Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 749
  • 797
  •   1
Отговори
# 210
Сърцебиене, загуба на тегло и умора. Студено ми е. FT4 и TSHса в граници. Д-р Ивам Нончев не работи в момента. Чудя се за сина, за Георгиев има час чак за октомври. Д-р Ботушанов? Бостанджиева? Нз

# 211
В норма?Напиши ги точно да ги видим..те са важни.Иди ако трябва при някой от тях.После ако не си доволна ще смениш ендокринолога.То и без това подхода им е почти един и същ.Напиши резултатите.

# 212
  • София
Деси, ТСХ и фт4 (а и останалите) не е достатъчно да са в норма. Тсх над 2 показва хипофункция, а заедно със завишени антитела е хипофункция плюс Хашимото (тогава обикновено има и изменения в структурата на ЩЖ). Фт4 може да е в граници, но ако е под средата, функцията е намалена.. Нормите са подвеждащи. За конкретен лекар не мога да дам препоръка.

# 213
Ft4 12.5(7.8-14.4)
TSH 0.88(0.38-5.33)

# 214
Явно вървиш към хиперфункция ..от там идват и симптомите особено загубата на тегло и сърцебиенето.Според мен ендокринолога ще предложи да се наблюдавате няколко месеца без лекарства..но ако се чувстваш много зле поискай да ти изпише нещо .Те си знаят Метизол ..Тирозол. Трябва ти добър ендокринолог .Ще помисля още малко по въпроса.Мой колега имаше същия проблем и много му помогна ендоклинолога във болница Каспела. Утре ще му се обадя да питам подробно и ще  пиша.Оправи го за няколко месеца и сега само пускат ТСХ ;Т4 и Т3.  Той беше загубил повече от 20кг.и имаше тремор и безсъние и здраво се беше изплашил.Ще пиша утре името на лекаря.

# 215
Явно вървиш към хиперфункция ..от там идват и симптомите особено загубата на тегло и сърцебиенето.Според мен ендокринолога ще предложи да се наблюдавате няколко месеца без лекарства..но ако се чувстваш много зле поискай да ти изпише нещо .Те си знаят Метизол ..Тирозол. Трябва ти добър ендокринолог .Ще помисля още малко по въпроса.Мой колега имаше същия проблем и много му помогна ендоклинолога във болница Каспела. Утре ще му се обадя да питам подробно и ще  пиша.Оправи го за няколко месеца и сега само пускат ТСХ ;Т4 и Т3.  Той беше загубил повече от 20кг.и имаше тремор и безсъние и здраво се беше изплашил.Ще пиша утре името на лекаря.
Благодаря

# 216
А на колко години си Деси? Целиш ли забременяване че там нещата стават по–сериозни и първо трябва да се оправят хормоните.

# 217
А на колко години си Деси? Целиш ли забременяване че там нещата стават по–сериозни и първо трябва да се оправят хормоните.
26 г. Имам 1дете. Няма да мога да забременея ли?

# 218
Как да не можеш...можеш но при бременност още повече се разбъркват хормоните и е добре преди това да са в норма...ама наистина в норма/не само по референтните на лабораторията а според твоите оплаквания/
Не се шашкай всичко ще се оправи.Малко ли е детето?Понякога бременноста е причина ТСХ да се повиши или понижи и е необходимо време за да се регулират нещата.Ако скоро си родила може това да е причината.

# 219
Как да не можеш...можеш но при бременност още повече се разбъркват хормоните и е добре преди това да са в норма...ама наистина в норма/не само по референтните на лабораторията а според твоите оплаквания/
Не се шашкай всичко ще се оправи.Малко ли е детето?Понякога бременноста е причина ТСХ да се повиши или понижи и е необходимо време за да се регулират нещата.Ако скоро си родила може това да е причината.
2 г. и 5 мес.

# 220
Ами не е толкова малко детето и едва ли е от бременността.Ще видим какво ще каже доктора..само спокойно!Притесненията няма да помогнат с нищо.

# 221
Ами не е толкова малко детето и едва ли е от бременността.Ще видим какво ще каже доктора..само спокойно!Притесненията няма да помогнат с нищо.
bouquet

# 222
Здравейте,
В събота направих профилактично изследване на хормони.
Резултати TSH 2.98 при реф. стойности 0,27 - 4,2
TAT <0.7 при реф. стойности <115
МАТ 8 при реф. стойности 34
ФТ4 - 18,49 при реф. стойности 12-22

Тъй като хормоните на ЩЖ не са ми стихията, моля, за вашия коментар. Разбрах със сигурност, че TSH ми е високо, което налага консултация с ендокринолог. ТАТ и МАТ обаче, за тях не мога да разбера дали са ОК или не. Виждам, че са референтните стойности, но реално и TSH e в референтните стойности, а се оказва, че не е хич добре.
За протокола Май месец миналата година TSH беше 1,5...много се притесних с тазгодишния резултат. Притеснваме това, че в сряда имам пътуване извън страната и се прибирам чак на 16-ти. След това, което изчетох за висок TSH направо ми се дорева. Чудя се дали да търся ендокринолог по спешност за утре. Искаше ми се преди това да повторя изследването в друга лаборатория. В тази връзка въпросите ми са:
- Ако отложа прегледа с 15 дни, може ли да ми създаде проблеми. Реално погледнато аз не знам от колко време TSH е с по-високо стойности от нормалното
- Как ще коментирате стойностите ми на TAT & MAT
- Може ли резултатите да се влияе от външни фактори - стрес и т.н
- На кой ден от цикъла трябва да се изследва или няма значение

Благодаря предварително на тези, които могат да помогнат с информация

# 223
Няма нищо налагащо спешност в тези изследвания. Като се прибереш, отдели време да ги повториш и посети ендокринолог за ехография на жлезата. И без притеснения.
Изследвай се 2-3 дни след цикъл.
И да се редактирам, според мен не е нужно да пускаш отново ТАТ и МАТ, а пусни ТСХ, Т4 и Т3 и си носи при ендокринолога и тия изследвания.

# 224
Няма нищо налагащо спешност в тези изследвания. Като се прибереш, отдели време да ги повториш и посети ендокринолог за ехография на жлезата. И без притеснения.
Изследвай се 2-3 дни след цикъл.
И да се редактирам, според мен не е нужно да пускаш отново ТАТ и МАТ, а пусни ТСХ, Т4 и Т3 и си носи при ендокринолога и тия изследвания.

Миналогодишното ми изследване на TSH е на 3-ти ден от цикъла, защото тогава изследвах и FSH & LH
Значи в крайна сметка има значение в кой ден се пуска.
Благодаря за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт