Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юли 2018, 15:02 ч.

Спинална или Епидурална упойка.

 • 6 216
 • 78
 •   1
Отговори
 • Мнения: 90
Здравейте мами. Нещо ме мъчи с месеци. Искам да ви задам един въпрос. Тъй като съм вече бременна в 9 месец и ми остават 2 седмици до раждането се чудя как да родя детето си. Страх ме е тъй като ми е първото бебче.. Моят АГ каза, че бебчето ми е в нормално положение с главата на доло и може да се роди нормално. Тъй като чувам от хората колко са страшни болките искам да родя с упойка. Имам час за 3 август 10 дни преди термина да ми направят секцио с упойка. Но ми казаха ако реша може и да се откажа от секцио. Точно това ми е въпроса... Дали да направя секцио с упоика и да съм будна през операцията или нормално с упойка???? А казват, че тази упойка намалява силата на жената и не може да напъва. Дайте ми савет мами моля ви Sad

Последна редакция: нд, 29 юли 2018, 17:28 от bubanka

# 1
 • Варна
 • Мнения: 22 860
Секцио и будна?!? Има ли такова животно? Моето секцио беше с пълна. Лично аз бях по този начин поради голям диоптър. Но и да нямах диоптър, ако имах избор, пак бих избрала секциото.

На тези въпроси най-добре би ти отговорил лекар. Тук всяка ще си даде мнението за себе си, но това не си ти. Имаш две седмици, а още не си решила, за кога чакаш?

# 2
 • Мнения: 90
Оф.. нз казаха ми, че ще бъда будна но няма да усещам нищо. Четох, че за АГ е по лесно секцио○○○. Притеснена съм незнам какво да реша. Sad

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 342
Има. Аз бях будна по време на секциото. Усеща се нещо като придърпване, но болка няма. При мен анестиоложката ми казваше през цялото време какво праеят лекарите. На десетата минута извадиха бебето, показаха ми го. После е шиенето. Няма нищо страшно. Упойката ме пусна след около 3 часа. Някъде на петия час ме раздвижиха и после сама си ставах. Тогава повече боли, но колкото повече и по-рано станеш, толкова по-лесно ще ти е.

# 4
 • Montana, Bulgaria
 • Мнения: 564
Има. Аз бях будна по време на секциото. Усеща се нещо като придърпване, но болка няма. При мен анестиоложката ми казваше през цялото време какво праеят лекарите. На десетата минута извадиха бебето, показаха ми го. После е шиенето. Няма нищо страшно. Упойката ме пусна след около 3 часа. Някъде на петия час ме раздвижиха и после сама си ставах. Тогава повече боли, но колкото повече и по-рано станеш, толкова по-лесно ще ти е.

При мен протече горе долу по същия начин. Наложи ми се секцио, заради ретината на дясното ми око. Ако можех да избирам щях да родя нормално, но след секциото се въстанових бързо и не съжалявам.

# 5
 • град-държава
 • Мнения: 5 860
Аз раждах секцио със спинална и да будна си. Всичко минава много бързо, при секцио имат няколко минути(мисля до 7 бяха, не помня вече с точност) да извадят бебето, другото е чистене и шиене. В епикризата е описано. Мъжът ми също присъстваше.
Аз не виждам защо в 21в трябва да те слагат под обща анестезия за да родиш.
Иначе ако можех, щях да избера естествено раждане с епидурална упойка. Повечето ми приятелки родиха така и са много доволни. Една се насили абсолютно естествено и се беше измъчила. Молила е за упойка, но е било късно и като цяло е с неприятен спомен от раждането си.

# 6
 • Мнения: 448
Секцио и будна - 2 пъти, 2012 и 2017 година.
Единственото неприятно усещане е поставянето на упойката - в гръбнака, но се търпи.
При първото раждане ме накараха да легна на една страна и да се свия напред, за да ми я поставят. Успяха от първият път.
При второто раждане - на операционната маса, седнала с крака надолу, гушнала възглавница. Първият път анестезиолога не успя да я сложи добре и се наложи да постави втора.

Действието на упойката започва веднага. Първо изгубваш контрола и усещането в краката си.
След това се усеща само и единствено докосването.
Няма никаква болка.
Аз нямах избор между нормално раждане или секцио. Налагаше се секцио заради високия диоптър.
Но пък сама настоявах да не съм под пълна упойка.
Веднага след като извадят бебчето ти го дават, да го видиш, целунеш.
После разбира се го взимат да го почистят.
Цялата "процедура" е около 30 минути.

И на двете раждания съпруга ми присъстваше. Поне при нас искаха предварително да се заяви присъствието. Съответно се заплаща...
Пожелавам ти едно хубаво бебче, леко раждане и бързо възстановяване!!! Simple Smile

# 7
 • Стара Загора
 • Мнения: 342
Не сме искали да има нвкой при мен по време на раждане, а и не знам дали при нас пускат. След като ме изкараха от операционната в реанимация пуснаха мъжа ми при мен. После по времето на свиждането, пуснаха и роднините ми. Преместиха ме от реанимация още същата вечер. Принципно на другия ден трябваше да ми дадат и бебето, но тя беше на системи и нямаше как. То за това се наложи и секцио де. Честно казано, се възстанових много бързо. На 3 ден си ставах без проблем. Имах само лека болка. Не съжалявам изобщо, че се наложи секцио. Няма страшно според мен.

# 8
 • град-държава
 • Мнения: 5 860
Аз нищо не усетих от поставянето на упойката, дори боцването. Нагласиха ме легнала настрани и свита - от раз. После усещах само едно приятно затопляне в краката и абсолютно нищо друго. Нито изтръпване, нито придърпване, нито че някой прави нещо върху мен, нищо.

# 9
 • Мнения: X
Препоръката на нашия лекар беше нормално раждане пред секцио, все пак секциото е операция, прави се по медицински съображения. И естествено с упойка, не виждам защо да се мъчите.

Секциото наистина е с местна упойка (или спинална, не знам как е по-правилно да се каже), стига раждащата да не изтрещи, което вероятно честичко се случва - тогава директно я приспиват, за да не пречи Simple Smile

Също мисля, че сте сбъркали раздела.

Също - искате ли един друг съвет от хората? Слушайте АГ лекаря си: "Моят АГ каза, че бебчето ми е в нормално положение с главата на доло и може да се роди нормално. ", а не хората. Последните нито разбират, нито носят отговорност, за разлика от първия.

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 342
И как по-точно ще изтрещи и пречи? Ти от кръста на долу не усещаш нищо. Няма такова нещо. Даже при предната ми операция при пълна упойка ме вързаха, сега нямаше такова нещо.
Живеем в държава, която ти позволява сам да решиш дали искаш нормално или секцио. Много момичета в момента ги е страх от нормалното раждане. Аз като се чудих как да раждам, чух много истории от приятелки как почват нормално и завършват със секцио. Ако пък толкова я е страх, може да си реши да е секцио. Аз през цялата бременност това мислих. Макар, че бебето почти през цялото време беше седалищно,  АГ ми повтаряше да раждам нормално. Е, накрая се наложи секцио, но пак казвам изобщо не съжалявам.

# 11
 • Мнения: 7 361
Секциото в повечето случаи се прави със спинална упойка и нищо не усещаш.
При нормално раждане слагат епидурална и си усещаш всичко, просто притъпява болката.
Аз съм раждала два пъти нормално, вторият път с епидурална и много го препоръчвам.
Секцио не бих си причинила, освен ако не е наложително по медицински причини.

# 12
 • София
 • Мнения: 12 139
Подкрепям Алинка,роди си нормално с упойка щом няма показания за секцио.
И оправи заглавието,че тая спирална някой нов вид анестезия ще да е.Grinning

# 13
 • Мнения: X
Раждах вагинално с епидурална. Поставиха ми я на 5 см. разкритие, до тогава болките бяха съвсем поносими, а след това вече почти нямаше болка. Мога да кажа, че до края на раждането болките така и не достигнаха тези при цикъла ми. Поставянето не боли. После обаче имах проблеми с уринирането около 2 седмици заради упойката. Не усещах НИКАКВИ напъни.
От тук нататък обаче упойка в гръбнака не бих се навила да ми сложат така че ако ще раждам пак ще бъде секцио с пълна упойка или вагинално БЕЗ упойка.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 2 168
Не само "спиралната" и "епидуларната" е за оправяне.
По темата. Родих и двата пъти секцио със спинална упойка (демек будна). Никаква болка не усещах по време на самата операция. Натоварването беше по скоро психическо - да си представям как ме режат ( имам богато въображение).
Болката идва след секциото когато те отпусне упойката и матката започне да контрахира. Също така няколко дена (особено първия) ме болеше доста при ставане от леглото. След това нещата се нормализираха, макар че дълго време усещах леко болезнено придърпване.
Проблемът при мен беше, че заради упойката след първото секцио ми се появи жестоко главоболие, от което едвам ставах от леглото и това продължи две седмици. След второто секцио нямах главоболие.
А какво да избереш, както са писали по-горе, довери се на лекаря.
Аз ако можех, щях да избера естествено раждане. Колкото и да ме е страх от раждането, от операция повече ме е страх.

Общи условия

Активация на акаунт