Петокласници - 2018/2019- Тема 1

• 74 007
  • 776
  •   1
Отговори
# 90
  • Перник
И аз често забравям снимки и правя с телефона вкъщи на бяла стена. После я принтирам цветно и воала Sunglasses
Няма ваксина на 11г нали? Само манту се прави?

И аз така съм решавала проблема със снимките. Обаче отнема доста време, докато докараме читав кадър и голямо хилене пада Grinning В момента нямам цветен принтер вкъщи, така че ще посетим фото студио.

Само Манту се прави сега, ние свършихме тази работа в началото на лятото.

# 91
  • София
Да само манту е, но ако не се получи слагат ваксина.
Ала-бала, нашата лична не прави манту изпраща в ТУБа, а там само в определени дни правят проба и отчитане. Sad

# 92
LUSY, добре завърнала се отново в темата! bouquet

Има ли срок за това Манту? Нашата лична е в отпуска, а септември стават тълпи с хора пред кабинета й. Изпуснах момента миналата седмица.
Да попитам: Мога ли да го поотложа малко...

# 93
  • София
Предполагам, че в здравно-профилактичната карта трябва да се нанесе направеното Манту, така че трябва да се свърши в скоро време тази работа, ако детето е на 11 вече.
При нас предстои и на двамата. Навършиха съответните години преди месеци, но личната ги отложи за септември.

За петокласника съм купила само няколко тетрадки, друго необходимо не се сещам за момента. Може би гуменки за физическо и снимки, за които ми напомнихте.

# 94
  • София
Звездица, ще се виждаме в една друга тема и не само  Wink
Тетрадката голям формат на малки квадратчета е специално по изискване на девойката (а първата такава по погрешка я бях купила) . Хареса й да пише по математика на такива, "подреждало се добре и удобно за чертежите"

Ала-бала, благодаря за отговора. Тя ги има вече годините, а аз скоро се усетих, че й се полага тази година, милата хич няма да е щастлива. Предният път пробата беше отрицателна и й правиха ваксина.
Desem, да, имаме много общи интереси и теми  Simple Smile))
Аз също обикновено принтирам цветно някоя от скорошните снимки през лятото, много съм спестовна  Grinning

# 95
  • София
Здравейте!

Ние сме приключили с всички необходими неща за учебната година.
Направихме профилактичен преглед на очите, зъбите, извадихме и снимки.
Направихме Манту-то, с положителен резултат и не се наложи реимунизация. В тази връзка искам да споделя за софиянки важна информация. За Манту се иска да имате бележка от педиатъра на детето. С тази бележка се отива в ТУБ-диспансера, който се е преместил и сега е в сградата на 2-ра МБАЛ на ул. "Христо Ботев" 120, входът е на гърба на болницата откъм ул. "Братя Миладинови", бившото родилно отделение. Манту се прави в понеделник, вторник и петък от 9:00 до 15:00ч.; телефон за записване на час: 02/ 983 27 76. Реакцията на поставеното Манту се отчита задължително на третия ден, затова и работното им време е такова шантаво, т.е. ако е направено във вторник, трябва да отидете да се отчете във петък, ако е направено в петък, се отчита в понеделник. Самото поставяне на Манту струва 7лв., плащат се на място. Ако Манту-то е отрицателно, т.е. не е предизвикало реакция /минимум 6мм зачервяване/ на място веднага се прави ваксина, която струва още 7лв.
Не е строго задължително детето да е навършило 11 години. Моят син ги навършва през септември, а му направиха Манту в началото на август. Важно е, обаче, да е здраво! Оттам дават бележка, която се предава на личния лекар на детето, който попълва здравната карта за училище. Задължително е да е направено Манту, за да се впише в тази здравна карта, освен за децата, които са родени в края на календарната година и поставянето на Манту 3-4 месеца преди РД е прекалено рано.

За учебните материали ние имаме списък. Давам го, може да е от полза за някого.
Скрит текст:
1. Ученическа книжка 2018г. и ученическа карта, 2бр. снимки за тях
2. Сини и цветни химикали
3. Линия/Триъгълник, пергел, транспортир
4. Молив, ножица, лепило, острилка, гума
5. Цветни моливи, фулмастери, пастели, акварелни бои и четки 3бр. - тънка, средна и дебела
6. Блок за рисуване, гланцово блокче, пластелин

Тетрадки
1. Тетрадка за работа в клас по БЕЛ - 5бр. / 60л. - широки редове
2. Тетрадка за дом. работа по БЕЛ - 2бр. / 60л. - ш.р.
3. Тетрадка по литература - 1бр. / 80л - ш.р.
4. Тетрадка за работа в клас по Математика - 5бр. / 60л. - ш.р.
5. Тетрадка за дом. работа по Математика - 2бр. / 60л. - ш.р.
6. Тетрадка речник - 2бр. (само уточнявам, че при нас се учат 2 чужди езика)
7. Тетрадка по ЧП - 1бр. / 60л - ш.р.
8. Тетрадка по География и икономика - 1бр. / 60л - ш.р.
9. Тетрадка по История и цивилизация - 1бр. / 60л - ш.р.
10. Нотна тетрадка - 1бр.

Отделно ще купим едни помагала за АЕ, но те са за по натам.
РС ще имаме на 11.09. Ние си познаваме класната, защото тя ни беше учителката по АЕ през миналата година и съм много спокойна, че класът е в добри ръце.
В началото на септември ще имаме едно пътуване и след това ще имаме само да купим панталони, защото мноооого порастна за това лято. Други покупки не се очакват.

Изключително съм доволна от това лято, защото хем се насладихме на пълноценна почивка, хем не пропиляхме съвсем времето. Моето дете е на последната книга от списъка - Пърси Джаксън - като освен това прочете и "Тримата мускетари", "Роня, дъщерята на разбойника" и "Капитан Немо". Освен това научи и към стотина неправилни глаголи по английски, което е най-голямат ми гордост.

# 96
  • В светлината на слънцето
Kally, а защо сте ходили в ТУБ диспансера? При нас педиатърката си го прави в кабинета. Няма размотаване из София. Минахме го юни месец.

Аз само тетрадки, гуми и линии/транспортири купих. Ааа, и етикети, плюс несесер, че старият беше на баница. За рисувателните пособия ще се въздържа, защото не знам какво ще им искат.
С дрехите и обувките ще е проблем, защото всичко е малко. Освен късите панталони, тениските и джапанките. Половината обаче са на решето от игра или в смазка от поправяне на колела - своето и на всички деца в селото.

# 97
  • София
Lulumba, някои педиатър не правят Манту. (и нашата праща за Манту)
Kally, сериозно ли ви искат 7 (седем) тетрадки по БЕЛ и толкова по математика?! Rolling Eyes
Благодаря за информацията за новото място на ТУБа

# 98
  • В светлината на слънцето
Ооо, не знаех. Това е супер неудобно и ангажиращо.

# 99
  • София
lulumba, не всеки педиатър има разрешение да поставя манту. В нашата поликлиника по принцип има една дата /за цялата година/, на която идва лекар от ТУБ и поставя манту на колкото деца има в момента - една много безсмислена практика според мен. Затова ходихме ние.

А за тетрадките - това е ориентировъчен списък за цялата година. Не, че не се налага да докупувам изгубени, скъсани или разнищени от късането на листа тетрадки.

# 100
  • София-Младост

Kally May, голям формат тетрадки ли ви искат?
Сърбяха ме вчера ръцете да накупя, но реших, че ще изчакам поне формата да знам.

# 101
  • София
Ала-Бала, от спомените от баткото голям формат ползваше по Математика и по ДБТ(Технологии), като им искаха и тетрадка за техническо писане.

# 102
  • Варна
Ала-Бала, от спомените от баткото голям формат ползваше по Математика и по ДБТ(Технологии), като им искаха и тетрадка за техническо писане.
Да, на нас такива ни искат, голям формат, като за ДБТ е с карирани листи.
По другите предмети са малки тетрадки 40-60 листа.

# 103
И аз се включвам в темата като нов потребител.Също за мен трябва да се уточни ,че не съм мама,а тате.Надявам се да ме приемете.Спорна да ви е новата учебна година която наближава.Моят много иска вече да почва училище,аз не,защото трябва да ставаме по-рано (6:00)

# 104
  • Перник
И аз се включвам в темата като нов потребител.Също за мен трябва да се уточни ,че не съм мама,а тате.Надявам се да ме приемете.Спорна да ви е новата учебна година която наближава.Моят много иска вече да почва училище,аз не,защото трябва да ставаме по-рано (6:00)

Добре дошъл в темата, тате Simple Smile Завиждам ви на тези татковци(вкл. нашият), на които през ваканцията не им се налага да стават рано. Щото аз целогодишно ставам в 6:15 Unamused. Ученикът досега ставаше в 7:05, но вече училището ще ни е по-далеч и ще му се наложи да става по-рано, особено през първата седмица, когато съм си поставила за цел да го науча да ходи и да се прибира с градския транспорт.

Общи условия

Активация на акаунт