ОСМИ клас пред нас е - ваканцията си тече -14

• 65 517
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
  • София
  Дороти,моята кака е на 20 г вече-независима от нас финансово.Вече се издържа сама,учи,плаща си семестрите.И да искам да я огранича,не мога.
   Но докато беше още под крилото ми,ми беше ясно,че няма как да я спра от пушене,ако тя самата не иска.Пък даже и джобни да не давам.Разчитах на разбирателство,говорене,обратния личен пример,защото и двамата с ММ сме пушачи.

Ние пък и двамата сме непушачи и ми е много неприятно. Той е на 16, ще е в 10 клас. Беше решил, че иска да си търси работа за лятото, но го убедихме да изчака. Странно е че не ми мирише на цигари, твърди че пали много рядко. Знам ли?!

# 256
Moята не е спестовница, не държи да трупа, като се сдобие с по-големи суми те идват при мен, тъй като всеки месец по няколко пъти се искат разни дрехи, джаджи, кецове за по 140 лв/  още не мога да разбера какво им харесват на VANS/, тъй че ако трябваше  на касичката да разчита, щеше доста да почака, а тя не обича да чака.
Малката обаче има касичка, в която трупкаме по 2 лв, откакто ги пуснаха в обръщение и не дава никой да й пипа от богатството:)

Марулетка,  много го харесах твоя момък, да ги запознаваме с моята викам аз....той- работлив, колци знае да прави, дърва прибира, какво повече й трябва.  Тя- умна и красива, невъзможната комбинация според баща ми:)

За НПМГ някой има ли инфо за стипендиите,  Дидева/ нещо ми се изгуби, да не би като онази със сините очи да си в заслужен отпуск вече??

# 257
Задръж малко,че на този етап всички момичета са "пфу,кифли".Много ми е добър и работлив,много.И стиснат,да знаеш.

# 258
  • София
Много ми е добър и работлив,много.И стиснат,да знаеш.
Стиснат, стиснат, то някой трябва да контролира бюджета Stuck Out Tongue Winking Eye

# 259
  Дороти,а защо не му давате да работи?
   Аз лично дори съм помагала за намиране на някаква работа на щерката.Сега и синът ми поработва от време на време при баща си.Имаме магазин за храна за животни,оставяла съм го за по 1час,или ако трябва нещо да се нареди,да се разтовари,по-леки задачи.Аз в това отношение съм голям цербер,не ги жаля.
   Имаме приятел автомонтьор,сервизът му е на съседна улица.Той викаше Криси при него да подрежда инструменти,да чисти,да ходи за кафе и му плащаше.

# 260
  • София
  Дороти,а защо не му давате да работи?
Искаше да ходи при леля си на морето. Можеш да си представиш, че съвсем ще изтървем контрола. Решихме да изчака другото лято и ги пратихме при баба им.

# 261
Мдаа.Разбирам  притесненията  ти.
      Снощи на пейката пред нас чух как една мама "глезеше" отрочето-21 годишна мома,студеНка НСА,която й искаше 5 лв,че излиза на кафе.Някой от съседите я попита що не се хване да поработи,а мама каза "НЕ ,аз ще я издържам,докато учи.И кола й купих,и пари за влака й давам,и за седмицата.Цял живот ще работи."
    Е ,добре.

# 262
  • Варна
Мдаа.Разбирам  притесненията  ти.
      Снощи на пейката пред нас чух как една мама "глезеше" отрочето-21 годишна мома,студеНка НСА,която й искаше 5 лв,че излиза на кафе.Някой от съседите я попита що не се хване да поработи,а мама каза "НЕ ,аз ще я издържам,докато учи.И кола й купих,и пари за влака й давам,и за седмицата.Цял живот ще работи."
    Е ,добре.

Марулетка, аз пък мисля, че е най-нормално родителите да помагат. Самата аз съм завършила АУБ и макар, че работех докато учех (по work-and-study програма имаше ограничение да се работи до 20 ч седмично и при това само в кампуса на университета), заработеното отиваше директно по сметка и не получавах нито стотинка кеш. Отделно получавах стипендия за успех, имах финансов заем, понякога печелех някоя частична допълнителна стипендия, но отново - всичко се калкулираше в сметката ми и кеш нямаше. Така че добре, че родителите ми даваха за джобни, за да се чувствам човек. Също така летата съм правила стажове по специалността, но първите такива бяха за престиж, а не платени, а и в онова далечно време стажовете не бяха задължени да бъдат платени. Сега е задължително да се плащат, но виждам, че на повечето места изискванията са за по 6 месеца, което е немислимо да бъдат съвместими с ученето в университета, поне за университет като Американския. А там  имаше здраво, много здраво учене, което после обаче ми се отплати стократно. Започнах работа веднага след като завърших, защото вече имах професионална биография и контактите от стажовете, започнах със зашеметяваща заплата в сравнение с това, което тогаеа получаваха родителите ми и си изплатих заема в рамките на първата година.Така че поне за моето дете бих предпочела да го издържам финансово докато завърши, но да знае защо учи и да има възможността да разгърне себе си в академично отношение, защото иначе бездействието в университета ще му излезе много скъпо в професионално отношение. Ей затова аз пък не мога да разбера току-що завършили студенти без ден професионален стаж, но с дълъг стаж на сервитьорстване или продавачество в магазини - нищо лошо към тези професии, но от опит на хората, които се явяват на интервю при мен се оказва, че това заработване им е изиграло обикновено много лоша шега, оставило ги в един курс на обучение в полу-задочно неучене, от което накрая почти нищо не знаеха.   Така че има много начини, по които родителите могат да научат децата на отговорност, но не мисля, че е честно спрямо самите деца да абдикираме от тях само защото са навършили пълнолетие. В така казаното визирам единствено собствения си опит.

# 263
За джобните съм по скоро либерален родител .
Давам по  малко на всяко излизане .Той и от време на време си позволява по някоя глупост като кока -кола .
Не желая да го тормозя точно пък за това , доволна съм че не ни изнудва за плейстъшън , за супер-дупер телефон. Предпочита за скъпи бутонки , топки , ветровки, анцузи ...да му даваме .
Но аз не обичам да обсъждам приказки за пари ...живи и здрави да са , да ги харчат .  
Когато давам обичам да го правя от сърце, а не да е "отдумано" както казва свекървата ,
та да ти се отще ...

Последна редакция: ср, 01 авг 2018, 19:49 от ***vasilena***

# 264
  • София
Я, вече сме осми клас! Grinning
Напълно споделям мнението на Manzhelka. Аз започнах да работя от 2-ри курс, но не за пари, а за трупане на опит и знания. Стажувах по адвокатски кантори и при завършването си бях много по-напред с материала от колегите ми, които с теоретичните си знания и вече взети дипломи, едно пълномощно не можеха да напишат. После съм наемала млади юристи, отличници, умни деца, но им трябва поне две години яко обучение в практиката /и са късметлии ако някой се заеме да им го даде/, за да придобият известна самостоятелност като юристи. Да не говорим, че така и по-лесно се учи - пречупваш теорията през практиката и всичко става много по-лесно разбираемо. Но ако трябваше да работя за пари, нямаше да разполагам лукса да се уча безплатно. Родителите ми ми го осигуриха като ме издържаха през студентските години. И аз смятам да направя същото. И дъщеря ми ще работи, но за да се учи, а не за пари. Това ще й е много по-ценно, отколкото да разнася чаши по заведенията, за да изкара някой лев. Пак ще се научи на труд и отговорност, но по предназначение. Разбира се, ако изкарването на издръжката от детето е необходимост, въпрос за избор изобщо не стои. Но ако не се налага, считам, че и не трябва. Дори по закон им дължим издръжка ако учат висше до навършване на 25 години. Wink

# 265
Мерси, sanaka  Международен има , за личната карта се чудех дали и двамата ще трябва да висим в задушното малко пространство .

Само Дон Кихот е прочел младежа..и разлиства един немско-български речник на pons.
Няма никакво време за книги , че сезона за трениране в ДЮШ започна .
Много ми е мъчно като гледам как деца от други градове са на общежите заради тренировките и
на практика са лишени от половината ваканция . Да не говоря че са далеч и от родителите си ..
Е, сега това си говорих с моя докато отмаря след зверските тичания заслужава ли си цената..И Лука Модрич
се е отделил на 15 г от семейството си ..ама не всеки става Лука ...Такива неща ме вълнуват в момента,докато другите се плицкат по морето ...

Търся майка в темата , на която детето и активно спортува и ще учи в математическа
да си обменяме мнения ...какво що , как ще съчетават нещата ...Ако има такава
ще ми бъде приятно да се запознаем .

Може ли баща да се включи по темата Simple Smile ? Моят сън също спортува активно колоездене ние сме от провинцията но за късмет в нашия град има отбор.Затова държеше да учи в Пловдив за да може да продължи да кара даже бяхме уредили трансфера,но греда приеха го във училище и с език който не ни беше по сърце и точно тука беше избора че не всеки става Крис Фрум Simple Smile Сега отива в Хасково но там няма отбор и ще видим как ще продължи.Просто ние преценихме че ученето ще е преди спорта.Особено пък че колоезденето в България е трагедия Sad

# 266
Приятно ми е .

И ние сме от провинцията . Имаме нещо общо , децата ни заминават в друг град
на квартира (много ми е притеснено) . Досега пътуваше всеки ден в Областния град
на тренировки , защото сме близо ...на 30 минути , но сега ще учи там .
Имаше оферта от Левски , не я приехме , че изобщо не мога да си представя да учи в СМГ и всеки ден да тренира.
Предлагаха ни и някакво училище за левскарите , което пък не е на ниво за ученолюбиви деца Smiley
Сега се надявам пак да успее да съчетава нещата , както досега . Учеше до 11 вечерта милия каталясал от умора,
а в събота и неделя с рейса ходеха на  мачове в цяла Югозападна България.
Не искам да го отказвам, толкова пот, труд ..от години, а и най големия кеф ми
не когато носи шестици , а да вкарва голове ...няма такава емоция .
Силно стисткам палци на сина ви и му желая успех и късмет !
 Може щом е атлетичен и спортна натура да се запише
някой друг спорт в Хасково ...шило в торба не стои ..а и по добре заети със спорт, отколкото някои улавщини да мислят .

. Няма да е лесно да се отделят толкова малки ..
Но да са здрави ...аз сигурно ще се депресирам .. Какво да прави човек като сме се родили в провинцията Smiley

Последна редакция: ср, 01 авг 2018, 21:49 от ***vasilena***

# 267
Не съм се включвала скоро в темата. Наборът от един месец е при баба си, която, както съм споделяла не се вълнува от учение. При мен  прочете Дон Кихот, изгледахме заедно Троя. Твърди, че докато е при нея вече е прочел Илиада и сега чете Антигона. Колко чете само той си знае, няма кой да го контролира. Относно джобните до момента давах сандвич, плод и вафла/суха паста всеки ден плюс 10 лв. джобни/седмично. Обикновено сандвичът се връщаше непокътнат или го ядеше на връщане, плодът изобщо не го и вземаше. Тази година смятам да му давам по 100 лв. месечно плюс отделно за път, тъй като ще пътува с маршрутка. Но все още се чудя накуп, или на седмична база, кеш или в карта. Надява, се да спестява, защото има да ми връща и една немалка сума пари от една беля, която направи, но аз пък му бях обещала, че ако го приемат в желаното училище ще има хубав подарък. Та се чудя подарък ли да купувам или да опростя сумата, която има да връща и да е пито-платено. Иначе за домашни неща помага, но и през ум няма да ми мине за това да му давам пари. Все пак и той е член на семейството, не сме длъжни само с баща му.

# 268
Напълно съм съгласна със Санака и Марулета ,че дори да работиш без пари,когато е по специалността,това е най-голямото училище!
Каката също работи,но не това което учи.ММ страшно много се ядосва,и все обяснява,колко важна е средата,за да се развиваш.Дали не търси правилно работа...незнам?!
Относно джобните,започнахме от 1лв.-1клас,сега са 5лв. на ден.Но това със седмичен бюджет ми харесва,ще го пробвам тази година.
И двамата са спестовници Grinning
Мандаринка ,моляте кажи за виртуалната карта!Малкия изяде душата на кака си,да му даде нейната,за да си купел някаква игра.....Но тя твърдо отказва,страх я е да не и източат спестяванията Joy

# 269
СПоред мен не си съгласна точно с мен,но разбрах какво искаш да кажеш!/усмивка/
    Моята дъщеря работи в офис на Еконт,през лятото е на пълен работен ден, а когато започне университет е на часове.Колкото часа си е изработила,толкова й се плаща.Вече смени един шеф,те нали са франчайз,защото имха различия със собственичката относно гледната точка за управление .При сегашните шефове е много доволна,работата върви,имат си доверие.Учи Публична администрация в СУ,според нея има мнооого свободно време.Не иска да го губи в нищоправене.Изпитите взима с 5ци и 6ци,една поправка имаше от 1ви курс,макроикономика,но я взе и нея.Ние с баща й й даваме определена сума на месец,която би й стигнала за скромно живеене в общежитие на студенстки град.Тя категорично не иска да е там,много пътуват с приятелят й,всяка свободна минута ходят някъде.Продължава да си надгражда езиците,което също струва пари.
   Не си я представям да чака аз да изгладувам едни пари,за да може тя да иде на море,или да си купи любимият парфюм,или каквото и да е там.Каза,че иска да работи,ние се съгласихме   при условие,че на първо място е учението.Все още нямат стажове,предполагам, че сега след трети курс ще започнат.Тя случи на шеф,а и той на нея,и не мисля,че ще има проблем да съчетае нещата ,когато е нужно.Тя още като ученичка правеше преводи от немски и на немски и си изкарваше прилични пари.Работила е и при нас в магазина,пак почасово.

Общи условия

Активация на акаунт