Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 750
  • 797
  •   1
Отговори
# 225
Според мен изследванията са добри.Ако целите забременяване обаче ТСХ трябва да е под 2.По какъв повод пускате изследвания всяка година?Имате ли оплаквания?Разбирам че не сте на терапия/хормон/.Съвета ми е зимата да пуснете пак изследвания и да видите дали се е качил ТСХ...защото в повечето случаи жлезата работи по–бавно тогава.Засега не виждам нищо притеснително.
ТАТ и МАТ са супер!

Здравейте,
В събота направих профилактично изследване на хормони.
Резултати TSH 2.98 при реф. стойности 0,27 - 4,2
TAT <0.7 при реф. стойности <115
МАТ 8 при реф. стойности 34
ФТ4 - 18,49 при реф. стойности 12-22

Тъй като хормоните на ЩЖ не са ми стихията, моля, за вашия коментар. Разбрах със сигурност, че TSH ми е високо, което налага консултация с ендокринолог. ТАТ и МАТ обаче, за тях не мога да разбера дали са ОК или не. Виждам, че са референтните стойности, но реално и TSH e в референтните стойности, а се оказва, че не е хич добре.
За протокола Май месец миналата година TSH беше 1,5...много се притесних с тазгодишния резултат. Притеснваме това, че в сряда имам пътуване извън страната и се прибирам чак на 16-ти. След това, което изчетох за висок TSH направо ми се дорева. Чудя се дали да търся ендокринолог по спешност за утре. Искаше ми се преди това да повторя изследването в друга лаборатория. В тази връзка въпросите ми са:
- Ако отложа прегледа с 15 дни, може ли да ми създаде проблеми. Реално погледнато аз не знам от колко време TSH е с по-високо стойности от нормалното
- Как ще коментирате стойностите ми на TAT & MAT
- Може ли резултатите да се влияе от външни фактори - стрес и т.н
- На кой ден от цикъла трябва да се изследва или няма значение

Благодаря предварително на тези, които могат да помогнат с информация

# 226
Може ли да ми кажете спешно за желязото какво точно се изследваше, освен феритин? Благодаря

# 227
Според мен изследванията са добри.Ако целите забременяване обаче ТСХ трябва да е под 2.По какъв повод пускате изследвания всяка година?Имате ли оплаквания?Разбирам че не сте на терапия/хормон/.Съвета ми е зимата да пуснете пак изследвания и да видите дали се е качил ТСХ...защото в повечето случаи жлезата работи по–бавно тогава.Засега не виждам нищо притеснително.
ТАТ и МАТ са супер!

Здравейте,
В събота направих профилактично изследване на хормони.
Резултати TSH 2.98 при реф. стойности 0,27 - 4,2
TAT <0.7 при реф. стойности <115
МАТ 8 при реф. стойности 34
ФТ4 - 18,49 при реф. стойности 12-22

Тъй като хормоните на ЩЖ не са ми стихията, моля, за вашия коментар. Разбрах със сигурност, че TSH ми е високо, което налага консултация с ендокринолог. ТАТ и МАТ обаче, за тях не мога да разбера дали са ОК или не. Виждам, че са референтните стойности, но реално и TSH e в референтните стойности, а се оказва, че не е хич добре.
За протокола Май месец миналата година TSH беше 1,5...много се притесних с тазгодишния резултат. Притеснваме това, че в сряда имам пътуване извън страната и се прибирам чак на 16-ти. След това, което изчетох за висок TSH направо ми се дорева. Чудя се дали да търся ендокринолог по спешност за утре. Искаше ми се преди това да повторя изследването в друга лаборатория. В тази връзка въпросите ми са:
- Ако отложа прегледа с 15 дни, може ли да ми създаде проблеми. Реално погледнато аз не знам от колко време TSH е с по-високо стойности от нормалното
- Как ще коментирате стойностите ми на TAT & MAT
- Може ли резултатите да се влияе от външни фактори - стрес и т.н
- На кой ден от цикъла трябва да се изследва или няма значение

Благодаря предварително на тези, които могат да помогнат с информация

Благодаря за коментарите. Сега се чувствам малко по-добре като знам, че не толкова спешно да ида на лекар.

Миналата година ходих на изследвания на ЛХ и ФСХ с ваучер, който просто включваше TSH, както и доста други. Гинекологът ми искаше да пусна ЛХ и ФСХ защото отидох на преглед с оплакване кафеникаво зацапване на 15 ден от цикъла. Тази година ги пуснах TSH по мое желание, защото от известно време (8 месеца) получавам панически атаки в определени ситуации. Започнах да ровя за възможни причини и стигнах до това ,че може да имам проблеми с този хормон и изобщо с хормоните на ЩЖ. Ако трябва да съм откровена не мисля че проблемът ми с паник атаките е свързан със здравословни смущения, защото аз получавам пристъпите само в точно определени ситуации (шофиране, возене в кола в трафика). В други ситуации не ги получавам, а логично ми се струва ако паниката ми е провокирана от хормонални смущения да получавам пристъпи във всеки един момент, без значение къде съм и какво правя, но в моя случай не е така. Ако не шофирам 5 дни, 5 дни нямам нито една. Качвам се в колата и на първия светофар - буммм, искам да слизам вече Simple Smile В началото получавах дори и да съм в пътник в колата, добре че поне това премина, защото работата ми е свързана с возене в кола всеки ден.

# 228
  • София
Може ли да ми кажете спешно за желязото какво точно се изследваше, освен феритин? Благодаря
Феритин, желязо, ЖСК, % сатурация, хемоглобин, еритроцити (направо ПКК най-добре), цинк и мед - всичките са показатели на желязото и имат отношение към обмяната му в организма.

Shisharka, антителата е добре да са ниски (като твоите). Ситуацията ти не е чак спешна, но и аз бих пуснала изследвания отново, сега есента. Самият повишен ТСХ е достатъчна причина. Но задължително заедно с фт4 и фт3. Изследвания може и няколко дни преди цикъл да се пуснат - тогава ТСХ се покачва физиологично и ще разбереш колко най-много може да скочи нивото, т.е. да разбереш какво отклонение може да достигне.

Ps: Отношение към желязото имат и нивата на вит. В12 и фолат. Например, при Таласемия прием на желязо обикновено се избягва - но, ако има нисък хемоглобин, могат да го коригират с прием точно на В12 и фолат.

Последна редакция: пн, 03 сеп 2018, 15:36 от veseto5775

# 229
Шишарка, колебанията в изследванията спрямо месечния цикъл не са толкова големи. Един вид, ако си в хипофункция, тя ще се потвърди независимо в кой ден на МЦ се изследваш. Не би следвало да покаже, че жлезата функционира нормално примерно в изследванията ти по време на МЦ, а в чистите дни да са завишени стойностите. Колебанията са някакви минимални при здрави хора, които не приемат доза лекарство за жлезата.
Съвсем отделно, може да си имаш букет симптоми провокирани от една недобре функционираща щитовидна жлеза и всичко това на фона на нормални хормонални изследвания. Нека да видят структурата на жлезата на ехограф. По изследванията личи, че има някакви отклонения, но при различните хора, различни стойности дават различна симптоматика. Аз и друг път съм писала, че ТСХ 15 и 30 не ги усетих по никакъв начин за периоди месец, два, но ТСХ поддържан около 3 за по-дълъг период, ми създава немалко проблеми и си го усещам освен с менструални смущения, то с депресия, емоционалност, ту нервност и превъзбуденост, ту сънливост и апатия, пълнеене от въздуха, подпухналост и т.н. екстри. Много са. С ТСХ 1 се чувствам супер, даже и под 1 да падне, всичко ми е ок. Била съм неведнъж така. Но понеже съм с хиперфункция, докторите искат да ме вкарат "в норма" и да държа малко по-високо ТСХ, следователно мина ли стойност 2 и не съм ок, а по "учебник" би следвало да съм добре.

# 230
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
споделете моля за тинитус.
напоследък много се засили. Whistling
възможно ли е да е от еутирокса, до сега бях на л/тироксин?.... newsm78
или е проблемът в дозата?

аз пак минах на 25мгр., защото 31,25мгр. пак ми идва повече, ставам супер изнервена и съм като превъртяна пружинка... Rolling Eyes
имам чувството, че в първата половина на цикъла ми трябва по-малко хормон, сега ще наблюдавам. Whistling
снощи си легнах и освен шума в ушите, имах и пулсиране и като легна настрани и чувам и шум от възглавницата (от пулсирането се раздвижва нещо и го чувам) и направо ме дразни и не мога да заспя. по гръб не мога да заспя... Crossing Arms

# 231
Аз съм същата. Като съм в града по не "чувам" и усещам шума, но на село, на тишина, направо ме изнервя. И няма поза, в която да се наместя и да не ми бучи ухото. При мен само в лявото има шум. По принцип имам ушна инфекция, датираща от години, след едно гмуркане, с която се боря постоянно. Сега пак съм на поредното лечение. Но независимо дали е активна или не, шум в ухото има.
Не съм проверявала вестибуларния апарат, но и залитания гледам имам понякога. Може и от ухото да е проблема.

# 232
при мен проблемът е от скоро Whistling

# 233
  • София
Asyalein, аз пак ще ти предложа да редуваш 25 и 31.25 mcg.. Wink

# 234
Asyalein, аз пак ще ти предложа да редуваш 25 и 31.25 mcg.. Wink

ама шумът не изчезва и в дните с 31,25 съм нетърпима... Rolling Eyes
толкова съм изнервена и крещя постоянно. сама не се търпя Embarassed

# 235
  • София
В такъв случай наистина по-добре си стой на 25 мгр и си изчакай контролата.. Или, ако ти се занимава да режеш таблетки... 25+3.125 е вариант да не взимаш 31.625 (3.125 e 1/8 от 25). Confused

# 236
И аз съм с шум в ушите, изписаха ми Ноотропил, Кавинтон и евентуално по нататък Бетасерк. Отказах се да ги пия тези хубавини.

# 237
Освен че баща ми ги пи, имам близки около мен, които пият. И млади и стари. Според много аптекари, доктори, са си безобидни. Даже като купувах на татко последните и бяха доста, аптекарката вика - И да останат, ще си ги изпиете вие Simple Smile

Последна редакция: пн, 03 сеп 2018, 16:33 от Merelenda

# 238
Мх, понеже са ми малко другите, та и тези...Безобидни лекарства....има ли такова животно 😁
Приятелка лекарка точно така възкликна- абе изписали са ти лекарства за хора след инсулт.

# 239
Леми, за такива оплаквания точно това изписват. Нямат друго явно. Аз съм чела, че шумът може да е и от прекарана инфекция, и от хипофункцията, и дори от дефицит на витамин А.

Общи условия

Активация на акаунт