

• 71 333
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
Пенева, благодаря!

# 541
  • в здрача
На финалната фаза съм с подготовката за училище, което започна и при тримата и съм на черешата с много служебна работа, за разлика от предни години когато лятото ни е почти лежерно това беше с двойно повече работа от най-натоварените периоди иначе през годината 
Скрит текст:
тримата ми ученици в къщи са 4-ти клас, наборката в така трудния 9-ти заради забравените "нови" предмети и новоизлюпения ми студент - кандидат инжинер първокурсник, защото се оказа, че без допълнителна квалификация за крачене по йерархията по-нагоре във фабриката няма как да стане , аз реших да си сменям работното място и в момента паралелно си правя и първата изпитна задачка-задачка за новата фирма, а се изисква и "преквалификация", т.е. трябва да науча друг програмен език ... ама себе си не слагам при учащите, защото не съм записана дето се вика никъде и не е задължително да се прехвърлям и всички разчитат аз да им намеря материалите, че и да им помогна с подготовката, освен всичко друго дето си върви, та се чудя как да изкрънкам малко повече време от 24-те часа в денонощието, че по някой параграф  да не изоставаме.
А госпожицата закръгли първата си двойка в живота - на входното по история. Имаха 2 дни с по 3 входни. Спестих си акаунта в уча се, детето преговаря по тетрадки за входните нива и за сега химията и историята са много оплескани. Химията защото макар да ми каза, че трябва да и намеря менделеевата таблица още не съм я разпечатала и ламинирала, но поне я подготвих, имало твърде много задачи за изравняване на валентности /каквото и да значи/, но то още не е върнато, а по история имала 11 точки - чиста двойка било. Не видях теста, който не бил точно тест - трябвало да разсъждават на тема - Паисий и важността на делото му. Господина ги успокоил, че няма да взема под внимание оценките от входното ниво. Никой не се е похвалил от класа, че има оценка 4 и нагоре.  Като им върнат входните средата на месеца ще има родителска среща.
Остана да намеря учебника по руски - в книжарницата не им доставят заявените пълните бройки от учебника от издателството, та през ден се разхождам до нея и да поръчам on-line учебници по философия, музика и рисуване.
Не съм разглеждала спорния абзац от учебника по биология, само погледнах, че ще учи по него. Темите по други поводи сме си ги дискутирали доста пъти в къщи.
И уж набързо само да се отчета... то какъв роман изписах ...

# 542
Ние си набавихме вече учебниците. То не знам по колко пъти ходихме до книжарниците... Зареждаха по малко бр и бързо свършваха. Остана ни само сборника по мат. По музика и по философия г-жите казали, които да не си купува учебник, а да си води записки. По някои предмети все още правят входни. По други започнаха да ги връщат. Едни четворки се въртя Cold SweatCold SweatCold Sweat Според Ники, тази година по повечето предмети няма да им вземат предвид при образуване на срочните оценки... 

# 543
  • Чикаго / София
Ирка, защо пишат и в горните класове с моливи? Сигурно има основателна причина. Нищо, че има и триещи се химикали..

Чиби, идея нямам защо пишат с моливи.  Не е заради изтриването. Тук масово пишат с моливи и в колежите, не само в училищата. Може би е по-удобно, както пенева е написала.  Аз нали съм си израснала с химикалката и за мен химикалката е по-удобен метод, ама те си знаят. Не им се бъркам.  Това с молива ми направи впечатление още от самото начало като дойдохме.

Tsv честити ти трима ученика. Няма да е лесно. Честита нова работа, да ти е на късмет и да се чувстваш удовлетворена и щастлива на новото място.  Ако намериш начин как да направиш денонощието повече от 24 часа, свиркай Simple Smile

# 544
  • Русе
   Моливът е по-универсален - за писане и за чертане. Освен всичко няма опасност да ти се разтече в чантата.

Tsv, успех на новото място. Пък двойките ,като ти знам щерката - само ще я подпалят. Миналата година - втори срок - бележникът на Светослав беше голяма картина. Повечето оценки - 2 и 6. Но при него - неученото е изконно право, почти като дишането и приема за голяма обида и прахосване на енергия, да учи щот можело 1 - да го знае , 2 - да дойде отнейде в необходимия момент или не знам си какво. Та за да сме сигурни, че не се прахосва ценно време, трябва да си получи двойката - за да стартира така да се каже начисто и да погледне нещо. Четворка иначе като оценка получава рядко.

Първите му оценки са шестици, но са много гадни шестици - защото са по руски, ИТ и по физическо - предмети, по които може да изкара до края на годината само да блести, без да пипа нищо, но пък му дават фалшиво самочувствие, че нещо прави. При тях не правят входни по предмети, които не са учили миналата година, та още се чувства почти във ваканция.По математика днес каза, че е решил повече от половината щот не му стигнало времето и смята, че е хванал 4. Естествено отказа за решава и да се готви вчера, и изобщо.Това му е на него адекватната оценка по този предмет, добита с много труд от моя страна и почти никакъв от негова.

# 545
Tsv, успех на новата работа!
Успехи на учениците ти!
Ще се стегне Теди!
Дидони, ще се засили и Ники!
Дано и  Светльо задържи така нивото.
Нищо не знам за еходни. Що ми трябвало е отговорът у нас, като питам, ха, ха. Ще науча , като започнат да им ги връщат.
П. П. Нсшите правили входно ниво по НЕ. Дано да се е справил достатъчно добре, че са с нова ъчителка и има да се доказва тепърва.

Последна редакция: вт, 02 окт 2018, 19:30 от Чиби

# 546
  • столицата
И аз смятам, че не трябва да се правят входни по предмети, които не са учили миналата година. Те и учебници нямат , за да има откъде да преговорят нещо. Моето засега се справя добре пу-пу, но да видим как ще продължи. А като са ги подкарали и на немски разказвателните шок. Днес купих новите помагала на НЕ на Булвест, та да видим колко ще са им полезни.

# 547
  • Русе
 И аз я мисля най-вече историята. Казал е да използват българските учебници да си изясняват въпросите, а в клас да си правят записки на урока на английски.По академичен стил, той не диктува план и текст, а всеки да си подбира какво да записва. Да ама моето като погледнах  е записало само няколко точки и подточки и каза, че според него е достатъчно.Аз имам едни подозрения обаче. Тепърва ще видим дали ще е достатъчно. Миналата година по литература доста история учиха и сега му припомнях, че беше голямо обсъждане на този Ренесанс - кога, защо, изкуство, просвещение, войни... Дано е останало нещо. И терзанията са си само мои. Той си свирка и каза, че няма грам притеснения.

Последна редакция: вт, 02 окт 2018, 22:35 от A m b e r

# 548
Галимар, браво на госпожицата!
Ще се соравят и тя и Светльо. Умни са ви децата!

# 549
Здравейте.
Шани, при нас никой не ги задължава вече с какво да пишат. От втори клас са с писалки с мастило. Тогава е задължително за да се научат да пишат с нещо различно от молив. От 5- ти са на каквото си решат. Единствено  условие е на класните да пишат с нещо различно от химикал който се трие.  От слънцето избеляват и  понякога има случаи на " избягали класни". Simple Smile Виктория казва, че й е по удобно с писалката защото мастилото тече по лесно. От няколко години пак е с писалка с патрончета мастило, но вече  нормални отпред изглеждаща на химикал. Ето този вид.
https://www.google.com/search?q=Tintenroller+Patronenroller+Roll … rc=CgnMAANa5E0gHM:
Браво на Томи за оценките.
И при нас ги подхванаха с класните. Средата на месеца ще имат три в една седмица. Следващата седмица има два теста. Става вече доста трудно и натоварено.
В неделя бяхме на концерт на някакви нейни групи. Аз едва издържах накрая. Залата беше малка, а присъстващите към края вече бяха доста щури ако мога да го нарека така. Едва я предпазих от наранявания. На другия ден не чувах нищо. Тя е доволна.
Днес сме в къщи заради празника на Германия. Ще си останем в нас за да си починем. Все има нещо за правене.
Tsv, успех на всичките ти ученици. Успех и на работата.
При мен също има малко изменение на работа. Надявам се да е за добро. До сега две години бях назначена през посредническа фирма. От понеделник съм вече дирекно през фирмата за която работех. С ограничен договор съм, но е крачка напред.
Лек ден на всички.

# 550
Хекси, браво и успехи!
Успехи и на Вики!
Приятен почивен ден!

# 551
  • София
И при нас минаха входните. Бяха на английски, което си е стрес за госпожицата, защото има прекрасния навик да се паникьосва. Тя обаче се справи отлично. Сега остава прословутия тест по БЕЛ, който се прави от целия колеж. Там положението е страшно, но тази година учителката им е прекрасна и сякаш няма такова напрежение.
За учебниците нищо не мога да кажа, освем, че ще учат по едни тухли от по 700-800 страници. Щерката обаче каза, че всичко е обяснено много интересно и разбираемо.

Момичета, може ли някой да ми даде съвет от къде да намирам задачи по математика на английски. Математиката им я преподават на английски, контролни, домашни, всичко ще е пак на АЕ. Тя на български ще си решава, но ми се иска да упражнява и на езика.

Хексилина, успех на новата работа

# 552
Росита, браво и на твоята госпожица!
Успех на теста по БЕЛ!

# 553
...Момичета, може ли някой да ми даде съвет от къде да намирам задачи по математика на английски. Математиката им я преподават на английски, контролни, домашни, всичко ще е пак на АЕ. Тя на български ще си решава, но ми се иска да упражнява и на езика...
Изпращат им достатъчно handout за самостоятелна работа преди контролни и файнъли... Доста домашни имат, които се проверяват... също на английски! Сборника е "помощен" към учебника, нещо като преход в терминологията Bg->Eng. Абсолютно достатъчни ще са ѝ! (някой път и в повече Simple Smile)
Състезателни задачи не е нужно изобщо да търси на английски, тях да си ги тренира на български, ако все още й е интересно ходене по състезания по математика Simple Smile

# 554
  • Русе
Момичета, може ли някой да ми даде съвет от къде да намирам задачи по математика на английски. Математиката им я преподават на английски, контролни, домашни, всичко ще е пак на АЕ. Тя на български ще си решава, но ми се иска да упражнява и на езика.

Та си има специфична терминология, но тя е доста ограничена и не мисля, че ще е проблем. Иначе според темата може да се открие информация. Но не съм гледала като ниво на сложност
Например в този сайт има доста разгледани и обяснени типове задачи
https://www.khanacademy.org/math/algebra/two-var-linear-equations

По БЕЛ и при нас в петък входно ниво. Ще издиря последното му контролно по български от миналата година. Защото тя дава едни завъртяни случаи на сложно-подчинено-съчинено-относителни връзки, че и аз се чудя нявга.Ако някой има таквиз примери, може да пусне и на лични.

Общи условия

Активация на акаунт