Петокласници - 2018/2019- Тема 1

• 74 289
  • 776
  •   1
Отговори
# 480
  • sf
Ами да , ама и за това ли да се стресира?! Направо ми иде да хвана гората, все ще завърши някак 🤣

# 481
в 7 клас  дипломата е част от  балообразуването
Не е.

# 482
  • В светлината на слънцето
В 7 клас дипломата НЕ Е част от балообразуването. В балообразуването влизат само оценките по математика и бел. Ако евентуално, най-често на второ или трето класиране, се окаже, че има две или повече деца за дадена позиция, тогава се гледа оценката по третия предмет, който за всяка гимназия е различен: бел, физика, математика, език...

По повод т. нар. "развлекателни" предмети, не мисля, че трябва да се подценяват, но и прекаленото изхвърляне на някои учители също не е добро.

Dive, на родителската среща на каката доста подробно ни разясниха частта с отсъствията. По наредба, която важи за всички училища (без частните), детето има право на 3 отсъствия по лични причини и 7 с позволение на директора. Може да бъде освободено със специално разрешение за участието в състезание или спектакъл, но не и за тренировки. Така че - няма вариант да бъде освободено детето, защото тренира някъде нещо. Уви, това е положението.

# 483
В 7 клас дипломата НЕ Е част от балообразуването. В балообразуването влизат само оценките по математика и бел. Ако евентуално, най-често на второ или трето класиране, се окаже, че има две или повече деца за дадена позиция, тогава се гледа оценката по третия предмет, който за всяка гимназия е различен: бел, физика, математика, език...
И това не е съвсем така. Балообразуващ може да е предмет от раздел А, различен от БЕЛ и математика.  При равен бал се сравнява сборът от НВО, при ново равенство - сравнява се сборът от оценките по балообразуващите предмети, превърнати в точки,  при последващо равенство - средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати  в точки. Ако и там има равенство - следва надпланов прием.

# 484
Ахаааа, значи и аз съм в грешка. Все си мислех, че при равни точки гледат третия предмет. Дидева, както винаги - точна!

# 485
Входящо по ИТ и ние имахме,без да е учила също до момента. Надявам се да са за инфо,без оценката да ходи в бележника.

Дидева,много ме кефи как се включваш,точно когато трябва Simple Smile и мерси!

# 486
  • София
arino,
доколкото разбрах входното ниво по ИТ и английски е информативно, за да се види нивото на всеки ученик,
защото са в ново училище и не всички са учили тези предмети.

# 487
При нас си имаха входно по английски с оценки, а също и по руски, но по ИТ още не

# 488
  • София
предмети като ФВЗ, музика и ИИ трябва да са развлечение и отмора
но не и в България
тук за всяко нещо трябва да покриваш норматив, да се впишеш в рамката /май нищо не се е променило от комунизма/
кому е нужно да знаеш бемол и бекар, ако ще ставаш химик
хубаво е да имаш обща култура в различни области, но не мисля че това е начина
децата така намразват дори и тези предмети

Е, стига де, химик не е нарицателно за простак, надявам се... Аз СЪМ химик - но все пак мога да различа картина на Рембранд, дори и да не съм я виждала преди това, по цветовете (вероятно не точно по техниката, уви, не съм добре запозната с начина на полагане на бои, с мазките и т.н.), по тематиката, по ... излъчването, да кажем, макар да не мога нито да свиря на каквото и да било (дори с уста), нито да пея, мога да различа фалшиво, посредствено и виртуозно изпълнение... и да, тези неща се учат. За да оцениш красотата просто е нужно да се учиш да я разпознаваш. И да, колкото повече знаеш, не умееш, толкова повече нива на красота и изящество ще можеш да различиш, оцениш и, в крайна сметка, да им се насладиш - и това важи не само за изкуството, важи и за математиката, за програмирането, за физиката - за всичко. Разбира се, никой не може да е специалист по всичко и да може да вижда всички... нива, слоеве, на красотата във всяка област - но това не означава, че не е редно децата да се учат на елементарни познания във всичките тези области. Все пак, не искаме да възпитаме потребители на чалга, креватна живопис и "картофен" чипс от модифицирано нишесте и лепило.  Sick

И това изобщо, ама изобщо не изключва възможността това да са часове за отмора и удоволствие. Понеже повечето деца биха се радвали да разглеждат картини и да им се разказва как са били направени, защо е избрана тази или онази тема, тази или онази техника, как и защо се е развил този или онзи стил - и същото се отнася и до музиката, която може да бъде слушана и обсъждана...
И да, не виждам нито смисъл, нито нужда всеки да покрива каквито и да било общи нормативи по физическо ВЪЗПИТАНИЕ - но ако бъдат учени как да вдигат неща, примерно - да не вдигат на кръст и гръб, което почти всички хора правят, а на бедра; как да стъпват (особено като тичат), за да щадят стъпалата си, какви упражнения да правят за врата, докато седят залепени пред екрана (което така или иначе ще правят), какви упражнения биха им били от полза сутрин - и как да ги изпълняват правилно, така, че да разтварят дробовете, а не просто да ръкомахат и кракоклатят - да, от това би имало смисъл.

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 20:32 от katiABV

# 489
Кати, много точно казано.

# 490
Скрит текст:
но не и в България
тук за всяко нещо трябва да покриваш норматив, да се впишеш в рамката /май нищо не се е променило от комунизма/

Е, стига де, химик не е нарицателно за простак, надявам се... Аз СЪМ химик - но все пак мога да различа картина на Рембранд, дори и да не съм я виждала преди това, по цветовете (вероятно не точно по техниката, уви, не съм добре запозната с начина на полагане на бои, с мазките и т.н.), по тематиката, по ... излъчването, да кажем, макар да не мога нито да свиря на каквото и да било (дори с уста), нито да пея, мога да различа фалшиво, посредствено и виртуозно изпълнение... и да, тези неща се учат. За да оцениш красотата просто е нужно да се учиш да я разпознаваш. И да, колкото повече знаеш, не умееш, толкова повече нива на красота и изящество ще можеш да различиш, оцениш и, в крайна сметка, да им се насладиш - и това важи не само за изкуството, важи и за математиката, за програмирането, за физиката - за всичко. Разбира се, никой не може да е специалист по всичко и да може да вижда всички... нива, слоеве, на красотата във всяка област - но това не означава, че не е редно децата да се учат на елементарни познания във всичките тези области. Все пак, не искаме да възпитаме потребители на чалга, креватна живопис и "картофен" чипс от модифицирано нишесте и лепило.  Sick

И това изобщо, ама изобщо не изключва възможността това да са часове за отмора и удоволствие. Понеже повечето деца биха се радвали да разглеждат картини и да им се разказва как са били направени, защо е избрана тази или онази тема, тази или онази техника, как и защо се е развил този или онзи стил - и същото се отнася и до музиката, която може да бъде слушана и обсъждана...
И да, не виждам нито смисъл, нито нужда всеки да покрива каквито и да било общи нормативи по физическо ВЪЗПИТАНИЕ - но ако бъдат учени как да вдигат неща, примерно - да не вдигат на кръст и гръб, което почти всички хора правят, а на бедра; как да стъпват (особено като тичат), за да щадят стъпалата си, какви упражнения да правят за врата, докато седят залепени пред екрана (което така или иначе ще правят), какви упражнения биха им били от полза сутрин - и как да ги изпълняват правилно, така, че да разтварят дробовете, а не просто да ръкомахат и кракоклатят - да, от това би имало смисъл.

Кати, аз съм съгласна с почти всичко, което си написала.
Би било чудесно, ако в часовете по изкуство се правят презентации на картини, музика и т.н. Това е културно обогатяване. Обаче не и да ги задължават да зубрят. По същия начин смятам, че трябва да бъдат преподавани и всички други предмети.
Като най-важната част е да могат да пишат грамотно, да смятат прости уравнения и оттам нататък всичко в училище трябва да бъде културно или социално ограмотяване. Да ги подготвят за истинския живот чрез презентации, групови занимания, проекти, посещения в различни институции и т.н. Много по-добро общество би израстнало, отколкото със сегашния комунистическо строй - всички сте равни и всички ще учите едно и също и само книжа и сборници ще зубрите... Ще ставате в 6:30 сутринта, ще си мъкнете кръста с бодли на раменете и ще стоите тук на чина с учебник в ръка.
Точно като овце.

# 491
  • София
Да споделя как почти решихме проблема с тежките раници.
Седят навсякъде по номера, на кабинет а система са. Шкафчетата предстоят, ще се случат, но още не се знае точно кога.
  Опит 1:
Учителите им предложиха да се разберат помежду си и да носят 1/2 учебниците, но това не стана - всеки носи всичко.

Опит 2:
И ние родителите като истински орлици / орли (не малко татковци участват активно). Говорихме с учителите и с тяхно съдействие постигнахме следното:
- Математиката, Бе и Литература се закупиха 1/2 комплекти учебници, които ще стоят в училище. Преди това така бе решен въпроса със сборниците за ЗИП Математика.
- Технологии и ИИ ще стоят в училище.
- ЧП нямало нужда да се носи (според мен обаче ще го носят).

Чакам с нетърпение шкафчетата, за да може да си оставят там обувките за ФВС и материалите по ИИ.

# 492
  • София
Скрит текст:
но не и в България

Кати, аз съм съгласна с почти всичко, което си написала.
Би било чудесно, ако в часовете по изкуство се правят презентации на картини, музика и т.н. Това е културно обогатяване. Обаче не и да ги задължават да зубрят. По същия начин смятам, че трябва да бъдат преподавани и всички други предмети.
Като най-важната част е да могат да пишат грамотно, да смятат прости уравнения и оттам нататък всичко в училище трябва да бъде културно или социално ограмотяване. Да ги подготвят за истинския живот чрез презентации, групови занимания, проекти, посещения в различни институции и т.н. Много по-добро общество би израстнало, отколкото със сегашния комунистическо строй - всички сте равни и всички ще учите едно и също и само книжа и сборници ще зубрите... Ще ставате в 6:30 сутринта, ще си мъкнете кръста с бодли на раменете и ще стоите тук на чина с учебник в ръка.
Точно като овце.

Ама аз изобщо не съм казвала, че не трябва да се учи по тези предмети, напротив! Бих им показвала, и бих обяснявала, и бих обсъждала и разговаряла - но бих и очаквала да си водят записки и да, определено и категорично бих ги изпитвала после! Бих им дала да разгледат картина, която не съм им показвала (ако са я виждали другаде - толкова по-добре) и да искам да пишат по нея - при това да пишат "пълнокръвно" съчинение, есе, импресия - каквото си искат, но да предположат чия е, да определят стила, да предположат кога е била направена, да обсъдят техниката и темата - да изкажат лично отношение - харесват ли, мразят ли, одобряват ли, безразлична ли им е - и да се обосноват, защо!
Бих ги водела на представления и концерти (по желание, разбира се) - но после ще искам да могат да обсъждат видяното / чутото, да изкажат мнение - и да го защитят! (независимо дали съвпада с моето, но да го защитят, не просто да кажат "ми, кефи ме" или "ми, не мъ кефи".
Това не са, не би следвало да бъдат, нещо като свободни часове под надзор...

# 493
Аз също не казвам, че не трябва да учат, а просто така да им бъде презентирано изкуството, че да им е интересно.

# 494
  • София

О, извинявай, не съм те разбрала...  Embarassed Съжалявам.

Понеже ние с Врячо сме редовни посетители на Музикалния театър ... ами, да речем, няма как да не забележим другите често ходещи. Та има един учител (и да, за отбелязване е, от как аз ходя там редовно - значи, да речем, от '90-та само той го прави - и не, не чак от тогава, последните няколко години), който често води класовете си на представление. Подозирам, че е учител по музика и бих предположила, че е от някое от музикалните училища (не съм запозната, нищо чудно там изобщо да нямат учители просто по "музика", а да са с по-конкретни специалности), но е факт, че ги води, че не хваща някой клас организирано и задължително - децата се познават, но не са всичките от един клас, дори не само от един випуск. Т.е. не мисля, че е някакво задължение, по случайно хванати реплики (между деца) явно някои ходят по-често, други - не винаги, срещат се пред театъра и той им раздава билетите, децата винаги са много... как да кажа - екзалтирани? абе, радостни и ... бълбукащи. На видима възраст 5-8 клас. И винаги са най-... ам, ангажираната? - част от публиката, т.е. радват се и показват радостта си като се смеят и/или пляскат - точно тогава, когато трябва, адекватно на формата "оперета" - не "сериозна" музика, не опера, но не и рок-концерт, точно както си спомням публиката от по-ранното си детство, когато мен са водели (не, не от училище). Страшно му се радвам на този човек (от което и училище да е), точно такива учители ни трябват.

Общи условия

Активация на акаунт